reklama

Holiday World 2011 ovládne o víkendu pražské Výstaviště

Známý veletrh cestovního ruchu dnes poprvé otevřel své brány. Až do nedělního odpoledne bude Holiday World nabízet návštěvníkům informace a ochutnávky z padesáti zemí světa. Mezi hlavní lákadla patří mistrovství světa v hokeji, výherní soutěž „Zájezd za milion“ či sekce věnovaná technickým památkám. My jsme se byli podívat, co je na Holiday World zajímavého pro cyklisty.

Burgenland patří mezi cyklisticky nejpřívětivější regiony Rakouska.
Burgenland patří mezi cyklisticky nejpřívětivější regiony Rakouska.
Foto: NaKole.cz

Hned na začátku cesty nás nepříjemně zaskočila oprava kolejí, která vyřadila z provozu všechny tramvajové linky mezi holešovickým nádražím a Výstavištěm. Po chvilce hledání jsme našli zastávku náhradní dopravy, než nás konečně Karosa vyložila na opačné straně výstavního areálu. Pokud tedy chcete o nastávajícím víkendu navštívit Holiday World, pomůže vám přehled, jak se dostanete na Výstaviště náhradní dopravou. Seznam všech dostupných spojů je na konci tohoto článku.

Na kole po Česku

Vstupní halu, která je postavená před vchodem do Průmyslového paláce, jsme jen proběhli. Plocha je vyhrazená především českým regionům, cestovním kancelářím či krajům.


10× jihočeský víkend na kole
Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Zastavili jsme se pouze u stánku Jihočeské centrály cestovního ruchu, kde nás příjemně překvapil balíček cyklovýletů s názvem „10× jihočeský víkend na kole“. Každá z deseti skládaček obsahuje jeden tip na výlet společně se všemi důležitými informacemi, které výletník na kole potřebuje, včetně mapy, výškového profilu a GPS souřadnic. Pokud se na holešovické Výstaviště nedostante, můžete si jihočeské tipy na výlety vyzvednout příští měsíc na veletrhu For Bikes, který se připravuje v pražských Letňanech.

V levém křídle jsme narazili na expozici agentury Czechtourism. Jízdu na kole tu zastupuje Nadace Partnerství a její certifikace Cyklisté vítáni, která představuje téměř 900 ubytovacích a stravovacích zařízení.

A protože Česko je cyklomapami pokryto více než dobře, přesunuli jsme se raději do sálů se stánky cizích zemí nebo turistických regionů.

Jak zvládnout cestování

Rakousko nabídlo podle očekávání velmi slušné informace pro cykloturisty, kteří by chtěli tuto zemi navštívit na vlastní pěst. Z výstavy jsme si odnesli například katalog nejznámějších rakouských cyklotras (zatím bohužel pouze v německém jazyce) a také nabídku sítě  Mountain Bike Holidays, která zahrnuje 64 hotelů ve 3 alpských zemích – Rakousku, Itálii a Švýcarsku.


Foto: NaKole.cz

Příjemně překvapil stánek Itálie, který zabírá největší plochu v pravém křídle Průmyslového paláce. Italské regiony nabízejí obvykle obecné informace v češtině, specializované cyklistické mapy nebo tipy na výlety jsou však pouze v italštině, angličtině, případně v němčině. Týká se to především z pohledu cyklisty nejpřitažlivější oblasti Trentino s jeho MTB trasami, ale i ostrovů Sardinie a Sicílie.

Cyklomapy nám poskytlo také Chorvatsko – specializované mapy pro cykloturisty v měřítku 1:30 000 s tipy na výlety vznikly v rámci jedné edice v režii jednoho z regionů Zadar. U stánku jsme však dostali mapy pouze tří z bezmála 1200 chorvatských ostrovů, a sice Ugljan, Dugi Otok a Pašman. Na svoji obrovskou popularitu mezi Čechy reagovalo Chorvatské turistické sdružení vydáním cestovní mapy a základních informací pro turisty v českém jazyce.

Nabídku sportovního vyžití najdete i ve stánku německé spolkové země Sasko. Region Horní Lužice na rozhraní Česka, Polska a Německa má ve svém přehledu množství okružních výletů i tématických tras v délce od 20 do 100 km. Lužická jezerní krajina (Lausitzer Seenland) vydala publikaci v českém jazyce, bohužel trochu nešťastný překlad z ní dělá spíše zábavné a místy detektivní počtení.

Komu se nechce trávit hodiny nad mapou a shánět si veškeré informace vlastními silami, ten pravděpodobně dá přednost službám cestovních kanceláří. Aktivní dovolenou má dnes v nabídce řada z nich. Na Holiday World jsme si všímali hlavně cestovních kanceáří, které své jméno spojily od samého začátku s cyklozájezdy. Ještě před vchodem na venkovní ploše stojí stan s prezentací brněnské CK Kudrna a ve vstupní hale potom najdete několik dalších, jako jsou například S.E.N., Extremtour, Eurocykl Herdegen, Nomád, Poznání nebo Victoria.

Jednoduše řečeno, Holiday World je na cyklisty připravený.

Co dalšího, aneb všehochuť

V rámci Holiday World 2011 se představuje téměř 700 vystavovatelů zhruba z padesátky zemí světa, z toho 80 cestovních kanceláří.
Tradičně nejsilněji je zastoupená Česká republika včetně krajů, regionů a měst a také naši sousedé – Slovensko, Rakousko a Německo. Velmi silná je sestava zemí ze Středomoří a nechybí ani exotické země jako Thajsko, Kuba, Dominikánská republika, Indonésie, Sýrie, Tunisko, Izrael a další.

Partnerskou zemí veletrhu Holiday World 2011 se po téměř deseti letech stalo opět Slovensko, země, kterou jako „cizinu“ vnímá u nás jen opravdu málokdo. Slovensko má v plánu pozvat návštěvníky Holiday World především na hokejového mistrovství světa, které se odehraje na přelomu dubna a května 2011 v Košicích a Bratislavě.

Organizátoři veletrhu připravili také letos návštěvnickou soutěž „Zájezdy za milión“.

V rámci odborného doprovodného programu je do veletrhu zařazeno také téma „Technické památky fenomén cestovního ruchu“. Pod tímto názvem se v pátek 11. 2. v 10.30 hod. uskuteční seminář a hned v blízkosti konferenčního sálu v pravém křídle Průmyslového paláce budou moci návštěvníci shlédnout stejnojmennou výstavu.


Užitečné informace:

Datum konání: 10. – 13. 2. 2011
                         10. – 11. 2. – pro odborníky
                         12. – 13. 2. – pro veřejnost

Místo konání:   Výstaviště Praha – Holešovice

Vstupné pro veřejnost (12. 2.13. 2.)
Vstupné plné: 140 Kč
Rodinné vstupné: 300 Kč
Zlevněné vstupné (pro seniory, studenty, děti a mládež do 18 let): 70 Kč
Děti do 10 let zdarma

Otevírací doba:
Čtvrtek, 10. 2. 2011 (pouze pro odborníky) 10.00 – 18.00
Pátek, 11. 2. 2011 10.00 – 18.00
Sobota, 12. 2. 2011 (pro veřejnost) 9.00 – 18.00
Neděle, 13. 2. 2011 (pro veřejnost) 9.00 – 17.00

Kompletní doprovodný program

Dopravní výluka:

POZOR! V době konání veletrhu nejedou tramvaje v úseku Výstaviště – Nádraží Holešovice. Po celou dobu však jezdí náhradní spoje, které vás přepraví až k branám Výstaviště:

  • Na Výstaviště je zavedena zvláštní tramvajová linka číslo 47 v trase Palmovka (M) – Vltavská (M) – Strossmayerovo náměstí – Výstaviště.
  • Od zastávky metra Nádraží Holešovice (v autobusovém terminálu) jezdí pravidelně každých 10 minut autobusová linka číslo 751, která končí u dolní části Výstaviště (uvnitř areálu u Křižíkova pavilónu E – Pyramida).
  • Pro dopravu na veletrh je možné využít také tramvajovou linku číslo 17, která končí v obratišti Výstaviště. Ta navazuje na linku metra A ve stanici Staroměstská

Fotogalerie

Burgenland patří mezi cyklisticky nejpřívětivější regiony Rakouska. Holiday World 2011 Holiday World 2011 U stánku Holandska jsme objevili i jedno jízdní kolo. Holiday World 2011 Holiday World 2011 Holiday World 2011 Holiday World 2011 Holiday World 2011 Holiday World 2011 Holiday World 2011
redakce NaKole.cz, 10.02.2011
Vyzkoušejte
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
20 990 Kč
 (CK Frčíme)

Dunajská cyklostezka – Wachau na kole

Rakousko
28.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
9 900 Kč
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
21 450 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
03.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
13 990 Kč
 (CK Victoria)

Napoleonův ostrov Elba na kole

Itálie
05.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
9 990 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě před 5 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 před 7 minutami
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 21:32
NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 20:00
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
Komentáře k blogu Srpen 2023 – okolo Otavy dnes v 17:31
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

359 cyklistů (13 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024