reklama

Kam (možná) pojedete na letošní dovolenou?

Tuto otázku vám před několika dny mohl pomoci zodpovědět 23. ročník středoevropského veletrhu cestovního ruchu Holiday World, který ve dnech 20. až 23. února zabral celá tři křídla výstavního areálu v pražských Holešovicích.

Holiday World 2014
Holiday World 2014
Foto: Jiří Juřík

Kam nás letos jednotliví vystavovatelé pozvali, a to s přihlédnutím k předponě „cyklo“? Nečekejte žádné velké novinky. Svět se díky globalizaci spíše zmenšuje, než aby byly objevovány nové kontinenty, takže zcela nové destinace se na veletrhu nepředstavovaly.

V poslední době turistickou atraktivitu především určuje politické dění v dané lokalitě, které je mnohdy opravdu horké a přináší rychlé změny, které jednou znamená propad atraktivity, na straně druhé vzrůst. Například, kdo by si chtěl v těchto dnech zajet na dovču na Ukrajinu? Dalším příkladem je kolísavý stav v Egyptě. Na druhé straně ještě před několika roky by málokoho přitahovaly země jako Černá Hora, Slovinsko. A právě tyto destinace jsou na cyklisty dobře připraveny. Takže zrovna ve slovinském stánku jste mohli získat několik map, týkajících se cyklistiky, a to jak klasické turistické, tak i freeridové a sjezdové. Slovinsko je lákavou zemí, což dokazovaly nejen fotografie, ale nečekaná nabídka cyklotras. Například v okolí osvědčeného Mariboru, ale i méně známých míst jako Indrija, Postojna či Trbovlje se to na mapě vyznačenými trasami jen červená. Nabídka slovinských tras je opravdu široká, což dokazuje rozdělení země na celkem 17 lokalit s nejrůznější náročností a prostředím.

Holiday World 2014
Holiday World 2014

Dalším velkým stánkem se honosilo Turecko, ale zde šlo spíše o prezentaci pobytových a organizovaných poznávacích zájezdů, které zde nabízeli elegantní zástupci jednotlivých několikahvězdič­kových rezortů. Na přímý dotaz co země půlměsíce připravila pro návštěvníky na kolech, jsme však obdrželi jen údiv, že vůbec uvažujeme o cestování po této zemi na kolech. Evidentně jsou pro letošní sezonu (opět) zaměřeni na all inclusive se povalování po plážích či přehlížení památek z oken klimatizovaných autobusů. Přitom tato země má pro cyklocestovatele hodně co nabídnout, a to jak z přírodní, tak historické oblasti. Navíc v Turecku lze poměrně spolehlivě a bezproblémově přepravovat kola v dálkových autobusech.

Labská cyklostezka

Kladným překvapením byl naopak rozsáhlý stánek Slovenska, kde se ohledně cyklistiky prezentovaly jak osvědčené regiony (cykloregion Spiš), ale i slovenská metropole. Bratislava leží na rozhraní dvou zcela rozdílných území, na severu jsou vrchy Malých Karpat, na jihu rovina vyhlazená Dunajem, z čehož mohou profitovat všechny druhy cyklistů. V horách CHKO Malé Karpaty, které začínají opravdu hned za hranicemi Bratislavy, čekají nejrůznější trasy vhodné pro horská a trekingová kola. Za projetí jistě stojí nový cyklistický most v Devínskej Novej Vsi a určitě i navazující cyklostezky na rakouské straně a samozřejmě se nedá zapomenout na cyklotrasu podél Dunaje.

Když jsme se již dostali do Rakouska, které z turistického ruchu značně profituje, i jeho prezentaci nešlo na veletrhu Holiday World přehlédnout, ale zde se již tradičně hrálo na jistotu, stejně jako u nejen jazykově spřízněného Německa. Tyto země na cykloturisty opravdu myslí a jsou na ně připraveny. Ostatně celý středoevropský prostor je cyklisty oblíben, takže na veletrhu došlo i na takové pojmy, jako je Lago di Garda, Labská stezka, Sasko. Zde se již nic moc nového nevymyslí, což jen veletržní prezentace potvrzovaly a žily z podstaty, která je však na velmi vysoké úrovni.

Ústecko

Další velkou skupinu vystavovatelů pochopitelně představovali zástupci našich luhů a hájů. Ty lze rozdělit na dva druhy, jedni propagovali naše regiony a cyklistické projekty, pak na představitele firem, které našince expedují do ciziny, tedy nejrůznější cestovní kanceláře a společnosti. Češi jsou národem cestovatelů, což dokazoval například stánek českého centra na Aljašce, ale zde je to spíše o moři a rybolovu, než o cyklistice.

Ohledně jízdy na kole, se pak prezentoval samostatně projekt Labské stezky, v širších kontextech pak různé bikeparky (Ještěd) a single trails (Bílá). Zajímavým počinem na veletrhu pak byla propagace několika přeshraničních tras, například po Těšínském Slezsku, podél řeky Olše (Olza), cyklostezka Odra – Nisa, ale také vnitrozemské projekty, jako Beskydská magistrála, cyklostezky podél Ohře atd.

Cykloturistika v Česku

Pokud jste sami nebyli na veletrhu Holiday World, snad jsme vás alespoň tímto stručným přehledem nabídky možností pro cyklisty inspirovali. Konec konců, ono je všude zajímavo a pěkně, záleží jen na vás, jak si to užijete a prožijete.

Informace o jmenovaných destinacích naleznete například na těchto internetových stránkách:

www.bovec.si

www.mtbparkka­nin.com

www.slovenia.in­fo/cycling

www.biken.at

www.radtouren.at

Fotogalerie

Holiday World 2014 Holiday World 2014 Holiday World 2014 Holiday World 2014 Holiday World 2014 Holiday World 2014 Holiday World 2014 Holiday World 2014
Světlana Jasná, 26.02.2014
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Dunajská cyklostezka – Wachau na kole

Rakousko
28.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
9 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Chorvatsko na kole

Chorvatsko, Itálie, Slovinsko
01.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
13 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě dnes v 00:02
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 22:14
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

183 cyklistů (1 přihlášený)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023