reklama

Švýcarsko – ráj pro bikery

 (David Blažek)

Máte občas pocit, že vás při vyjížďkách na horském kole pronásledují nenávistné pohledy pěších turistů? Chcete-li zažít pocit bikerské svobody, aniž byste se museli obávat pokut nebo nadávek, vyjeďte se svým horským kolem do Švýcarska.

Cyklistům zima ve Vídni nevadí

Taková běžná zimní cyklistka vídeňská. (Lahar)

Do slavné metropole našich sousedů, Vídně, jsem na konci února odjel ze zcela jiných důvodů, než bylo sbírání podkladů pro následující článek. Nicméně za ten necelý týden, kdy se lámala zima s jarem, jsem nasbíral něco poznatků, o které se chci s vámi podělit.

Skotskem na sever po cyklotrase číslo 7

Značení skotské cyklotrasy č. 7 (Josef Vaníček)

Dálková cyklistika je o úniku, poznávání nových míst, zdravém životním stylu a svobodě pohybu. Naprosto při ní platí pravidlo, že cesta je cíl. Každá zatáčka, stoupání, sjezd či zastávka slibují nové výhledy, zážitky a pocity.

Sněžná kola v Umeå

Zimní Umeå (Jaroslav Paznocht)

„A v Praze kalamita jak na Sibiři, tři centimetry sněhu a u Muzea štyři,“ zní dnes už zlidovělá píseň slezského barda. Poslední zimy u nás nehrozí hromadami sněhu ani tuhými mrazy. Taktéž s tou cyklistikou to ve městech není nejslavnější. Ale já se přesunul nějakých 1500 km severněji, kde už zima umí ukázat své drápy. A protože Umeå je také město cyklistů, pojďme se společně podívat, jak to tady vypadá.

Na kole do Evropského parlamentu zdarma

 ()

S redakcí NaKole.cz se můžete vydat po stopách europoslance Edvarda Kožušníka na jeho cestě z Prahy do Štrasburku. Knížku Františka Šestáka si nyní můžete objednat a zdarma si ji nechat zaslat na svoji poštovní adresu.

Bike-tree – symbióza kola a stromu

Bike Tree ()

Při brouzdání po internetu jsme narazlili na unikátní přírodně-cyklistickou kuriozitu – jde o staré dětské kolo, které je ve výšce asi dvou metrů zarostlé do starého stromu.

Podél bývalé železné opony do „malého Berlína“

Špalíček na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad (Václav Vrtal, NaKole.cz)

Nejznámější cyklotrasou v Karlovarském kraji je bezesporu cyklostezka podél řeky Ohře. Pokud se po ní vydáte z Karlových Varů proti proudu, dojedete po značené trase až do Chebu. Projeďte se s námi odsud po místech, kudy po čtyřicet let vedla železná opona až na hraniční bod trojstátí Česka, Bavorska a Saska.

V Dolním Rakousku bez mapy

Schwarzataler Radweg vede údolím řeky s výhledem na alpské štíty. (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

V Dolním Rakousku jsme vyzkoušeli, jak se cestuje po cyklotrasách jen s pomocí reklamních prospektů a orientačních tabulí. Výsledek naší prověrky rakouského cykloznačení dopadl překvapivě.

Alpy začínají hodinu za Vídní

Nejvyšší vrchol Vídeňských Alp dosahuje přes dva tisíce metrů. (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Jedete po Dunajské stezce, úrodnou nížinou podél řeky se blížíte k Vídni. Jen hodinu cesty autem jsou přitom vzdálené alpské štíty s bělavou sněhovou čepicí, která mizí až s prvními přísliby léta. A právě tato část Dolního Rakouska dodnes okouzluje technikou, jež dokáže překonat alpská údolí mohutnými viadukty, po kterých se prohánějí parní lokomotivy. Podívali jsme se na tři místa, která dodnes vyvolávají údiv a okouzlují nejen vyznavače železnic.

Innská stezka vede pohodově mezi třítisícovkami

Pohled na městečko St. Moritz a stejnojmenné jezero (Switzerland Tourismus, Max Weiss)

„Hory jsou doma ve Švýcarsku“ říká jeden reklamní slogan. Ovšem přesto, že se této zemi připisuje celkem 48 vrcholů vyšších než 4 000 m.n. m., dokáže nabídnout i pohodovou cyklodovolenou. Tip na trasu, která provede cyklistu mezi horskými velikány, vede po Innské stezce.

« Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 12 Další »
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 před minutou
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 před 17 minutami
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 13:45
Co vás vytočilo 152 dnes v 12:41
Oblečení a outdoor Cyklosandály, výrobci a dostupnost dnes v 12:26
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 12:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 11:24
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

174 cyklistů (13 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023