reklama

Ambrozek Bémovi: Cyklodoprava si zaslouží větší pozornost

Pomník u místa nehody Jana Bouchala (Václav Vrtal)

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek se včera obrátil dopisem na primátora hlavního města Prahy Pavla Béma s prosbou, aby vedení metropole dávalo větší důraz na budování bezpečné infrastruktury pro cyklistickou dopravu v hlavním městě.

Cyklotramvaj v Ostravě

Ostravská cyklotramvaj (Martin Krejčí)

Již dva roky jezdí v letní sezóně po Ostravě unikátní vozidlo – cyklotramvaj. Jedná se o speciálně upravený vůz, který po odmontování sedadel v zadní části vozu a namontování úchytů umožňuje přepravu jízdních kol.

Kde budou cyklisté vítáni?

Metodika vychází také z německého systému Bett und Bike (Jitka Vrtalová)

Česko je dnes protkáno stovkami kilometrů cyklotras. Jak to ale vypadá, když se s kolem chcete jít najíst nebo někde přespat?

Hitparáda stojanů na kola

 ()

Mezi stojany jsou velké rozdíly. Podívejte se na několik z nich – kterému dáte přednost?

Zemřel Jan Bouchal

Honza Bouchal na pražské cyklojízdě ke Dni bez aut 22.9.2005 (René Jakl)

Dnes večer (12.1.2006) zemřel ve věku třiceti let předseda občanského sdružení Oživení a koordinátor Auto*matu Jan Bouchal, mezi přáteli a spolupracovníky též znám pod přezdívkou Pup.

Cykloturista, tulák, horal, spisovatel, cyklotremp

Cykloturista, tulák, horal, spisovatel a cyklotremp Jan Vlasák (Jiří Říha)

Honzu Vlasáka, autora knížek o cyklotrempském životě, není potřeba nijak zvlášť představovat. Mluví za něj čtyři vydané tituly, z nichž dva se dočkaly druhých vydání. Právě nyní mu vychází podruhé jeho Vandry s Bejkem. Ty zahrnují jeho první porevoluční cesty a staly se jakousi kultovní knihou české cykloturistiky. Lidé ji hltali, citovali z ní pasáže, připomínali si líčené historky a některé Honzovy výrazy zdomácněly v hovorové řeči cykloturistů.

Pěkně z kopce

Praha, Hradčany (Jitka Vrtalová)

Jak vidí cyklistickou Prahu cizinci? „Praha patří k nejmotorizovanějším městům v Evropě. Aby se tu dalo jezdit na kole, je zapotřebí pořádná dávka kuráže,“ říká Steven Logan z Kanady.

Lehocipedem po Holandsku

Skutečně pěkné kolo mi bylo zapůjčeno – Challenge, model Hurricane (Jakob Bloemberg)

Jízda na kole Nizozemskem je pohádka, a je-li něco lepšího, pak je to jízda Nizozemskem na lehocipedu. Díky Holandskému společenství ležákistů (HSL) se mi dostalo srovnání, kterak se dělají lehovyjížďky v Brně a v Delft.

Retroreflexní materiály zvyšují bezpečnost v silničním provozu

 (MV ČR)

Podzimní a zimní měsíce se vyznačují často zataženou oblohou, mlhami a celkově špatnou viditelností. I ohleduplný a nespěchající řidič se tak může dostat do situace, kdy špatně viditelnou postavu na ulici spatří až příliš pozdě a tragédii již nemůže zabránit.

Údržba, kontrola a výměna řetězu

Řetěz je jedna z nejdůležitějších částí jízdního kola (Václav Vrtal)

Řetěz je jednou z nejdůležitějších částí na kole. Rozeznáváme různé druhy řetězu: pro různý počet pastorků (rozdílný řetěz např. pro 8mi nebo 9ti kolečko). O řetěz, stejně jako o každou další část kola, je potřeba se řádně starat. Čistit jej, kontrolovat jeho opotřebení atd.

« Předchozí 1 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 85 Další »
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 9 minutami
NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 20:00
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
Komentáře k blogu Srpen 2023 – okolo Otavy dnes v 17:31
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 16:55
Ukrajina 42 dnes v 15:51
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

381 cyklistů (13 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024