reklama
  • Re: Homebuilders lehokol 17

Dneska jsem byl po skoro dvou týdnech zase duch na nočních silnicích a podařilo se mi streamlinerem dojet z Litvínova do Loučné (do kopce, pak do kopce a pak ještě víc do kopce), na předešlý waypoint- k odbočce na Dlouhou Louku. A tam se začne jak se říká, lámat chleba. Následoval totiž velmi ostrý sjezd nočním lesem do Oseka (tohle vyzkoušelo brzdy- kopec je dost prudký, takže stačí brzdy na pár metrů pustit a je tam hned 60km/h. Brzdil jsem přerušovaně.) a pak okolo kláštera, fantastický průjezd temným hvozdem- je to celkem rovina, takže tam jsem jel maximálkou a přes Lom u Mostu domů. Párkrát jsem zastavoval, u kláštera na zaflexení a prosté čumění na svůj stroj, opřený o zábradlí a pak menší odpočinky. Zase jsem totiž pár dní pořádně nejel, takže jsem měl např. při stoupání Lomem nohy v naprostých plamenech. Blbé je, že jsem si na zahradě v zahrádkářské kolonii zapomněl telefon, takže jsem jízdu nemohl nijak zdokumentovat. Hlavně, že máš foťák olympus s voigtländer objektivem, ty vole... No nic, tak příště. Ale jinak těžko popsatelný zážitek, asi jako svezení na kluzáku. Ale troufnu si říct, že lepší. Člověk nemusí řešit žádnou logistiku. Prostě jenom vyndám kolo a jedu. Jo a k Sodomově otázce v minulém vydání : Bordel teď lítá prostě všechen dovnitř. Minimálně blatníky tam ale přijdou namontovat. Vepředu blatník a dozadu udělám asi kryt celého kola. Teď je naštěstí sucho, takže absence blatníků není až zas takové drama, ale jsem si toho nedostatku vědom a dělám na zlepšení.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 14.08.2026
    Autor: mléko
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Znova ožil
    https://www.jmk-innovation.se/dtrike-byggbilder/

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 16.08.2026
    Autor: palot
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Polotovar předního diskového kola, se kterým jsem si posledních pár dní pohrával. Už je moc pozdě na rachocení s nářadím, takže zbytek začišťování a lepení bude muset počkat do zítra. Kolo je ultra tuhé a váží 1180g. Je tedy docela těžké, ale já na váhu nějak nehraju. Limit 20kg, který jsem si stanovil, jsem už stejně dávno překročil. Z uhlíkové tkaniny by vážilo sice méně, ale stálo by 7X tolik. Tady jsem použil jen uhlíkový roving na ten "výplet". Náboj je zcela nový Novatec. Třmen brzdy se tam vejde úplně v pohodě, což byl trochu problém u toho prvního disku. Ráfek je velmi obyč 406ka na kárku, 22mm vnitřní průměr. Už se mi osvědčil a měl jsem ještě jeden k dispozici, tak jsem ho použil. Strana kazety z lisované desky z 5ti po 45° pokládaných čtverců 390g tkaniny, které jsem lisoval mezi dvěma skleněnými tabulemi 8mi balíky briket a následně vytvrdil infrazářičem. Strana brzdového kotouče je vakuovaná, zase z pěti vrstev a ještě je tam ten roving zakomponovaný. To se ještě taky bude muset dotvrdit. Co se týče ceny materiálu, tak mně celý tenhle podnik stál asi 750,-, náboj 1100, ráfek asi 150. Takže finančně docela málo, a časově asi 20 hodin. Ale bylo to velmi zábavné a napínavé a s výsledkem jsem spokojený. Až nasbírám nějakou energii, tak udělám ještě kolo zadní.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 26.08.2026

Jak dobře se ti to daří držet vycentrované? To mě vždycky zajímalo, jak se to u diskových kol dělá, když nejdou centrovat výpletem. Dostatečně tuhá a přesná forma to asi řeší při sériové výrobě. Ale nemám odhad jak náročné je to udržet rovně doma na stole.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: Jirka

Doma na stole považuji za pozoruhodný, pokud se podařilo udržet souosost náboje a ráfku a výsledkem nebude "jízda na bramboře".

Kolik přípravků jsi na to měl?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: Sodoma

To mě právě zajímá, jakým přípravekm/formou dokázal ráfek udržet rovně vzhledem k ose náboje.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Pomohl jsem si tím, že jsem pravoou stranu udělal plochou a pak jsem mezi přírubu náboje a disk provizorně vlepil dvoudílný polystyrenový prsten. Pro 148mm náboj to vychází na 1cm polystyren. Z druhé strany jsem to měl označené, takže jsem si to hlídal, jak říkají američané "eyeballing", než lepidlo zchladlo a zatvrdlo. V této fázi se dá s kolem zatočit a zkusit, jestli se náhodou nejedná, jak řekl Sodoma o "bramboru".

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Ještě že jsem to ještě nespojil nijak definitivně, protože tak, jak jsem to chtěl udělat by to nefungovalo. Chci totiž na náboj nejdřív přidělat brzdovou stranu a nakonec jsem na to vytvořil i celkem přípravek.
              Měl jsem ocelový jekl s vyvrtanou 10kou dírou, když jsem zkoušel cosi. Takže jsem díru jen zvětšil na 12ku, skrz protáhl šroub a na šroub navlékl náboj s diskem. Mezi přírubu kotouče a disk jsem vrazil takové jakoby seigerovky z odřezků laminátu, podobně jako předtím ten polystyrenový prsten. Akorát že tady ani není potřeba je lepit, protože tam jdou dost natěsno. Kostka na jeklu slouží jako pevný bod k určení výchylek. Až se to bude definitivně přidělávat, budou tam ještě takhle kostky jako zátěž. Nejspíš ne jen dvě ale asi čtyři, a to stejné.
              Ještě ale musím koupit pár drobností, jako 12ku závitovou tyč, 2 podložky a 2 matice, protože šroub nejde skrz celé to zařízení, musí být tedy zespoda vypodložený a celkově tam dochází k nežádoucím pohybům. A ty kostky.
              Je to takový gramofon v podstatě. Jak říkají Public Enemy - "...the style of record my DJ cuts..."

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 27.08.2026

Tak pokud se ti to povedlo sestřelit (znovu klobouk dolů) tak nezbývá než popřát aby to vydrželo.
                Cyklické namáhání je sviňa a přechod mezi kovem a laminátem bude trpět...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 27.08.2026
                Autor: Sodoma

Tak, můj stroj je konečně zase pojízdný. Drobné osmě na tom předním kole jsem se ale nevyhnul. Nevím, jak se to stalo, ale prostě tam je. Ale při jízdě to naštěstí nijak znát není, osma je do strany oproti nahoru dolů u předešlého kola a já už na to prostě defekuji. Velomobil jezdí a o to mi jde nejvíc. Lakýrnické práce také ještě nejsou úplně dokončeny - určité nerovnosti se zviditelnily až po nabarvení, takže ještě to musím dodělat.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 03.09.2026
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Myslel jsem, že stihnu Panistávku, ale nakonec to asi nedopadne. Včera v noci jsem totiž opět vzal prázdné silnice útokem a ujel jsem pár kilometrů, velkou část cesty na plný plyn. Při šlapání osma není tak znatelná, ale při jízdě na volnoběh to je na hranici zvladatelnosti. Vzniká tam totiž něco na způsob pogoefektu - celý stroj začne poskakovat, přičemž poskakování se samozřejmě zintenzivňuje s vyšší rychlostí. U baráku mi to zas tak nepřišlo, protože tady to nejde tak voroštovat na tak dlouho jako na meziměstské silnici, aby bylo možné posbírat věrohodná data.
      Jak jsem předtím říkal, že osma je jen do strany, tak tu se mi prostým zahřátím a aplikováním síly podařilo úplně eliminovat. A následovalo zjištění, že tam přecejen je i nějaká vertikální komponenta problému. Celý dnešní volný čas jsem věnoval snaze to nějak vyřešit, bezúspěšně. Přitom ono to skáče jen o zasr*ný milimetr! A já i přesně vím, kde se ten milimetr vzal - když jsem dělal tu plochou část toho disku (bylo už pozdě v noci, asi jako teď), chtěl jsem si do toho polotovaru vyvrtat 6ku díru pro osu vykružovacího prkýnka a na druhé straně prkýnka jsem chtěl vyvrtat 8ku díru pro tužku. No ale blbec jsem vyvrtal 8ku do toho polotovaru na disk. Takže další den při vyrkužování díry pro provléknutí příruby kotouče jsem musel mírně improvizovat. Malus principii, malus finum.
      Ale jedno pozitivum tam je - porovnával jsem vertikální osmu toho prvního pokusu o disk a tohohle nového a je tam zlepšení. Ale bohužel ne dostatečné na spolehlivé používání vozidla. Takže nevím. Přitom je to v podstatě jediný problém, který vozidlo v současnosti má. Tak malinký, ale tak závažný....

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: dnes v 01:35

To mě přijde celkem radikální, že házení ráfku o 1 mm to dokáže udělat skoro neřiditelným. Mnohé pláště hází víc samy o sobě. Nebude za tím nějaká nepříjemná rezonance, která má snahu kmity řízení a/nebo kola zvětšovat? Nestálo by za pokus udělat nějaké hmotnostní balancování toho kola, jako lepit na ráfek/disk závažíčka tak dlouho, než bude mít těžiště přesně v ose náboje? Třeba by to tu rezonanci citelně zmenšilo na snesitelnou míru.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: dnes v 08:47

Rezonance zní dost pravděpodobně. Pro začátek bych zkusil pootočit plášť na ráfku o 180° - kdyby náhodou měl někde bouli, která se teď sčítá s házením ráfku, mohly by se navzájem vynulovat. Potom bych zkusil přidělat do čumáku závaží, to by změnilo rezonanční frekvenci rámu a možná by se ukázalo, kde přesně ten problém je.

Každopádně bych se snažil spíš o to, aby kolo tu milimetrovou osmu bezpečně zvládalo, protože silnice může drncat mnohem víc a na libovolné frekvenci.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: dnes v 13:24
        Autor: NightRider
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: cyklisty na výlet autem a na kole.

Hledám: cyklisty na výlet autem a na kole.
15.08.2026
Ahoj cyklisté! V září plánuji výlet do Lotyšska, Estonska, Litvy nebo San Marina (Itálie). Plánuji vyjet na kole…

Hledám: cyklistku na výlet autem a kolem.

Hledám: cyklistku na výlet autem a kolem.
15.08.2026
Ahoj cyklisté! V září plánuji výlet do Lotyšska, Estonska, Litvy nebo San Marina (Itálie). Plánuji vyjet na kole…

Hledám: Ebajker-ka Praha nebo jih - Tábor, Vlašim, Pacov..

Hledám: Ebajker-ka Praha nebo jih - Tábor, Vlašim, Pacov..
10.08.2026
Hledá se E-biker-ka ideálně z Prahy (nejlépe 4) nebo v Praze žijící, případně okolí Vlašimi, Pacova, Mladé Vožice,…

PR články:

Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

662 cyklistů (7 přihlášených)

Dámská Králický Sněžník

Dámská 2026Králický Sněžník a pramen Moravy Druhá desítka Dámské dávno začala, ale teprve letos jsme v plném…
HMS | 21.07.2026

Kolem Lužických jezer

Už celkem tradičně se s kamarádkou Líbou vydáváme na nějaký týdenní „etapový" výlet. Loni to bylo Polsko,…
Aar | 17.07.2026

Polské kolečko 2026

Blog původně vznikl pro rodinu aby věděli kde zrovna jsme. I jsem si kvůli tomu pořídil klávesnici k mobilu,…
petrp | 15.07.2026