reklama

Vratislav Filler: Učíme lidi, jak se chovat v nedokonalých podmínkách

 (archiv V. Fillera)

S Vratislavem Fillerem ze serveru Prahounakole.cz jsme si povídali o tom, co se musí naučit cyklista v Praze a jak se z kartografa stane propagátor cyklistiky.

Náš, náš, Mikuláš, nese dárky hodným dětem...

 (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Za dveřmi chrastí řetězy a vy zpytujete svědomí, jestli jste opravdu uplynulý rok obstáli, jestli jste se dost učili, poslouchali rodiče a a nevyváděli lotroviny. Je tu opět den Mikulášů, čertů a andělů ....

Kam na běžky

Na běžky je možné vyrazit třeba kousek za Prahou. (Diana Maroufová)

Česká republika je pod sněhem a před nám volný víkend. Nabízíme několik tipů na výlety na běžkách. A běžkovat je letos možné i ve velkých městech, jen několik zastávek tramvají od vašeho domu.  (aktualizováno 4. 12. 2010)

Jak na výběr správné přilby

 ()

Cyklistická helma musí na hlavě především správně sedět. Jak nesáhnout vedle při koupi nové přilby a jak ji správně nosit, poradíme v dnešním článku.

Cyklistická doprava v Praze – věc nejistá?

 (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Pražští cyklisté mají důvod k oslavě. Koncem října odsouhlasili pražští radní tolik očekávanou koncepci rozvoje cyklistické dopravy v Praze. Materiál na pouhých devíti stranách vyjmenovává konkrétní cíle v následujících 10 letech. Bez podpory nového vedení pražské radnice bude ale tento dokument jen papírem do šuplíku.

K sousedům za bahnem

V Piešťanech se lámou nejen berle. (Světlana Jasná)

Nebojte se, nepozveme vás ani do bahna velkoměsta, ani na projížďku po blátivých cestách. Toto bahno je léčivé a prospěšné, podíváme se do největších slovenských lázní Piešťan, kde se léčí poruchy a nemoci pohybového aparátu.

Sametová revoluce v cestování

Dnes je možné přejet na kolech celou Evropu. (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Devizové přísliby, zvací dopisy a kádrování „politicky spolehlivých“ osob – pamatujete? Výročí sametové revoluce je příležitost ohlédnout se za dobou, kdy celá republika byla obehnána dráty a my jsme mohli na kole vyrazit maximálně na chatu.

Zdravá lahev vám nevykvete

 (Jaroslav Paznocht)

Setkání s přírodou nemusí pro cyklistu znamenat jen rozkvetlé louky, hory nebo šumící lesy. Příroda žije všude okolo nás a někdy o ní tak úplně nestojíme – třeba v případě zkvašeného nebo zplesnivělého nápoje v cyklistické lahvi, do které se žádná čistící štětka nedostane. V letošní sezóně prošel důkladným testem výrobek s obchodním názvem „Zdravá lahev“, který slibuje stop plísním a nezdravému bujení díky postupům nanotechnologie. Je to marketingový tah nebo uplatnění špičkové techniky, která je dostupná pro každého?

Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

V Praze obvyklá volba: Chodník, mezera mezi kolonou a parkujícími, nebo tramvajový pás? Na A23 v Křesomyslově ulici řeší tento problém denně přes 300 cyklistů. (Vratislav Filler, prahounakole.cz)

Počet cyklistů v Praze se v posledních letech znásobil. V představách většiny lidí je však jízda na kole Prahou stále spíše z kategorie adrenalinových sportů. Nezávislý výzkum občanského sdružení Oživení vyčíslil potenciál cyklistické dopravy v naší metropoli a ukázal na místa, která jsou zodpovědná za špatný obrázek Prahy. Po odstranění hlavních překážek by podle odhadů jezdilo na kole třikrát více lidí než dnes. Největší vliv by přitom měla úprava páteřní „Vltavské“ trasy skrze centrum Prahy.

Za sluníčkem na sever (2.) – Švédskem přes Öland na Åland

Blížíme se k Trelleborgu. (NaKole.cz)

Za pět dní jsem podél stezky Odra-Nisa došlapal z Prahy na Rujánu, kde silnice končí. Cestu do Skandinávie jsem si proto zpříjemnil plavbou na trajektu přes Baltské moře. Na lince, která tvoří hlavní lodní spojení mezi Německem a Švédskem, ale nastaly problémy.

« Předchozí 1 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 85 Další »
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 20:40
Lehokola Trhající se schwaldemaraton dnes v 20:33
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 20:33
Lehokola Pláště na tříkolku dnes v 20:29
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 19:51
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 18:21
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

390 cyklistů (14 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024