reklama

Cyklistická přilba – povinnost nebo volba?

 (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Následující článek se bude týkat vás všech, kdo jezdíte na kole, ale přesto vás rozdělí na několik skupin. Helma na hlavě (a přeneseně i v hlavě), to je oč tu běží. Jezdit s přilbou, všude nebo jen někde, všichni nebo jen někteří? Nad těmito a dalším otázkami se zamyslíme v tomto článku.

Slavnost Zažít město jinak zahájili velvyslanci tří států s ministrem dopravy

Projížďka Prahou na kole za účasti ministra dopravy Víta Bárty. (Auto*Mat)

Pouliční slavnost spojenou s uzavřením části Prahy 2 pro automobilový provoz pořádá již tradičně občanské sdružení Auto*Mat. Akci, která je součástí Evropského týdne mobility, zahájili velvyslanci Dánska, Nizozemí a Rakouska spolu s ministrem dopravy Vítem Bártou a radní Prahy 2 Aleksandrou Udženija. (aktualizováno 30. 9. 2010)

Jak se dělá Cyklozvonění

Účastníci se zapsali do knihy rekordů, když tlačítka cyklistických zvonků současně stisklo 387 cyklistů. (Václav Vrtal, NaKole.cz)

V neděli 19. září 2010 se konal 4. ročník akce Pražské cyklozvonění, na kterou se sjela tisícovka účastníků v celkem sedmi pelotonech z různých míst Prahy. Účastníci akce potom společně překonali rekord ve zvonění na cyklistické zvonky. Jen málokdo ale ví, že celou akci organizačně zajišťovalo naše občanské sdružení NaKole a že při jeho přípravě vydatně pomohli i spolupracovníci NaKole.cz. Přečtěte si, jak vznikalo Pražské cyklozvonění.

Do kostela na kole

 (dokostelanakole.cz)

Strmý nárůst automobilové dopravy v posledních letech se nevyhnul ani církevnímu prostředí. V neděli jsou kostely doslova obleženy auty. „Pojeďte do kostela na kole!“ je výzva a zároveň motto akce, kterou již potřetí pořádá několik křesťanských organizací.

Evropský týden mobility: příležitost pro cyklisty ve městech

Pražská cyklojízda na Nuselském mostě v Praze (Hynek Moravec)

Akce, určená nejen pro milovníky kol, ale i pro další, kterým není lhostejný stav dopravy a životního prostředí v našich městech - tak by se dal uvést Evropský týden mobility, který začíná ve čtvrtek 16. září. Následující článek přináší přehled cyklojízd a dalších akcí pro cyklisty, ke kterým se můžete přidat v následujícím týdnu i vy. (Aktualizováno 22. 9. 2010)

Pomohou nové dopravní značky cyklistům?

 (NaKole.cz)

V průběhu několika dní vstoupí v platnost vyhláška  Ministerstva dopravy 247/2010 Sb., která mimo jiné zavádí nové dopravní značky pro cyklisty. Jak je vidět z reakcí médií, většina novinářů trochu tápe v tom, jaký je vlastně význam této úpravy a co přinese českým cyklistům.

Za sluníčkem na sever (1.) – Z Prahy na Rujánu

Mělnický zámek (NaKole.cz)

Co dělat, když ještě v půli června spí slunce kdesi za horami a venku to vypadá spíš na zamračený podzim? Sedněte na kolo a vyražte na sever. Tam snad bude o letním slunovratu slunečního svitu mnohem víc.

Mistrovství světa Brompton 2010

Z minulých ročníků Brompton World Championship (www.bikeblenheimpalace.com)

Miluji legendy a na ně jsou mistři Britové. Národ na jedné straně velmi konzervativní, na straně druhé značně progresivní, který si umí sám ze sebe parádně vystřelit, a to ještě se svým typickým suchým anglickým humorem. Příkladem anglického přístupu je třeba mistrovství světa na skládacích kolech Brompton.

Leoš Tržil: Vyrůstal jsem v malé Šanghaji

Komunikace s médii patří ke každodenní práci ředitele dopravní policie. (NaKole.cz)

Obličej Leoše Tržila zná většina z nás hlavně z televizního zpravodajství – jako služby dopravní policie tu často komentuje statistiky dopravních nehod. Málokdo ale ví, že tento muž stojí za vznikem historicky prvního cyklopruhu v Česku. Původně měl na schůzku vyhrazeno jen 20 minut, nakonec jsme si o prosazování procyklistických opatření povídali bezmála tři čtvrtě hodiny.

Co kus to originál

Rozhledna nad vodojemem Ocmanice u Náměšti nad Oslavou (www.tesarske-prace.cz)

Rozhledny dnes zažívají svoji renesanci. V posledních letech vyrostly nebo byly otevřeny desítky těchto staveb, které přitahují turisty jako magnet. Podívejme se nyní na několik zajímavých nebo přímo kuriózních staveb. Třeba některé z nich stojí nedaleko vašeho domu a vy o tom ani nevíte....

« Předchozí 1 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 85 Další »
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 00:06
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část včera v 22:50
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 20:22
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:32
Rada při výběru kola Jaké by jste doporučily? včera v 18:21
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. včera v 18:12
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

342 cyklistů (1 přihlášený)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024