reklama

Jiří Bouda na cyklistické pouti do Santiaga de Compostela

Jiří Bouda je známý především jako grafik, malíř a ilustrátor. Restauroval také slavný Langweilův model Prahy. Málokdo ale tuší, že je i vášnivým cyklistou, který na kole procestoval pěkný kus našeho kontinentu.

Foto: Jiří Bouda

Motto:

Musíme pracovat. Hodně pracovat. Ještě více pracovat!
Ale to není proto, abychom pracovali sto let.
Ó né. Musíme si napracovat, abychom pak všichni měli víc času na vzdělání a zábavu. No, a až ten čas přijde, tak zase v každým z nás se bude moci probudit tulák, čili vágus neboli vagabund.
V každém z nás je přece zakletý takový tulák…

Jan Werich
(předmluva k písni „Za mořem piva“)

„Tulák by se ve mně asi neprobudil, nebýt nemoci a nečekaného odchodu mé ženy Jany. Celý život toužila po zájezdu do Španělska. Bohužel se nám to nepodařilo. Buď nebyl čas, nebo nebyla příležitost.

Když onemocněla skrytou a zákeřnou chorobou, zcela náhodou jsem vyslechl v rozhlase závěr rozhovoru s někým, kdo vykonal cestu na kole do španělského poutního města Santiaga de Compostela. A tak na památku Jany podnikám tuto pouť a doufám, že mi zdraví a síly postačí, abych cestu dokončil. A když stačit nebudou, cestu přeruším a po zdravém odpočinku dokončím třeba za rok. Pojedu tak, jak mi to chuť, nálada a počasí dovolí; nechci překonávat nějaké rekordy rychlostní, vzdálenostní nebo vytrvalostní. Cestu jsem si naplánoval, abych se vyhnul velkým horám, takže nepojedu žádnou „klasickou" poutní cestou, ale aby to bylo (vzhledem k mému věku) nejméně namáhavé.

Dejž Pán Bůh, abych ve zdraví dojel.“

Těmito slovy začíná Jiří Bouda deník z poutní cesty do Santiaga de Compostela, na kterou se vydal na kole od kostela sv. Matěje v Praze-Dejvicích. Po dosažení poutního kostela sv. Jakuba ve španělské Com­postele plánoval návrat vlakem. Měl už předem zakoupenou jízdenku, ale tamní železničáři stávkovali, takže po železnici by se domů nedostal. Vypátral ale náhradní způsob dopravy a český autobus, který byl na zpáteční cestě ze Španělska poloprázdný, dopravil Jiřího i s jeho bicyklem do Prahy.

ilustrace Jiří Bouda

Další cestu absolvoval o tři roky později. Letecky se přepravil i s kolem do Lisabonu, aby započal putování tam, kde ho posledně ukončil – v Santiagu de Compostela. Odtamtud projel mnoha státy Evropy na cestě bezmála pět tisíc kilometrů dlouhé a přesně po dvou měsících se v pořádku vrátil domů.

ilustrace Jiří Bouda

Za další tři roky se mu zachtělo na kole vyjet znovu a cestu si naplánoval po významných evropských galeriích a muzeích umění v západní Evropě. Měl v úmyslu dojet do Paříže a zpět se vrátit vlakem. Osud ale rozhodl jinak, asi 40 km před cílem své cesty spadl a pokračoval sanitkou do místní nemocnice. Krček stehenní kosti vydržel, ale byla to „jen“ fraktura pánve. Následoval převoz do nemocnice v Praze, dlouhá rehabilitace a léčebný pobyt v lázních. Nyní už jezdí Jiří Bouda opět na kole a v plné svěžesti tělesné, duševní i tvůrčí se dožívá 80 let.

ilustrace Jiří Bouda

Kniha Poutnický deník shrnuje tři velké cesty Jiřího Boudy:

  • Od svatého Matěje v Praze Dejvicích ke svatému Jakubu v Santiagu de Compostela
  • Cesta zpět – z Lisabonu do Prahy
  • Jak jsem nedojel do Paříže

Jiří Bouda si na cestách vše nejen zapisoval, ale samozřejmě také kreslil, neboť kresba je Boudovým základním vyjadřovacím prostředkem. Vnímal krásu krajiny, objevoval nová města, potkával zajímavé lidi. Nádherných obrázků je v knize více než 160. Jeho kresby věrně zachycují krajinu i skvosty architektury a jsou dokumentem o době, o lidech, městech, o stavbách. Bouda je dokumentarista virtuózní a přesný, má jistou ruku a čisté srdce.

Kniha je výpravná, vytištěná na luxusním papíru a celobarevná. Na titulní straně je ručně vlepovaný obrázek katedrály v Compostele do slepotiskového okna a veškeré písmo je provedeno reliéfní ražbou.

ilustrace Jiří Bouda

Publikace je určena nejen pro cyklisty, ale pro všechny cestovatele. V této výpravné podobě může být vhodným dárkem pro vyznavače výtvarného umění.

Autogramiáda Jiřího Boudy se uskuteční na veletrhu Svět knihy v Praze-Holešovicích ve stánku vydavatelství CYKLOKNIHY (P105) ve čtvrtek 15. května a v sobotu 17. května 2014 vždy od 11 do 13 hodin.

5. května 2014 oslavil akademický malíř Jiří Bouda 80. narozeniny. Za portál NaKole.cz mu blahopřejeme a přejeme dobré zdraví a ještě hodně dalších zajímavých cest na kole.

redakce NaKole.cz, 09.05.2014
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Barcelona na kole

Španělsko
11.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Letecky
15 900 Kč
 (CK Vlha)

Madeira – turistika a poznání

Portugalsko
03.05.2024 - 11 dní
pěší turistika
Letecky
39 500 Kč
 (CK Extremtour)

Andalusie na kole

Španělsko
18.05.2024 - 9 dní
cyklistický
Letecky
17 670 Kč
 (CK Frčíme)

Barcelona na kole

Španělsko
27.09.2024 - 4 dny
cyklistický
Letecky
15 900 Kč
 (CK Extremtour)

Andalusie na kole

Španělsko
23.10.2024 - 8 dní
cyklistický
Letecky
17 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě dnes v 00:02
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 22:14
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

147 cyklistů (1 přihlášený)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023