reklama

Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

Počet cyklistů v Praze sev posledních letech znásobil. V představách většiny lidí je však jízda na kole Prahou stále spíše z kategorie adrenalinových sportů. Nezávislý výzkum občanského sdružení Oživení vyčíslil potenciál cyklistické dopravy v naší metropoli a ukázal na místa, která jsou zodpovědná za špatný obrázek Prahy. Po odstranění hlavních překážek by podle odhadů jezdilo na kole třikrát více lidí než dnes. Největší vliv by přitom měla úprava páteřní „Vltavské“ trasy skrze centrum Prahy.

Datum: 02.11.2010
Autor: Redakce
  • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

         

    Jako jeden z respondentů jsem poměrně překvapen některými výstupy :(

    1. Že se lidé bojí kruháků ?
    I když tam bych to přikládal i obecné české nechuti, neznalosti a nenavyklosti na kruháky která je vidět na řidičstvu.

    Pro mě je kruhák obecně jediná křižovatka kde se vůbec nebojím, oproti například většině přechodů pro chodce nebo i některým úsekům na cyklostezce na náplavce , tam hlavně od Hlávkova mostu až po začátek Rohanského, nebo kolem mostu přes Ocelářskou, kde je to často nejenom o strach, ale i o život....

    2. docela mě překvapila malá průměrná vzdálenost dojíždění asi jsem trochu deformován svojí bývalou trasou :D /Újezd-Jungmanovo

    3.Trochu mi v dotazníku schází důvodnost ježdění na kole.
    Mě k tomu například nepřivedl adrenalin,ani potřeba propagovat ekologii, ale prostý fakt, že na kole obvyklou trasou dosahuji nebo mám lepší časy než MHD + trénování. Prostě těm lidem ukázat, že je lepší využít čas dojíždění do práce na kole ,než večer trotlovat ve fitku :D

    4. Bohužel mám pocit, že odstranění některých klíčových bariér nebude mít takový efekt jak autor doufá.
    Osobně držím palce jednosměrkám, oddláždění ( třeba jenom v profilu cyklopruhu) plus změně režimů na přechodech (průjezd povolen)
    V páteřku Vltavskou tak moc nevěřím, kdo chce ten to objede a veškerá řešení stejně budou bržděná a deformovaná památkáři, kluby za starou prahu a podobnými brzdami pokroku...

    5. jsem na pochybách, že všechna navrhovaná opatření mohou zvednout cyklodopravu tolikrát. Prostě tomu nevěřím.
    V Česku tolik lidí nemůže něco dělat protože se "to prostě nedá dělat kvůli něčemu" a jsem si témeř jist, že po odstranění překážek si značná část " dnes ochotných v cyklobudoucnu pravidelně jezdit" najde jiné důvody, proč to není možné, zdravé a bezpečné...

    Jinak poděkování autorovi(ům) průzkumu a hodně úspěchů v jejich náročné práci....

    [ Zpět ]
    Datum: 02.11.2010
    Autor: újezďák
    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

           

      Dík.

      1. Ty kruhové objezdy mě taky překvapily. Připisuju to tomu, že prostě vyžadují zařadit se do proudu vozidel. Půlka cyklistů to nedělá a vpravo se podvědomě bojí, další třetina to dělá nerada, třeba proto, že se to nesmí.

      2. Je to medián, ne průměr, takže to nemusí korespondovat s jinde publikovanými čísly. Ta vzdálenost je na kolo už dost velká (graf není přiložen), při délkách kolem 10 km už chuť denně dojíždět značně klesá. Ono to pro Prahu víceméně vychází, hlavní sídliště jsou 5-15 km od centra, spousta čtvrtí blíž, dál už jen příměstské obce.

      3. Nebylo předmětem průzkumu ;-) Ten sloužil především k vyčíslení "odporů" jednotlivých překážek, délky cesty atd. pro numerický model. Vzhledem k délce už by další otázky byly moc zatěžující.

      4. "kdo chce, ten to objede" - ale objížďky jsou nepříjemné, náročné na orientaci, a celkově jen o málo lepší.

      5. Nám už to tak nepřijde, ale jízda na kole po ulici bez opatření pro cyklisty je prostě náročná věc - daleko náročnější, než řízení auta. Přitom by to mělo být přesně naopak.

      Ten +- trojnásobek vyšel ze dvou nezávislých zdrojových dat a postupů. Jednak z vyhodnocení oné otázky "jezdili byste, kdyby..." (kde se pravda může trochu nadsazovat), jednak z vypočtených průjezdností za současného stavu a simulace po vyřešení problémů.

      [ Zpět ]
      Datum: 02.11.2010
      Autor: Vratislav
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

             

        Ten poslední odstaveček mne zaujal. Já bych taky ... kdyby ... Třeba před dvěma rokama jsem vyhrabal běžecké boty, že zas začnu běhat...

        Ale ještě víc mne zaujalo, jak se dělá taková simulace po vyřešení problémů?

        [ Zpět ]
        Datum: 02.11.2010
        Autor: Joe-CUBE
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

               

          Asi takhle: Každá překážka je nějak klasifikovaná (třeba jako "jízda v koloně"). Tomu je přiřazená průjezdnost. Situace "po vyřešení" se klasifikuje stejně, ale pro hypotetický, technicky realizovatelný stav.
          Pro řadu míst existují už dnes zadávací karty nebo zamítnuté návrhy řešení, ze kterých je patrná možná podoba průjezdu. Na dalších místech nejsou stísněné poměry a tak se dá uvažovat o běžných řešeních (úprava řazení, protisměrky, cyklopruhy přes křižovatku, vyparkování pár aut apod.). Ve zbytku případů se hypotetický stav "po vyřešení" navrhoval po konzultaci s dopravním projektantem.

          [ Zpět ]
          Datum: 02.11.2010
          Autor: Vratislav
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                 

            No a jak se určí, kolik lidí "by jezdilo" daným místem po odstranění překážky?
            A sleduje a kvantifikuje se nějak dopad opatření na další účastníky provozu?

            [ Zpět ]
            Datum: 02.11.2010
            Autor: Joe-CUBE
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                   

              Změnou "průjezdnosti", tj. počtu cyklistů, které podoba místa odrazuje. Obvykle je před odstraněním překážky nižší.

              Dopad opatření na ostatní účastníky provozu se nesleduje, tak podrobné to být nemohlo. V některých místech je pravděpodobné, že by došlo ke snížení kapacity křižovatek pro IAD. Někde to bez zklidnění nepůjde vůbec. Vliv na pěší bude většinou nulový, snad s výjimkou zcyklostezkování několika chodníků, kde se stejně už dneska masově jezdí. Většina opatření v centru je ale v provozu.
              Pokud jde o možné vlivy na IAD, tak když připadalo v úvahu víc variant, volil jsem raději tu, která je průchodnější, tedy s menším vlivem,

              [ Zpět ]
              Datum: 03.11.2010
              Autor: Vratislav
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                     

                Achjo, to je furt dokola. Jak se objektivně a přesně zjistí, kolik lidí ta podoba odrazuje?

                Tušil jsem, že autorům jde jen o prospěch cyklistů a dopad na ostatní je jim ukradený. Je to tedy model,který popisuje pouze výhody pro jednu preferovanou skupinu, zatímco škody způsobené ostatním ignoruje. Něco jako projekt rozšíření Lebensraum, že. Kdo nejezdí na kole, je to jeho chyba, nám je ukradený.

                Když snížíš počet pruhů ze dvou na jeden, ztratí tam všichni ostatní lidé (MHD, taxíky, auta) 2x více času. Několik minut krát stovky-tisíce-desetitisíce lidí denně, to je mnoho člověkohodin, jejichž hodnota lze poměrně přesně vyčíslit. Kromě toho tam poběží spousta motorů na volnoběh, tedy v režimu kdy produkuje největší množství CO (nikoliv CO2). K tomu připočti hluk v okolí atd. atd. Kdo tyto škody nahradí těm co tam bydlí, a těm, co se někam potřebují dopravit?

                Cyklopruhy přes křižovatku a povolení cyklistů v protisměru v úzkých a nepřehledných ulicích ohrožuje všechny zúčastněné, protože neosvětlený cyklista se vynoří v nečekaném směru a často nečekanou rychlostí, což bývá nebezpečné zvláště v noci. Přitom většinou není důvod, co můžou objet auta, mohou objet cyklisté také. Cyklisté již dnes mohou objíždět kolonu zprava tam, kde je na to místo. Stávající zákonná a v drtivé většině i místní úprava je tedy plně vyhovující.

                "Vyparkování pár aut" a "zklidnění provozu" jsou hezké eufemismy pro rušení parkovacích míst tam, kde jsou využívané, tudíž potřebné, a pro umělé vytváření zácp a kolon.

                "Zcyklostezkování chodníků, kde se už dnes masově jezdí" je zase hezký eufemismus pro pokus o legalizaci prasení po chodníkách.
                Nedávno jsem např. docházel k zákazníkovi po nábřeží od Hlávkova mostu do Karolinské. Chodník kam vpustili cyklisty. Katastrofa, člověk se musel furt ohlížet a uskakovat, aby ho nějaký messenger nebo "závodník" nesrazil. Někteří ještě sprostě pořvávali, hulváti. Přitom souběžně vede široká normální silnice "Rohanské nábřeží", objektivně tedy není důvod cyklisty na chodníky v této oblasti vpouštět.

                [ Zpět ]
                Datum: 03.11.2010
                Autor: Joe-CUBE
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                       

                  Ad první otázka: Na základě výsledků průzkumu a přiřazení výsledků konkrétním místům. Jestli tě to zajímá víc, počkej si na hotovou metodiku.

                  Ad2. Cílem projektu je zjistit, kde je třeba něco dělat se stávajícím řešením ulic tak, aby se tyto staly pro cyklisty běžně použitelné. Usnadňování průjezdu autům řešit nemusím, to dělá magistrát.

                  Ad snížení počtu pruhů. Limitem pro kapacitu jakékoliv ulice je kapacita křižovatek (proto stačí na magistrále na jižním konci Nuselského mostu dva pruhy, ale na světlech na IP Pavlova musejí být čtyři). Takže snížením počtu jízdních pruhů na polovinu mimo křižovatky kapacitu komunikace (většinou) nesnížím. Jediné, co se změní, je délka kolony, která vzroste na dvojnásobek. Ono se to obecně dělá dost nerado proto, že řidiči pak hledají objízdné trasy, i když kolona postupuje dvakrát rychleji, než kdyby se nechali štosovat na kratším úseku. Taky z toho vyplývá, že motorů na volnoběh tam poběží docela stejně, jen v jedné řadě místo dvou.

                  Ve křižovatkách se dá průjezd cyklistů řešit cyklopruhama, dokonce i podle naší legislativy je to možné, jen v Praze se toho bojí policajti (oni se totiž bojí, že by řidiči kašlali na to, že nesmějí ohrozit vozidla ve vyhrazeném pruhu, což nesmějí). Cyklista se nebude vynořovat v neočekávaném směru, když je tam cyklopruh, tak se naopak bude vynořovat ve směru naprosto jasně předpokládatelném (a ne třeba uprostřed mezi dvěma pruhy, protože vpravo není místo). Samozřejmě je třeba při návrhu takové křižovatky dát pozor na rozhledové poměry, slepé úhly apod., ale to se většinou dá ošetřit.
                  "Co můžou objet auta, můžou cyklisté objet taky". To je pěkný kec. Stejná zajížďka je pro cyklistu náročnější. Jízdní kolo je nejsilnější na krátké vzdálenosti, kde se dá s výhodou využít průjezdnosti všemi ulicemi - pokud to ty ulice nabízejí, což ovšem v Praze dnes už prakticky nenabízejí - většinou kvůli parkujícím autům.
                  "Cyklisté již dnes mohou objíždět kolonu zprava tam, kde je na to místo". Ale to právě v centru Prahy leckde není (viz fotky v lčánku). Řadící pruhy na řadě křižovatek v centru jsou tak úzké, že se do nich nevejde náklaďák, osobák nemůže cyklistovi nechat místo ani kdyby chtěl.
                  "Stávající místní úprava je vyhovující": Autům možná, cyklistům rozhodně ne. Pokud"vyhovující" místní úprava funguje tak, že víc než 70% cyklistů odradí od uskutečnění cesty, tak to může za "vyhovující" považovat jedině masochista nebo autofil.

                  Vyparkování a zklidnění. Ano, na to si bude třeba zvyknout. Už dnes jsou v Praze, kde projede za den v protisměru 3x víc cyklistů, než aut ve směru správném a patnáctkrát víc, než kolik parkovacích stání tam brání v realizaci cykloobousměrky.
                  "Umělé vytváření zácp a kolon". Ale kdež! Kdepak jsou zácpy a kolony na Zlatém kříži, kde je pěší zóna? Omezit vjezd IAD do určité oblasti prostě jde, na obchodních třídách to dokonce prospívá místnímu byznysu. Stejně jako dopravní indukce funguje i dopravní redukce. Lidi prostě přestanou v takové míře jezdit do dané čtvrti auty a použijí něco rozumnějšího, třeba MHD. (Ti, kteří vezou lednici, budou tak moct učinit i nadále, tak to nechci jako protiargument slyšet.)

                  Ad neosvětlení cyklisté co prasí na chodníku: to je stejné klišé jako ožralý nepřipoutaný řidiči, co si cestou z diskotéky naloží do rozvrzaný škodovky sedm kámošů a pak se někde svalí do příkopu.
                  A jinak se nedivím, že všichni jezdí po chodníku. Když silnice se silným provozem je v delším úseku akceptovatelná jen pro 6% (dospělých) cyklistů?

                  Ad poslední příklad.
                  Rohanské nábřeží je čtyřpruh, kde je sice 50, ale jezdí se tam 70 a víc. Z průzkumu vyplývá, že po takové ulici by do práce v delším úseku jezdilo pravidelně již zmíněnáých 6% cyklistů. Po souběžné cyklostezce 99% . Z dnešních 600 cyklistů, co tím místem projedou, by tam bez cyklostezky jezdilo odhadem 30-50.
                  Nevpuštěním cyklistů na zmíněný "chodník" snížíš počet cyklistů dojíždějících z Libně do centra asi na desetinu. To je ten objektivní důvod, který jsi hledal.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 03.11.2010
                  Autor: Vratislav
                  Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                         

                    Malá poznámka k Zlatému kříži.....
                    1. tam jsou úplně nejhorší zácpy co znám. Zácpy ze kterých se prostě nedostanete.
                    Zácpy které téměř okamžitě po zablokování Zlatého kříže zablokují Jungmannovu a Vodičkovu či Vladislavovu.
                    Jedno kleklé auto v Perlovce a je zablokovaná celá Národní třída

                    [ Zpět ]
                    Datum: 03.11.2010
                    Autor: újezďák
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                           

                      ještě malá poznámka , to samé se tam děje s tramvajema od jejich vytlačení z pěší zony...
                      Jakmile kdekoliv na trase Senovážné-Spálená klekne tramvaj, tak je konec, kolony tramvají klidně až na Mírák.
                      Navíc pěší zona je pro cyklisty ztracený prostor. Krom toho, že to tam děsně klouže ( ochozená dlažba) tak se tam v ůseku Zlatý kříž-myslbek dá bezpečně jet tak 6 km rychlostí

                      [ Zpět ]
                      Datum: 03.11.2010
                      Autor: újezďák
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                             

                        No, žádná sláva to tam není, ale průjezdné to je - a rozhodně lépe, než kdyby tam byla spleť jednosměrek jako mezi Betlémským a Mariánským náměstím.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 04.11.2010
                        Autor: Vratislav
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                               

                          ráno je to v pohodě, odpoledne jsem se už od Zlatého kříže vždycky těšil na Hybernskou, protože ty auta tam jedou vesměs 30kou a jedním směrem....

                          [ Zpět ]
                          Datum: 04.11.2010
                          Autor: újezďák
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                           

                      Na tohle by pomohl ricinový olej. Kdo maže, ten teda fakt jede - a povolí i ty nejhorší zácpy.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 03.11.2010
                      Autor: ronda
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                         

                    Hele, to nemá smysl. Všechny procenta a čísla co uvádíš jsou jen spekulace nad tím, co uvedli lidi v anketě, co by kdyby.
                    Počkám si na tu metodiku. A propos, výzkum je dělán tak, že nejdřív se udělají výsledky, pak data z "výzkumu" a nakonec metodika? Úplne to tak vypadá:-D

                    [ Zpět ]
                    Datum: 03.11.2010
                    Autor: Joe-CUBE
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                           

                      Na něčem se to vystavět musí. Rád bych ty průjezdnosti kalibroval na změřené intenzity v numerickém modelu (v metodice i popisuju, jak), ale na to nebyly v rámci projektu prostředky.

                      Přibližně jsou ta čísla potvrzená třeba tím, že tam, kde je souvislá cyklostezka, přijíždí do centra ráno PD 600-2000 lidí, tam, kde jsou nesouvislé cyklopruhy, sem tam cyklostezka, ale průserová místa, je to 300-600 lidí a tam, kde není nic, 100-200.
                      Ale samozřejmě, není to dokonalé a pokud by si takovou věc chtělo zadávat město, musí to udělat důkladněji.

                      Metodika je prakticky hotová, dopisuju kapitoly zabývající se implementací a procáhzí to odbornou revizí.

                      Jinak metodika na něco, co se dělá poprvé, nikdo předtím to takhle nedělal a předem není jasné, jak to dopadne, se dá napsat opravdu až když se to vyzkouší.

                      Ale musím se taky omluvit. Vliv na IAD (a pěší) se v projektu zhodnocuje a to v odhadu realizovatelnosti daných opatření. Tj. všechna ta místa byla "hrubě" zhodnocena, jestli úprava nebude potřebovat snížení kapacity komunikace (úpravu řazení v křižovatce), zrušení parkovacích míst, nebo zúžení chodníku. A pokud ano, dostane daná úprava v tomhle parametru nízkou známku.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 04.11.2010
                      Autor: Vratislav
                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                             

                        město by mohlo prostě nechat vyhodnotit záběry kamer, program rozpoznávající cyklisty by snad neměl být takový problém ?
                        Kolikrát vidím v ranním zpravodajství jak se cyklista proplétá křižovatkou...

                        [ Zpět ]
                        Datum: 04.11.2010
                        Autor: újezďák
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                   

              Mě třeba vyslověně odrazují některé cyklostezky.
              Jakmile se tam navalí příliš mnoho lidí, kteří na ní mají potřebu jezdit na něčem nebo s něčím dva kilometry tam a zase do zblbnutí zpátky, tak je taková krásná cyklostezka pro mě úplně na hovno.
              Typický příklad v některých hodinách nepoužitelné stezky je určitě Modřanská začíná to být husté na Rokytce kolem těch nových baráků ( mámo tak si koupíme brusle všicí, páč máme pod voknama stezku a zavoláme i příbuzným a pojezdíme spoli:).
              Momentálně si vysloveně užívám novou stezku mezi Toušní a Kostelecem nad labem- teda hlavně ten úsek Brandýs-Kostelec protože průjezd Brandýsem je na zabití toho kdo to nedodělal spolu s celou stezkou.
              Počítám, že od jara už tam nepáchnu protože to bude narvaný lidma od Černého mostu až po Prosek...

              [ Zpět ]
              Datum: 03.11.2010
              Autor: újezďák
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                     

                Prostě těch míst, kde v Praze nejsou auta, je tak málo, že kdekomu přijde normální vzít auto a jet se na takové místo podívat ;-) . Až bude něco jako Modřanská nebo Rokytka vést přes každou čtvrť, tak na těch stezkách bude výrazně klidněji. (Joe by ti možná poradil, ať z práce jezdíš po Poděbradské ulici a neprasíš na "chodníku" ;-) )

                Jinak pokud jde o Podolí, tam by se na víkendy dala bez problémů zavírat příbřežní půlka Podolského nábřeží (aspoň mezi porodnicí a Braníkem) a cyklisty a inlinisty o víkendu vyhnat tam na ten osmimetr.

                [ Zpět ]
                Datum: 03.11.2010
                Autor: Vratislav
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                       

                  To mě docela zajímá, kde jsou ta místa kudy Prahou povedou (mohou vést) cyklostezky takových parametrů ... obávám se, že další přístupy do pražské kotliny jsou o takových výdajích, že budeme s láskou vzpomínat na lacinou Rokytku :D

                  [ Zpět ]
                  Datum: 03.11.2010
                  Autor: újezďák
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                         

                    http://doprava.praha-mesto.cz/zdroj.aspx?typ=4...

                    A1 - A99 by měly být řešené se zvýšenou ochranou cyklistů. Že to všude nebudou cyklostezky (přidružený prostor, PP), je jasné. Ale na řadě míst to půjde.
                    Když to vezmu popořadě:
                    A11: Je prakticky venkov ;-) v dolní části se ale s cks. počítá.
                    A12: je v zásadě cks., z Hlubočep se udělají ckp.
                    A13: Podél Radlické chodníková cks., v dolní části vedlejší ulice hdp
                    A14: Ano, tohle cyklostezkou nepůjde ;-) (i když kdyby se chtělo, tak se ten uliční profil ve Vrchlického taky překopat - a to doslova - dá).
                    A15: Kandidát na cks. podél Jelení a Mar. hradeb naprosto jasný.
                    A16: Tahle trasa je takové nějaké divné sci-fi po zakopání rychlodráhy ;-) Současné řešení v HDP vedlejšími ulicemi (C8 na mapě Prahou na kole) by bylo naprosto dostačující.
                    A17: Venkov, slabý provoz
                    A21: Cyklostezka už dnes, skrz rezidenční čtvrti vedlejěími ulicemi.
                    A22: Cyklostezka už dnes (prakticky hotová)
                    A23: V plánu jako cyklostezka, v HDP souběžná A230.
                    A24: Ano, ta bude koncepčně celá v HDP
                    A25: V centru HDP, kus už stojí jako cks., klidné ulice a venkov (ale bohužel to není páteř, přes Balkán je to vražda, však to víš)
                    A26: Cyklostezka, v Hloubětíně klidnou ulicí.
                    A27: Ano, tohle je v PP, ale vesměs jsou to klidné ulice.
                    A270: Není pátečka, ale důležitý směr a naprosto klidnými ulicemi
                    A28: Klidná silnička.
                    A31: Sci-fi, ale vzhledem k tomu, podél čeho to povede, lze předpokládát jako cks.
                    A32: To na cyklostezku stejně není
                    A33: Tam, kde slouží jako radiála (od Prokopáku a na JZM) to parametry cks. mít má.
                    A34: mix vedlejšícu ulic a cks., ckp. asi jen málo
                    A41: Vzhledem k vedení v centru spíš ckp., i když na magistrále skoro určitě oddělený od provozu (a nebo nic). Na Pankráci nevím, částečně je to cks., a asi by to neuškodilo. Od Spořilova mix cks. a ckp v klidněhjšícu ulicích.
                    A42: Docela sci-fi, přepokládám ckp.
                    A43: Kandidát na cks. ve většině trasy.
                    A44: CKS. ve většině trasy
                    A50: Venkov.

                    Cyklostezek je tam na 100 let dopředu...

                    [ Zpět ]
                    Datum: 04.11.2010
                    Autor: Vratislav
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

             

        Víš proč fitka každý rok v lednu klidně prodají víc pernamentek než je jejich kapacita ?
        Protože vědí, že se značná část nových abonentů na to po dvou maximálně třech seancích vyflajze.
        Navíc na to byl v i seriozní výzkum, který to dokázal.

        Lidi jsou experti na to jak si budovat další a další překážky ......

        [ Zpět ]
        Datum: 02.11.2010
        Autor: újezďák
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

               

          Ale je rozdíl mezi překážkami, které mají v hlavách, a které vidí na ulici.

          [ Zpět ]
          Datum: 02.11.2010
          Autor: Vratislav
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                 

            je a není.
            Spíš naznačuji, že určitá tělesná lenost je lidu české kotliny vrozená.
            Navíc se děsím, až se budu muset vyhýbat cyklistům :D

            [ Zpět ]
            Datum: 02.11.2010
            Autor: újezďák
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                   

              Eh, jako pravidelný jezdec v silném provozu mám s nimi taky problém. Zabírají nejlepší místa na stopčáře, jsou pomalí, nepředvídatelní, prostě hrůza! ;-)

              [ Zpět ]
              Datum: 03.11.2010
              Autor: Vratislav
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

         

    Tedy dělat průzkum abych zjistil, že cyklisté neradi jezdí po trase kde jsou schody a další překážky u kterých musí zastavit a slét, kde je velký silniční provoz, a při běžných cestách do práce neradi jezdí do kopců a pod., tak tomu tedy říkám objev a opravdu dobře vynaložené úsilí :-)

    [ Zpět ]
    Datum: 02.11.2010
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

           

      Proto se ten průzkum nedělal. Dělal se proto, aby se zjistilo, kolik schodišť (a 30 jiných problémů) odradí kolik % cyklistů.

      Ovšem, mohl jsem si ušetřit čas a námahu a zeptat se tady na fóru, protože tady se určitě najdou lidé, kteří to všechno vědí ba i do grafu vynesou ;-)

      [ Zpět ]
      Datum: 02.11.2010
      Autor: Vratislav
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
      • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

             

        Důvod a smysl průzkumu jsem pochopil, tak špatné to se mnou zase není :-) a průzkum je potřeba, ale zjišťování některých odpovědí mě přišlo docela úsměvné. Který cyklista má rád překážky a slézání z kola, myslím, že ani cyklokrosaři ne.
        Asi na 20 m kopečku máme náměstí, ze dvou protilehlých stran jsou k němu schody a ze dvou stran silnice, ale za celý život jsem ještě neviděl jediného cyklistu, který by vláčel kolo 100 m do schodů, každý prostě jede 800 m po silnici. A myslím, že takhle podobné je to se všemi překážkami.
        Vaše práce a hlavně výsledky zjištěné průzkumem jsou určitě dobré a užitečné, jde jen o to aby se správně využily.

        [ Zpět ]
        Datum: 02.11.2010
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

               

          Sám jsem jistou dobu radši nosil kolo na Vítkov po schodech, než bych se tam ztrapňoval v místech kde se mi zvedalo přední kolo:D

          [ Zpět ]
          Datum: 02.11.2010
          Autor: újezďák
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

               

          O to využití se samozřejmě budu snažit. Ukazuje se, že třeba pro skutečně přesné stanovení priorit by to chtělo detailenjší model. Cíl bude splněn, pokud si něco takového Praha nechá udělat.

          [ Zpět ]
          Datum: 02.11.2010
          Autor: Vratislav
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

         

    Vdaka za zaujimavy prieskum aj video - urcite budem postovat dalej.

    Prieskumu som sa osobne nezucastnila. Zostala som prekvapena z mnozstva problematickych veci, ktore sa mi uz problematicke nezdaju (macacie hlavy napr.).

    Kruhove objazdy sa mi zdaju byt problemom pre vaecsinu ucastnikov a ucastnicky cestnej premavky. Ani soferi aut casto nevedia, kedy maju vyhodit smerovku a vjazd do kruhoveho objazdu je preto trochu aj o skusenosti s konkretnymi miestami.

    Na zmysluplne pohlavne segregovanie dat je pocet respondentov a respondentiek asi maly - ale toto je rozhodne vec, ktora by ma osobne zaujimala pri podobnych prieskumoch v buducnosti.

    Btw, ako ste prisli k cislu 20 % "zien a deti" pri scitani cyklistiek a cyklistov? Myslim, ze niekedy - hlavne pri tom super-sportovom takmer robocopovom obleceni ludi tazko rozoznat. A vobec, preco kategoria "zeny a deti"? Pripomina mi to pripravu na evakuaciu...

    [ Zpět ]
    Datum: 02.11.2010
    Autor: lubakoba
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

           

      No myslím, že tohle už Vratislav vysvětloval.
      Prostě nejde o to aby nám jezdili jen adrenalinový a sportovně oblečení ( neplést s přilbou) muži.
      Navíc prý právě vyšší procento žen a dětí ukazuje na to, že už to není adrenalin, ale normálka.

      Jinak si myslím,že těch 20 procent je jen kvůli tomu, že se průzkum dělal v létě.
      Udělat ho teď tak to bude s bídou 10 procent.
      A to jsem ještě optimista :)

      [ Zpět ]
      Datum: 02.11.2010
      Autor: újezďák
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

             

        Hezky je vidět, že ty poměry Ž/M jsou nižší na levém břehu, kde jsou podmínky horší. Tehdy byl i špatný průjezd z Dejvic (staveniště Blanky na Hradčanské).

        Ale Markéta by s tebou nesouhlasila. V sobotu jela na trh a libovala si, jak výletníci zmizeli a místo nich viděla samé dámy jedoucí nakupovat... ;-)

        [ Zpět ]
        Datum: 02.11.2010
        Autor: Vratislav
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

               

          Ovšem to byla doba trhu, ty navíc teď končí.
          Já dnes potkával nejvíc žen na kolech kolem hřbitovů...

          [ Zpět ]
          Datum: 02.11.2010
          Autor: újezďák
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                 

            U Olšanských hřbitovů včera stála tři auta přímo v cyklopruhu. Babky na kolech veškeré žádné.

            [ Zpět ]
            Datum: 03.11.2010
            Autor: Vratislav
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                   

              Všechny už asi byly uvnitř

              [ Zpět ]
              Datum: 03.11.2010
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                   

              Mám na mysli hřbitovy mimopražské .
              Včera jsem si dal takový okroužek Újezd n/l-Brandýs-Kostelec nl ( nová cyklostezka)-Všetaty-Nedomice-Sudovo a Kostelní Hlavno-Podbrahy-Lysá Přerov n/l-Čelákovice-H.Počernice a domů...
              Tolik babinek na kolech dlouho vidět nebylo

              [ Zpět ]
              Datum: 03.11.2010
              Autor: újezďák
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                     

                Ty uz si praci ani nehledas, vid? 8-)

                [ Zpět ]
                Datum: 03.11.2010
                Autor: Murphy
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                       

                  nechci to zakřiknout :D, ale zrovna mám před sebou nějaké pohovory ......
                  Navíc podzim je docela slušný včera 91, dneska 61 ( svinskej vítr)... už mám skoro 8000 :DD

                  [ Zpět ]
                  Datum: 03.11.2010
                  Autor: újezďák
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

         

    Nebylo by lepší položit si takovouhle otázku? Přidáním možná jen jediné tramvaje či asi tak tří busů do systému MHD by se přepravní výkon systému zvýšil víc než hromadou cykloopatření.
    Nestavíme stáje, nikdo nechystá hangáry pro balóny, nejsou žádné nové veřejné loděnice.
    Proč zrovna bariéry cyklodopravy?

    [ Zpět ]
    Datum: 02.11.2010
    Autor: ViktorA
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

           

      jestli to není tím, že kolo nežere a nesere, vítr nefouká kam potřebujeme a Botič je splavný asi tak tři metry od ústí do Vltavy ?

      [ Zpět ]
      Datum: 03.11.2010
      Autor: újezďák
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

             

        Botic je splavny daleko dal!
        http://mur.rajce.idnes.cz/2004_Botic/
        http://mur.rajce.idnes.cz/2001-10-20_Botic/
        Kdyz jsme jeli vrsek (start mezi poli, cil prehrada), bohuzel nikdo nemel fotak. 8-(

        [ Zpět ]
        Datum: 03.11.2010
        Autor: Murphy
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

               

          no občas občas neprší, neodpouští se přehrada a tak je Botič pro ekologickou dopravu do centra víceméně nepoužitelný :D

          [ Zpět ]
          Datum: 03.11.2010
          Autor: újezďák
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                 

            Pak je zase skoro cely sjizdny na kole. Ja takhle nekolikrat sjel Bojovsky potok. Na kajak se mi nikdy nepodarilo chytit spravnou vodu. 8-(

            [ Zpět ]
            Datum: 03.11.2010
            Autor: Murphy
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                   

              Kdysi jsem slyšel myšlenku stezky nastřílené do koryta Botiče :D

              [ Zpět ]
              Datum: 03.11.2010
              Autor: újezďák
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                     

                Nestras, za chvili budou prirodni koryta poslednim bikerskym terenem! 8-(

                [ Zpět ]
                Datum: 03.11.2010
                Autor: Murphy
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                       

                  hehe, no v Praze, krom úseku pod Hostivařskou přehradou je Botič spíš žulové koryto.
                  Pod Fidlovačkou z toho udělali "jako přírodní" žulové koryto... jinak nic moc

                  [ Zpět ]
                  Datum: 03.11.2010
                  Autor: újezďák
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                         

                    Fidlovacku mam za barakem, tak vim. Ale ten vrsek - no, mam pocit, ze hloubka bude spis jako na Kocabe, nez na Bojovaku. Asi bych do toho s kolem nesel.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 03.11.2010
                    Autor: Murphy
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      možná je to nový směr :D
                      29ky balony, plovací vesta, na kolo bójku na lanku pro případ hledání stroje v tůňce.
                      Až bude v +35 hned to bude vypadat jinak

                      [ Zpět ]
                      Datum: 03.11.2010
                      Autor: újezďák
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Ja jel ten Bojovak vzdycky za prisernych veder a po par km byl zmrzky jak drozd. Nohy mas ve studene vode vlastne porad, tu a tam prepadnes pres riditka, kdyz se ti v tuni porouci predni kolo jeste hloub, nez jinde... Zkus si to nekdy. 8-)

                        [ Zpět ]
                        Datum: 03.11.2010
                        Autor: Murphy
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          já šel na vandru kdysi Želivku. Dva dny. Bylo léto, zmrzlej sem nebyl, tak proč. A většinu času jsem měl vodu od kolen do pasu.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 03.11.2010
                          Autor: Jurimír
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Ten bojovak je docela studenej, porad v doliku, kam moc nesviti slunicko. A vubec, s nekym, kdo za dostatecnou ochranu pred mrazem povazuje mikrotenak pres sandaly, se o tom bavit nebudu. 8-)

                            [ Zpět ]
                            Datum: 03.11.2010
                            Autor: Murphy
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

             

        To se nám ta diskuse hezky rozběhla. Na co jsem chtěl poukázat je ten pouhý nepatrný detail že začínáme mít ulice zaplácané cyklopruhy, čekají nás přejezdy pro cyklisty, o výstavbě nových stezek (to bych rád viděl kde) nemluvě.
        A kvůli čemu? Kdyby se těch pár lidí co jezdí na kolech po ránu obléklo normálně a nastoupilo do MHD tak si nikdo nevšimne rozdílu. Akorát by ten autobus jel o pár vteřin rychleji protože by ve vyhrazeném pruhu jeho provoz nekolidoval s cyklisty.
        Vypadá to hezky, takové cyklostezky. Ale po přepočtu na přepravní výkon takové trasy (tedy na kolik peněz a omezení nás přijde přesunout 1 osobu o 1 km) to asi budou počty truchlivé.
        - - -
        Netvrdím že nelze či že nemáme zpříjemnit cyklistům pohyb po Praze. Ovšem dělat to na úkor ostatních na základě mlhavých prohlášení stylu "nejezdím ale docela určitě bych jezdil kdyby ..." je mrhání prostředky vedle kterého se Opencard zdá být vzorem hospodárnosti.

        [ Zpět ]
        Datum: 03.11.2010
        Autor: ViktorA
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -9
        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

               

          Těch důvodů proč podporovat/neznemožňovat cyklistickou dopravu je víc. Především by ti, kdo by nemohli jet na kole, nenalezli všichni do MHD, ale část by jich použila auto, což by dopravní situaci značně zkomplikovalo a tu MHD by to nejspíš zpomalilo podstatně víc než nějaký ten cyklista ve vyhrazeném pruhu. A to už vůbec nemluvím o ekologii a dopadech na bezpečnost chodců...

          [ Zpět ]
          Datum: 04.11.2010
          Autor: Medvěd
          Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                 

            popravdě řečeno 95 procent lidí , o kterých vím že jezdí na kole do práce, přechodem na kolo ochuzuje o svou přítomnost MHD.....

            [ Zpět ]
            Datum: 04.11.2010
            Autor: újezďák
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                   

              Já to míval jako alternativu k autu, dokud jsem chodil do práce....

              [ Zpět ]
              Datum: 04.11.2010
              Autor: DanSed
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                   

              To je opravdu těžko říct. Je to nesmírně individuální. Co se týče mého pohybu po Praze, z MHD jsem přešel nejdříve na pěší chůzi (i na relativně velké vzdálenosti přes deset km), ze které jsem teprve po několika letech přesedlal na kolo - teď jezdím třináctou sezónu.

              V každém případě ale platí, že kdo jede na kole, nejede autem. Kolo s autem má jeden společný znak: Jedná se v obou případech o individuální dopravu... Přechod z auta na kolo tedy není nijak nepravděpodobný (i když pravděpodobnější je skútr). Ne každý se rád mačká...

              [ Zpět ]
              Datum: 04.11.2010
              Autor: Medvěd
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

               

          no, jezdím docela pravidelně ve vyhraněném pruhu pro cyklisty taxi a autobusy a nepamatuji si, že bych kdy zdržel nějaký autobus.
          To už spíš policie, která ve vyhrazeném stoupacím pruhu odchytává normální auta, které pak musí autobus pracně objíždět vybočením do kolony v nevyhraněném pruhu...

          [ Zpět ]
          Datum: 04.11.2010
          Autor: újezďák
          Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

               

          K tomu, aby člověk viděl, kolik lidí na kole jezdí, pokud k tomu má podmínky, se stačí podívat do kteréhokoliv většího německého nebo rakouského města.

          Pokud jde o finanční náročnost, tak vtip je právě v tom, že cyklistická doprava je levná - i s cyklostezkami typu Rokytka to vyjde pořád ještě laciněji, než stavba "strategických" tunelů nebo roční dotace Dopravního podniku.
          Pár čísel:
          - Roční pražské investice do dopravní infrastruktury: 10-12 E9Kč (10-12 000 000 000 Kč, aktuálně převážně do IAD, do VHD jdou peníze prakticky jen z projektů EU a nezbytného kofinancování)
          - Roční pražská dotace dopravnímu podniku: 7-9 E9Kč ( 7-9 000 000 000 )
          - Roční pražské investice do cyklodopravy: 100-200 E6Kč (100 - 200 000 000 , z toho polovina z grantů EU).
          - Pro zjednodušení celkem 20 E9Kč.

          - Podíl IAD na vykonaných cestách: o málo víc než 1/3
          - Podíl VHD na vykonaných cestách: o málo víc než 1/3
          - Podíl pěší dopravy na vykonaných cestách: asi 1/4
          - Podíl cyklistické dopravy na vykonaných cestách: asi 1%
          - Podíl IAD na "spotřebě" městských investic a dotací do dopravy: asi 40%
          - Podíl VHD na "spotřebě" městských investic a dotací (!) do dopravy: 50% (zbytek jde z peněz EU)
          - Podíl cyklo na spotřebě investic: 0,5% (dalšího 0,5% z peněz EU)

          Vezmeme-li v současnosti vykonaný počet cest po Praze jako 100, kde IAD má 35, VHD má 35, pěší mají 29 a cyklo má 1, potom hypoteitcky:

          - Na dostavbu tzv. Nadřazeného komunikačního skeletu (NKS), (která jen tak mimochodem způsobí nárůst IAD odhadem o polovinu, tj. na 40 a navíc neřeším vícenáklady s tím spojené v zástavbě, tedy parkování) je zapotřebí asi 100 E9Kč . Umožnili jsme vykonat 10 nových cesta, jedna stála 10E9 Kč.
          - Na dostavbu sítě cyklostezek (odhadem +300 km), která by umožnila zvýšit podíl cyklodopravy odhadem pětinásobně, za předpokladu normálních cen (tj. normální úrovňová křížení a méně šílených mostů, potom 1 km vyjde asi na 10 E6 Kč / km), celkové náklady 3 E9 Kč. Umožnili jsme vykonat 5 nových cest, jedna stála 0,6 E9 Kč. To je řádově méně než v případě dostavby NKS.

          [ Zpět ]
          Datum: 04.11.2010
          Autor: Vratislav
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                 

            A ještě bych bral v úvahu to, že infrastruktura pro auta se buduje už 100 roků, kdežto pro cyklisty jen pár. Proto by měli být investice o dost větší, aby se to dohnalo.

            [ Zpět ]
            Datum: 04.11.2010
            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                   

              Ber to zas tak, že dejme tomu 75% silnic pro auta využiješ i na kole - naopak prakticky nic.

              [ Zpět ]
              Datum: 04.11.2010
              Autor: ronda
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                     

                Ano, tohle je první zkreslení Vratislavových čísel. Peníze do cyklo slouží pouze a výhradně cyklistům, nikomu jinému ani trochu.
                Všeobecné investice do infrastruktury slouží všem uživatelům komunikací - ať už přímo užíváním komunikace nebo nepřímo odvedením dopravní zátěže.
                Druhé zkreslení je v tom že se počítají "vykonané cesty". Bez ohledu na přepravený náklad a především bez ohledu na délku cesty.
                Takže celková informační hodnota čísel mizivá, typické hrušky s jabkama.

                [ Zpět ]
                Datum: 04.11.2010
                Autor: ViktorA
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                       

                  Jistě, akorát že drtivá většina cyklostezek tady je ve skutečnosti v provedení "stezka pro chodce a cyklisty", takže se Ti tam pak producírují jak chodci, tak bruslaři, naopak cyklisté tam pak mohou normální rychlostí projet s dost velkými problémy ;-)
                  Takovouhle "infrastrukturu pro cyklisty" si magistrát může strčit... Třeba za klobouk :-/

                  [ Zpět ]
                  Datum: 04.11.2010
                  Autor: Jarda
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                         

                    O stezkách pro chodce a cyklisty a bruslaře a psy a debatující hloučky a děti na tříkolkách si také myslím cosi nepříliš lichotivého. Proto mám také raději normální ulici (z níž zmizela část těžkého provozu díky nějakému obchvatu či okruhu). Tam nejen platí ale také se dodržují všeobecně známá pravidla. Na rozdíl od těch stezek.
                    - - -
                    Co mne ale zaujalo je ta zmínka o "normální rychlosti". Nestálo by za to stanovit na stezkách pro ch+c maximální povolenou rychlost - někde tak mezi 10 a 15 km/hod?

                    [ Zpět ]
                    Datum: 04.11.2010
                    Autor: ViktorA
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      Těžko říct... Ale myslím, že pokud nějaká taková stezka má sloužit jako páteřní dopravní tepna k rychlému přesunu sem tam, tak takové rychlosti by byly jen výsměchem... Nebo je řešením odtamtud vyházet hlavně ty chodce :-)
                      Ono to stejně ale nemáme jak oficiálně měřit, tachometr do povinné výbavy kola nepatří, takže... ;-)

                      [ Zpět ]
                      Datum: 04.11.2010
                      Autor: Jarda
                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Maďaři se s tím nemazali za zavedli to, tachometr netachometr ;-)

                        [ Zpět ]
                        Datum: 04.11.2010
                        Autor: Vratislav
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          A sakra :-)

                          [ Zpět ]
                          Datum: 04.11.2010
                          Autor: Jarda
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Koneckonců proč by měl být tachometr povinný? Rychlost klidně určujte podle hvězd nebo hádejte z kávové sedliny, Vaše volba. Jen dodržujte limit.
                          Má to asi stejný smysl jako osazování ulic omezením na 30 km/hod. Chodci přecházejí kde je napadne, po silnici se motá kdejaký jouda - nebudu to kontrolovat a sankcionovat, "zvýším bezpečnost" omezením na 30.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 04.11.2010
                          Autor: ViktorA
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Akorát že u auta je tachometr už od výroby jeho součástí, musí tam být... Takže tady tu možnost (tedy spíše povinnost) hlídat si rychlost podle zákona obejít ni nejde... U kola je to ale už docela sporné. Už se tu psalo o tom, že policajti někoho pokutovali za překročení povolené rychlosti někde na silnici, to ano. Předpokládám ale že by jim to slušný právník u případného soudu omlátil o hlavu. Kdo si ale zase bude komplikovat život a plácat svůj čas kvůli pár stokorunám pokuty, že jo ? Možná by ty soudní výdaje nakonec i několikrát překročily výši té pokuty...

                            [ Zpět ]
                            Datum: 04.11.2010
                            Autor: Jarda
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              Zklamu Vás. Funkce tachometru není ověřována na STK, přesto je Váš problém měřit rychlost dostatečně přesně. Zrovnatak nikdo nemá povinnost vozit pásmo, nic to ale nemění na nutnosti dodržet např. při parkování odstup od přechodu, zastávky atd.
                              Nebo jinak. Chcete být rovnocenným účastníkem provozu? Tak i s povinnostmi.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 04.11.2010
                              Autor: ViktorA
                              Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Však ono se to dá odhadnout, když člověk chce.

                            Ad zóny 30: Tak na cyklostezkách bys stáhnul cyklisty na 10-15, ale v ulici v rezidenční čtvrti se ti zdá třicítka omezující? Důvod pro případnou realizaci je přitom přesně stejný s jediným rozdílem: Na sražení kolem (na rozdíl od auta jedoucího 50+) se obvykle neumírá.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 04.11.2010
                            Autor: Vratislav
                            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              Ano, na cyklostezce jde o smíšený provoz chodců (cca 5km/hod) a cyklistů, v rezidenční čtvrti jde o normální provoz v kterém nemají žádní chodci co dělat. Snižování rychlosti se tam děje především kvůli neukázněným chodcům kteří
                              ignorují platné zákony.
                              Co se těch mrtvých týče - viděl jsem asi tři mrtvé sražené autem a jednoho sraženého kolem (počítám opravdu "čerstvé" nehody). Ve všech případech šlo o osoby ignorující platné předpisy (přecházení kde mne napadne). To je snad důvod k nějakému omezení? Aby ti druzí mohli kašlat na předpisy???

                              [ Zpět ]
                              Datum: 04.11.2010
                              Autor: ViktorA
                              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                A není to náhodou obráceně? Není skutečnost, že v nějakém případě dochází masově k porušování nějakého předpisu (zde třeba přecházení ulic v obytných čtvrtích mimo přechody) spíš důkazem toho, že daný předpis je v něčem špatný? Co je na těch autech tak důležité, že musí dopravní využití ulice eliminovat všechny ostatní funkce uličního prostoru?

                                Ostatně se domnívám, že i třicítka je málo. V kvalitní rezidenční čtvrti by měly mít všechny ulice až na sběrnou komunikaci charakter obytné zóny.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 04.11.2010
                                Autor: Vratislav
                                Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Tak proc je cely Zizkov plny (30)? A proc jsou (30) na sbernych komunikacich a ne ve vedlejsich ulickach? Dosahli tim toho, ze kdyz musim jet pres Zizkov autem a specham, jedu postrannimi ulicemi.
                                  Proc treba ve Vrsovicke jsou ostruvky rozhazene - vlevo vpravo, bez ladu a skledu a nejake obecne koncepce? Nikdy netusis, jak by tak mohla vypadat pristi krizovatka, kazda je prekvapenim. Kdyby tahle hlavni zustala v pohode prujezdna, nemusel bych jezdit zadem, kde by dle Tveho presvedceni mela byt opet (30).
                                  A mezi ty ostruvky jeste namotali ty nepovedene cyklopruhy...

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 05.11.2010
                                  Autor: Murphy
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Kolik minut ztratíš projedeš-li Žizkovem 30 místo 50? Jak je ten Žižkov vlastně veliký? 5 km?

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 05.11.2010
                                    Autor: petrp
                                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Proč nejsou třicítky ve vedlejších uičkách?
                                    budu hádat:
                                    - na hlavní ulici si to vynucuje silný provoz.
                                    - už tam došlo k nějaké nehodě s následky, tak tam rychlost snížili (ve vedlejšícu uličkách se takové věci zas tak často nestávají)
                                    - ve vedlejších uličkách je na každém rohu přednost zprava, která neumožňuje projet křižovatkou víc než 20 (přirozené omezení rychlosti)
                                    - ve vedlejších ulicích jezdí tak málo aut, že nemá smysl jim tam rychlost snižovat
                                    - Radnice nezavede ve ve vedlejších ulicích zónu 30, (nebo obytnou zónu) protože by to řidiči považovali za zbytečné omezování

                                    Výsledkem je to, co na první pohled vypadá jako blbost, ale je to jen důsledek nekoncepčního řešení dopravy v oblasti. Koncepčně by byly vedlejší ulice tempo 30 nebo 20 a v hlavní by byla padesátka omezená na několika málo problémových místech na 30.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 05.11.2010
                                    Autor: Vratislav
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      Ono by byvalo stacilo premyslet a tu 30 omezit na dobu, kdy deti chodi do a ze skoly, nebo od 7 do 18 ve vsedni dny, ale ne aby tam ve 3 v noci policajti chytali auto, ktere jede 40 na prazdne ulici.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 05.11.2010
                                      Autor: Murphy
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                Záleží na tom, jak se na to koukáme. Potřebují chodci (původní a nejpřirozenější způsob pohybu) nějaké předpisy, aby se vzájemně neohrožvali? Nepotřebují. Potřeba takových předpisů vznikla až tím, že se někdo chtěl pohybovat rychleji a začal k tomu využívat nebezpečnou věc - auto. Jinými slovy existence motoristů chodcům VNUTILA jakési zásady vzájemného soužití.

                                Chodci porušující tato vnucená pravidla se chovají PŘIROZENĚ - prostě si vědomě nebo podvědomě nenechali něco vnutit a vytlačit se z veřejného prostoru. Motorista tento "prohřešek" trestá zmrzačením či zabitím přestupníka. Typické chování VETŘELCE.

                                Podíváme-li se do historie vzájemných vztahů motoristů a chodců, jedná se jen o stále další a další omezování chodců ze strany motoristů a jejich vytlačování z veřejného prostoru. Moc na tom nemění ani zřizování rezervací pro chodce - tzv. pěších zón.

                                Konkrétně v Praze mám neodbytný pocit, že občany tohoto města nejsou už lidské bytosti, ale auta. Pro ně se dělá první poslední, to kvůli nim se proinvestuje nejvíc prostředků. Lidé byli degradování na pouhou obsluhu těchto nových "občanů".

                                Na jiném místě zde horuješ pro ODPOVĚDNOST a POVINNOSTI. Myslím, že základní odpovědností a povinností motoristy je eliminovat rizika, která vznikají výhradně tím, že ON ke svému přemisťování po městě používá motorové vozidlo, a ne spoléhat na to, že se před těmito riziky ti ohrožení ochrání sami, a ještě poukazovat na to, že se před nimi nechrání dostatečně.

                                Kdyby bylo po mém, do míst od určité koncentrace lidí bych zakázal vjezd soukromým motorovým vozidlům. Co je vyšší hodnotou - možnost občanů žít v prostředí bez fyzického ohrožení, jedovatých zplodin a hluku, nebo možnost usnadňovat si život používáním motorového vozidla? Prostě existuje hranice, kdy suma negativních dopadů z (masového) používání motorových vozidel převýší sumu takto získaných (soukromých) výhod.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 05.11.2010
                                Autor: Medvěd
                                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Kdybys vykazal auta nekam za hranice sirsiho centra, musis napred zajistit rezidentum jinou moznost dopravy veci. Treba tu pujcovnu elektromobilu, nebo tak neco. Uz se to tu probiralo. Kdybych si musel denne nebo obden pujcovat elektromobil, abych vsechny kramy dovezl domu, asi bych zmenil bydliste, nebo praci. Ale kdyby mi moznost transportu chtel nekdo uprit uplne, prislo by mi to znacne diskriminujici.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 05.11.2010
                                  Autor: Murphy
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    hele o jakejch věcech mluvíš? Žiju bez auta a žádný věci, který bych musel přepravovat autem prostě nemám. Neargumentuj prosím postiženejma apod. Ptám se tebe.
                                    Samozřejmě jsem občas něco dopravit potřeboval a půjčil si na to auto, ale třeba lednici prostě nepřepravuju denně....

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 05.11.2010
                                    Autor: Jurimír
                                    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      Napriklad predevcirem dva telefony s dotykovym displayem, ktere jsem pak v noci vymenil u zakaznika (cena kolem 150.000 CZK) + notebook + cerstve koupena mikrovlnka.
                                      Vcera ty dva telefony na opravu + notebook.
                                      Dnes vrtacka, akusroubovak, dvere, dva panely pseudokachliku, notebook, ...
                                      A moji notebookovou brasnu jsi tusim mel chvili v ruce, takze vis, ze to neni uplne pericko.

                                      Taky bych chtel prijit domu a pustit vsechno z hlavy. 8-(

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 05.11.2010
                                      Autor: Murphy
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        noťas dáš do batohu a ty telefony se k němu taky vejdou, na to fakt transita nepotřebuješ:-)

                                        Mikrovlnku a dveře předpokládám nekupuješ a nevozíš denně, ne?

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 05.11.2010
                                        Autor: Jurimír
                                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Jako člověk, který auto nemá nemůžeš nikdy pochopit, že se bez něj nedá obejít. Marná diskuse. Měj auto a nepoužívej ho, pak můžeš o něčem mluvit. :))

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 05.11.2010
                                          Autor: petrp
                                          Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Ten telefon je mensi stolni "all in one" pocitac. Riziko, ze si na to sednu mne vazne nelaka. A docela by stacil takovy mensi dest.
                                          Mimochodem, co s batohem? Vis, jak by to tlacilo? Ty snad do prace vozis batoh? 8-D

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 06.11.2010
                                          Autor: Murphy
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Jasně jezdím z batůžkem na zádech přád. V podstatě to mám jak holky kabelku. jsou v něm doklady, klíče, šrouvovák, všechny karty, propiska náplast, kus hajzl papíru atd. no a nosím v tom sváču a oběd do práce apod. apod.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 06.11.2010
                                          Autor: Jurimír
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Petrp: Věta "Jako člověk, který auto nemá nemůžeš nikdy pochopit..." je úžasná, škoda, že se jednou za rok nedá dát deset bodů :-)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 06.11.2010
                                          Autor: Vratislav
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        Tak takovej sortiment běžně nosím ručmo.
                                        Do dvou metrů trámek klidně odnesu z Hornbachu na nádraží a převezu vlakem (rozšířená přeprava spoluzavazadel) - nikdy po mě platit nechtěli, ač mohli chtít 25 ká stejně jako za kolo.
                                        Sem bez auta postavila barák, to většinou stejně nakupuješ materiál aji s dovozem až na místo. A co nebylo s dovozem, tak existuje nákladní taxi, je to levnější jak osobní taxík a ještě ti řidič pomůže naložit a složit. Sem taxíkem navážela aji seno z Vysočiny :))
                                        Těch věcí, co je potřeba dovézt není za život tolik, aby se vyplatilo kupovat auto, drbat se s tím, platit kdeco aji když moc nejezdíš, stavět garáž,..., a věčně nemít kde zaparkovat. Ten taxík vyjde levnějc, si to spočítej.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 05.11.2010
                                        Autor: bara2
                                        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Kam bych dal kola kdybych neměl garáž?

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 05.11.2010
                                          Autor: petrp
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          A pak samozrejme veci z Prahy na chatu na Vysocinu a zpet... Ale to neni tak casto.
                                          Ale vazne bych chtel videt nekoho, kdo vezme krehke zbozi za 200 litru (cena i s notebookem) a jede s tim MHD.
                                          Ale samozrejme jsem mohl jet firemnim autem, kolem 0:30 bych byl na firme a do 4:44 cekat na prvni autobus. Nebo si udelat mensi prochazku nevim kam na neco nocniho, to bych tak ve 2:00 mohl byt byval doma. A rano v 8 jsem musel byt zpet u toho zakaznika, abych hlidal situaci...
                                          Kdepak, tenhle tyden by to byvalo neslo.

                                          Jedine bych mohl mit mensi auto. 8-)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 06.11.2010
                                          Autor: Murphy
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Ono by docela pomohlo nevymýšlet nic extra, stačí se podívat jak to řeší jinde. Velice se mi líbí řešení dopravy v Amsterdamu kde jsou úzké ulice a hustý provoz, pro auta je hodně ulic jednosměrných, ale pro vyklisty jsou všechny obousměrné, v ulici je metr široký chodník a nejméně jedna stezka pro cyklisty a co zbyde je pro auta a parkování. Na stezku pro cyklisty se chodec neodvažuje vkročit a pokud se auto nevejde do svého pruhu, tak jede pěkně v klidu za cyklistou, vše naprosto v klidu bez spěchu, houkání a nadávání a co hlavně, bez větších komplikací a ucpaných ulic.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 04.11.2010
                        Hodnocení: +7 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Jo, v zásadě jsou dva způsoby regulace:
                          a) rozšířit cestu. To je jen dočasné, protože se tam časem zvýší provoz a budeš tam, kde předtím
                          b) zůžit cestu. Ty, kteří to nutně nepotřebujou, tama jezdit přestanou a máš vystaráno :))

                          [ Zpět ]
                          Datum: 05.11.2010
                          Autor: bara2
                          Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      Ty ulice, ze kterých doprava "zmizela díky obchvatu", jsou kde? Do většiny z nich se doprava během 10-20 let zase vrátí v původní míře. Příležitost cestovat dál a rychleji ve střednědobém měřítku prostě vygeneruje nové cesty nebo prodlouží ty stávající tím, že se člověku stanou časově dosažitelnější více vzdálené cíle. Říká se tomu dopravní indukce.

                      Snížení rychlosti na stezkách, které je cyklista současně podle jiného ustanovení zákona povinen použít? Sice mám výhrady k tomu, jak se po cyklostezkách jezdí, ale tohle by byla pro použitelnost kola ve městech cesta do pekel.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 04.11.2010
                      Autor: Vratislav
                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Aha, takže pro auta je takový přístup rozumný, pro cyklisty je to cesta do pekel.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 04.11.2010
                        Autor: ViktorA
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          - Protože současná nabídka možností zvolit si způsob dopravy je nevyvážená.
                          - Protože cyklistická doprava má i řadu nedopravních přínosů, zatímco IAD neplatí všechny externality (zvlášť ne ve městě).
                          - Protože kolo dopravní prostředek, který umožní individuálně se pohybovat se v rámci svých obvyklých městských cílů větší skupině obyvatel než auto.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 04.11.2010
                          Autor: Vratislav
                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Efekt obchvatů můžu pozorovat prakticky každý den. Prvním efektem je, že nové komunikace přitahují dopravu z poměrně širokého okolí, což velmi rychle vyčerpá jejich kapacitu, ale na druhou stranu to přiláká nové řidiče a nový provoz do míst, která se svedením dopravy do obchvatu uvolnila.

                        Například na Jižní spojce po otevření jižní části okruhu ubylo kamionů, ale toto uprázdněné místo velmi rychle zaplňují NOVÍ řidiči, kteří do této chvíle například používali MHD, protože se autem do těchto oblastí báli. Rozhodně si nemyslím, že by se do ulic odlehčených nějakým obchvatem vracel původní objem v horizontu 10-20 let, ale spíše v horizontu jednotek roků.

                        Dále mám pocit, že ta dopravní megastavba mezi D5 a D1 jen přesunula kolony odněkud někam. Exaktně jsem to neměřil, ale přesto bije do očí nesrovnatelně hustší provoz na Kutnohorské výpadovce (v ranní špičce prakticky stojící kolona od Malešic až do Dolních Měcholup) a na Štěrboholské radiále. Mám silné pochybnosti, že by se tato situace vyřešila dostavbou jihovýchodní části okruhu. A to jsou jen místa, kudy pravidelně projíždím. Nedělám si iluze,jak to vypadá v oblasti Spořilova s kamiony.

                        U menších sídel má odvedení automobilové dopravy na obchvat často naopak zničující efekt. Osobně jsem velmi dobře obeznámen se situací v městečku Strmilov na Jindřichohradecku - kdysi velmi živém místě, kde otevřením obchvatu prakticky zamrzl veškerý obchodní a kulturní život a navíc byla obec novou komunikací odříznuta od svého původně přirozeně navazujícího zázemí. Ze Strmilova se stala mrtvá zóna... Řešením tedy není výstavba nějakých obchvatů a okruhů, ale změna dopravních návyků lidí.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 05.11.2010
                        Autor: Medvěd
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          To je stará věc. Podívej se, jak dopadly Velvary a Humpolec, když se tam postavila železnice.
                          Až se postaví celá D8, začne se ve větší míře dojíždět z Ústí do Prahy.
                          Myslím, že zmrtvolnění obdchodního a kulturního života ve zmiňovaném Strmilově je hlavně dáno snadnou dopravou místních někam jinam, není to tak, že by projíždějící řidiči se tam nějak projevili.
                          Jiným problémem je odříznutí od okolí. Vždycky si vzpomenu na snahu z volné přírody přejít přes D11, bylo potřeba ujít dlouhou štreku než se našel alespoň dostatečně průlezný propustek. Chybí tolik nenáviděné "mosty pro medvědy".

                          [ Zpět ]
                          Datum: 05.11.2010
                          Autor: petrp
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Jo, Velvary jsou taky pěknej příklad. Párkrát jsem tam v posledních letech byl na kole a připadal jsem si tam jako v nějakém městě duchů. V Humpolci jsem byl poprvé a naposled přesně před dvaceti lety, tak nemám moc srovnání. A železnici tam stejně asi zavedli ještě o dost dřív...

                            [ Zpět ]
                            Datum: 05.11.2010
                            Autor: Medvěd
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                       

                  Za prvé: Realizace NKS dopravu z města neodvede, naopak zvýšením kapacity přivede další auta do místních ulic. Tedy pozitivní vliv na dopravu v ulicích veškerý žádný.

                  Za druhé: Ve své úvaze jsem pro IAD účtoval pouze NKS, to jsou komunikace výhradně pro auta. V územním plánu jsou navržené další stavby pro IAD mimo NKS za dalších asi 70 miliard Kč - to sběrné a hlavní komunikace. Kdybych chtěl míchat hrušky s jabkama, tak připočtu tohle a zamlčím, že na takových ulicích už (narozdíl od NKS) lze malovat cyklopruhy. To jsem ale neudělal, takže svou odhadu považuju i nadále v mezích její přesnosti za korektní.

                  Konečně, ani investice v řádu 200 miliard do komunikací pro IAD situaci pro cyklisty (nebo VHD) nezlepší, pokud se současně nestane Praha průjezdnější pro jízdní kolo (nebo pokud se současně nebude invesotvat do zlepšení nabídky VHD).

                  Počítat vykonané cesty je normální. Nelze tvrdit, že kdo bydlí za městem a jezdí do práce 50 km autem má větší nárok na to, aby se mi město přizpůsobovalo, než ten, kdo bydlí jeden kilometr od práce a chodí do ní pěšky. Cesta je prostě jako cesta.

                  Pokud jde o přepravu nákladu, pak asi všichni víme, že drtivý podíl na dopravě ve městech včetně IAD má doprava osob, jejich aktovek s lejstry a zadků. NKS se rozhodně nebude stavět pro dodávky a řemeslníky - těm bohatě stačí stávající kapacita komunikací.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 04.11.2010
                  Autor: Vratislav
                  Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                         

                    Ale Praha je průjezdná pro jízdní kolo. Silnic pro motorová vozidla je tu minimum, všechny ostatní mohou používat cyklisté bez omezení.
                    - - -
                    Počítání "cesta jako cesta" postrádá logiku. Využití infrastruktury musím vztáhnout k nějakému výkonu a v přepravě osob nevím o ničem rozumnějším než osobokilometr.
                    - - -
                    U přepravy nákladu pak jde o to jak si kdo kterého nákladu cení. Pokud si někdo svého zadku cení natolik že je ochoten zaplatit ty hříšné CZK spotřební daně za každý litr (a tedy v příslušném poměru km) je to jeho volba. A je to také jediný reálný příspěvek (mimo mýtného) za využití komunikace. Čili peníze jejichž placení se cyklisté zatím úspěšně vyhýbají. Ledaže by se třeba uvalila spotřební daň 100% na řetěz a kazetu.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 04.11.2010
                    Autor: ViktorA
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      Praha je tak průjezdná, že se po ní tři čtvrtiny cyklistů bojí jezdit. Navíc bych chtěl slyšet ten řev, kdyby se na ty silnice pustily děcka od 10 let (nesmějí jezdit na chodníku, tedy musejí po silnici), babky nad 80 (které dneska po chodnících v některých městských částech jezdí), lidi, co nemohou mít řidičák pro poruchu soustředění nebo jiný hendikep, mámy s dětma v sedačkách, v nákladních kolech a vozíkách, všichni, kdo si v provozu neporadí ani s tak obyčejnou věcí, jako je zařazení do třetího odbočovacího pruhu v odpolední dopravní zácpě. A k tomu ještě ti, kdo autem po městě kliďánko jezdí, ale na kole by tu samou štreku nedali ani omylem, protože by se přitom podělali hrůzou.

                      A jestli se chceš pobavit i ty, tak si zkus po poslední úpravě řazení na Spořilovské zajet na nákup ze Spořilova do bohdaleckého Kauflandu. Přeju příjemné propletení se přes dva odbočovací pruhy frekventované kamiony, kam sice cyklisté smí (protože zatím nikoho nenapadlo jim to zakázat), ale staženej zadek tam mám i já.
                      ----
                      A já zase nechápu, proč by měla být něčí cesta důležitější než jiná jen proto, že je delší, notabene když se její realizací spotřebovává víc veřejných prostředků.
                      ----
                      Kecy. Z mých daní jdou nekřestanské peníze na "strategické" dopravní stavby, který nejenže jako výjimečný uživatel IAD užiju jen minimálně, ale navíc se jejich realizací podmínky pro jiné druhy dopravy než IAD v Praze systematicky zhoršují.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 04.11.2010
                      Autor: Vratislav
                      Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Z daní platíme všichni hory pitomostí. Ale pouze automobilisté platí hezký proporcionální poplatek za užití veřejných komunikací. Nikdo jiný.
                        A pokud se chce účastnit jako cyklista silničního provozu někdo kdo to nezvládá - protože si s běžným provozem prostě neporadí - měl by si zase sednout na zadek a uvažovat o jiném, přiměřenějším způsobu přepravy. Pokud uzpůsobíme provoz tomu aby v něm byl spokojený i hluchoslepý invalida tak se nikdo nikam nedostane.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 04.11.2010
                        Autor: ViktorA
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Přeju ti abys nikdy nemusel usednout na vozík, nebo nemusel dělat takovému člověku doprovod přes půl města.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 04.11.2010
                          Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Jenze ma bohuzel docela pravdu. Vytlacit auta muzes v mensim meste. Praha je ale tak rozlehla a kopcovita, ze kolikrat IAD nelze nahradit ani MHD, ani bicyklem. Treba rozeseti nesmyslnych zuzovacich ostruvku po puvodne dvouproudych silnicich dost odebira pozornost. Na hlidani sebevrazednych chodcu zbyva mene energie a ostrazitosti.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 04.11.2010
                            Autor: Murphy
                            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              Je rozlehlá i kopcovitá, je nutné hledat řešení, ale rozhodně ne způsobem kdo to nezvládá - protože si s běžným provozem prostě neporadí - měl by si zase sednout na zadek.
                              Rozšíření ostrůvků je zřejmě nejjednodušší a hlavně účinný způsob jak snížit vzrůstající a mnohdy rizkantní rychlost aut a zvýšit bezpečný pohyb chodců.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 05.11.2010
                              Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                To ano, ale ostruvky by nesmely byt umisteny na nahodnych cislech. Taky by mely byt trosku videt. Uz jsem zahledl nekolik aut, ktera na nich bezmocne visela. A docela to chapu. z nizkeho osobaku je clovek v proudu aut zahledne obcas opravdu az na posledni chvili. Kdyby z kazde dvouproudovky odebrali pravy pruh a pred kazdou krizovatkou by ten zbyvajici zvlnili vpravo vlevo, slo by to. Kdyz bys jel treti krizovatku, uz bys tusil. Denne tuhle cestu jezdim a vubec nemam pocit, ze by to necemu pomohlo. Subjektivne citim zhorseni. Kdyz tu samou cestu jedu jako cyklista, jedu stejne, jako kdyz tam cyklopruhy nebyly - tedy vpravo. Zlepseni nepozoruji. Jen mam pocit, ze auta diky ostruvkum nemohou tolik cyklisty objizdet...

                                [ Zpět ]
                                Datum: 05.11.2010
                                Autor: Murphy
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Tyjo, zavlnit vlevo vpravo, víš jak by to muselo být dlouhé a kolik by tím pádem ubylo parkovacích míst?! ;-)

                                  Jinak ostrůvky vznikají zdánlivě nelogicky třeba proto, že podle současné normy nesmí být žádný nově vzniklý nesvětelný přechod pro chodce delší než tuším 6,5 metru. Je to norma, která se může zdát při navrhování některých úprav příliš tvrdá (mimochodem znemožňuje vyznačit v jednom kuse přechod přes obousměrnou ulici s cyklopruhy, což se většinou řeší vysunutím chodníků a přerušením cyklopruhů), ale jak mi nedávno řekl jeden projektant, "je to bič, který máme zapotřebí."

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 05.11.2010
                                  Autor: Vratislav
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    To zavlneni ted delaji po Vrsovicke vsude. Myslim to, ze je ostruvek napravo a pak nalevo, nebo alespon nejake to pruhovani. Treba jako u kruhace za Bilou na Starostrasnicke.
                                    Vim, proc se ostruvky delaji. Tak proc nejsou vsechny v pravem jizdnim pruhu (takova zavorka pred a za parkujicimi auty) a prekazi i v levem? Kdyz tam pak zastavi ten pekar, je s prujezdnosti zasadni problem.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 05.11.2010
                                    Autor: Murphy
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      Hm, tak na to odpověď nemám. Možná není žádoucí, aby byl levý pruh rovně průjezdný právě proto, aby se tam řidiči cítili méně bezpečně a tedy jeli opatrněji.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 05.11.2010
                                      Autor: Vratislav
                                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              I v Praze se dá pracovat na změně poměru atraktivity jednotlivých dopravních modů. Velké město to má těžší, musí mít dobrý systém podpory multimodálu. Ostatně, to se děje i samovolně, v ulicích kolem vlakových zastávek na hranicích Prahy, kde to ve špičce jde autem dál do centra opravdu blbě (Klánovice, Kolovraty) dnes už parkují desítky až stovky aut i bez nějakých P+R. Tohle stačí podpořit. A samozřejmě nenutit vykonávat všechny cesty MHD přes centrum - na to je ale třeba hodně investic do rychlých tangent.

                              Ostrůvky a přechody na hlavních tazích umožňují bezpečné překonání ulice, ale zase výrazně omezují dřívější možnost přecházet ulici jinde, protože tam už řidič chodce nepředpokládá.

                              V rezidenčních zónách se může velmi dobře uplatnit přístup naprosté eliminace dopravního značení, kdy je celá ulice včetně chodníků srovnaná do jedné plochy. Tam, kde není tlak na parkování, to může být úplně volné, v širším centru Prahy by asi bylo nutné dovolit i v tomhle režimu stání jen na vyhrazených místech a v omezeném počtu, který především nezhoršuje rozhled chodců v křižovatkách.

                              Musím se ale ohradit proti používání pojmu "sebevražedný chodec", jde mi to silně proti mysli. Zvlášť, když se tu vyskytuje tak silný odpor proti tomu nazývat řidiče "potenciálními vrahy".

                              [ Zpět ]
                              Datum: 05.11.2010
                              Autor: Vratislav
                              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                A jak bys nazval ty, kteri vyskoci zpoza pekarske dodavky tak 5 metru pred rozjete auto s ocima uprenyma jen na zavirajici se dvere tramvaje? A to cca 5 metru za ostruvkem, nad kterym semafor jasne rikal, ze mam ja jet a on stat? A ja byl v tu chvili jeste rozptylen ostruvkem a kontroloval v zrcatkach, jestli prece jen nekde neskrtnu. Abych jel bezpecne tak, jako to slo driv, musel bych jet tak 20. A na tehle hlavni tepne by snad rychlost mela byt vetsi, ne?

                                [ Zpět ]
                                Datum: 05.11.2010
                                Autor: Murphy
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Abys jel bezpečně, musel jsi jet dvacet. Jel jsi tak? Pokud ano, je všechno v pořádku.

                                  Nevím teda přesně, kde to bylo, ale napadá mě, proč tam vlastně spíš není ve chvíli, kdy stojí na zastávce tramvaj, na přechodu zelená a stop pro auta. (ale fakt nevím, které místo popisuješ, jen tipuju, že někde na Vršovické)

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 05.11.2010
                                  Autor: Vratislav
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Ne, nejel. To by mne totiz uz tlacilo to auto za mnou, ktere do mne skoro narazilo, kdyz jsem kvuli tomu cvokovi dupnul na brzdy. Bylo to hned za Dolickem - za Bohemkou - smerem z centra.
                                    http://www.mapy.cz/#mm=F@st=s@ssq=vrsovicka@sss...

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 05.11.2010
                                    Autor: Murphy
                                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      No, tam se na kole taky bojím jet víc než dvacet, aby mi někdo neskočil pod kola. (autem tam od úprav zkušenost nemám).

                                      Ale fakt, ty šířkové poměry a přehlednost mi přijdou tam takové, že bych omezení na 30 alespoň v tom prostoru u zastávky viděl jako docela adekvátní.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 05.11.2010
                                      Autor: Vratislav
                                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        Takze zbyva otazka, proc umele vyvolali takove sirkove pomery. Ach jo. 8-( A pritom je to hlavni komunikace. V ulicich, ktere vedou soubezne se da jet podstatne rychleji.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 05.11.2010
                                        Autor: Murphy
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Já už si to asi začínám dávat dohromady. Není to tam tak, že je (odleva) zastávka, pak "stín", pak pruh, pak pikťák a pak parkující auta?

                                          Stín má jasný účel: Chrání chodce na zastávce, aby neměli projíždějící auta hned u zadku, ten ostrůvek je tam určitě uzounký (kdyby byly peníze, tak ho asi rozšíří). No a pak zbude na průjezd míň místa. Pruh je úmyslně užší, aby vedl řidiče k opatrnější jízdě v tom místě, čímž se dál zlepšuje komfort chodců na zastávce. Pro pěší je to, zdá se, promyšlené dobře.

                                          No a pokud jde o tu rychlost, tak fakt, jsme ve městě, i když je to hlavní ulice, tak taky nemůže být rychlá všude, pokud to třeba komfort chodců vylučuje.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 05.11.2010
                                          Autor: Vratislav
                                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Jenze tady je jen na zacatku a konci ostruvku takovy hrb pres rychly pruh, takze auto z prava musi do leveho (vpravo jsou mista pro zasobovani) a pak se zase vyhnout dalsimu hrbu smerem do prava. A kdyz jsou treba v zime ty betony nahozene snehem a za sera nejsou moc videt, je to lahudka. A do toho tam behaji pesaci - kdekoliv a kdykoliv.
                                          Mam pocit, ze chodnik je tam siroky dost. Mohli treba ta zasobovani odsunout az na chodnik a udelat prubezny jen pravy a levy pruh uplne zazdit. Ale takhle mi to jako zlepseni bezpecnosti neprijde.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 05.11.2010
                                          Autor: Murphy
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Je to tam takhle?

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 05.11.2010
                                          Autor: Vratislav
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Ze sis s tim ale vyhral. 8-)
                                          Ano, to je ono. V tech sedivych srafovanich poskakuji chodci, ve chlivkach jsou spatne zaparkovane zasobujici dodavky, nikdy nevis, kde kdo vyskoci.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 05.11.2010
                                          Autor: Murphy
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Tak to chápu. Ale právě tohle prostředí z toho dělá tu přirozenou třicítku, to tam ani není potřeba dávat značku :-)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 06.11.2010
                                          Autor: Vratislav
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          A pritom dle meho zbytecne. Kdyby nechali auta jezdit pravym pruhem a levy vyhradili, je to dostacujici. Zasobovani by mohlo stat pulkou vozidla na chodniku (je tam dost siroky, ne?) a ostruvek by byl dostatecne roztazeny. A primo na ostruvek vede prechod se semaforem. Proc tedy 30?

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 06.11.2010
                                          Autor: Murphy
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      Tak jsem se pozastavoval nad tim bodovanim a ted - pri preskoku na nadrazeny prispevek - jsem si prave jedno minus dal omylem sam. 8-)

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 05.11.2010
                                      Autor: Murphy
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        Já nevím, jsem tu skoro nic nebodoval :-)

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 05.11.2010
                                        Autor: Vratislav
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Samozřejmě mluvím o silničním provozu. Pro ten musí člověk splňovat určité minimální předpoklady - i fyzické.
                            Jiná věc je bezbariérovost našich ulic atd., tam je samozřejmě (potřebné) práce ještě na x let. A hlavně - je to práce nutná, řada lidí se prostě neobejde bez toho aby bylo někde odstraněno několik schodů. To je něco co si opravdu vyžaduje investici z veřejných zdrojů. Proti tomu nějaká cyklostezka (aby se slečna nebála na kruháči) je bezvýznamná prkotina.
                            Aneb jinak - až se všichni vozíčkáři dostanou bez problémů do práce, na úřad a lékaři, pak teprve si vymýšlejme jak utrácet za cyklostavby.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 05.11.2010
                            Autor: ViktorA
                            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              Ale ještě jsi nevysvětlil, proč mohou být požadavky na jízdu v provozu na kole vyšší než na jízdu ve stejném provozu v autě.

                              Otázka, jestli dělat opatření pro cyklisty nebo vozíčkáře takto vůbec nestojí. Ty věci se musejí dělat souběžně a všechny (navíc souběžné řešení vyjde rozhodně laciněji, než dělat jeden rok snížené obrubníky a druhý rok cyklopruh). A jestli myslíš, že na to v tuto chvíli nejsou prachy, tak já vím přesně, ve které kapitole rozpočtu na městské investice je vzít ;-)

                              [ Zpět ]
                              Datum: 05.11.2010
                              Autor: Vratislav
                              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Současný provoz v Praze je takový, že ho na kole bez přípravy nezvládne ani běžný zkušený řidič.

                          Jinak proporcionální poplatek platí taky autobusy veřejné dopravy a vlaky.

                          Stejně je to ale málo. V ČR na to studie není, ale tuším Holanďani spočítali, že jeden kilometr ujetý autem stojí státní rozpočet 10 centů na vícenákladech (nehody, policie, zdraví), zatímco jeden kilometr ujetý na kole státnímu rozpočtu 20 centů ušetří.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 05.11.2010
                          Autor: Vratislav
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Bez pripravy? Co myslis tou pripravou?

                            [ Zpět ]
                            Datum: 05.11.2010
                            Autor: Murphy
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                Nevim, ale mne tak nejak na to nutne jezdeni po silnicich a ulicich staci pravidla silnicniho provozu a po kolejich a chodnicich nejezdim. Prijde mi, ze tam nikdo rychle jedouciho cyklistu neceka uz vubec nikdo.
                                Na kolobezce zase jezdim skoro vyhradne po chodnicich.

                                Nerikam, ze to je spatne cteni. Konec koncu uz jsem to z velke casti precetl driv. Ale i ten, kdo si tyhle texty precte, musi znat pravidla silnicniho provozu.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 05.11.2010
                                Autor: Murphy
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Však ano. Ale k tomu, aby se cyklista mohl pohybovat po městě a znal rizika, která mu hrozí, mu pouhá znalost předpisů nestačí. V pravidlech silničního provozu není o dveřní zóně ani slovo, sám jsem o tom riziku nevěděl několik let, co jsem po Po Praze jezdil (pravda, s vyhýbáním se provozu). V pravidlech silničního provozu není popsaný trik na kruháč, který spočívá ve včasném zařazení do proudu jedoucích aut, naopak se tam člověk dočte, že cyklista jezdí vpravo, ať se děje cokoliv.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 05.11.2010
                                  Autor: Vratislav
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Praha je tak prujezdna, ze se do ni boji jezdit i kde ktery automobilista. To bych nesrovnaval.

                        A ti, co nezvladnou dopravni situace - co s nimi chces udelat? Vykopat pod kazdou silnici tunel? Jakmile je pustis na urovnove krizeni, zase se dostanou do situaci, ktere nezvladnou.

                        Cim vic omezis rychlost autum, tim budou ridici nastvanejsi a nervoznejsi a taky budou davat mene pozor.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 04.11.2010
                        Autor: Murphy
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Ale ne, nezvládnou dopravní situace. Nezvládnou techniku jízdy v dané dopravní situaci, pokud vyžaduje například začlenění se do proudu výrazně rychleji jedoucích vozidel. Ta technika je totiž docela náročná, vyžaduje držení přímého směru za stálého ohlížení a ukazování vlevo. Moc by mě zajímalo, kolik % řidičů by něco takového svedlo.

                          Těm, kdo nezvládnou řešit dopravní situace postačí vědět, že když pojedou v cyklopruhu, nikdo je nesmí ohrozit, a cyklopruhy protáhnout přes křižovatky.

                          Pokud jde o omezení rychlosti - tam bude potřeba víc pozornosti a tedy je omezení adekvátní. U té situace u Dolíčku jsi psal, že dvacet by tam bylo akorát. No tak by se tam dala třicítka. Když se bude vědět, že tady musí řidič před odbočením vpravo přes cyklopruh zpomalit do kroku, aby dal přednost cylistovi, řidič za ním prostě pojede dvacet a bude dávat pozor. Když ne, je to rána ála přechod se stejnými následky pro peněženku šoféra vzadu.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 05.11.2010
                          Autor: Vratislav
                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Az na to, jak uz nekde pisu, ze prave Vrsovicka by mela byt rychle prujezdna padesatkou, aby auta z "obytnych zon" co nejrychleji odjela. Zadne umele prekazky a podobne.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 05.11.2010
                            Autor: Murphy
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              Myslím, že důležitější než rychlost, je průjezdnost. Na tom, jestli ta auta odjedou rychle nebo pomalu, moc nesejde (navíc poskakovat 50 - kolona - 50 ... může být horší než jet plynule 30). Teď si nejsem jistý při jaké rychlosti se u komunikace uvádí největší kapacita, mám dojem, že je to mezi 50 a 60 km/h. Potom by mohl s tou mojí třicítkou být spíš ten problém, že by v daném místě snížila průjezdnou kapacitu a vedla k vytváření kolon...

                              No nic, pro dnešek přeju dobrou noc! :-)

                              [ Zpět ]
                              Datum: 05.11.2010
                              Autor: Vratislav
                              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                Taky uz se mi klizi oci. Dobrou.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 05.11.2010
                                Autor: Murphy
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                Největší kapacita je pod 50 km/hod.
                                http://pernerscontacts.upce.cz/11_2008...

                                [ Zpět ]
                                Datum: 05.11.2010
                                Autor: petrp
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                Píšou 35 - 45, takže nejkapacitnější je to při 40 km/h.
                                Hodinové kapacity ulice "místní komunikace sběrné směrově rozdělené" (chápu jako normální čtyřpruh) při padesátce 2500/h, při čtyřicítce 2900/h.
                                "místní komunikace sběrné dvoupruhové, směrově nerozdělené" při padesátce 1250/h, při čtyřicítce 1450/h.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 05.11.2010
                                Autor: Vratislav
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                       

                  "Peníze do cyklo slouží pouze a výhradně cyklistům, nikomu jinému ani trochu."
                  Myslím, že nikoliv. Pokud se jedná o cyklo využité jako dopravní obslužnost, tedy nikoliv jako sport, pak vyšší využívání cyklodopravy nutně musí vyvolat snížení potřeby IAD nebo MHD, tedy zbylí motoristé mají na silnici víc místa.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 04.11.2010
                  Autor: petrp
                  Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                         

                    Je mi líto ale skutečnost že v některých tramvajích je o dejme tomu dva, tři lidi míň opravdu neznamená nějaké snížení potřeby MHD.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 04.11.2010
                    Autor: ViktorA
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      Proč? Za předpokladu, že se povede dosáhnout podílu cyklo 5%, kterýžto podíl rovným dílem přejde z VHD i IAD, bude náhle VHD i IAD využívaná o 6% méně (2% při zhruba třetinovém modal splitu každého modu). To znamená, že teoreticky se dá ubrat třeba ve špičce jeden vlak metra za hodinu (na céčku tři za dvě hodiny).

                      V praxi se samozřejmě "pouze" stane VHD o něco menším dobytčákem a kritické ulice, které jsou premanentně zaseklé, se možná na nějakou dobu rozjedou. Než se opět zasekají další indukcí.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 04.11.2010
                      Autor: Vratislav
                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Tohle je fikce která může vypadat reálně jen pokud se zaměňuje "jedna jízda" a "jeden oskm". I při bláhovém předpokladu že by v letních měsících dosáhla cyklodoprava 5% (sliby chyby z "průzkumů" se stanou realitou) tak to stále znamená především náhradu krátkých jízd. Do metra by se naopak cyklisté nahrnuli a když porovnám kolik místa potřebuje jeden cyklista tak je celá slavná úspora ...

                        [ Zpět ]
                        Datum: 04.11.2010
                        Autor: ViktorA
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Sezonost cyklodopravy považuji za horší problém než třeba kopce. Sám si to uvědomuji, když na sebe v létě máváme s autobusákama a v zimě s nimi jezdím. Že prostě tím, že za pěkného počaí nejezdím MHD, zhoršuji vytíženost spoje a hrozí, že nám ho kraj skrouhne.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 05.11.2010
                          Autor: petrp
                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Ty oskm vygenerovala teprve možnost na tak dlouhé vzdálenosti cestovat a zmršení územního plánování, které zařízlo možnost obsloužit nové zástavby rozumně VHD.
                          A skutečnost, že auto zůstává spíš pro dlouhé cesty, mu ve skutečnosti spíš přitěžuje: Znamená to totiž, že tenhle prostorově nejnáročnější dopravní prostředek zabírá v ulici delší prostor delší dobu.

                          Praha má v létě na 10% cyklo, naprosto v pohodě, 5% jsou odhady, které se drží při zemi při vědomí, že skutečnou a vážně míněnou podporu cyklistické dopravy tu nikdo nedělá a dělat nebude.

                          A ano, v zimě většinou klesá podíl cyklodopravy, ale tam, kde se nejezdí kvůli fitku, zhruba na polovinu letních hodnot, což je i v té zimě nezanedbatelné.

                          A proč by cyklisti v zimě lezli s kolama do metra, když budou moct, jako všude v normálních zemích, přijet na kole k metru, tam ho zamknout do stojanu a pokračovat metrem bez něj?

                          [ Zpět ]
                          Datum: 05.11.2010
                          Autor: Vratislav
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                       

                  "Všeobecné investice do infrastruktury slouží všem uživatelům komunikací - ať už přímo užíváním komunikace nebo nepřímo odvedením dopravní zátěže."

                  Když si vzpomenu na největší investiční akce Prahy do silniční infrastruktury: Strahov, Mrázovka, díra pod Hradem... Mají společnou jednu věc. Smí tam jen auta (nevím o žádné lince MHD vedené těmito stavbami. Takže peníze do IAD slouží pouze a výhradně IAD a nikomu jinému ani trochu. Přímé užívání komunikace jako argument tedy padá. Druhý argument platí i v opačném gardu- cyklista jedoucí po cyklistické komunikaci odvádí dopravní zátěž z jiných typů komunikací.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 05.11.2010
                  Autor: Hrabosh
                  Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                         

                    Auto prekazi vice, nez cyklista. Nacpat auta pod zem mi neprijde jako az tak spatne reseni. Zvlast pro ty, kterym by ta auta jinak jezdila pod okny.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 06.11.2010
                    Autor: Murphy
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      Přesně .... my se tady vždycky dovíme, jak to děláme blbě.
                      Přitom valná většina evropských kopcovitých měst zklidnila dopravu až výstavbou tunelů a tyhle města, kde tunely vyhrabali o 15-20 let dřív, nám ti samí lidé, kteří se mohou posrat vzteky z díry pod hradem nebo mrázovky klidně otlučou o hlavu jako "cyklovzory"...

                      Paradoxové doby

                      [ Zpět ]
                      Datum: 06.11.2010
                      Autor: újezďák
                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Jenže oni k tomu ještě skutečně zklidnili dopravu v těch povrchových ulicích.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 06.11.2010
                        Autor: Vratislav
                        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      Nacpat auta pod zem je více než polovičaté řešení. Nenacpeš je tam totiž nikdy v celé délce trasy, kterou projíždějí. K tomu tunelu se totiž musejí nějak dostat. Proto je třeba vyloženě špatná myšlenka zakopat magistrálu někde za Národním muzeem pod povrch. "Řeší" se tím jen pár set metrů, ale do desítek kilometrů pražských ulic to hustou hlučnou a smradlavou motorovou dopravu naopak přivede nebo ji alespoň neodvede.

                      Prakticky nikdy není nejlepším řešením odvést dopravu jinam - protože prostě jen bude vadit někde jinde. Řešením je, abychom se naučili nejezdit autem zbytečně. Nejenže se tím zlepší životní prostředí - zvláště ve městech, ale ještě se ušetří stamiliardy korun, které pak nebude potřeba cpát do budování zbytečné dopravní infrastruktury.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 06.11.2010
                      Autor: Medvěd
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Nikdo nejezdí zbytečně. Aspoň neznám nikoho kdo by si takhle v pátek v poledne řekl: "To bude to město hezky zacpané, pojezdím po něm také hodinku dvě, užiju si stání v zácpách, vyprodukuju pár kilo plynů všeho druhu, už se těším." Lidé jezdí autem protože je to nejlepší řešení jejich problému s přepravou. Komu se auta nelíbí, nemusí je používat. Kdo na ně nechce ani koukat, může se zcela svobodně odstěhovat na nějakou hezkou samotu. Pohraničí je plné levných baráků - většina lidí se totiž raději dívá na auta ve městě než na srnky u lesa (když se k tomu připočítají i ostatní aspekty).

                        [ Zpět ]
                        Datum: 06.11.2010
                        Autor: ViktorA
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Na to mám opačný názor: Většina jízd motorovými vozidly je naprosto zbytečná. Jezdit autem se "vyplatí" jen proto, že uživatel auta neplatí všechny škody a náklady, které provozem způsobí. Asi nepopřeš, že provoz na českých silnicích se za poslední dvě desetiletí zmnohanásobil. Kvalita života však nikoli. Pokud vůbec stoupla, tak rozhodně ne o tolik, o kolik zhoustla individuální automobilová doprava. K čemu je nám tedy ten nárůst dopravy? Prakticky k ničemu - je tudíž zbytečný.

                          Píšeš, že lidé jezdí autem proto, že je to "nejlepší" řešení jejich problému s přepravou. V tom bych mohl teoreticky souhlasit, ovšem s výhradou, že velká část toho přepravního problému je vytvořena uměle a souvisí zase jen s existencí auta a způsobem života, který používání auta vyžaduje. Auto lidi v Praze používají mimo jiné proto, aby mohli uniknout z prostředí zamořeného - jak jinak než zase auty. Je to tedy problém, který živí sám sebe: Čím víc je v Praze aut, tím víc jich pak potřebujeme, abychom z té plynové komory (na čím dál větší vzdálenosti) utíkali.

                          Lidi totiž nejezdí, protože musí, ale proto, že si vybrali způsob života, který to auto vyžaduje. Je to tedy jejich VOLBA, nikoli objektivní nutnost. Neustále slýchám, že bez auta to nejde. Každý, komu tvrdím opak, mi snese tisíc argumentů, proč zrovna on bez auta být nemůže. Jenže pak už dělají, že neslyší, když jim říkám, že stejné (a někdy i pádnější) argumenty bych mohl vyjmenovat i já - a přesto autem po Praze nejezdím.

                          Na moji námitku, proč to tedy dokážu já, slyším neustále totéž: "Ty jsi blázen a hazardér, když se vydáš do toho provozu na kole - ničíš si zdraví a ohrožuješ svůj život..." Jenže to je omyl. Nejsem to já, kdo ohrožuje moje zdraví a můj život, nýbrž právě ti, kteří se auta vzdát nedokážou.

                          To je opravdu úsměvný argument: "Když se ti nelíbí, že tě ohrožujeme, smrdíme ti pod nos a obtěžujeme tě hlukem, máš přece možnost se přestěhovat někam jinam, kam jsme zatím ještě nedorazili..." Moje svoboda se tedy podle Tebe rovná právu utíkat a ukrývat se před bezohledností ostatních a doufat, že svůj útěk nebudu muset časem opakovat...

                          Jenže ony neexistují jen dvě možnosti: smradlavé, hlučné a nebezpečné město a (zatím ještě místy) idylický venkov. Existuje ještě třetí možnost - město přívětivé pro lidi a ne uzpůsobené prakticky jen pro auta.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 06.11.2010
                          Autor: Medvěd
                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Souhlasím s Vámi, že se provoz neustále zahušťuje a doprava narůstá. Neodvažuji se však posuzovat, kdo s autem jezdí účelně a kdo nikoliv. Jako cyklista jsem odpůrcem NADMĚRNĚHO používání auta, ale jsou situace, kdy jej použít musím.
                            A to, že vy dokážete být bez auta? Nějak jsem pochopil, že jste auto nikdy nepoužíval a tudíž sám jste nic neobětoval a myslím si, že auto asi nepoužívá nikdo z Vaší rodiny. Proto se ptám, nejedná se jenom o představu ideální společnosti? Koho se Vám podařilo přesvědčit, aby od používání motorového vozidla ustoupil? Není to jenom snění o lepší společnosti ale bez možnosti napravit současný stav? Žádnou demokratickou metodou nemůžeme současný stav zvrátit. Při radikálním zákazu by následoval nepředstavitelný kolaps a postupná opatření nelze bez diskriminace provést.
                            Je to totéž, mám tím na mysli to přání, jako bychom chtěli, aby se všichni měli rádi, byli hodní. Ta myšlenka není špatná, ale co s těmi zlými a sobeckými? Jedině vyvraždit. Předpokládám, že řeknete ne, já se však musím ptát, jak se jich tedy zbavíme?
                            Chci tím poukázat na fakt, že je mnoho věcí, které jsou velmi nepříjemné (auta nebo ty charaktery), ale není reálná možnost se jich zbavit. Nebo Vy máte nějaký recept? Já jsem také přesvědčen, že situace by se měla zlepšovat, ale konkrétně nevím, jak tomu pomoci. A pokud nebudu vědět, jaké činit kroky pro nápravu, nepřísluší mi, abych kohokoliv odsuzoval. Mohu pouze prosebně požadovat, aby to řešení někdo vymyslel.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 06.11.2010
                            Autor: marhav
                            Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              Ptáš se Medvěda na návody, konkrétní řešení a osobní iniciativy ? :-)))

                              [ Zpět ]
                              Datum: 06.11.2010
                              Autor: ronda
                              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                Ano. Zkouším si představit radikální řešení a jejich důsledky. Vychází mi z toho, že vláda, parlament nebo nějaká instituce zakáže někde pohyb motorových vozidel. Než však toto učiní, nejdříve pro sebe, své příbuzné a známé nechá vystavit výjimky pro vjezd vozidel do zakázaných zón.
                                Už vidím ty idealisty, kterak mají hlad, jdou do obchodu a s porozuměním poslouchají vysvětlování, že potraviny budou za den či dva, poněvadž pěšky nebo na kole to přece jenom trvá déle než vozidlem. Vzdálenost do práce bude limitována několika kilometry, poněvadž budeme docházet pěšky a budeme nadávat na obrovský provoz cyklistů, kteří odstavili auta. Totéž bude platit pro okruh klientů, už vidím, jak budou nadšeni, když jim řeknu, že při své průměrné rychlosti na kole u nich budu v urgentním případě za 15 hodin. A do hospody, pánové? Objednat týden dopředu a doufat, že v termínu někdo na rikše doveze zásoby.
                                Podotýkám, že představa mnohem menších zmatků s dopravou je mi velmi blízká, ovšem skutečně neznám řešení. Proto jsem se ptal. Řekne - li někdo A, musí následovat B a co navrhovatel osobně pro svoji vizi dělal, dělá a bude dělat.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 06.11.2010
                                Autor: marhav
                                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Nejseš první, kdo se ho na něco konkrétního a reálného ptá. A byl bys první, komu by něco konkrétního a reálného odpověděl. Jenže neodpoví :-))

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 06.11.2010
                                  Autor: ronda
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Ten příklad s obchody je mimo téma naší debaty. Já přece bojuju hlavně s INDIVIDUÁLNÍM motorismem. O tom, že by neměli jezdit hasiči, sanitky nebo že by se neměly zásobovat obchody, jsem nikde nepsal ani slovo.

                                  Obrovský provoz cyklistů? Stačí mít trochu fantazie: Když se tak koukám na pražské silnice ucpané auty, představuju si, jak by stejná místa vypadala, kdyby místo za volantem auta ti lidé seděli na kole. To by byla pro město tak nepředstavitelná úleva, že by tisíckrát vyvážila případná negativa - která si mimochodem představit nedokážu.

                                  A co jsem pro svoji vizi udělal? To, že jsem se celoživotně vzdal používání auta, Vám připadá málo?

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 07.11.2010
                                  Autor: Medvěd
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              "Při radikálním zákazu by následoval nepředstavitelný kolaps a postupná opatření nelze bez diskriminace provést."

                              Diskriminace? A nejsou současné podmínky ve městech diskriminací těch, kdo auto používají minimálně?

                              Jinak postupné korky existují: Prvním z nich je vysvětlit lidem, že prostě tou svobodou jezdit po městě autem překračují hranice svobody ostatních a že tedy na každodenní neomezené používání auta ve městě nemají právo.
                              Mezitím se dá dělat kvalitní urbanismus, podpora veřejné dopravy. Potom se dá udělat mýto, nízkoemisní zóny, postupné ubírání parkovacích míst o 2% ročně. Úspěšně vyzkoušeno v řadě jiných zemí.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 06.11.2010
                              Autor: Vratislav
                              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                Podotýkám, že jsem příznivcem těchto představ a jsem přesvědčen, že situace v městech je velmi nepříjemná. Navíc bydlím v Praze a upřednostňuji jízdu na kole. Ovšem neodvážil bych se mluvit o diskriminaci ze strany jedné skupiny, dle mě je to tvrdé, civilizace sebou nese kromě přínosů i negativní jevy a automobilismus v určitých podobách je jedním z nich.
                                Konkrétně: již navrhovaný první krok "vysvětlit lidem", je však nutno správně napsat "vysvětlovat lidem". To lze, nikdo nikomu nemůže bránit ve vysvětlování, co však lze očekávat za odezvu od těch, kterým je tato osvěta určena? A opět konkrétně, jaká je představa v procentech o úspěšnosti této vysvětlovací kampaně? V tom jsem skeptický a myslím, že na tom všem dobré úmysly skončí.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 06.11.2010
                                Autor: marhav
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Když je ale automobilismus v městském prostředí negativní jev, neměl by se potlačit do té míry, aby byl snesitelný? Prohlásit, že je to daň za civilizaci, mi přijde jako defétismus.

                                  "Vysvětlit lidem", znamená vytvořit jisté společenské klima, kde reklama na auto, "které je tak pohodlné, že v něm budete i v parku venčit psa" je společensky nepřípustná asi stejně, jako fotografie dítěte s cigaretou. (například tím, že takové reklamy neprojdou přes etickou komisi, což dneska, jak zrovna vidím před sebou, procházejí).

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 06.11.2010
                                  Autor: Vratislav
                                  Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Poopravil bych. "Když se nevelké procento obyvatel domnívá že automobilismus je negativní jev ..."

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 06.11.2010
                                    Autor: ViktorA
                                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      Těžko automobilismus za negativní jev prohlásí nějaká podstatnějěí část populace, když v tom drtivá většina lidí sama jede... Oni i motoristé vědí, že otravují vzduch, působí hluk a ohrožují lidi, ale držej hubu, protože se bojí o své "výhody", které z toho vyplývají.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 07.11.2010
                                      Autor: Medvěd
                                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        Ano, drtivá většina porovnala pozitivní a negativní stránky automobilismu a seznala že ty pozitivní převažují. Přirozený stav. Smiřte se s tím že zastáváte (velmi) menšinový názor.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 07.11.2010
                                        Autor: ViktorA
                                        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Ano, drtivá většina porovnala pozitivní a negativní stránky automobilismu PRO SEBE SAMÉ, ale nikoli pro ostatní nebo dokonce pro společnost jako celek. Jinak ano - sobectví JE bohužel přirozené a většinové.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: Medvěd
                                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Znám dva případy ze svého okolí, kdy došlo k častějšímu používání kola a omezení kratších cest autem. Nebylo to však v důsledku agitace na téma škodlivost autodopravy nebo negativní vlivy na prostředí. Bylo to proto, že jsem sám na sobě neagresivně prokázal, že v určitých případech je kolo vhodnější a nezatracoval jsem při tom jiné účastníky provozu.
                                    Vytváření společenského klima? Kdo určuje trend v dnešní společnosti? Určitě to nejsme my cyklisté. A když je zmínka o reklamě, nepamatuji si, že bych viděl reklamu na kola a upřednostnění tohoto životního stylu, ovšem auta jsou nám nabízena permanentně. Ve zprávách se chlubíme dálnicemi, o cyklostezkám je zmínka pouze před volbami. A proto jsem se zmiňoval o bariéře lidského vědomí při uskutečňování i těch nejušlechtilejších myšlenek. O mém smýšlení vypovídá skutečnost, že se zdržuji na zdejším serveru a dávám přednost zdejším tématům před studiem autokatalogů a navíc osobně nemám auto. Auta mám však v případě nutnosti kdykoliv k dispozici a navíc mi to nebrání v tom, abych neslintal při pohledu z okna mého současného "domova" na architektonického krasavce ztělesněného v auto a nepoznal jeho výhody při jeho používání. A přesto kolu dávám přednost tam, kde je to účelnější, ovšem jsou případy, kdy účelnější je auto a na tom nikdo z nás nic nezmění.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 06.11.2010
                                    Autor: marhav
                                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      Auta mám však v případě nutnosti kdykoliv k dispozici ... . A přesto kolu dávám přednost tam, kde je to účelnější, ovšem jsou případy, kdy účelnější je auto ... .

                                      Jo, asi tak.

                                      Jenže tady pořád bloudí lidé s představou že dosáhnou stavu kdy sice budete mít auto k dispozici ale hora zákazů Vám bude bránit v jeho efektivním používání. A o účelnosti nebudete rozhodovat Vy protože platí axiom že kolo je lepší auta. A kdyby náhodou ta neúčelnost použití kola řvala do nebes tak se vymyslí nějaký způsob jak auta handicapovat aby ten rozdíl nebyl tak šílený.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 06.11.2010
                                      Autor: ViktorA
                                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      A abych potvrdil svůj názor na účelnost při použití auta, za chvíli to zde zabalím a dle pokynů diskutujícího Hekynena a jeho zážitků od hypermarketu, o kterých se zmiňoval v kategorii vtipů, sednu do auta, peníze strčím do ponožky a na frekventovaném místě si nechám od nějakých osmnáctek umýt auto. Kolo by asi v tuto dobu nezabralo.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 06.11.2010
                                      Autor: marhav
                                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        8-DDD

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 06.11.2010
                                        Autor: Murphy
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Z této noční anabáze mám dva poznatky. Nejedná se vůbec o umývání aut ani o peníze, je to přirozená touha lidí družit se a to kdekoliv, s hypermarkety to nemá nic společného. V jiném námětu zde byla zdůrazňována potřeba doplňování tekutin. Doplňoval jsem intenzivně, bylo mnoho juice, nějaká cola, tonic, nealkoholické coctaily i čistá voda. Je mi z toho zle ještě teď, z čehož plyne poučení, že nic se nemá přehánět.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: marhav
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          "mnoho juice, nějaká cola, tonic, nealkoholické coctaily i čistá voda"

                                          Že tys to přehnal s tou čistou vodou.... :-)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: ronda
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Každý negativní poznatek má výhodu v tom, že člověka nutí k tomu, aby přemýšlel o důvodech nesnází. Provedu osobní rozvahu, zda se jednalo o vodu či jiný nápoj.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: marhav
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Ty jsi ještě nečetl o otravě čistou vodou ? bez srandy ! :-)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: ronda
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Nečetl a není mi nic takového známo a to jsem měl na studiích i předmět o výživě a stravování. Jestli něco takového existuje, už abych měl obavy. Je to můj jediný zdroj na doplňování tekutin.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: marhav
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          A co destilované voda, neznáš? :-)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Například tady :
                                          http://www.zbynekmlcoch.cz/info/zdravotnicke...

                                          Takže bacha na ni, radši se ji taky vyhýbám... :-))

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: ronda
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Jde o to, aby ta "daň za civilizaci" dopadala na ty, kteří z té "civilizace" těží. Individuální motorismus (ve městech) je pravým opakem. Uživatel auta shrábne "civilizační výhody" a ta negativa rovnoměrně rozloží na ty ostatní.

                                  Čistým a spravedlivým řešením - například z hlediska produkce zplodin - by bylo, kdyby si řidič vyvedl výfuk svého auta do vlastní kabiny - aby ON dýchal to, co vyprodukuje, a ne aby k tomu nutil své okolí, které z jeho jízdy nic nemá. Proč má někdo jiný trpět za to, že si někdo usnadňuje život používáním auta?

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 07.11.2010
                                  Autor: Medvěd
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Je spousta vymozenosti civilizace, za ktere kazdy z nas plati svou dan, aniz by je vyuzival. A ne vsechny jsou neskodne.
                                    Podivej treba na lednice a freon. Zjistilo se, ze skodi, provedla se nahrada. Az nekdo zajisti nejakou rozumnou a POUZITELNOU nahradu fosilnich paliv, budeme taky jezdit ekologicteji. Mimochodem - uzrice jsi mel lednici, ktera fronovou napln mela. a urcite byli i lide, kteri zili bez lednice. Ti zase tak trosku doplaceli na Tebe.
                                    Ja vim, neni to uplne ten nejlepsi priklad, ale nepochybuji, ze by se jich naslo vic a mnohe mozne podstatne prilehavejsi.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 07.11.2010
                                    Autor: Murphy
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      Tu daň nikdo neplatí mně, ale státu. A stát mi rozhodně nic neplatí za to, že dýchám jedy a nepřispívám k jejich produkci.

                                      No, když už jsi u těch ledniček - dlouho jsem se bez ní obešel... Ale o to nejde. Myslím, že zcela správně poukazuješ na to, že prakticky JAKOUKOLI svou spotřebou "poškozuješ" ostatní - zvláště ty, kteří spotřebovávají méně (ekologická stopa). To je taky jeden z důvodů, proč se snažím svou spotřebu maximálně omezovat. Zřeknutí se auta je u mě jen jeden (nejdůležitější) ze způsobů omezení spotřeby.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 07.11.2010
                                      Autor: Medvěd
                                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        Ano, to delas Ty a par dalsich. Taky se do jiste miry snazim. Ale kazdy ma tu hranici ochoty nekde jinde. Nemuzou byt vsichni svati. A neumim si predstavit ani zadny system (krome Orwelovskeho), ktery by k tomu primel alespon valnou vetsinu populace.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 07.11.2010
                                        Autor: Murphy
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Co třeba výchovou k odpovědnosti? Netvrdím, že mohou být všichni svatí. Dokonce si myslím, že svatý nemůže být nikdo, ale mohli bychom být všichni (nebo aspoň dostatečná většina z nás) ZODPOVĚDNÍ.

                                          Tohoto cíle se ovšem velmi těžko dosahuje, když ti, kdo se starají o děti (učitelé v mateřských, základních a třeba i středních školách) pobírají za svou odpovědnou práci směšný zlomeček toho, co pobírají ti, kteří se "starají" například o naše auta nebo peníze. Je z toho vidět, jaké priority naše společnost preferuje.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: Medvěd
                                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        Ale omezujte svoji spotřebu jak chcete. Klidně ji můžete omezit na nulu - nechte se ekologicky zkompostovat, je to Vaše rozhodnutí.
                                        Vezměte ale na vědomí že o něco co připomíná válečné přídělové hospodářství má opravdu zájem jen pramálo lidí.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 07.11.2010
                                        Autor: ViktorA
                                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Kdyby to mělo být vynuceno, pak chápu, ale určité uvědomělé omezení určitého segmentu spotřeby může (zdánlivě paradoxně) výrazně zvýšit kvalitu života.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: Medvěd
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                Po městě chodím dost a rozhodně se necítím být diskriminován auty. Chodím po chodníku a přecházím čitelným způsobem po přechodech. Kde je v tom jaká diskriminace? Že se nemůžu vrhnout do silnice kde mne napadne a musím se rozhlídnout kde je nejbližší přechod?
                                Pokud nebude o parkování zájem proč nezmenšit počet parkovacích míst. Dokud jsou ale plně vytížena tak tím jenom tlačíme řidiče k tomu aby parkovali nevhodně a nepředpisově.
                                - - -
                                Kvalitní urbanismus, ten potřebuje Praha jak svině drbání. Nebo aspoň nějaký urbanismus. Ovšem tvrdit že to zároveň znamená potlačování automobilové dopravy může jen člověk který tvrdí že cyklistika je dobrá protože je dobrá.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 06.11.2010
                                Autor: ViktorA
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Jestli chodíš po městě a nevidíš pozitivní diskriminaci aut, tak jsi asi slepý. Vřele doporučuju zkusit to někdy s kočárkem.
                                  - Běžné ulice by mělo být možné přejít kdekoliv, to nejsou kanály na přepravu plechovek ani jejich odkladiště. Byly časy, kdy přechody nebyly zapotřebí - proč asi? Změnily se nějak ty ulice, počty lidí tam bydlící? Ne, změnil se jen průtok aut, vynutil si je, znásilnil tu ulici a udělal z ní střelnici, na které se chodec musí držet při zdi, jako kdyby se na ní snad střílelo.
                                  - Že nejde zmenšit počet parkovacích míst? A jak to, že v Kodani to jde, stáhnout každý rok parkovací místa v centru o 2%? Mají tam snad jiná auta, nebo tam snad platí jiné fyzikální zákony? Nebo tam prostě policajti dělají svou práci?
                                  - Urbanismem myslím to, co jsem psal někde tady kolem: Srazit město tak, aby nebylo třeba cestovat tak daleko. A ubrat na kapacitě komunikací tak, aby to nebylo možné.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 06.11.2010
                                  Autor: Vratislav
                                  Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Aleale, taková prudká slova ;-) Samozřejmě že ulice jsou jiné než bývaly. Celý náš život je jiný než před dvaceti, padesáti, sto lety. Úplně se změnily cíle cest, požadavky na mobilitu, denní rozvrh.
                                    Pro pohyb na ulicích jsou stanovena poměrně jednoduchá pravidla při jejichž dodržování se zúčastnění docela rozumně poskládají vedla sebe. Jiná věc je že nejsou důsledně vymáhána vůči řidičům a už vůbec ne vůči chodcům.
                                    Já věřím že to v Kodani lze. Ono lze leccos. V takovém Pchjongjangu se individuální automobilovou dopravu podařilo omezit zcela dokonale. A plánovat město tak aby se v něm nedalo rozumně cestovat (protože to není dobré) je nápad vskutku jak z Orwella.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 06.11.2010
                                    Autor: ViktorA
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      V zásadě mám trochu problém se samozřejmostí, s jakou si někteří spoluobčané odkládají své věci na veřejném prostranství, často i po dlouhou dobu, prakticky denně. Já musím za blokování vjezdu do mýho vlastního baráku (vjezd je na pozemku obce) hromádkou písku či čehokoliv jinýho platit, pokud to nestihnu uklidit do tří dnů, soused si hned vedle parkuje auto celoročně zdarma.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 07.11.2010
                                      Autor: bara2
                                      Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        Odkladej si ty veci do auta a nikomu to vadit nebude. 8-) To misto, ktere on zabira autem je jedno z parkovacich mist. Ty delas zabor. Je to jen otazka nastaveni pravidel. Treba by sly upravit zakony tak, aby clovek mohl udelat zabor zdarma, kdyz nema auto. Ale proc, kdyz majorita auto vlastni? Je to jako s poplatky za rozhlas a televizi. Ja treba televizi nepouzivam a verejnopravni radio take ne. A i tak jsem povinen platit. Proc?

                                        Premyslel jsem, ze by se takhle dalo parkovat zdarma i v rezidentskych zonach. Za prives se neplati (alespon co ja vim). Takze si zaparkujes paletak na modre zone a na nej budes parkovat denne auto... A jeste budes mit "rezervovane" mistecko. 8-D

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 07.11.2010
                                        Autor: Murphy
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Dělám zábor svýho vlastního vjezdu, kde by stálo moje auto, kdybych ňáký vlastnila. Nikdo jinej tam dle pravidel parkovat nesmí, bo by mi blokoval vjezd.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: bara2
                                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          V zásadě nemám ve zvyku hyzdit ulici haldou písku, to sem stíhala odvozit ten samej den do dvora. Mi spíš vadí, že tu ulicu hyzděj auta, často jim nestačí ani ten obcí vydlážděnej vjezd k baráku a stojí i na travnatém (rozbahněném) pásu před domama (taky obecní majetek). Já mám v travnatým pásu okrasný keře a strom, jako jediná v ulici, jinde vesměs parkujou auta, a nemít tam ty křáky (sem si je tam vysadila a opečovávám), tak mi budou parkovat i pod oknama.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: bara2
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Na vegetaci se - alespon co ja vim - parkovat nesmi. V tom pripade se jedna o porusovani zakona. Pak uz je jen na prislusnych mistech, aby se s tim vyporadala.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: Murphy
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              V tom případě jsme zajedno. Cítím to úplně stejně: "Jako cyklista jsem odpůrcem NADMĚRNĚHO používání aut." Rozcházet se budeme v tom, jestli mám vůbec právo posuzovat, jestli někdo jezdí nebo nejezdí zbytečně. Já osobně si myslím, že to právo mám, protože se mě to bytostně dotýká - musím snášet fyzické ohrožení, hluk, zplodiny... Troufám si dokonce říct, že v "globálním" měřítku jsem schopen dokázat, že vysoké procento jízd je zbytečných. Obtížnější by samozřejmě bylo to dokazovat každému jednotlivému řidiči. Je totiž všeobecně rozšířený názor, že "když tím autem jezdím, tak je to vlastně důkaz, že musím". Jinými slovy - kdo se aspoň trochu snaží, tak to bez toho auta dokáže, kdo nechce, samozřejmě hledá výmluvy.

                              Ano, auto jsem nikdy nepoužíval, ale to neznamená, že mě to diskvalifikuje v otázce posuzování jeho nadbytečnosti. Naopak - jsem živoucím dokladem toho, že to bez auta v Praze velmi dobře jde. A zrovna já, který během jediného dne přejíždím od jednoho zákazníka k druhému, bych používání auta dokázal snadno obhájit.

                              A že jsem nic neobětoval? Pokud je vůbec co "obětovat", pak jsem přece obětoval totéž, co někdo, kdo si auto pořídil, a pak zjistil, že ho nepotřebuje. Rozdíl je v tom, že já jsem byl asi o něco prozíravější a zjistil jsem to včas. Naopak z té věty trochu trčí, že auto vlastně považujete za drogu: "Kdo nikdy nefetoval, nemůže vědět, jak těžké je vzdát se drogy, když ji člověk už okusil. Kdo nikdy nekouřil, nemůže vědět, jak je těžké s tím přestat. Kdo nikdy neměl a nepoužíval auto, nemá tušení, jak je těžké se ho vzdát..."

                              Co se týče používání auta v rodině, auto nevlastníme, takže skutečně nikdo nejezdí, i když jedna z mých dcer řidičský průkaz má. V širším příbuzenstvu ale nějaká auta jsou.

                              Samozřejmě, že se jedná o představu ideální společnosti. Kdyby nikdo neměl žádnou vizi, společnost by se nevyvíjela a nikam neposouvala. Na druhou stranu nejsem žádný despota, který by někomu cokoli nařizoval. Pokud ale mohu soudit, tak moje antimotoristické kazatelství a osobní určité výsledky má. Rozhodně jsem hodně lidí přiměl, aby se nad touto problematikou zamysleli, někteří prokazatelně začali jezdit méně. Ale i kdybych měl pocit, že současný stav nelze změnit k lepšímu, nejspíš bych tomu věnoval úplně stejné úsilí. Prakticky každá změna se totiž zpočátku jeví jako zhola nemožná.

                              Současný stav lze zvrátit například tím, že lidem trochu otevřeme oči. Je to demokratické nebo ne? Já myslím, že ano. Ale i prostý zákaz (například vjezdu do určitých oblastí) je demokratickou metodou, pokud se na něm shodne například většina zastupitelů obce. Za diskriminaci (nás nemotoristů) považuju naopak současný stav. Jakým právem mi motoristé například otravují vzduch k dýchání? Čím mi to kdokoli z nich kompenzuje? Čili případné zákazy by nebyly diskriminací, ale ODSTRANĚNÍM DISKRIMINACE.

                              Nejde mi o nějaké odsuzování, ale o pojmenování věcí prvými jmény. Když řeknu, že motoristé mě fyzicky ohrožují, smrdí mi pod nos a působí nepříjemný hluk, nikoho jsem tím přece neodsoudil. Jen jsem konstatoval fakt. A řešení? Ta přece už dávno vymyšlená jsou. Jde už jen o to, je uvést do praxe.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 07.11.2010
                              Autor: Medvěd
                              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                K posledni vete - prave jde o to JAK ta reseni uvest do praxe. Bud jsou prilis draha, nebo diskriminacni. DSiskriminacni ve smyslu, ktery Ty necitis, ale vetsina to tak citit bude, takze to tak snadno neprojde. Je treba najit zpusob, jak by to proslo politicky, financne i spolecensky. Ja vim, ze leckde jsou o krucek dal. Ale i ty krucky navic byly urcite bolestne a nesnadne.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 07.11.2010
                                Autor: Murphy
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Ono by stačilo říct, že když si někdo pořídí auto, musí si taky zajistit "ustájení". By se to hned zredukovalo.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 07.11.2010
                                  Autor: bara2
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Tohle (bohužel) už v jakési podobě funguje. Myslím, že stavebník nedostane povolení ke stavbě rodinného domku, kde se nepočítá s ustájením auta. Kdybych chtěl stavět já, který auto nevlastním, nejspíš bych musel mít v projektu garáž na auto nebo aspoň parkovací stání na pozemku.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 07.11.2010
                                    Autor: Medvěd
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      Asi nemusel, já ju taky nemám, i když původně v projektu byla, já jsem ju zrušila. V zásadě stačí parkovací místo pro návštěvy, a to na dvoře mám.
                                      Ale já myslím "ustájení" kdekoliv. Když někdo potřebuje, aby k němu jinej jezdil autem, ať si zbuduje na vlastním pozemku parkoviště pro návštěvy, klidně si ho může zpoplatnit. Když si pořídíš koňa a chceš s ním cestovat, taky si ho nemůžeš přes noc jen tak přivázat ke kolíku někde na obecní louce. Si to prostě musíš nějak na vastní náklady domuvit. V podstatě i kolo, když se to tak vezme, jaksi všichno považují za celkem samozřejmé, že ti ho někdo očeše, když ho přivážeš na noc ke kandelábru.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 07.11.2010
                                      Autor: bara2
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        Přesně tak. Taky mi připadá, že motoristé mají zdarma deset a více čtverečních metrů veřejného prostoru k dispozici, což my nemotoristé nemáme. No není to diskriminace? Já bych si na to přidělené místo třeba umístil boudu na kola a ještě by to zabíralo míň míst než auto...

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 07.11.2010
                                        Autor: Medvěd
                                        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Není náhodou těch deset metrů čtverečných placených ve spotřební dani z paliv ? Navíc, ne celý rok stojí auto na veřejných a nebo neplacených prostorách.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: ronda
                                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Ne není to placeno z daně za palivo. Pokud stojí auto před domem, nejspíš stojí na obecním pozemku a pochybuji, že jsou obce příjemcem spotřební daně. Obce navíc dostávají daně na hlavu, ne na auto, takže Medvědova myšlenka s boudou na kola není až tak od věci. Ale nejspíš by to z 1000+1 důvodů neprošlo. Proto si myslím, že ideální řešení je sehnat za laciný peníz nějakého nepojízdného Tranzita, toho zaparkovat před domem a používat ho jako kůlnu. To by nemuselo vadit. Takových aut, se kterými nikdo nejezdí je docela dost.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: petrp
                                          Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Pokud vozidlo není v soukromé garáži, pak stojí nebo se pohybuje ve veřejném prostoru. A žádná motoristická daň se neplatí za zábor veřejného prostranství. Už jen proto, že ji bez rozdílu platí i ti, kdo mají auto v soukromé garáži.

                                          Kdyby to bylo tak, jak píšeš, měli by majitelé soukromé garáže nárok na její vrácení. Navíc by pak obce nemohly vybírat parkovné - bylo by to stejně nezákonné jako poplatky ve zdravotnictví, které na rozdíl od parkovného je (tedy správněji: má být) kompletně hrazeno z veřejných prostředků... :o))

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: Medvěd
                                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        S tím koněm a kolem mícháš jabka s hruškama. Oboje "parkovat" můžeš, ale riskuješ sežrání, nebo očesání, u koně navíc musíš zajistit bezpečnost druhých. A za auto na ulici ti taky nikdo neručí, nikdo ti ho nehlídá. Zkus takhle na noc odstavit kabrio, co ti z něho zbyde... :-)

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 07.11.2010
                                        Autor: ronda
                                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Komu se auta líbí, může je používat. Může se zcela svobodně odstěhovat na nějakou hezkou samotu u bývalého lomu na Mostecku a tam se prohánět se svým ofroudem až doaleluja a nebude přitom muset ostatní lidi obtěžovat svým zbytnělým egem.

                          Vypjatý individualismus (já si svůj problém s dopravou vyřeším pomocí auta a ostatním do toho nic není) opravdu patří někam na samotu. Ve společnosti dalších lidí je nutné brát na ostatní ohled a čím větší je společnost tím jsou nároky na ohleduplnost větší.

                          O "nutnosti" řešit dopravní problémy pomocí IAD film, na který jsem včera dával odkaz: http://www.nakole.cz/diskuse/12285-taken-for-a...

                          [ Zpět ]
                          Datum: 06.11.2010
                          Autor: Hrabosh
                          Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Tak mne ted napadlo - kolik lidi v produktivnim veku znas, co nemaji auto? Ja, i kdyz pripocitam vsechny diskutery z NaKole, byt jsem je osobne nevidel, odhaduju, ze to bude tak kolem 5 %.
                            Duchodci a deti predpokladam patri k nejake rodine, kde vetsinou auto take maji. Kdo je tedy ta utiskovana mensina?

                            Kdo jsi bez auta, prihlas se!

                            [ Zpět ]
                            Datum: 06.11.2010
                            Autor: Murphy
                            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              Zde

                              [ Zpět ]
                              Datum: 06.11.2010
                              Autor: Vratislav
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                Znám ještě jednoho :-))

                                [ Zpět ]
                                Datum: 06.11.2010
                                Autor: ronda
                                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  A dva byli viděni v Beskydech, není ale jisté jestli se nezatoulali ze Slovenska :-)

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 06.11.2010
                                  Autor: ViktorA
                                  Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    8-DDD

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 06.11.2010
                                    Autor: Murphy
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Ja taky. A pak jeste Vaclav a fousaczdablic. A predpokladam Hrabos. A Arnost905.

                                  Jirka taky kdysi hlasal, ze auto neni potreba. No a pak se mne ptal na zkusenosti s Tranzitem, ze pry potrebuje neco vetsiho.
                                  Ano, kazdy by si mohl usporadat zivot tak, aby auto nepotreboval. Jen by leckdo musel delat mene placenou praci. A opustit sve konicky a zaliby. Prodat chatu.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 06.11.2010
                                  Autor: Murphy
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Já nemám. Dva z mých kamarádů také nemají, tak to už jsme další tří.
                                    Žádné koníčky jsme kvůli tomu neopustili.
                                    S tou méně placenou prací by to mohla být pravda, kdybych zároveň neslyšel nářky majitelů aut, kolik zase museli za něco okolo auta zaplatit.
                                    Pravdou je, že chybějící auto mě v mnohém omezuje, přeci jen život na venkově je výrazně složitější bez auta. Ale že by to bylo k nepřežití a vedlo to k chudému, nezáživnému životu, to se mě nezdá.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 06.11.2010
                                    Autor: petrp
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      A co kdyz je jeden z konicku sjezdovani? A dalsi divoka voda? Tech bych se musel vzdat...
                                      I kdyz je auto polykac penez, dava mi svobodu. Svobodu rozhodovani, svobodu pohybu. 8-)

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 07.11.2010
                                      Autor: Murphy
                                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        Jasně, takové koníčky nelze dělat bez auta. Měl jsem z tvého příspěvku pocit, že bez auta se nedají dělat žádné koníčky. :) Stejně jako teď bych mohl mít pocit, že nemaje auto, nemám svobodu rozhodování a nemám svobodu pohybu.
                                        Samozřejmě, že se v mnohém musím "omezit". Ale věř mi, že to nechápu jako nesvobodu, to bych si to auto pořídil.
                                        Je to spíš otázka přístupu k životu. Ty máš větší "svobodu pohybu" než já, protože máš auto. Ale máš ji, dlé této logiky, menší než náš pan továrník, který má za barákem soukromé letiště s vlastním érem.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 07.11.2010
                                        Autor: petrp
                                        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Jiste, tak to presne je. Mohli bychom se stejne bavit treba o ruznych druzich paliv (myslim vytapeni) a o teplote, jakou kdo doma udrzuje. O tom, ze nekdo recykluje a nekdo ne, ...
                                          Ale zmeny v techto pripadech urcite tak zasadne neovlivni zivotni styl.

                                          Konec koncu - co treba NaKolacky sraz? Kolik lidi prijede po ose? Ano, dalo by se, jenze leckdo by si musel vzit vic dovolene, nez muze, pripadne ujet vetsi davku kilometru. Takze zbyvaji vlaky. A ty zase nejezdi vsude. Vysledek? Odhaduji, ze pod Cerchovem bylo minimalne 80 % ucastniku autem. A to se jedna o CYKLOkomunitu.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: Murphy
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                             

                                        Proč by ses musel vzdávat koníčků bez auta? Pamatuju doby, kdy se koně na závody přepravovali vlakem. Trvalo to trochu dýl, ale o to to byl větší zážitek :)) A myslím, že vodáci to dělali taky tak. a do Kerkonoš se taky jezdilo. A bylo to o to lepší, že to dělali opravdu jen lidi, který to fakt bavilo. Koneckonců, v posledních letech jsem si na přepravu koně vždy někoho najala a auto jsem si nikdy pořizovat nemusela. Přizávám, že jsem vlastnila vozík (přesněji půl vozíku), najímala jsem jen tahač. Určitě mě to stálo míň peněz jak kupovat auto a potřebnou přepravu jsem měla.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 07.11.2010
                                        Autor: bara2
                                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Najímat si auto je v konečném důsledku naprosto stejné jako ho vlastnit. Znamená to tedy, že se tu i já mohu bít v prsa jak auto nevlastním, a že to jde? Já totiž také auto nevlastním :-)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: pro_pa
                                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Nikoliv, jedno auto poslouží více lidem, ušetří jim náklady a taxikář má prácu.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: bara2
                                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Když to tedy vezmeme do důsledku, tak má práci taxikář, ale o práci přijdou automechanici, prodejci aut, pumpaři, výrobci náhradních dílů, zaměstnanci automobilek atd. Zde je tedy efektem vyšší nezaměstnanost.

                                          Pro životní prostředí je naprosto jedno, jestli jedu v autě vlastněném nebo pronajímaném, stejně jako obyvatelům města je to jedno.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: pro_pa
                                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          A celkově je pak potřeba méně aut, méně parkovacích míst, počet jízd se sníží, bo si lidi najmou auto jen když opravdu potřebují. Zlepší se jak ovzduší, tak fyzická kondice obyvatelstva (budou víc chodit pěšky nebo na kole a dejchat čistší luft), ubude alergiků, kardiaků, astmatiků, zdatnější populace bude obratnější, ubude úrazů, sníží se náklady na zdravotní péči, budem moct dřív do důchodu a ještě si ho i aktivně užijem :-P

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: bara2
                                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Najímat si auto v konečném důsledku znamená používat ho míň.
                                          Když se bavím s těmi, co jezdí 2 km do práce autem, často říkají "když už to auto v té garáži či před barákem mám, tak ho použiju".
                                          Pokud si ho najímáš, nejdřív řešíš, jestli by to šlo bez něj.
                                          Je to úplně přirozené. Nedávno jsem jel ke kámošovi na opačný konec vesnice. Původně jsem chtěl jít pěšky, ale pak jsem byl líný, tak jsem si vzal kolo. Kdyby v téhle chvíli stálo v garáži místo kola auto, jel bych autem. Zase tak ušlechtilej, abych vždy odolal nejsem.

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: petrp
                                          Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                               

                                          Takže se tu tedy mohu také bít v prsa, že auto nevlastním :-))

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 07.11.2010
                                          Autor: pro_pa
                                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    a na mě jsi jako zapomněl???

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 07.11.2010
                                    Autor: Jurimír
                                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      V baraku mate auto. Ty se nepocitas. 8-b

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 07.11.2010
                                      Autor: Murphy
                                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      primo: přečti si pořádně na co reaguji. Bylo mi tvrzeno, že investice do infrastruktury pro IAD "slouží všem". Což nepovažuji za pravdivé a proto toto tvrzení vyvracím. O (ne)vhodnosti zakopávání aut nic nepíšu.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 06.11.2010
                      Autor: Hrabosh
                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Neexistuje žádná "infrastruktura pro IAD". Po těch komunikacích jezdí jak strašně ošklivá IAD ;-) tak i veškerá ostatní automobilová doprava a ve většině případů tam také mohou jezdit cyklisté. Ba dokonce ani jezdcům na zvířatech není používání veřejných komunikací zapovězeno.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 06.11.2010
                        Autor: ViktorA
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Noch einmal: bavíme se konkrétně o Praze. Většina peněz za posledních 15 let se v Praze proměnila na beton v tunelech.

                          "Veškerá ostatní automobilová doprava" tvoří ve skladbě projíždějících vozidel natolik malou část, že kvůli ní není potřeba kutat díry- mohou klidně využívat stávající komunikace.

                          Rozhodně bych si nedovoloval tvrdit, že ve většině případů mohou v Praze do tunelů cyklisté, nebo dokonce jezdci na na zvířatech (jediné legální tunely pro cyklisty jsou Vyšehradský a Těšnovský).

                          Shrnuto: Praha posledních 15 let investuje z velké části do rozvoje infrastruktury určené výhradně pro IAD.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 06.11.2010
                          Autor: Hrabosh
                          Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            V každém kopcovitém a dnes již cyklistickém městě v EU byla doba, kdy se peníze nasypaly převážně do betonu a do tunelů.
                            Popravdě bych opravdu rád viděl kolik cyklistů potkáš v 2-3-4 proudovém tunelu ve městech jako je Linz, Ženeva nebo Vídeň ?
                            A hlavně který maniak by tam chtěl jezdit mezi auty v šeru a smogem ?

                            Takže to zhruba posté na servru na kole a jiných podobných opakuji, že Praha prochází tím čím procházely Vídeň, Linz, Ženeva, Salzburg, Insbruck a další podobná města, která nejsou plackou ležící kdesi mimo dálnice ale okolo a do kterých se valí doprava....

                            A ŽE BY TATO MĚSTA TRPĚLA DOPRAVNÍ INDUKCÍ A CYKLISTÉ BY TAM PO PÁTEŘNÍCH KOMUNIKACÍCH BĚŽNĚ A RADOSTNĚ JEZDILI TUNELY MEZI TISÍCI AUT ?

                            Nebo se snad nějak významně mýlím ???

                            [ Zpět ]
                            Datum: 06.11.2010
                            Autor: újezďák
                            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              "V každém kopcovitém a dnes již cyklistickém městě v EU byla doba, kdy se peníze nasypaly převážně do betonu a do tunelů." Po mnoha letech zjistili, že to nikam nevede a začali přemýšlet o jiném řešení. Můžeš uvést příklad, kde výstavbou silniční infrastruktury vyřešili dopravní situaci (Londýn- mýto, Kodaň- restrikce parkování, Vídeň- restrikce prostoru pro IAD, masivní finanční podpora cyklistiky, atd)?

                              "A hlavně který maniak by tam chtěl jezdit mezi auty v šeru a smogem?" No dost mě to sere, ale celá Praha bude tím svinstvem zadělaná následujícího půl roku (bez ohledu na tunely). :)

                              Jinak nevím nač reaguješ. Tvrdím, že peníze se hlavně sypou do tunelů, kam cyklisté nesmí. Ergo kladívko, tyto peníze jdou na rozvoj IAD a cyklisté z toho nic nemají. Ty tvrdíš, že Praha sype peníze do tunelů, kam cyklisté nesmí (a ani nechtějí). Akorát se neshodneme v tom zda je nutné ty díry kutat.

                              Běžně jezdím Letenským tunelem a párkrát jsem to švihal i Strahovským (pokaždé dolů). Ono to je o dost rychlejší.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 06.11.2010
                              Autor: Hrabosh
                              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                A nemas pocit, ze prave cyklista v tunelu muze znacne ovlivnit smysleni necyklisticke verejnosti o "silnicnich vsich"? 8-(

                                [ Zpět ]
                                Datum: 06.11.2010
                                Autor: Murphy
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Ano, a to veskrze pozitivně: Bude i v tom tunelu jediný, který tam nebude přispívat k zamořování vzduchu. Ten tunel je vynikající modelový příklad. Tam je ten rozdíl mezi motoristou a cyklistou nejlépe cítit a vidět, a to doslova.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 07.11.2010
                                  Autor: Medvěd
                                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Ten tunel tu je mimo jine i proto, aby cyklisti na povrchu nemuseli dychat smrad z aut.
                                    Taky proto, aby se auta rychleji presunula mezi ustimi tunelu a nepostavala v kolonach pod okny.

                                    A je tam logicky zakaz vjezdu cyklistum. Kdyz tak bezny motorista uvidi cyklistu, ma hned o argument o neukaznenosti cyklistu vic. Je to podobne, jako kdyz vidis offroadistu v tezkem terenaku, jak zajede do potoka a auto tam myje. Nemyslim tim skodlivost takoveho pocinani, ale dopad na uvazovani prihlizejicich. I kdyz - i ta skodlivost cyklisty v tunelu by se nejaka nasla. Je tam omezena 70 a ridici cyklistu necekaji, kdyz tam nesmi. I s nejvykonnejsimi blikackami se v te zaplave svetel, ktera jsou tam namontovana nebo se pohybuji, snaze ztrati a zanikne, nez na povrchu, kde ridici alespon cyklistu i ocekavaji.
                                    Proste cyklistu v tunelu vnimam jako nekoho, kdo cini veskeremu snazeni o zprijemneni prostredi cyklistum medvedi sluzbu.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 07.11.2010
                                    Autor: Murphy
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      Ale oni ho přece dýchají stejně - jen je trochu rozptýlený. Ty auta v tom tunelu přece produkují stejně (nebo i více) spalin než venku.

                                      Já bych o neukázněnosti cyklistů mluvil opatrněji než o neukázněnosti motoristů. Motoristé ostatní populaci svou existencí vnutili nějaká pravidla a pak poukazují na to, že je někdo nedodržuje... Já bych z tohoto důvodu od motoristů očekával více pokory. Ta (poručovaná) pravidla jsou tu totiž jen proto, že ONI jsou nebezpeční.

                                      Ale jinak samozřejmě. SKUTEČNĚ neukázněné chování cyklistů naší pověsti i našim zájmům škodí. Každý den vidím i několik "kolegů", kteří to "prasí" přes křižovatku na červenou nebo svým stylem jízdy ohrožují chodce (na chodníku nebo na přechodech). To považuju za podstatně horší, než když někdo sjede s kopečka tunel rychlostí srovnatelnou s auty, i když je tam zákaz. Letenským tunelem občas jedu taky (samozřejmě zpravidla dolů).

                                      Neřídím se tedy úplně vždy pravidly silničního provozu. V první řadě porušuju ta, jejichž dodržení by mě ohrozilo. Ale nemám problém porušit třeba i zákaz vjezdu VŠECH vozidel, když vidím, že není důvod zakazovat vjezd cyklistům. Občas jezdím protisměrem jednosměrek (například ulici Na Zámecké v Nuslích), v určitých místech jsem schopen jet po chodníku (ulice Vltavská v protisměru). Dokonce občas jedu na červenou - například v místě, kde je semafor jen kvůli chodcům a žádný chodec v dohledu. Ale dávám si přitom velkýho majzla, abych neohrozil (ani neomezil) nějakého chodce nebo aby moje chování nevedlo k neočekávané reakci nějakého řidiče auta.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 07.11.2010
                                      Autor: Medvěd
                                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Tvrdis, ze neodsuzujes zakopavani aut a tady ho opet pranyrujes.
                            Vetsina komunikaci je opravdu pristupna vsem. Dalnice a tunely jsou vyjimkou. Jsou to takove rezervace pro auta - jako pesi zony pro chodce. Ale hlavne - odvadeji vsechna (vetsinu) negativa IAD nekam stranou, kde nema primy dopad na obyvatele. At se na to divam jako cyklista, automobilista, nebo rezident, prijde mi, ze nacpat auta do tunelu, aby se nahore lepe dychalo, motalo se tam mene aut a cykliste se tak mohli citit bezpecneji a aby se ridici dostali rychleji a snaze z bodu A do bodu B, je proste prinos.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 06.11.2010
                            Autor: Murphy
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                   

                              Jenže ty dálnice a tunely nejsou ve vzduchoprázdnu. Někudy k nim ty auta musí přijet. A tím ovlivňují životy obyvatel. A to je taky rozdíl mezi zakopáním pražské magistrály a jejím zklidněním. Tyhle stavby PŘIVÁDĚJÍ dopravu do širokého okolí.

                              Zásadní chybou je považovat hustotu provozu a její každoroční nárůst za konstantu a prostě z toho vycházet, přizpůsobovat se tomu. Je zapotřebí působit na to, aby nevznikala "nutnost" či "potřeba" přepravovat se (individuálně) auty. Pak ušetříme i za tu dopravní infrastrukturu. To je rozdíl mezi pasivním a aktivním přístupem k problému.

                              Skoro by se mi chtělo volně parfrázovat Karla Marxe: Dosud jsme se nárůstu motorismu jen tupě přizpůsobovali, nyní jde o to jej nějak inteligentně zastavit a zvrátit.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 07.11.2010
                              Autor: Medvěd
                              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                     

                                A kdyz se vsichni budou otuzovat, nebude treba topit.
                                Bohuzel ani jedno neni tak snadne zaridit plosne.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 07.11.2010
                                Autor: Murphy
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                       

                                  Ano, přesně tak. Taky se doma radši tepleji obléknu, než abych zbytečně vytápěl byt třeba na dvacet (a více) stupňů. A takhle to přece může udělat každý, aniž by se kvůli tomu musel nějak specielně otužovat... Ono jde opravdu jen o to chtít.

                                  Samozřejmě můžeš namítnout, že to dělám proto, abych ušetřil, a že ekologičnost takového chování je zástupný důvod, který stavím na odiv. Pravda by to ale nebyla. U nás se například spotřeba pitné vody rozpočítává za celý barák podle počtu nájemníků a taky kvůli tomu vodou neplýtvám...

                                  Věřím tomu, že v určitých situacích by mi auto život usnadnilo, že by vyšší teplota v bytě mohla být příjemnější, že kdybych nešetřil na oblečení a obuvi, udělal bych třeba "lepší" kariéru, že kdybych neojížděl součástky na kole až za hranici životnosti, bylo by mé ježdění komfortnější atd. Přesto se chovám, tak jak se chovám. Prostě mi to stojí za ten pocit, že tím dělám něco pro zlepšení (či spíše pomalejší ničení) životního prostředí, a to přesto, že z toho těží mimo jiné i ti, kteří se takto nechovají.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 07.11.2010
                                  Autor: Medvěd
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    Tak jste hezky popsal jakým chováním stimulujete svá centra libosti. Někdo to zase dělá tak že jezdí do práce SUVéčkem. To není tak velký rozdíl, každý soudruh se potěší podle svého vkusu. Větší rozdíl je v tom že někteří svůj styl vnucují jako ideální, v podstatě jediný možný, "pokrokový" a nejradši by ho vyučovali ve škole. Ti druzí to neřeší a nechávají každého ať si vybere.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 07.11.2010
                                    Autor: ViktorA
                                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      Ten největší rozdíl je, že já svých libých pocitů nedosahuju na úkor kohokoli jiného. Takže určité morální právo poukazovat na to, že jiní tak činí na úkor ostatních, tu je.

                                      To je takové typicky kuřácké uvažování: Každý má přece svobodnou vůli si kdekoli zapálit nebo nezapálit cigaretu čili smrdět nebo nesmrdět druhým pod nos... Jenže ty dvě svobody - zapálit si a nezapálit si - nejsou rovnocenné. Totéž s používáním motorového vozidla. Pokud má něco (negativní) dopady na ostatní, pak do toho druzí MAJÍ co mluvit.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 07.11.2010
                                      Autor: Medvěd
                                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                         

                                    On Vám odpověděl všeobecně ViktorA. Já mám výhrady k jednotlivým úkonům, které prezentujete jako pozitiva. Vy vlastně navádíte, aby se lidé chovali nepřirozeně, cítit se příjemně je určitě přirozená lidská vlastnost. Svá vlastní pravidla odůvodňujete ekologickým chováním, ovšem těch několik svetrů, které Vaše rodina proti zimě používá, stálo při výrobě také nějakou tu energii. To bylo k tomu netopení. Ohledně spotřeby vody, neznám nikoho, kdo by vědomě s vodou plýtval. O příkladech s kolem bych se raději nezmiňoval.
                                    Jediné s čím bezvýhradně souhlasím je věta "přesto se chovám, tak jak se chovám". To si totiž určitě říká každý, ale svůj životní styl nedávají permanentně za příklad.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 07.11.2010
                                    Autor: marhav
                                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                           

                                      To je omyl. Rozdíl není v počtu svetrů, ale v tom, jestli jsou ve skříni nebo na něčím těle.

                                      Svůj spotřební styl dávám za příklad (nevím, jestli permanentně) proto, že jsem si naprosto jist jeho prospěšností pro společnost i pro životní prostředí. Nedávám ho za příklad proto, že je můj, ale proto, jaký je. Dával bych ho tedy za příklad i tehdy, pokud by nebyl můj vlastní, ale třeba cizí. Což mimochodem občas rovněž činím v případech, kdy oceňuju, že někdo v tomto ohledu dokáže věci, na které se já nezmůžu.

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 07.11.2010
                                      Autor: Medvěd
                                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      secundo: (aby se to nemotalo) investice do zakopávání aut jsou hloupé. Díky díře pod Hradem nebudeme jako region konkurenceschopnější, Praha se nestane lidem nějak výrazně přívětivější. Těch 30mld je možné využít výrazně efektivněji.

                      Přiklad: Za zlomek té částky by nebyl problém rozdat všem studentům SŠ v Praze notebooky a zaplatit jim pořádné jazykové kursy (tuším, že na spoustě škol to je stále 15+ studentů s přeučenou ruštinářkou, což je výuka zcela k ničemu). Každý asi vymyslí spoustu dalších.

                      Díru pod Hradem mohu pouze a jedině charakterizovat jako stavbu kterou nepotřebujeme za peníze, které nemáme. Tím neříkám, že IAD v tunelech je obecně špatné řešení, ale na to abych s ním mohl souhlasit souhlasil by musela mít Praha najatou bandu negrů kteří by peníze přehazovali vidlema, aby odspodu nehnily anebo by musela IAD v Praze kolabovat každý den.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 06.11.2010
                      Autor: Hrabosh
                      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        ještě tu o tanků a nemocnicích prosím :D

                        [ Zpět ]
                        Datum: 06.11.2010
                        Autor: újezďák
                        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      Jenže když chceš ve městě nacpat auta pod zem, tak bys měl také zajistit, aby tam zůstala i poté, co z toho tunelu vyjedou a někde zaparkují. Jinak je to jen zahušťování ulic další přivedenou dopravou.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 06.11.2010
                      Autor: Vratislav
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                             

                        Mezi dvema ustimi tunelu to na povrchu provoz naopak redi. Jestli ne, znamena to, ze tunel neni v provozu. 8-)

                        [ Zpět ]
                        Datum: 06.11.2010
                        Autor: Murphy
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                               

                          Smajlíka vnímám, ale stejně: Ono je potřeba to vnímat v (širších) souvislostech a nikoli jen vytrhnout těch pár set metrů, co se doprava schová pod zem. Kromě toho ty zplodiny z tunelu se stejně dostanou na povrch a přispívají ke zhoršení kvality vzduchu ve městě...

                          [ Zpět ]
                          Datum: 07.11.2010
                          Autor: Medvěd
                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                                 

                            Nevim, jestli jsou na vystupech vetrani nejake filtry, ale jestli ne, je tu prostor pro zlepseni. Kazdopadne tunel pomuze alespon nejake casto obyvatel - tem treri bydli nad nim a v blizkem okoli spojnice usti - tedy tam, kde by se jinak auta promotavala. Navic treba do kopce (vice zplodin) a z kopce (vyssi rychlost a ohrozeni slabsich ucastniku).

                            [ Zpět ]
                            Datum: 07.11.2010
                            Autor: Murphy
                            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

               

          A to je nápad, zakázat jízdu cyklistům po komunikacích v celé Praze a z cyklopruhů nadělat patkoviště

          [ Zpět ]
          Datum: 04.11.2010
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                 

            V zásadě asi jo. Ono to vůbec není zdravé jezdit v tom randálu a smradu. A na tom nějakej cyklopruh vůbec nic nezmění. Bych tam nejela ne proto, že by to nešlo, ale než zhluboka nadechovat smrad auta přede mnou, vedle mě a za mnou a neslyšet ani jesli mi třeba nedrnčí blatník, považuji za zdravější si sednout na zahradu, zapálit retko (to aby toho kyslíku nebylo najednou tak moc:) a poslouchat cvrlikání fóglů. Do haklu můžu v pohodě dojet šmirglem a aji kdyby tou stejnou šalinouj jela školka na výlet, bude tam větší klid.

            [ Zpět ]
            Datum: 04.11.2010
            Autor: bara2
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                   

              On ten smrad, co dýchají řidiči v autech, není o nic lepší. Stačí si vybavit ten úlevný pocit, když člověk vyleze z auta ven - ten rozdíl snad cítí každý...

              [ Zpět ]
              Datum: 04.11.2010
              Autor: Medvěd
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                     

                Pozor, ty průzkumy nejsou zcela jednoznačné. Pokud řidič natáhne čistý vzduch a pak si ho tam klimoškou rotuje, tak to tak zlé není.

                Ale pokud jde o úlevný pocit, když člověk vyleze z auta ven, vzpomenu si vždycky na tenhle komiks: http://www.yehudamoon.com/index.php?date=2008... :-)

                [ Zpět ]
                Datum: 04.11.2010
                Autor: Vratislav
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                       

                  V autě bude vždycky vydýchanější vzduch než ten, co dýchá cyklista, vždycky v něm bude větší podíl těkavých látek uvolňovaných plastovými součástmi interiéru vozidla, vždycky bude v kabině víc cítit vlastní motor, výpary z pohonných hmot a maziv.

                  Navíc je vzduch do kabiny nasáván z přízemních vrstev, tudíž je už na vstupu podstatně více znečištěný než ten, který vdechuje cyklista - v mém případě ve výšce nejméně 160 cm nad povrchem vozovky.

                  A nakonec: Pokud vzduch v kabině cirkuluje a dostatečně rychle se neobměňuje, podíl škodlivin zpočátku nutně vzrůstá s délkou jízdy, než dosáhne určité rovnovážné úrovně. Pak už je objem škodlivin nejspíš konstantní - ovšem na podstatně vyšší úrovni než ve vzduchu vdechovaném cyklistou.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 06.11.2010
                  Autor: Medvěd
                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                  • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                         

                    Nojo, jenže řidič, pokud mu zrovna netečou nervy z dopravní situace, dýchá na nějaké minimální frekvenci, zatímco cyklista, který se snaží z toho provozu co nejdřív vypadnout, to kalí naplno a dýchá jak varhanní měchy. Tím se to dost koriguje.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 06.11.2010
                    Autor: Vratislav
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                           

                      To je pravda. Navíc v přepočtu na ujetý kilometr dýchá řidič ten zkažený vzduch kratší dobu (tedy hlavně mimo město). Ale i tak si myslím, že se ten rozdíl přeceňuje.

                      Když je tedy ten vzduch pro cyklistu tak jedovatý, je to snad dostatečný důvod se zamyslet nad tím, proč je nutné ty jedy produkovat, místo aby se z cyklistů dělali hazardéři, kteří "dobrovolně" vdechují ta karcinogenní svinstva... Kromě toho stejný vzduch jako cyklisté dýchají ve městech i chodci, kteří rovněž respirují o dost intenzivněji než páprdové za volantem...

                      [ Zpět ]
                      Datum: 07.11.2010
                      Autor: Medvěd
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                     

                Když si tam někdo neumí dát AirWick... :-)

                [ Zpět ]
                Datum: 04.11.2010
                Autor: Jarda
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

               

          100% souhlas. Ostatně počet mínusů ukazuje, že jsi trefil hřebíček na hlavičku;-)

          [ Zpět ]
          Datum: 04.11.2010
          Autor: Joe-CUBE
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

               

          Ještě poznámka: Spekuluješ o tom, že bys nahnal cyklisty do MHD, že by to (patrně na vytíženosti MHD) nikdo ani nepoznal a uvolnilo by se více prostoru pro auta, kterým by se nějakými cyklopruhy nezabírala šířka jízdních pruhů a nikdo by se jim nemotal před kapotou...

          Celkově mi tato úvaha připadá scestná: Když nějaký druh dopravy má natolik špatné podmínky, že ho využívá málo lidí, tak ho na základě toho zlikvidovat úplně... Je to jako zúžit všechny chodníky na metr šířky, lidi by prakticky přestali přestali po městě chodit pěšky (vyjma cesty k autu a od auta) - a na základě této skutečnosti by se pak chodníky mohly zrušit úplně, protože po nich přece nikdo nechodí...

          Když může někdo spekulovat o tom, co by se stalo, kdyby se stávající cyklisti nahnali do prostředků MHD, mohl bych zase já spekulovat o tom, co by se stalo, kdyby se tam nahnali všichni (individuální) motoristi. Svým laickým rozumem odhaduju, že by v takovém případě stačilo MHD posílit o několik desítek procent - a ulice by byly prakticky prázdné: Zmizela by jak jedoucí, tak i parkující auta. Opojná představa... Jinými slovy těch odhadem třicet procent Pražanů, co jezdí po městě autem, zabírá devadesát (asi ještě víc) procent plochy/délky městských komunikací (čísla prosím brát s rezervou).

          Takže bych si dovolil parafrázovat: Odklizení cyklistů z pražských ulic by možná ani ti motoristi moc nepoznali, ale odklizení motoristů by cyklisti poznali určitě...

          [ Zpět ]
          Datum: 04.11.2010
          Autor: Medvěd
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

           

      No hlavně že se pořád něco dělá pro auta, jako třeba ničení posledních kousků městské zeleně aby měly ty plechovky kde parkovat, že ? :-/ Když taky každá rodina musí mít minimálně 2 auta, to je pak těžké...

      Ono je to ale asi logické, z cyklistů stát moc nemá, přeci jenom spotřební daň z benzinu asi neplatí :-)))

      [ Zpět ]
      Datum: 03.11.2010
      Autor: Jarda
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

             

        To je dobrá myšlenka, aby byly peníze na cyklostezky, tak by nebylo špatné zavést spotřební daň na řetěz (řemen, kardan a pod.) a na cyklostezkách by mohli zavést mýtné, vybralo by se dost peněz a státní správa (celníci) by mohli alespoň přijmout víc lidí a snížila by se nezaměstnanost

        [ Zpět ]
        Datum: 03.11.2010
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

               

          no nevím, mě se DPH zdá až dost :D
          I když představa jak celníci zastaví cyklistu a váží ho, jestli jeho tlak na vozovku nepřekračuje přípustnou mez, tak to já bych například asi potřeboval 4kolku...

          [ Zpět ]
          Datum: 03.11.2010
          Autor: újezďák
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                 

            Proc? KolaExpert zacina se zastoupenim Salsy a Surly, tak vezmes neco na dostatecne sirokych plastich.

            [ Zpět ]
            Datum: 03.11.2010
            Autor: Murphy
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                 

            Daní není nikdy dost, jak jsme se včera večer dověděli :-(
            Vážení cyklistů je taky dobrý nápad, i tam by se daly sehnat slušné peníze, jenom nevím jak by se na to tvářili žiletkáři od veltera výš :-)

            [ Zpět ]
            Datum: 03.11.2010
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Proč odstraňovat nějaké bariéry cyklodopravy?

                   

              Pode mnou kdysi protestovala i žiletka :D, takový krásný řídký výplet z širokých drátů jsem měl a .... praskal mrcha, te´d mám 2*36 a hlavně o 15 kilo míň

              [ Zpět ]
              Datum: 03.11.2010
              Autor: újezďák
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

         

    Vyžeňte tu strašlivou a děsivou spoustu aut a bude dost místa pro cyklisty. Nechal bych akorát omezeně taxiky, autobusy, dopravní obsluhu a zásobování. I tak by toho bylo dost - toho smradu. Ostatní vše na záchytná parkoviště mimo město. Ovšem to by museli přifouknout metro. Už i tak je to permanentně přecpané.

    [ Zpět ]
    Datum: 04.11.2010
    Autor: Martis
    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

           

      Jen je mi divné, kdy byla cyklistická doprava před rokem 1990....
      Aut bylo tak málo, že se pro ně nestavěla ani zvláštní parkoviště na sídlištích.

      A paradoxně byl v Praze mnohem horší vzduch než dneska......

      [ Zpět ]
      Datum: 04.11.2010
      Autor: újezďák
      Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

             

        Hmmm, aut bylo málo, říkáš, jo to je pravda - nebyla tři čtyři v rodině a pokud jela rodina někam z města ven, jela celá jedním = bylo vytížené. Dnes si jede každý z rodiny svým autem nejen z města ale i po městě - bud´ zbůhdarma jen tak s tlučícími repráky a staženými okny anebo za roh do krámu autem. Ostatně tehdy se jezdilo do krámu často na kole nebo chodilo pěšky. Dnes se jede na okraj měst do nákupních center a mnozí to mají ještě jako koníčka.:-(((()))

        Hmmm, horší vzduch, hmmm, topilo se uhlím, auta neměla katalyzátory ( jezdilo se na special a super, + trabanti, barkasy a wartburgy, motorky ještě olej atd.) + neexistovaly diesely, které be nekouřily jako d´asy. Odtud horší vzduch v Praze před rokem 89. Ovšem to nebylo ani na západě v tu dobu dlouho...čisté ovzduší - odhaduji tak o 5 let dříve max. - ty katalyzátory.
        A sehnat kvalitní kolo byl problém - což dnes není - přesto si každý dnes raději veze zadek v autě - než by se tlačil v tramvaji či v metru nebo jel na kole a nad těmi, co takto po městě cestují tito ještě ohrnují nos a hlásají o nich, že jsou socky.:-( To je skutečná prestiž veřejné dopravy u nás. Kdo ji používá či jede na kole je socka - naopak na západ od nás je to člověk šetrný k životnímu prostředí, sportsmen a je to spíše samozřejmost a úcta sama k sobě - rozhodně ne ostuda.

        [ Zpět ]
        Datum: 04.11.2010
        Autor: Martis
        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

               

          Pravda. Když jsem přišel z venkova do Prahy na intr v samém centru, jedna z prvních věcí, kterou jsem se musel ve velkém městě naučit bylo topení v kamnech. Na každém internátním pokoji byla jedna. (Doma jsme měli dálkové topení z fabriky)

          [ Zpět ]
          Datum: 04.11.2010
          Autor: petrp
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

               

          Vcelku souhlasím, ale co píšeš o prestiži veřejné dopravy, to mylsím v Praze neplatí, nebo jen výjimečně. Jasně, většina mladých Pražanů říká "jedu sockou", ale nemyslí tím nic pejorativního, nemluví o pasažérech, je to pro ně bez jakéhokoli citového zabarvení. Znám jednu (!) pražskou rodinu (z několika set), u které vím, že se tak spatra na MHD koukají, jinak je to běžná věc.

          A už vůbec se tu nepovažuje za něco ponižujícího jezdit na kole. Kdo jezdí po městě na kole, má mezi (mladými) Pražany naopak vysokou prestiž, je to frajeřina až na půdu. Těm ostatním je to volný. Že by někdo říkal: "Nemá na auto - jezdí na kole", tak takového nikoho neznám.

          Takže ono fakt není tak zle a rád věřím (ač je to jen pocit), že se zlepšující se infrastrukturou vyjede na kolech víc lidí a žádné předsudky jim v tom bránit nebudou.

          [ Zpět ]
          Datum: 04.11.2010
          Autor: k.vl
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                 

            Když bych to měl říci surově, tak z mého bývalého zaměstnání jezdil na kolech spíš střední a vyšší management ( tedy vlastně lidi cca od 40+, to včetně dvou kolegyň).
            Mladší se spíš soutředili na motorky nebo auta v rámci potvrzení sociálního statusu ve stylu " koukněte už na to mám".

            Pro mě byl nejdůležitější argument, že jsem z našeho směru na kole převážnou většinu v centru rychleji než MHD (v pracovní dny) a směrem domů nepatrně pomalejší.

            A přesně neznám nikoho, kdo by jezdil na kole, protože nemá na auto nebo na roční lítačku.

            A když bych ještě osobně mohl dodat co vlastně kdysi rozpoutalo moje ježdění na kole do práce?
            Nebyla to žádná cyklostezka, žádné cykloopatření.

            Byla to sprcha prosazená u zaměstnavatele...

            [ Zpět ]
            Datum: 05.11.2010
            Autor: újezďák
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                   

              Jo, bez sprchy to na větší vzdálenosti jde špatně, to souhlasím. Když si vzpomenu na podmínky na fakultě...

              [ Zpět ]
              Datum: 05.11.2010
              Autor: Vratislav
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                     

                Na vzdálenosti, alespoň u mě nezáleží. Pohodově bez pocitu zapocení (jezdím fakt lážo plážo) se dostanu cca 3,5 km od domova, vše ostatní znamená spocené triko.

                [ Zpět ]
                Datum: 05.11.2010
                Autor: petrp
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                       

                  Já jsem na sobě vypozoroval, že při jízdě na kole se začínám potit (v podstatě nezávisle na intenzitě pohybu) zhruba po pětadvaceti minutách jízdy. A za tu dobu tedy ujedu násobně víc km než 3,5 km.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 05.11.2010
                  Autor: Medvěd
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                         

                    Ja jsem zpoceny, jeste nez na to kolo vlezu. Nez ho dostanu tremi uzkymi dvermi a snesu tri patra, ... 8-(

                    [ Zpět ]
                    Datum: 06.11.2010
                    Autor: Murphy
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                           

                      Včera jsem zkoušel, jestli dovedu dojet z práce domů bez zapocení. Jel jsem to dvakrát tak dlouho a vzhledem k výrazně menší rychlosti jsem byl nakonec vlastně zpocený z těch nervů, co jsem přitom měl v provozu.

                      (Vážně neskutečný rozdíl tahat do po ul. Přátelství 30 s autama nebo se motat 10-15 po lajně, o kruháči a jiných lahůdkách nemluvě... - ale to by bylo na jiné povídání)

                      [ Zpět ]
                      Datum: 06.11.2010
                      Autor: Vratislav
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                             

                        Tak to já žádné nervy při jízdě v provozu nemám, natož abych se kvůli tomu potil. Vždyť mimo jiné právě proto, abych se zbavil/vyhnul stresu, na tom kole jezdím. Stres s radostí přenechávám motoristům.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 07.11.2010
                        Autor: Medvěd
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

             

        On ten problém není ani tak v tom, JAK se po Praze jezdilo tehdy a teď, ale KOLIK se jezdilo a jezdí. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že tenkrát bylo nesrovnatelně méně zbytečných jízd. Jezdil vlastně jen ten, kdo z nějakého důvodu opravdu musel, což se projevovalo i na intenzitě cyklistického provozu. Jízda na kole navíc nebyla tenkrát módním sportem. To přišlo až v devadesátých letech.

        A co se týče ovzduší - ano, bylo v mnohých ohledech horší, ale záleží na parametrech, které zvolíš. Dnes je třeba více zvířeného prachu (včetně velmi nebezpečných mikročásteček gumy z otěru pneumatik o asfalt), dnes jsou také podstatně vyšší koncentrace oxidů dusíku. A je také vyšší hlučnost (jak vyšší intenzita hluku, tak i větší plocha hlukem zasažená), a to vše navzdory "dokonalejším" motorům.

        [ Zpět ]
        Datum: 04.11.2010
        Autor: Medvěd
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

               

          Ehm, co to je "jezdil vlastně jen ten, kdo z nějakého důvodu opravdu musel". Dnes snad lidi jezdí z dlouhé chvíle sem a tam po městech? Motivace je vcelku stejná, jen těch požadavků na mobilitu přibylo.
          A samozřejmě ten hlavní rozdíl: "Jízda na kole navíc nebyla tenkrát módním sportem." Je to móda, tak se rozvíjí cyklodoprava. Logiku nehledejte. Zaplaťpámbu za to, kdyby se do módy dostaly jízdy se psím spřežením bylo by problémů ještě víc.

          [ Zpět ]
          Datum: 04.11.2010
          Autor: ViktorA
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
          • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                 

            Jsou tu dvě různé věci. Jednak bylo dřív poněkud méně cest, které se vykonávaly, to ale takový problém není. Daleko horší je nárůst vzdáleností. Praha jako monocentrické město měla s dopravou potíže vždycky, zvlášť, když se v sedmdesátých letech rozlezla do nových sídlišť.
            Urbanisty plánovaná orientace města na polycentričnost, což by výrazně omezilo každodenní cestování přes celé město, se pro nedostatek prostředků zanedbala, namísto nových plnohodnotných nových čtvrtí vznikly známé panelové noclehárny. Po roce 89 se pak veškerý urbanismu hodil do koše ("přece nebudeme lidem říkat, kde mají bydlet a jak mají jezdit"). Spousta lidí, jakmile to šlo, se odstěhovala do satelitů, které jsou pro případnou obsluhu veřejnou dopravou velmi nepraktické. Vysoké ceny pozemků a chybějící územní plánování Prahy vytlačily lacinou developerskou zástavbu v devadesátých letech za hranice Prahy, zatímco ladem zůstaly ležet obrovské plochy plánované k zástavbě, které by se přitom daly veřejnou dopravou ještě slušně obsloužit díky přiměřené vzdálenosti od města ( třeba okolí Štěrbohol a Dubče).
            Zkrátka a dobře, Praha si svou neschopností regulovat rozvoj v posledních dvaceti letech navařila suburbánní sídelní kaši, kterou se teď každý den ráno a večer pravidelně dáví.

            Na to, co s tím, je samozřejmě těžká odpověď. Především je potřeba začít zase dělat rozumný urbanismus, který by zarazil další rozlézání města a hledal spíš rezervy ve stávajícím území. Když se povede zastavit urban sprawl a přilákat zpět lidi, co z hnusného sídliště utekli do paneláku naležato jen proto, aby pak museli mít doma buď dvě auta nebo zelenou vdovu. To je samozřejmě možné jen tehdy, když se z Prahy stane příjemnější, obyvatelnější město, s přírodou a cíli v místě a krátkými cestami, které lze vykonávat bez potíží veřejnou dopravou nebo na kole. Pak by nebylo vůbec třeba kapacitu dopravní sítě pro IAD navyšovat.

            A nebo tomu můžeme nechat volný průběh, samozřejmě, to je taky možnost. Ale jak by ta Praha potom vypadala za 50 let, o tom mám poměrně jasnou představu už dlouho a rozhodně by to nebylo město, ve kterém bych rád na sklonku svého života přebýval.

            [ Zpět ]
            Datum: 04.11.2010
            Autor: Vratislav
            Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

               

          Jen malá informace ohledně kvalit ovzduší.
          Nemáš pravdu protože se především významně přitvrdily normy.
          Prašnost v Praze za 10 let od roku 1989 klesla na 1/7 původního stavu.
          Např byla zakázána azbestová složka brzd.
          Navíc auta jsou ( dle ČMHU) v ČR zdrojem jen 20 procent prašných částic, 40 procent pochází z vytápění domácností 12 procent z vytápění veřejných budov.....

          [ Zpět ]
          Datum: 05.11.2010
          Autor: újezďák
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                 

            Jen pozor, v Praze jsou ty poměry jiné, než ve zbytku ČR.

            [ Zpět ]
            Datum: 05.11.2010
            Autor: Vratislav
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                 

            když je to tak sqjelý, tak jenom nechápu, proč je dnes každý děcko alergický. To za mě teda nebejvalo, i když sníh byl druhej den černej od sazí. Ono je vůbec diuný, proč dřív na dřevo a uhlo stačil obyčejněj cihlovej komín, zatímco na nekouřivej plyn se to musí vyvložkovat speciální keramikou nebo kovem, bo by ty spaliny obyčejný cihly rozežraly :/

            [ Zpět ]
            Datum: 05.11.2010
            Autor: bara2
            Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                   

              Treba je to tim, ze dnesni deti ziji ve skoro dokonale cistote.

              [ Zpět ]
              Datum: 06.11.2010
              Autor: Murphy
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                     

                přesně... a nejenom to...
                Matky, které zešílely a vražděj baktérie po milionech děti drhnou antibakt mýdlem a dezinfikují podlahy a všechno na co dosáhnou, tak tyhle úzkostlivě čistotný matky klidně prolejvaj prádlo litry podivné chemie s vůní louky , které se říká aviváž, do zásuvek strkají emitory "vůní" ( a ty nejsou testovány na nic a nemají žádnou normu a v podstatě je to všechno buď olej neb benzen) a lijou do dětí bylinky po hektolitrech ...
                Děti mažou tunama krémů a krémíků , přitom nikomu nepřijde divný, že kůží se běžně aplikují léky, tedy že je prostupná atd atd

                [ Zpět ]
                Datum: 06.11.2010
                Autor: újezďák
                Hodnocení: +7 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                       

                  přesně. Je to všechno tohle dohromady....
                  Sajrajty co dýcháme, sajrajty co jíme, sajrajty co pijeme, sajrajty co na sebe matláme atd. atd. atd.
                  Chováme se jako idoti:-(

                  [ Zpět ]
                  Datum: 06.11.2010
                  Autor: Jurimír
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                         

                    Moje řeč. A něčeho podobného se sami na sobě i na druhých dopouštíme i v duchovní rovině... :o((

                    [ Zpět ]
                    Datum: 07.11.2010
                    Autor: Medvěd
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

           

      Přifouknout metro, postavit trasu D tak, aby obsloužila Vršovice a Olšany, metro na koncových stanicích propojit s dráhou, postavit vlakový diametr a zelektrifikovat trať na Kladno, a na území Prahy třicet nových vlakových zastávek, zavést na železnici ve špičkách přes Prahu interval 10 minut, postavit rychlé (!) tramvajové trati po nezbytných tangentách, nabídnout dostatečnou kapacitu P+R v těsné blízkosti většiny okrajových stanic metra a železnice, zkrátit a zpohodlnit přestupy, zrychlit PIDbusy zavedením špičkových rychlíkových spojů, které nestaví na každém rohu, nabídnout předplatné pro P+R a výhodné nabídky pro příležitostné cesty MHD, nabídnout dostupné a bezpečné parkování aut rezidentům mimo centrum...

      Zkrátka a dobře, každé omezení nabídky pro IAD je naprosto nezbytné svázat se zlepšením nabídky VHD a cyklodopravy.

      [ Zpět ]
      Datum: 04.11.2010
      Autor: Vratislav
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

             

        tak jsem si zkusil tak nějak hrubý propočet.
        Pokud by jsme v celé ČR zastavili výplatu sociálních dávek krom důchodů tak by se na tebou uvedená opatření DALO NAŠETŘIT ASI ZA 10 LET :D

        [ Zpět ]
        Datum: 05.11.2010
        Autor: újezďák
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

               

          Pokud bychom zastavili výstavbu NKS, dá se to postavit z pražských peněz asi za dvacet let.

          [ Zpět ]
          Datum: 05.11.2010
          Autor: Vratislav
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                 

            Já znám zkratku NKS jen z oboru psychiatrie jako "Narušenou Komunikační Schopnost". Ale ono to z cyklistického pohledu asi vyjde nastejno... :o))

            [ Zpět ]
            Datum: 05.11.2010
            Autor: Medvěd
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Jak odstranit klíčové bariéry cyklodopravy v Praze?

                   

              To je jako "HDP": Hlavní dopravní prostor.

              [ Zpět ]
              Datum: 06.11.2010
              Autor: Vratislav
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

         

    Pěší zóna Zlatý Kříž-Hybernská je klíčovou bariérou pro cyklisty.
    Co mě k této myšlence vede ?
    1. myslím, že oficiálně tam nesmím na kole jet
    2. stejně je pro mě nebezpečné tam cca od 11,00 do 19,00 jet na kole
    3. protože je to nebezpečné musím tam jet zhruba rychlostí chůze.
    4. Pěší zóna vytlačila tramvaje z místa kde je metro vůbec nenahrazuje. Tedy v místech hlubokých stanic, kde se prostě nevyplatí do metra lézt.
    5. Pěší zóna zrušila tři původně nejvytíženější trasy tramvají a ponechala jedinou, nyní beznadějně přetíženou trasu skrz Václavák, z dalšího spojení, tedy z Ječné udělala tramvajovou noční můru, která naprosto nedostačuje kapacitě cestujících.
    6. Pěší zóna udělala ze zbývajích tratí přetížený špunt, který se pořád musí opravovat a každá taková rekonstrukce je pohromou pro MHD v centru Prahy a hlavně neumožní přivézt do centra města další tramvajové linky, protože kapacita ul. Ječné a Vodičkova je již technicky naplněna.
    7. Peší zóna tedy nutí udělat z žádoucích nových tramvajových tratí jen "přisunovadla" pro metro.

    8. Metro je přetížené protože je nemožné do centra Prahy přivézt víc tramvajových tras a v centru se hlubinné metro z mnoha příčin nestalo vhodnou alternativou MHD.

    9. Tramvaje, které na rozdíl od autobusů, jsou schopné projet úzkými uličkami centra tam tedy nejsou v dostatečné kapacitě, protože je tam striktně pěší zóna.

    10. Pěší zóna navíc vytlačila auta na nábřeží, a kvůli omezené kapacitě do jediné ulice vytlačeným tramvajím jim komplikuje průjezd Vodičkovou a Jindřišskou ...

    11. V centru Prahy tak vznikla 14 hektarů velká plocha, kde se téměř nevyplatí jezdit metrem s jeho sestupy a výstupy do hlubin.
    Místo kde dosažení MHD trvá 5 a více minut!
    Metro které dokáže převést miliony lidí ze satelitních lokací do centra Prahy, v samotném centru naprosto selhává a v kombinaci s cenou vytváří atraktivitu pro udržení auta, jako místního dopravního prostředku.
    12. A tak pěší zóna a parodie na ní na Václaváku vytvořila z kdysi blízkých míst jako jsou Újezd, Revoluční, Vinohradská třída, Tylovo náměstí,Dlouhá třída místa mezi kterými je dopravní barikáda, místa kde cesta tramvají před 40 lety trvala pár minut a kde dnes trávíte v nabouchané tramvaji na objíždce špuntu desítky minut....

    Proto volám zrušte pěší zónu :D
    Chci návrat tramvají !
    Budu pak moci jezdit na kole po nábřeží od Nov.Lávky až po Palackého!

    [ Zpět ]
    Datum: 06.11.2010
    Autor: újezďák
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • špatně určené vstupní předpoklady

           

      1. oficiálně tam na kole jet smíš.
      3. Sice "musíš" jet pomalu, ale cca 200m bezpečný úsek není ani zdržující ani ohrožující. Pokud tam nejsou stánky, dá se oblastí profrčet okolo 20km/h. Ale je to neohleduplné a člověk musí kolo dobře ovládat a mít koule :)
      5. Z Ječné udělala noční můru Magistrála. Z Vodičkovy Je možné táhnout glajzy vzůru náměstím a napojit se u Muzea Vinohradskou, případně odbočit do Bělehradské. Se Zlatým křížem to nemá co do činění.
      11. Ano, protože IAD je v těchto místech mohutně PREFEROVǍNA. Uzel na IP Pavlova by mohl být pro tramvaje propustnější, ale jen za cenu kratší zelené v Legerově a Sokolské. Rovněž kvůli IAD není tramvajové spojení mezi Václavským náměstím a Vinohrady.
      12. Bariéru tvoří Magistrála. Kdyby Legerkou jezdila tramvaj, byla v ní zeleň a zahrádky kaváren, stala by se tato oblast cílem cest a nebyla by jen mrtvou zónou, kterou se každý snaží nějak překonat. V těchto místech to IAD dotáhla tak daleko, že nejenomže zabila v oblasti veškerý život, ale už i významně znesnadňuje překonání této oblasti.

      Na kole na Zlatém kříži mají problém neznalí kteří neví, že ulici Na Příkopě je možné objet přes Provaznickou a Ovocný trh.

      [ Zpět ]
      Datum: 06.11.2010
      Autor: Hrabosh
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: špatně určené vstupní předpoklady

             

        1. myslel jsem si to, ale vyjde mě to nastejno, je to zóna postižená chodci...

        3. koule výsledně naražený na štangli možná...
        pouhých 200 metrů ani náhodou....

        11. Uzel IP pavlova nepustí ani jednu tramvaj navíc i kdyby Legerova byla kytičková louka.
        Zkus se někdy postavit nad Karlákem u zastávky Štěpánská a najít tam chvíli, kdy v ní nestojí tramvaj zatímco další čeká na odbavení

        12. Není mi stále jasné, jak by neexistence magistrály zrychlila dopravu z Újezda na náměstí Republiky nebo z Dlouhé na Zlatý Kříž či z Náměstí republiky k Muzeu....
        Objet Provaznickou a ovocným ?,,hm to jsi ovšem opoměl zmínit, že Ovocný trh ústí do Celetné proti které jsou Příkopy cyklistickou oázou a ani Havířská není o ničem jiném....´

        Prostě a jasně tramvajová trasa přes pěší zonu by hodně řešila, narvat Vinohradskou do Jindřišké i kdyby Legerova nebyla neřeší vůbec nic....

        [ Zpět ]
        Datum: 06.11.2010
        Autor: újezďák
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: špatně určené vstupní předpoklady

               

          1. Můstek je opravdu značený jako silnice se zákazem vjezdu všech motorových vozidel? Nebo stezka pro chodce a cyklisty?
          11. Ale je to moc hezký klacek proti autům, leckdo na to skočí.
          12. dtto

          [ Zpět ]
          Datum: 06.11.2010
          Autor: ViktorA
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: špatně určené vstupní předpoklady

                 

            1. Jako pěší zóna s povoleným vjezdem vyjmenovaných vozidel a jízdních kol.

            [ Zpět ]
            Datum: 06.11.2010
            Autor: Vratislav
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

           

      Už jsem tuhle fotku dával do výletů, ale myslím, že patří i sem. Tramvaj se s pěší zónou nevylučuje a naopak...

      [ Zpět ]
      Datum: 06.11.2010
      Autor: ronda
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

             

        Štýrský Hradec?

        [ Zpět ]
        Datum: 06.11.2010
        Autor: Hrabosh
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

               

          Amsterdam

          [ Zpět ]
          Datum: 06.11.2010
          Autor: ronda
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

             

        Jak je dlouhá ta splítka? Tam asi moc tramvají neprojede.

        [ Zpět ]
        Datum: 06.11.2010
        Autor: petrp
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

               

          Hohó, tam valí jedna housenka za druhou. A oběma směry. Na mostech přes kanály mají v těch rozvětveních zastávky a tak se jednoduše střídají jak lanovka na Petřín. Ani vteřinka pauzy, furt stojí nějaká na mostě a čeká, vzadu se už vynořuje další... Fakt neuvěřitelnej cvrkot. Potkává se tam několik linek.

          [ Zpět ]
          Datum: 06.11.2010
          Autor: ronda
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

                 

            Tak to je zajímavé. Díky za informaci.

            [ Zpět ]
            Datum: 06.11.2010
            Autor: petrp
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

             

        Mńam!

        [ Zpět ]
        Datum: 06.11.2010
        Autor: Vratislav
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

           

      ještě jedna poznámka. Kdyby na Příkopě jezdilo nadkritické množství cyklistů, klidně by prostředkem mohl vést pruh pro cyklisty. A díky nadkritickému množství by byl chodci respektován (protože by mezi vstupem do pruhu a prvním zařváním uběhlo >10s)

      [ Zpět ]
      Datum: 06.11.2010
      Autor: Hrabosh
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

             

        hehehehehehehehehheheheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeehehehehehehehehheheehehheehheehheheheheeeeahhaahahahahhahahahahah
        Promiň
        Ale když na nábřeží pěší nejsou ochotni nechat cyklistům 30 cm proužek dlažby tak nechápu jak by mohli na Příkopech nechat cyklistům celý pruh

        hahahahahahahahah jako vtip dobrý

        [ Zpět ]
        Datum: 06.11.2010
        Autor: újezďák
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

               

          Ovšem na Zlatém kříži by se do toho pásu nestahovali chodci a kočárky, protože je to tam jediný rovný pruh. Taktéž by tam nebylo pro non-MTB kola nepříjemné z toho pásu vybočit. Takže dva důvody, proč by to tam (na rozdíl od náplavky) fungovat mohlo.

          [ Zpět ]
          Datum: 06.11.2010
          Autor: Vratislav
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

           

      S návratem tramvají souhlasím, s odstraněním pěší zóny ne (ad bod 1 Hrabosh, teď po ní jet smíš a při nadkritickém množství cyklistů by se ten koridor pro ně uživil).

      [ Zpět ]
      Datum: 06.11.2010
      Autor: Vratislav
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: KACÍŘSKÁ MYŠLENKA NEBO ? Pěší zóna klíčovou bariérou pro cy

             

        Občas jezdím po pěší zoně Jungmaňák Nám.Republiky a cvičím si tam ovládání kola a předvídání chování hlavně turistů.Zatím jsem zjistil,že nejhorší jsou Italové,protože na sebe řvou a vůbec se nestarají co se děje kolem nich.Tytéž zkušenosti mám z náplavky,v létě hrůza,čekají na lodě a je to houf přes celou náplavku.Už jsem měl tu čest se dost pohádat s jednou průvodkyní,jen jsem jí chtěl vysvětlit že tam vede cyklostezka ale byla to Blondýna takže úspěch nulový.To tam jezdím denně,takže si užívám.

        [ Zpět ]
        Datum: 06.11.2010
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Cyklistika z Prahy

22.04.2024
Ahoj, hledám cyklistku pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody, na pohodu

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky
21.04.2024
Hledám kamaráda, nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky, nejlépe z okolí Prahy 6.

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
19.04.2024
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

318 cyklistů (6 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024