reklama

V Dolním Rakousku bez mapy

V Dolním Rakousku jsme vyzkoušeli, jak se cestuje po cyklotrasách jen s pomocí reklamních prospektů a orientačních tabulí. Výsledek naší prověrky rakouského cykloznačení dopadl překvapivě.

Schwarzataler Radweg vede údolím řeky s výhledem na alpské štíty.
Schwarzataler Radweg vede údolím řeky s výhledem na alpské štíty.
Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

 „To nejsou mapy ale omalovánky!" Zoufalý výkřik českého cyklisty, který se v Rakousku opakovaně ztrácel a zase nacházel s pomocí mapy dovezené z tuzemska, se stal hlavní inspirací tohoto článku. Na toulky po několika cyklotrasách Dolního Rakouska jsme záměrně vzali jen několik map, které u nás zdarma rozdává dolnorakouská turistická centrála. Chtěli jsme tak vyzkoušet, zda je možné orientovat se jen podle terénního značení.

Dolní Rakousko neleží dole…

Páteřní a dálkové trasy v Rakousku:

Jsou vedeny převážně mimo silnice, tedy s důrazem na bezpečnost, Mají šířku minimálně 2,5 m, která umožňuje bezpečné míjení i předjíždění cyklistů včetně těch, kteří mají za sebou cyklopřívěs nebo nákladní vozík. Povrch v naprosté většině tvoří asfalt (samozřejmě s výjimkou MTB tras). Jsou proznačené jednotným systémem. a vzájemně propojené, tj. v blízkosti křížení se značení v terénu odkazuje na nejbližší cyklotrasy. Cykloturistům je k dispozici jednotné informační centrum a také místo pro hlášení poruch značení.

Náš jižní soused je zemí cykloturistice zaslíbenou. Množství tras, jejich kvalita a doprovodné služby jsou důvodem, proč sem každoročně směřují tisíce Čechů, aby tu strávili dovolenou s kolem.

Spolková země Dolní Rakousko, která se táhne na jih od českých hranic mezi Břeclaví na jedné straně a Českou Kanadou u Nové Bystřice na straně druhé, nabízí cykloturistům řadu tras. Zdaleka přitom nejde jen o trasy v nížinách, jak by mohl napovídat název Niederösterreich. Pro Čechy nejznámějšími a nejoblíbenějšími trasami jsou Dunajská (Donauradweg) a Brno-Vídeň (EuroVelo 9), která na jih od Vídně mění název na Stezku oblastí termálních pramenů (Thermenradweg). V oblasti Dolního Rakouska je ale řada dalších tras, jako například trasa vedoucí podél tří řek Kampa-Dyje-Morava (Kamp-Thaya-March Radroute), stezka údolímTraisen­tal (Traisental-Radweg)  nebo takzvaná „stezka biedermeieru" podél říčky Piesting (Piestingtal-Radweg). 

Milovníkům vína a poklidného tempa se otevírá celkem 1600 km stezek mezi vinohrady a sklepními uličkami Wein­viertelu. Jako protiklad poklidné jízdy v údolích je tu pro vyznavače MTB legendární Al­pentour, nejdelší značená trasa pro horská kola na světě.  V současné době tu mohou MTB jezdci změřit svoje síly s celkem 1700 km trasy vedoucí přes množství alpských vrcholků. 

Dolní Rakousko bez navigace


Podle této mapy v měřítku 1:400 000 jsme absolvovali několik tras.
Zdroj: Niederösterreich-Werbung GmbH

Dolní Rakousko jsme se vydali prozkoumat podél několika tras. Záměrně jsme si s sebou vzali na cestu pouze mapy, které se distribuuje zdarma turistická centrála Dolního Rakouska. Řada z nich je vychází také v českém jazyce a je možné je objednat také online. Hlavním průvodcem se nám stala mapa „Na kole Dolním Rakouskem".

Schematická mapa v měřítku zhruba 1:400 000 pro plnou orientaci přirozeně stačit nemůže – ukazovala pouze nebližší cíle, pro detaily nezbývalo, než se spolehnout na značení v terénu.  Naše cesta se tak zároveň stala malým testem pro srozumitelnost a kvalitu dolnorakouského cykloznačení. 

A výsledek?

Rakousko obstálo velmi slušně. Pokud bychom mohli něco vytknout, jsou to podobně jako u nás chybějící směrovky na velkých křižovatkách nebo tam, kde cestu odkloní stavba nové silnice či uzavřená cesta. Test cykloznačení ale přinesl i překvapení. Navzdory všemu očekávání jsou v terénu mnohem lépe vyznačené tematické trasy podél řek (Schwarzataler Radweg, Piestingtal-Radweg), naopak ztratit značení může cyklista na páteřní trase EuroVelo 9. Trasy menšího významu tak byly paradoxně lépe vyznačeny (včetně případných objížděk) než mezinárodní trasa celoevropského významu.

 


Víte, že…?

  • Tištěné mapy jsou suverénně nejpoužívanějším pomocníkem při orientaci. Na svých cestách se podle nich řídí 77 % cykloturistů. Podstatně méně lidí spoléhá na značení v terénu (37 %).
  • Zájem o GPS navigace roste, dnes je používá jen 23 % cykloturistů.
  • Čeští cykloturisté by se v mnohem větší míře rádi orientovali podle směrového značení pro cyklisty, případně podle infotabulí s mapami (65 %).

Zdroj: Národní cyklo a in-line průzkum, STEM/MARK, on-line průzkum, srpen-září 2011


 

U trasy EuroVelo 9 jsme zaznamenali potíže, na které narážejí prakticky všechny dálkové trasy, tedy konkrétně u průjezdů většími městy. Na okraji města se do té doby pravidelně navádějící značení ztratilo a pokračovalo až opět na druhé straně. Druhým oříškem bylo budování nové dálnice, která změnila vedení trasy v úseku Sollenau-Felixdorf.  

Ještě jednu velkou pochvalu si ale Rakousko vyslouží. Pokud jsme někde (například právě kvůli aktuálně ztracené trase) byli nuceni najet na státní silnici, chovali se rakouští řidiči velmi ohledulplně a trpělivě. Příjemnější ale rozhodně byly stezky vedené odděleně.

Takže tedy vzhůru na jednotlivé cyklotrasy:


Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Schwarzataler Radweg

Délka trasy: 43 km

Popis trasy: Odbočka z páteřní EuroVelo9 vede z městečka Bad Erlach v údolí řeky Schwarza obklopená alpskými vrcholky. V Ternitz stojí za to zastavit u areálu koupaliště (Erlebnisparkbad), které nabízí kromě bazénů i tobogány, divokou vodu nebo hřiště pro děti. Městečko Gloggnitz zase hostí továrnu na čokoládu značky Lindt, za zmínku určitě stojí jejich firemní prodejna. Pohodová rodinná trasa směřuje k jednomu z nejpozoruhod­nějších míst v Dolním Rakousku – horské lanovce na Rax. Tady najdete jeden z nejkrásnějších rozhledů po Vídeňských Alpách.  

My jsme jeli: Z městečka Neukirchenu přes Gloggnitz do Reichenau

Kde jsme se ztratili: Prakticky nikde, pouze mezi Payerbach a Gloggnitz díky chybějící informaci o objížďce přerušila naši cestu uzavírka trasy.

Piestingtal-Radweg



Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Délka trasy: 60 km

Popis trasy: Trasa je odbočkou z páteřní EuroVelo 9, odkud vede ze Sollenau do Gutensteinu a dále Rohr im Gebirge. První úsek trasy v délce 43 km je vhodný pro pohodovou cyklistku a rodiny s dětmi. Cesta vede po asfaltových cestách po rovině podél řeky Piesting, kde je mnoho připomínek na biedermeierovské období a umělce té doby, kteří zde žili nebo sem zavítali na návštěvu.  Z Gutensteinu cesta pokračuje do Rohru se  stoupáním až 12 %, které je výzvou hlavně pro sportovnější cyklisty.

Kudy jsme jeli: Z Waldegg přes Markt Piesting až do Sollenau, kde se trasa kříží s EuroVelo 9 (v této části vede souběžně po tematické trase termálních pramenů (Thermenradweg)

Kde jsme se ztratili: Nikde, značení bylo perfektní včetně případných objížděk.

Další informace:

EuroVelo 9


Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Popis trasy: EuroVelo 9 spojuje Baltské a Jaderské moře. Na trase z Gdaňsku (Polsko) do Puly (Chorvatsko) vede její část dlouhá 180 km Dolním Rakouskem. Trasa je velmi proměnlivá, část po Thermenradweg je v naprosté většině rovinatá, s výhledy na vinice a okolní měkce zvlněné kopce.

Kudy jsme jeli:  Ze Sollenau podél historického vodního kanálu přes Wiener Neustadt do Bad Erlach.

Kde jsme se ztratili: Přímo v Sollenau značenou trasu přerušila stavba rychlostní silnice. Tady jsme díky chybějícím tabulkám značení ztratili. Po několika kilometrech, kdy jsme se orientovali jen podle slunce a intuice, se značky Thermenradweg opět na chvíli objevily. Definitivně jsme je pak ztratili před městem Wiener Neustadt (u vjezdu do areálu vojenské akademie). Odsud do Bad Erlach jsme pak kvůli pokročilému času pro jistotu pokračovali už jen po silnici. 

Další informace:

Fotogalerie

Schwarzataler Radweg vede údolím řeky s výhledem na alpské štíty. Cykomapa Dolní Rakousko Schwarzataler Radweg. U Ponte Antiquate stojí rozcestník... ...a ukazuje, že všechny cesty vedou do Říma (jenom to pokaždé nemusí být stejně dlouhé). Schwarzataler Radweg. Stezku křižuje řada dalších tematických tras. Schwarzataler Radweg. Na první pohled nic zajímavého... Schwarzataler Radweg. Jedna z připomínek historie na trase - zámek v Payerbach. Schwarzataler Radweg. Payerbach - model akvaduktu Systém zásobující Vídeň vodou postavený v letech 1870-1873 byl největší stavbou svého druhu v Evropě. Na cestě přes alpská údolí mu pomáhalo celkem 30 akvaduktů. Schwarzataler Radweg. V Reichenau najdeme model přehradní nádrže ve zmenšeném měřítku. Vede tudy tematická trasa (1.Wiener Wasserleitungsweg) věnovaná vídeňskému vodovodu, který byl ve své době unikátním dílem Schwarzataler Radweg. Z údolí řeky Schwarza odbočuje do okolních svahů řada MTB tras. Schwarzataler Radweg. Objížďky (nejen) pro cyklisty jsou obvykle dobře značené. Piestingtal Radweg (stezka údolím řeky Piesting), městečko Markt Piesting Piestingtal Radweg (stezka údolím řeky Piesting), městečko Markt Piesting, socha před místním kostelem Piestingtal Radweg. Stezka je lemovaná zahradami a hospůdkami... Piestingtal Radweg. Jak vidět, turistická zajímavost se dá udělat i z průmyslového závodu. Odpočívka s informačními tabulemi o historii zpracování vápence a mapkou areálu je vybavená i záchodem a tekoucí pitnou vodou. Piestingtal Radweg vede ale z největší části krajinou. Piestingtal Radweg. Ve Felixdorfu najdete i smyčku reagující na cyklisty. A pak že to nejde... EuroVelo 9 vede v této části podél vodního kanálu zásobujícího Wiener Neustadt.. Jízda podél EuroVelo 9. EuroVelo 9. Značení je velmi názorné... ..nebo jako tady v Theresienfeldu. EuroVelo 9. Trasa v Sollenau nás ale také u této značky opustila. EuroVelo 9. Cestou po trase potkáváme dálkové cyklisty, kteří si s sebou vezou i solární panely pro dobíjení.
Jitka Vrtalová, NaKole.cz, 27.08.2012
Vyzkoušejte
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 23:24
Technické rady Springer vidlice na fatbika dnes v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 19:03
Technické rady Nový gravel dnes v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

322 cyklistů (10 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024