reklama

Jak široké řidítka?

Kamarádka má e-kolo má tam řidítka 60cm zdají se jí úzký.Jaká je podle vás norma.Jo a chtěla by tam i rohy.A když tam dá ty rohy na ty 60cm tak se ji úchyt zúží.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 01.06.2024
Autor: rasl
  • Re: Jak široké řidítka?

Normu má každý v sobě. Každému vyhovuje něco jiného. Když se jí řidítka zdají úzká a blbě se jí drží, tak nechť si prostě pořídí delší.
    Halí belí, to je celý.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: radka
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Halí belí, myslím si totéž :-)))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: Airline
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

A co ji brání v tom dát si tam širší? Záleží jaké má kolo a kudy jezdí, jak je vysoká a jak má široká ramena (předpokládám, že přes celá záda :-), jaké má rozpětí a třeba taky jak široké dveře kudy často projíždí.
    Širší řiditka do náročnějšího terénu jsou dobrý, ale bacha, ne vždy jsou stromy dost daleko od sebe :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Taxe projev jako dobrý přítel a širší řídítka jí namontuj

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: AV
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Norma je jenom na průměry, na šířku ne.

Pořiď nejširší, jaká najdeš. Držátka a páčky postupně posouvejte sem a tam, až najdete nejpohodlnější šířku. Nakonec uřízni přečuhující konce a je to.

Ale rohy na těch původních 60cm řidítkách klidně můžete vyzkoušet taky. Úchyt se sice zúží, ale v poloze na rozích jsou od sebe ruce dál než na původních držátkách a možná to bude stačit.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: NightRider
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

A není jenom šířka, řidítka mohu mít různý zdvih, zahnutí směrem nahoru a zahnutí směrem k jezdci.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: xtonda
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

...přesně taková, jaká jí budou vyhovovat až se probudí- pokud nemá ramena "jak stěhovák"... ;-))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 02.06.2024
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Mnohotvará řídítka.

Nechtěje zakládat nové vlákno, hledal jsem retrospektivně v tématech pojem "řídítka", až na 17. stránce jsem našel toto téma :-)

Asi tak před rokem v nějaké diskusi o cestování typu Jakotobylo zveřejnil nějaký kolega obrázek poměrně složitých "dvojitých" řídítek, které umožňují asi tak 753 či 754 různých úchopů.

Mohl by prosím ten obrázek zveřejnit znovu? Nemohu jej najít.

Ne, nechystám se k nějakým montážním počinům, jen jsem si na to vzpomněl a zajímá mě to.

Ď.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 24.12.2025
    • Re: Mnohotvará řídítka.

Možná jsem to byl já, viz obr v příloze.
      Je z něj patrné i využití kokpitu na bezpečné odkládání příslušenství i v silném větru :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 31.12.2025
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Jo, to je ono!
        Děkuji.

Akorát... kdyby tak byla fotka zezadu ze šikma a zepředu ze šikma, aby bylo poznat, jak jsou ta trojí řídítka na jeden představec namontovaná...
        To víš, podáš prst a sežerou Ti celou ruku ;-)
        Vůbec nijak to nespěchá, jen mě to zajímá. Děkuji.
        A co to je za ovládání řazení?

Mám na trekové Brigittě poměrně vysoký představec a rovná řídítka. Je to samozřejmě fajn pro manévrování na nějakých výmolech či kamenech a zejména je to fajn do dlouhého kopce. Ale při delších výletech tak asi nad těch 40 - 50 km mě občas napadá, že by bylo fajn na chvíli zalehnout do beranů. Tak mě zajímá, zda a jak by šla namontovat dvojitá řídítka.
        Ale je to jen takové myšlenkové cvičení pro volný čas, rozhodně to nehodlám v nejbližších týdnech realizovat.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Jestli dobře vidím, tak jsou tam jednoduše tři Ahead představce nad sebou. Adaptér z favoritího závitového krku na Ahead existuje, viděl jsem ho na vlastní oči a nedoporučuji: jakmile dovnitř strčíš ježka, už se nikdy nedostaneš ke šroubu, který drží rozpěrný klínek v krku vidlice. Když jsme ten klínek po prvním týdnu provozu potřebovali dotáhnout, muselo se odvrtávat. Možná existují nějaké, které mají v ježku nestandardně velkou závitovou díru nebo na klínku nestandardně malou inbusovou hlavu a budou fungovat; ten náš neměl ani jedno.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Tak ono není důvod do adaptéru ježka strkat, ten ježek v ahead vidlici plní funkci, kterou v tom adaptéru nemá.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 01.01.2026
            Autor: xtonda

Děkuji za vysvětlení. Ahead je pro mě španělská aldea, to jsem nikdy neměl důvod zkoumat. Tak to musím nejprve nastudovat a potom celou tu věc snad pochopím.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 02.01.2026

Jak píše NightRider, tři ahead představce nad sebou. Kupoval jsem novou přední vidlici, takže jsem měl k dispozici nezkrácený sloupek..
          Ale první dvojitá řidítka jsem měl i na starém systému, který máš na Brigittě.
          Uřízl jsem kus sloupku vidlice co má průměr jako na Brigitě, to samé z vidlice, která má větší průměr - ten, co je vhodný na představce ahead.
          Proříznul do nich drážky, napasoval na starý představec, na to navlékl ahead představec, pak to celé zasnunul do vidlice, no, viz obrázek, na něm to bude srozumitelnější snad.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Děkuji za vysvětlení. Ahead je pro mě španělská aldea, to jsem nikdy neměl důvod zkoumat. Tak to musím nejprve nastudovat a potom celou tu věc snad pochopím.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 02.01.2026

Ahead není vůbec složitý, představec na Brigittě se zasouvá a fixuje dovnitř sloupku vidlice, zatímco Ahead se na sloupek nasouvá a fixuje zvenčí, jako klasická objímka, se dvěma šrouby.

No a ty uříznuté kusy dvou sloupků, viz výše, rozdílných průměrů, jsem dával na ten starý představec typu Brigitte, společně a nerozdílně, jako jednu, velkoformátovou podložku, umožňující instalaci Ahead představce.
              Podložku s menším průměrem, uříznutou ze sloupku vidlice typu Brigitte, lze navléknout na sloupek starého představce, podložku s větším průměrem, uříznutou ze sloupku vidlice typu Ahead, lze navléknout na tu z Brigitte.
              Na tento komplet už spolehlivě pasuje samotný představec Ahead a lze ho natvrdo utáhnout.
              A ještě si tím zpevníš i ten původní.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 04.01.2026

Hele, případně zvaž jestli by jsi nechtěl zkusit triatlonový "lehací" nástavec.
          Historicky jsem jej používal na horáku v protivětru
          a kromě toho že jsem to měl daleko k brzdám to bylo fajn. Pokud prohrabu syslírnu, asi ho najdu.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Autor: cibi
  • Bowdeny dvojité rozvidlené Y

Netuší prosím někdo, k čemu je ta věc na obrázku?
    A jak se správně jmenuje, aby se dala hledat na internátu?
    Našel jsem to na jedné stránce, kde je popis, kterému neruzumím: "Lanka, bowdeny + rotor BMX, páčka - rotor". Netušil jsem, že bmx kola mají řazení - to jsou taková tak kola, co se s nimi skáče z pyramidy palet, ne?

- - -
    Dávám to sem, abych nezakládal nové téma. Ale tedy ten nadpis tématu "Jak širokÉ řidítka", ten mě tak příšerňácky štípe do očí!

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    • Re: Bowdeny dvojité rozvidlené Y

To je na brzdu.
      BMX poskakovači používají přední brzdu provlečenou krkem vidlice a zadní přes tohle dvoulanko a takový..."axiální ložisko"... zvenku krku, aby šlo řidítka volně nekonečně otáčet.

https://www.cykloabc.sk/vsetko-o-bmx-bicykloch...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: Sodoma

Jakožto bývalý majitel BMX kola, které jsem pravidelně týral na trati v Řepích, mám čistě formální upřesnění, které asi většina běžných cyklistů nerozlišuje.

BMX kategorie sdružuje několik disciplín:
        - bikros, kde otáčení řídítek o 360° není potřeba a proto tam twister není (moje bývalé kolo),
        - flatland, to je to, co kdysi jezdila Anička Matoušková na festce Favorit, prostě krasojízda, twister je nutný (tenkrát pro Aničku asi ne),
        - dirt, skákání a triky, třeba v mnoho let funkčním Bikeparku Roztoky hned za Efedrinkou, také s twisterem,
        - street, většinou se jezdí ve skateparku na překážkách, ale často i na běžné ulici, také twister,
        - U-rampa, asi víme jak vypadá a twister je opět potřebný pro triky.

Nikdy jsem neslyšel, že by BMX kolo mělo přehazovačku, jak o tom píše výše Favorit. Půjde zřejmě o překlep. Nenapadá mě jediný důvod, proč by tam byla a při stylu jízdy v různých disciplínách by měla životnost maximálně pár minut před startem. Kola pro flatland nebo U-rampu nemají ani brzdy, u bikrosu stačí brzda jedna, aby se dalo zastavit v cíli...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: ckp13

Mají tam agresivní nezrušitelné sušenky, takže pro mě ja ta stránka neviditelná, z takových okamžitě odcházím. Nas--- nakašlat jim na "povinné".
        (Nemusíš mi psát že jsem divný a že to je k mojí škodě, vím to.)

[ Reagovat ] [ Zpět ]

(mažu, Sodoma byl rychlejší)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Cykloexpedice 2026: Polsko – Alpy – Split

Hledám: Cykloexpedice 2026: Polsko – Alpy – Split
26.12.2025
Na začátku června 2026 vyrážím na svou další epickou výpravu do Alp. Pokud vše půjde podle plánu, bude to již…

Hledám: Muže 44-53 let, klasické MTB na cross-country

Hledám: Muže 44-53 let, klasické MTB na cross-country
22.12.2025
Vánoční dárek: poptávám středně aktivního muže k ježdění krajinou 1-2x týdně. Kompatibilní kolo pouze MTB 26/27,5"…

Hledám: Kamarádku na celoroční vyjížďky a kulturu.

Hledám: Kamarádku na celoroční vyjížďky a kulturu.
09.10.2025
Ahoj, jezdím celoročně silnice / gravel. Mám rád památky, kulturu, literaturu, rád zajdu do kina....
Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

297 cyklistů (3 přihlášení)

Srpnové toulání 2024

Neměl jsem v plánu psát nějaký další blog, ale objevil se tady blog od Quatsch a tu mám spojenou s Černou…
petrp | 27.11.2025

Cyklocestování 2025

Myslela jsem, že s blogy končím. Žádná velká expedice se nekonala a na nakole je velká konkurence, stačí…
Quatsch | 19.11.2025

Slovinsko na kole - 5. část - Závěr

Sjezd z hor (Zgornje Jezersko) zpět do údolí k řece Sávě byl přesně takový ten táhlý a nekonečně dlouhý sjezd…
Peggy | 18.11.2025