reklama

Štafeta NaKole.cz 2012 skončila na Slovácku

Sladká tečka za Štafetou NaKole.cz 2012 (Václav Vrtal, NaKole.cz)

Velký podzimní sraz na moravském Slovácku znamenal také ukončení letošní štafety NaKole.cz. Svoji pouť tu zakončil štafetový kolík, který vyrazil na začátku června z Prahy a během léta prošel rukama cyklistů ze šesti krajů ČR. NaKolík tak představil čtenářům NaKole.cz cyklotrasy a zajímavá místa v Jižních Čechách, na Vysočině, Jižní Moravě, na své cestě se podíval i do Vídně.

Pavel Valenta: Netušil jsem, že píšu do soutěže

Na kolech v Rumunsku. (archiv Pavla Valenty)

Letní soutěž blogerů NaKole.cz je u konce, její hlavní výhra míří na druhý konec republiky do Hranic na Moravě. Jeho čerstvý majitel Pavel Valenta prý psaním splácí svůj dluh ostatním cestovatelům a při tvorbě vítězného blogu na výhru ani nepomyslel.

Cyklisté si stěžují na České dráhy, vlaky jezdí ale stále více

 (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Ačkoli od našich návštěvníků zaznívají časté nářky na problémy s přepravou kol ve vlacích Českých drah a nezřídka nepřátelský přístup jejich pracovníků k cestujícím cyklistům, počet kol přepravených státním dopravcem rok od roku roste.

Podél bývalé železné opony do „malého Berlína“

Špalíček na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad (Václav Vrtal, NaKole.cz)

Nejznámější cyklotrasou v Karlovarském kraji je bezesporu cyklostezka podél řeky Ohře. Pokud se po ní vydáte z Karlových Varů proti proudu, dojedete po značené trase až do Chebu. Projeďte se s námi odsud po místech, kudy po čtyřicet let vedla železná opona až na hraniční bod trojstátí Česka, Bavorska a Saska.

V Dolním Rakousku bez mapy

Schwarzataler Radweg vede údolím řeky s výhledem na alpské štíty. (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

V Dolním Rakousku jsme vyzkoušeli, jak se cestuje po cyklotrasách jen s pomocí reklamních prospektů a orientačních tabulí. Výsledek naší prověrky rakouského cykloznačení dopadl překvapivě.

Švýcarskem podél Rýna: „Grand Canyon“ i rýnské vinice v cyklistickém balení

Oberalppass - tady pramení Rýn. (Switzerland Tourismus, Robert Boesch)

Jak ukázala naše poslední cesta do Švýcarska, v „zemi horských velikánů“ se dá jezdit i téměř po rovině. Naším posledním tipem na cyklotoulky mezi švýcarskými masivy byla úvodní část Innské stezky v kantonu Graubünden. Dnes se podíváme o něco západněji a řeku Inn vyměníme za jednu z nejdelších evropských řek protékající šesti státy – Rýn.

Iontový nápoj nebo Radler? Většinou stačí voda

 (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Bolest hlavy, únava, malátnost, ztráta výkonu. Všechny potíže mohou mít jedinou příčinu - dehydrataci. Speciálně u cyklistů, kteří v letních parných dnech podstupují vysokou fyzickou zátěž, může nedostatek tekutin způsobit až dramatické následky. Jaké nápoje jsou na kolo nejlepší a jak často bychom měli pít?

Alpy začínají hodinu za Vídní

Nejvyšší vrchol Vídeňských Alp dosahuje přes dva tisíce metrů. (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Jedete po Dunajské stezce, úrodnou nížinou podél řeky se blížíte k Vídni. Jen hodinu cesty autem jsou přitom vzdálené alpské štíty s bělavou sněhovou čepicí, která mizí až s prvními přísliby léta. A právě tato část Dolního Rakouska dodnes okouzluje technikou, jež dokáže překonat alpská údolí mohutnými viadukty, po kterých se prohánějí parní lokomotivy. Podívali jsme se na tři místa, která dodnes vyvolávají údiv a okouzlují nejen vyznavače železnic.

Slezská magistrála změnila svojí podobu

Jeseník náměstí (Petr Mikeska)

Ještě minulý rok byla cyklotrasa číslo 55, přezdívaná jako Slezská magistrála, která vede z Jeseníku přes Krnov a Opavu až k Hlučínskému jezeru, jen číslem. Žádná propagace, špatné značení a nedostatek informací pasovaly tuto trasu do šedého průměru českých cyklotras. Dnes vypadá zcela jinak.

I s opalovacím krémem se můžete spálit, ukázaly poslední testy

Kvalitu za dobrou cenu nabídne např. dm Sundance/Transparentes Sonnenspray, Interspar Sun Kiss/Sonnenmilch nebo Lidl Cien Classic. (dTest)

Na kole je ochrana před sluníčkem stejně důležitá, jako na mořské pláži. Mnoho lidí si myslí, že krémy s vysokým ochranným faktorem, zejména pokud nesou zvučnou kosmetickou značku, nejlépe ochrání před škodlivým slunečním zářením. Jak ukázal nedávný test opalovacích přípravků, mnohdy je tomu právě naopak.

« Předchozí 1 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 50 Další »
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

274 cyklistů (8 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024