reklama

Kam (možná) pojedete na letošní dovolenou?

Holiday World 2014 (Jiří Juřík)

Tuto otázku vám před několika dny mohl pomoci zodpovědět 23. ročník středoevropského veletrhu cestovního ruchu Holiday World, který ve dnech 20. až 23. února zabral celá tři křídla výstavního areálu v pražských Holešovicích.

Recenze skládacího kola Tern Joe D24

Skládací kolo Tern Joe D24 (Petr Vít, NaKole.cz)

Tern Joe D24 je zástupcem ne příliš obvyklé kategorie „velkých“ skládaček – jde o kolo více méně standardní velikosti s 26" koly, určené primárně pro ježdění po městě nebo v lehčím terénu. Dominantním rysem této kategorie je limitovaná skladnost – kolo sice složíte, ovšem zapomeňte na portabilitu skládaček s 20" nebo menšími koly – spíš než pro neustálé skládání při nastupování do tramvaje či autobusu je tento kus vhodný pro snadnou přepravu autem, dobře se vejde do výtahu a má menší nároky na uskladnění například v bytě.

Které město u nás je nejpřátelštější k cyklistům?

Velkou popularitu si jízdní kolo získalo v dánské metropoli Kodaň, která začala na opatřeních pracovat už v 70. letech minulého století. (Květoslav Syrový)

Vybrat to nejlepší „cykloměsto“ má pomoci soutěž nazvaná Hlavní město cyklistů. Třináctičlenná odborná porota v ní bude posuzovat nejen stav infrastruktury nebo počet cyklistů v ulicích, ale také kvalitu připravených strategií a spolupráci klíčových hráčů, kteří mají vliv na dopravní politiku města.

Jak mazat běžecké lyže (3.) – Mazání stoupacími vosky

Aplikace podkladového klistru (Ski a Bike Centrum Radotín)

Stoupací vosky se aplikují na běžecké lyže pro klasickou a kombinovanou techniku. Nanáší se jen do stoupací komory ve středu lyže. Tuto část skluznice před vlastním voskováním zdrsněte brusným papírem a poté jí zbavte prachu specilání fiberlenovou utěrkou. Zdrsnění přispěje k tomu, že se stoupací vosk na skluznici udrží delší dobu.

Bike Sharing System – veřejná kola pro každého

Vel'oh – automatizovaná půjčovna kol v Lucemburku (Václav Vrtal, NaKole.cz)

Jistě jste o tom slyšeli nebo dokonce sami vyzkoušeli, protože v zahraničí to již léta funguje – veřejné půjčovny kol, nebo jinak, kola ke krátkodobému zapůjčení, čili sdílená kola, anglicky pak bike sharing.

Jak mazat běžecké lyže (2.) – Mazání skluznými vosky

Univerzální tekutý vosk (Ski a Bike Centrum Radotín)

Skluzné vosky snižují tření mezi skluznicí a sněhem a tím lyže zrychlují a šetří energii lyžaře. U běžek na bruslení se aplikují po celé délce skluznice, u lyží na klasickou techniku či u kombi běžek pak na přední a zadní část skluznice mimo stoupací komoru. Skluzné vosky se dělí na tekuté a pevné. Tekuté vosky se snáze nanášejí, pevné zase poskytují lepší vlastnosti.

Oceněný Ráj rozhlednový

 ()

Členové Asociace publicistů a novinářů cestovního ruchu, v současnosti Czech Travel Press, vyhlásili nejlepšího knižního průvodce pro rok 2013. Stal se jím titul Rájem rozhlednovým od, v tomto oboru osvědčeného autora Jiřího Štekla, který vydalo vydavatelství Cykloknihy. Knížka zachycuje 70 nejnovějších rozhleden, které na území ČR vznikly za poslední čtyři roky, tedy od roku 2009.

Jak mazat běžecké lyže (1.) – Čištění a příprava skluznice

Čištění skluzové části voskem za tepla (Ski a Bike Centrum Radotín)

Do zasněžené krajiny se můžete vydat buď na speciálně upraveném biku nebo klasicky na lyžích. A jestli si chcete jízdu na běžkách pořádně užít, je třeba dobře namazat. Je přitom jedno, jestli jste rekreační lyžař, běžkař-turista, nebo závodník. Proto jsme pro vás připravili malý seriál o tom, jak by správná příprava běžeckých lyží na jízdu měla vypadat. Postupně se v něm seznámíte s péčí o skluznici a jejím čištěním, s mazáním skluznými a nakonec i stoupacími vosky.

Recenze skládacího elektrokola Gocycle G2R

Skládací elektrokolo Gocycle G2R (Petr Vít, NaKole.cz)

Je to už nějakou dobu, co jsme měli v redakci k dispozici futuristické skládací elektrokolo Gocycle – tehdy ve verzi G1. Aktuální vylepšenou verzi G2R vám krátce představíme právě teď.

Čeští handbikeři na trase Brémy – Gibraltar

 (Radomír Krupa)

V roce 2013 se pětici nadšených hendikepovaných cyklistů – handbikerů podařil doslova husarský kousek, když za 19 dní štafetovým způsobem zdolali vzdálenost 3200 km spojující německé město Brémy a Gibraltar, nejjižnější místo Evropy.

« Předchozí 1 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 85 Další »
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 před 2 minutami
Cestování na kole Zase na cestě před 16 minutami
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

175 cyklistů (3 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023