reklama

Jiří Bouda na cyklistické pouti do Santiaga de Compostela

 (Jiří Bouda)

Jiří Bouda je známý především jako grafik, malíř a ilustrátor. Restauroval také slavný Langweilův model Prahy. Málokdo ale tuší, že je i vášnivým cyklistou, který na kole procestoval pěkný kus našeho kontinentu.

Bromptoni si zasoutěžili i v Praze

 (Jiří Juřík)

Představovat legendární skládací kola Brompton, jejichž domovinou jsou Britské ostrovy, snad netřeba. Na těchto kolech se nejen běžně jezdí, ale lze na nich i závodit.

Pardubice získaly titul Hlavní město cyklistů 2014

Za Pardubice přebrali cenu (zleva): Vojtěch Jirsa - cyklokoordinátor města, Michal Koláček - náměstek primátorky pro oblast dopravy, Jakub Kutílek - odbor hlavního architekta. Zcela vpravo je Jakub Rybka ze společnosti Homeport. (Jiří Juřík)

O vítězi soutěže nerozhodla jen dlouhá cyklistická tradice nebo počet kol v ulicích. Rozhodující byl celkový přístup města k řešení dopravy, a to nejen té cyklistické. Nezávislá porota složená z odborníků na cyklistickou dopravu hodnotila například také koncepční materiály, stav infrastruktury nebo kampaně, která města organizují nebo podporují.

Na kole po Edinburghu a okolí

Edinburghský hrad (CK Mundo)

Hlavní město Skotska je světoznámou metropolí, která je slavná hlavně díky své historické architektuře a hektické festivalové sezoně. Co ale město nabízí návštěvníkům, kteří se sem vydají se svým bicyklem nebo uvažují si zde kolo půjčit.

Na kole po Novém Zélandu – Severní ostrov

Na kole po Novém Zélandu (Petr Mlčkovský)

V následujících příspěvcích se vám pokusím přiblížit některé ze svých zážitků a cestovatelských zkušeností. Je možné, že některé z vás příspěvky zaujmou nebo inspirují do té míry, že se rozhodnete například dočasně opustit pracovní proces a vyrazit na vaši cestu ať již na kole či jakkoliv jinak. Mnozí z vás na Novém Zélandu byli a mohou mít na spoustu věcí odlišný názor, což je jen dobře, protože jsme každý jiný. Převážná většina textu představuje mé subjektivní vnímání daných situací.

Město tak trochu i na kole

Celkový pohled na vstupní část (Jiří Juřík)

Pod názvem „Město na kole“ si většina cyklistů představí akci propagující především jízdu na kole po městě, nabízející řadu informací a přehlídku možností dopravního využití a jízdy na kole vůbec. Nicméně toto vnímání může být rozličné, což dokázala akce, která se uskutečnila o víkendu 12. a 13. dubna 2014, ta byla spíše něčím, jako cyklo-gastro jarmarkem.

Lahovická cyklolávka byla konečně otevřena

Jako jedni z prvních si cyklolávku otestovali milovníci retrokol. (Jiří Juřík)

Nejen cyklisté, ale rovněž pěší a možná i in-line bruslaři se v sobotu 12. dubna 2014 konečně dočkali zprovoznění podvěšené lávky pod Radotínským mostem, což je oficiální pojmenování pro dvojici mostů přes údolí Vltavy a Berounky. Neoficiální označení pak zní například Lahovická estakáda či most. V každém případě se jedná o součást velmi plíživě budovaného Pražského okruhu.

Rodina horských kol se rozrůstá

26" a 29" vedle sebe (Jiří Juřík)

Před několika dny jsme vás v pozvánce na březnový veletrh For Bikes upozornili na skutečnost, že se zde v plné síle a šíři předvedla kompletní rodinka horských kol, čítající již tři členy, které lze pojmenovat čísly: 26", 27,5" a 29". Představme si je podrobněji.

For Bikes 2014 otevřel svoje brány

Z veletrhu FOR BIKES 2014 (Jiří Juřík)

Letošní cyklistická sezona byla symbolicky odstartována. Ve spolupráci s nástupem jarního počasí ji začal veletrh jízdních kol FOR BIKES 2014.

Jihlava rozšiřuje síť cyklostezek, na kolo usedl i ježek z městského erbu

Značka služeb pro cyklisty v Jihlavě. (archiv města Jihlava)

Jihlava představila novou cykloznačku města, která by měla nově označovat služby pro cyklisty. Jejich symbolem se stane ježek na jízdním kole, kterého si výtvarnice vypůjčila z erbu města. V roce 2014 chystá Jihlava také otevření několika nových cyklostezek.

« Předchozí 1 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 85 Další »
Blogy

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

 ()
Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50 km denně, pokračovali jsme v cestě na střední Slovensko. Oskarovy schopnosti se každým dnem zlepšovaly. Tažné lano zůstalo hezky odpočívat a Oskar se stal pro nás plnohodnotným cyklistickým…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

 ()
Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy sbaleno, stihly jsme i promazat kola (a vyloudit u paní ubytovatelky nový hadr na jejich utření) a vyjet chvilku před devátou. Asi 5 km se mírně stoupavá cesta zdála příjemná, ale za přístřeškem…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

 ()
Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás před třemi dny za Tarazem," pozdravil nás chlapík kdesi na benzínce. „To je docela dobře možné." „Nebyli jste tuhle kousek za Almatou?" zase jiný chlapík jinde. „Asi měsíc nazád? To jsme…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

 ()
Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka měla naplánovanou dovolenou v Itálii, my s Lenkou zájezd do Alp, ale nakonec jsme Dámskou odjely v tradičním termínu. Letos máme 13 jako šťastné číslo, 13.června jsme jely s Lenkou do…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

 ()
Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i neznačených cestách. V únoru vybíráme zájezd, vzácně se shodneme na termínu a místu. Původně jsme chtěly ve složení Helena, Lenka a já zdolat Grossglockner, ale bohužel zájezd byl již koncem…
HMS | 18.09.2024

O čem se mluví:

Cestování na kole Do Montpellieru dnes v 00:12
Vyjížďky, srazy, akce Jarní sraz 2025 Beroun 7.5. až 11.5. včera v 22:10
Cestování na kole Pobaltí na kole včera v 21:07
Ostatní – cyklo Co vás pobavilo, potěšilo 193 včera v 21:00
NEcyklo Co vás zaujalo 282 včera v 19:56
Ukrajina 47 včera v 19:06
Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 152 včera v 13:51
Lehokola Tak jsem viděl lehokolo - VII. 20.10.2024
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

346 cyklistů (2 přihlášení)

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024