reklama

Slezská magistrála změnila svojí podobu

Ještě minulý rok byla cyklotrasa číslo 55, přezdívaná jako Slezská magistrála, která vede z Jeseníku přes Krnov a Opavu až k Hlučínskému jezeru, jen číslem. Žádná propagace, špatné značení a nedostatek informací pasovaly tuto trasu do šedého průměru českých cyklotras. Dnes vypadá zcela jinak.

Jeseník náměstí
Jeseník náměstí
Foto: Petr Mikeska

První náznaky k oživení přišly v roce 2005, kdy padlo rozhodnutí o vybudování nového úseku mezi Krnovem, Opavou a Velkými Hošticemi. Po dlouhých průtazích výstavba konečně odstartovala v říjnu 2010. Dnes je díky tomuto úseku celá trasa již prakticky hotová. Kolega z redakce serveru cyklistikakrnov­.com se vydal na „inspekční" cestu po cyklotrase z Jeseníku k Hlučínu.

Jak dnes vypadá

Slezská magistrála se zařadila do systému páteřních dálkových tras v ČR. Z Jeseníku vede cyklotrasa po silnici do místní části Dětřichov, odkud na cyklisty čeká těžší stoupání k Rejvízu. Na 7,5 km zde překonáte 350 m. převýšení. Ze začátku vede po silnici, ale na první odbočce trasa již odbočuje doprava na starou rejvízskou cestu. Lesní asfaltovou cestu podél Vrchovištního potoka asi v polovině střídá lesní cesta s štěrkem, a také se zvedá sklon trasy. Zpátky na silnici se pak trasa dostává před horskou osadou Rejvízem.

Stará cesta na Rejvíz
Stará cesta na Rejvíz, foto: Petr Mikeska

Rejvízu cesta vede lesním údolím Černé Opavy k Drakovu. Cestou si všimněte cenné technické památky, staré vysoké pece na dřevěné uhlí z roku 1807. Z Drakova (plácek) stoupá nahoru nahoru na silnici a na které se dáte doleva a sjedete do Heřmanovic, které jsou vyhlášeny vesnickou památkovou rezervací.

Zámek Linhartovy
Zámek Linhartovy, foto: Petr Mikeska

Heřmanovic cy­klotrasa klesá údolím řeky Opavice po silnici č.453, z které se cyklotrasa na začátku na chvíli odkloní od silnice a vede bočními cestami (Heřmanovice, Holčovice).

Cyklotrasa pokračuje stále dolů přes Holčovice, Hynčice (zde se můžete stavit v Eldorádu, kde najdete plastiky pravěkých ještěrů, pohádkových bytostí,…) do Města Albrechtice po silnici II třídy (které je výchozím místem k poznávání Osoblažského výběžku, např. po cyklotrase č.6116). Od Města Albrechtic vytváří tok řeky Opavice státní hranici, podél které trasa pokračuje po vedlejší komunikaci a podél pravé strany řeky do obce Linhartovy s renesančním zámkem. Za obcí trasa pokračuje po polní cestě přes Krásné Loučky do pohraničního města a jednoho z důležitých středisek v oblasti Krnova.

Přes Krnov vede již cyklotrasa kolem zahrádek po asfaltové cestě v těsné blízkosti řeky Opavice, k závodu Kofola, kde odbočuje přes most doprava a pokračuje po místních komunikacích kolem vlakovému nádraží Krnov-Cvilín.

Dále vede trasa po cyklostezce na Opavské ul., poté kolem Petrova rybníka. Dále se trasa klikatí mezi stromy po protipovodňovém valu do Úvalna, za kterým Vás čeká nádherný úzký šotolinový úsek mezi stromy. Po šotolině pak pokračuje stezka kolem dalšího odpočívadla do Brumovic a poté za Skrochovickým nádražím a přes Holasovice až k Držkovicím opět po nových cyklostezkách. Po místních komunikacích vede trasa do Vávrovic, kde se trasa stáčí k řece Opavě, kterou kopíruje po šotolinové cestě až k jezu v Opavě.

Petrův rybník Krnov
Petrův rybník Krnov, foto: Petr Mikeska

Přes Opavu vede trasa nejdříve Městským sadem a poté v blízkosti řeky Opavy po asfaltové cyklostezce za Opavu, kde se přes menší most dostává do Malých Hoštic. Po krátké cestě po náspu vede trasa po vedlejší komunikaci za obec, za kterou pokračuje po cyklostezce, místy po šotolině, místy po asfaltu k zámku ve Velkých Hošticích. Po vedlejších komunikacích pokračuje kolem kostela za obec, kde pokračuje po šotolinové cestě (zatím papírové tabulky) po severním kraji golfového hřiště až ke kravařskému zámku.

Zámek Velké Hoštice
Zámek Velké Hoštice, foto: Petr Mikeska

Kravař vede trasa po vedlejší cestě až na konec obce, odkud pokračuje bohužel již neznačená po nové cyklostezce. Asfaltový povrch vystřídá za můstkem přes řeku Opavu šotolinová cesta až do Mokrých Lazců, odkud trasa pokračuje po nefrekventované silnici přes Lhotu, Smolkov, Háj ve Slezsku do Ji­lešovic. Zde na začátku sjezdu trasa odbočuje doleva, podjíždí železniční most a za řekou Opavou opouští silnici. Za vodní elektrárnou trasa pokračuje doprava po vyjeté stopě v louce až na blízký dohled Hlučínského jezera. Dále pak pokračuje po nezpevněné cestě po jeho dolním okraji až na jeho východní okraj, kde končí. Zde se trasa napojuje na cyklotrasu č.5, Jantarovou stezku.

Zámek Kravaře
Zámek Kravaře, foto: Petr Mikeska

Hlučínské jezero
Hlučínské jezero, foto: Petr Mikeska

V budoucnu by měla trasa vést z Kravař přes Zábřežské louky přes Dolní Benešov do Hlučína. Také se hovoří o spojení s cyklotrasou č. 56. Ta vede ostravskou průmyslovou oblastí přes Starý Bohumín, Lutyni, Orlovou a Havířov k Těrlické přehradě. Po objetí části Těrlické nádrže trasa vkráčí do Beskyd, kde přichází na řadu vlnitý terén se závěrečným stoupáním k hraničnímu přechodu Bukovec – Jasnowice (PL)

Bývalá dřevouhelná pec - Drakov
Bývalá dřevouhelná pec – Drakov, foto: Petr Mikeska

Cesta Úvalno - Brumovice
Cesta Úvalno – Brumovice, foto: Petr Mikeska

Kudy dál…

Slezská magistrála by podle nového návrhu českých dálkových tras měla být přečíslována. Po sloučení s cyklotrasou č. 56 ponese v tomto systému číslo 8 a z Hlučína bude pokračovat přes Ostravu, Karvinou a Havířov  až do nejvýchodnějšího výběžku naší republiky v Bukovci na česko-polských hranicích.

Základní informace:

  • Délka trasy: 111 km
  • Nastoupáno (na trase Jeseník-Hlučín): 667 m.
  • Sestoupáno (na trase Jeseník-Hlučín): 901 m.
  • Komunikace: silnice II. a III. třídy, místní komunikace, cyklostezky 
  • Povrch: asfalt, zpevněný povrch
  • Podrobné informace: http://slezska­magistrala.blog­spot.cz (popis trasy, ubytování, stravování, cykloservisy, infocentra, počasí, webové kamery)

Mapa trasy:

http://www.gpsi­es.com/…

Přečtěte si také:

Fotogalerie

Jeseník náměstí Stará cesta na Rejvíz zámek Linhartovy Petrův rybník Krnov zámek Velké Hoštice Zámek Kravaře Bývalá dřevouhelná pec - Drakov Cesta Úvalno - Brumovice
Petr Mikeska, cyklistikakrnov.com, 16.07.2012
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Technické rady Springer vidlice na fatbika dnes v 19:47
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 19:03
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 17:23
Technické rady Nový gravel dnes v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

364 cyklistů (15 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024