reklama

Cyklotoulky po stopách Trollů (1.) – z Čech do Norska

Trollí značka varající před Trolly v Trollstigenu. (Wikimedia Commons)

Na cestu do Norska se vydala česká expedice v čele s Vítem Čenovským. Devět účastníků na kolech důkladně poznalo nádhernou zemi s tisíci fjordů a ostrovů, kterou obývají zlomyslní obři Trollové. Inspirací k cestě byla knížka Radovana Kunce „Cestami Trollů“, která vyšla v nakladatelství Cykloknihy.

Evropský cykloslovníček do vaší kapsy

 (EESC)

Evropský cykloslovníček, který obsahuje popis jízdního kola a jeho částí v 27 jazycích, vychází již podruhé. Pomůcka pro cyklocestovatele je nově doplněná o čtyři další jazyky.

Za sluníčkem na sever (4.) – Přes Göta Kanal do Dánska

Göta kanal (NaKole.cz)

Ani po odjezdu ze Stockholmu jsem ještě nebyl rozhodnutý, kudy povede moje zpáteční cesta. Vracet se po stejné trase mě nikdy moc netěšilo, tak jsem v mapě hledal něco, co by zafungovalo jako magnet. Göta Kanal a hluboké lesy s jezery táhnoucími se přes celý Småland se takovým lákadlem staly.

Holiday World 2011 ovládne o víkendu pražské Výstaviště

Burgenland patří mezi cyklisticky nejpřívětivější regiony Rakouska. (NaKole.cz)

Známý veletrh cestovního ruchu dnes poprvé otevřel své brány. Až do nedělního odpoledne bude Holiday World nabízet návštěvníkům informace a ochutnávky z padesáti zemí světa. Mezi hlavní lákadla patří mistrovství světa v hokeji, výherní soutěž „Zájezd za milion“ či sekce věnovaná technickým památkám. My jsme se byli podívat, co je na Holiday World zajímavého pro cyklisty.

Test vodotěsné brašny Ortlieb Back-Roller

Vodotěsné brašny Ortlieb Back-Roller (NaKole.cz)

Ani nemusíte vidět logo a okamžitě víte, na čem jste. Typická červená barva, způsob připevnění na nosič, systém zavírání „zaroluj a zacvakni“ – to jsou charakteristické znaky brašen Ortlieb. I když tradičně se s nimi setkáme hlavně u návštěvníků z Německa, na chuť jim přicházejí také Češi. Zadní brašny jsme testovali na dálkové expedici i v každodenním městském provozu.

Lékaři varují: Epidemie chřipky míří do Česka

 (redakce NaKole.cz)

Podle varování lékařů se máme v nejbližších dnech obávat nejenom chřipky. S dlouhou zimou přibývá případů nachlazení, rýmy, kašle a bolestí v krku. Pravidelná jízda na kole do práce je ideální prevencí. Zabijete tak hned několik much jednou ranou.

Zima cyklisty neodradí, v Rakousku jezdí na kole každý třetí

 (Michal Křivohlávek)

Stále více lidí jezdí na kole po celý rok a ani sníh a déšť pro ně nejsou překážkou – alespoň tedy u našich sousedů v Rakousku. Letos v zimě tu kolo vytáhl každý třetí cyklista.

Mají se cyklisté bát novely silničního zákona?

 (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Na internetu se šíří poplašné zprávy o novele silničního zákona, který právě prochází Poslaneckou sněmovnou. Přednost na přejezdech prý bude mít za následek vyšší počet sražených a zabitých cyklistů. Co skutečně obsahuje takzvaný „malý cyklistický balíček“ a co by jeho přijetí znamenalo v každodenním životě, si můžete přečíst v dnešním článku.

Houten - město vymyšlené kvůli cyklistům

Cesta městem začíná na nádraží, kde je možné si půjčit kolo za 5 eur. Každých 15 minut jezdí vlak do nedalekého Utrechtu. (Zbyněk Sperat)

Co si představíte, když se řekne Holandsko? Rovinatou krajinu, výborné sýry a spousty jízdních kol. V nizozemském městě Houten se jezdí zima nezima. (aktualizace: 24. 1. 2011, 13:12)

Za sluníčkem na sever (3.) – Souostroví Åland a Stockholm

Na Ålandech jsme občas kolo vyměnili za motorový člun. (NaKole.cz)

Teď v zimě byste nejspíš na palubě trajektu uprostřed Baltu asi dlouho nevydrželi. Většina lidí by raději zalezla do kajuty nebo seděla na baru u horkého nápoje. Uprostřed léta je ale plavba na Ålandy pro suchozemce nevšedním zážitkem.

« Předchozí 1 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 85 Další »
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 01:37
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
Technické rady Nový gravel včera v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 12:24
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

295 cyklistů (7 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024