reklama

Innská stezka vede pohodově mezi třítisícovkami

„Hory jsou doma ve Švýcarsku“ říká jeden reklamní slogan. Ovšem přesto, že se této zemi připisuje celkem 48 vrcholů vyšších než 4 000 m.n. m., dokáže nabídnout i pohodovou cyklodovolenou. Tip na trasu, která provede cyklistu mezi horskými velikány, vede po Innské stezce.

Pohled na městečko St. Moritz a stejnojmenné jezero
Pohled na městečko St. Moritz a stejnojmenné jezero
Foto: Switzerland Tourismus, Max Weiss

A jak že je toto království hor slučitelné s pohodovou cykloturistikou, ptáte se? Kopce, štíty, skály, sníh a led, to vše zde rozhodně potkáte, není však třeba se bát. Země helvétského kříže dokáže hravě nabídnout pohodovou a přesto aktivní cyklodovolenou, kterou bez speciálního tréninku zvládne naprosto každý cyklista. Tras a možností je nespočet, stačí si vybrat.

Innská stezka

Trasa od pramene Innu nad St. Moritz (po česku Svatým Mořicem) až k ústí do Dunaje v bavorském Pasově čítá celkem 517 značených kilometrů a bývá stálicí v nabídce cestovek i klubů. Velmi však závisí na úsecích, které jsou většinou na prodloužený víkend nabízeny. Nejkrásnější, nejméně okoukané a cyklisticky nejzajímavější jsou rozhodně úvodní partie této trasy. Při cestě po Innské stezce vám domovem bude především švýcarský kanton Graubünden, přírodně, historicky a především jazykově pestrá oblast, jejímž typickým znakem je trojjazyčnost. Ta je podpořená i jazykovým zákonem z roku 2008, kromě němčiny se tu zcela běžně v životě, na školách i v úřadech setkáte s rétorománštinou a italštinou. Tak tedy Guten Tag! Allegra! Buon giorno!

Putování můžete zahájit v průsmyku Majola, nedaleko geografického pramene řeky Inn. Užijete si stezku kolem horských jezer Lej da Segl a Silvaplanersee ve výšce 1800 m n. m. a vzápětí na vás vykoukne světoznámé středisko St. Moritz. Dějiště olympijských her v roce 1928 a 1948, místo, kde můžete potkat proslulý vláček Glacier Express či celebrity zvučných jmen zejména na zimní dovolené. A také místo příjemné klimatické zajímavosti – slunce zde údajně svítí plných 322 dnů v roce, nechť tedy tuto zkušenost udělá každý z vás! St. Moritz rozhodně neusíná na vavřínech – novinkou posledních let je zvýhodnění pro každého, kdo se zde ubytuje v hotelu na minimálně dvě noci. Takový návštěvník má pak nárok na lanovky zdarma.


Obrovský monolit připomíná, že St. Moritz se již dvakrát stalo dějištěm olympijských her, a to v letech 1928 a 1948.
Foto:  Switzerland Tourismus, Chris­tof Sonderegger

Následující cyklistické kilometry vás povedou kolem engadinského letiště a engadinského golfového hřiště. Ano, jste v oblasti zvučné rétorománštiny, která svou řeku Inn nazývá En a její údolí Engadin. Trasa postupně ztrácí výšku a již se blíží nádraží v Zernez. Za zastávku rozhodně stojí výborná místní pekárna s dobrotami oku i žaludku lahodícími a také Nationalparkmuseum při silnici 28 na Ofenpass, které velmi pestrou a interaktivní formou přibližuje přírodní bohatství Švýcarského národního parku založeného roku 1914, jediného NP ve Švýcarsku a nejstaršího v celé Evropě. Ti, kdo se nechají zlákat, často konstatují, že podobně zábavnou expozici ještě neviděli!

Následující kilometry stezky znamenají další ztrátu nadmořské výšky, projíždět budete malými městečky Susch a Lavin. Řeka Inn – vlastně promiňte En – se zde zařezává hlouběji a hlouběji do kaňonu a občas jsou slyšet vodáci na člunech či kajacích z peřejí vskutku divoké „bílé" vody. Úsek přes usedlost Guarda je zajímavý tím, že na relativně krátkém úseku naberete výšku zpět, ale výhled za to více než stojí. A pak už pozor, brzdy do pohotovosti – sjezd do lázeňského Scuolu stojí za pozornost a přichází za odměnu! Minerální voda v termálech s výhledem na zasněžené štíty, rétorománská kultura a architektura, malá perla zdejšího kraje. Centrum městečka určitě obohatí nejednu grafickou kartu vašeho fotoaparátu.


Odměnou za vystoupané metry do obce Guarda (1653 m) je kouzelný výhled.
Foto: Switzerland Tourismus, Fran­ziska Pfenniger

Čekají na vás pohodové kilometry vysoko nad soutěskou Martinaschlucht a přichází změna státní vlajky, hlásí se rakouské Tyroly. Přivítá vás městečko Pfunds a za ním cyklisticky přitažlivý přírodní cca 30 km dlouhý úsek do Landecku. Inn se zde stáčí k východu a krajina přináší střih, rázem jakoby jiný televizní program kolem vás. Široké údolí a již mohutná řeka znamená tak trochu konec malebného světa hor. Pro milovníky právě takové kulisy je ideální zde cykloputování ukončit a kultovní Innsbruck s jeho nepopiratelnou atmosférou navštívit při zastávce cestou zpět domů.

S drobnými potulkami tak máte k dispozici cca 150 km na šlapání, které lze výborně doplnit dnem pobytu v okolí St. Moritz. Tradiční švýcarské značení, tj. červená šipka s kolem, vás bude věrně provázet prvními dny, v Rakousku se pak značka mění na dobře známou zelenobílou. Kouzlo stezky tkví i v tom, že švýcarské etapy jsou často vedeny po nezpevněných cestách, šotolině či lesních stezkách. Trasa je tedy vhodná pro trekové či horské kolo, silničáři si tu na své nepřijdou – museli by vše objíždět po silnici a to by byla věčná škoda, kouzlo přírodní stezky se pak vytrácí.

A pokud své „švýcarské dny" obohatíte i gurmánskými zážitky – třeba typicky na vzduchu sušeným masem Bündnerfleisch, špeclemi Pizokels či výtečným vínem Pinot Noir, nebudete mít pravděpodobně o výběru své další cyklistické dovolené pochyb.

Užitečné informace:

  • www.graubuenden­.ch – stránky švýcarského kantonu Graubünden, kde se  budete především pohybovat (v češtině)
  • www.mojesvycar­sko.com – komplexní informace o Švýcarsku včetně např. předpovědi počasí (v češtině)

Autorka je průvodkyní CK Rubikon, která se specializuje na cyklistickou a aktivní poznávací dovolenou.

Fotogalerie

Pohled na městečko St. Moritz a stejnojmenné jezero Takovéto výhledy potkáte na Innské - nad jezerem St. Moritz se v pozadí tyčí třítisícovky Piz Padella a Crasta Mora. Inn v horním Engadinu u vesničky Zuoz. Odměnou za vystoupené metry do obce Guarda (1653 m) je kouzelný výhled. Obrovský monolit připomíná, že St. Moritz se již dvakrát stalo dějištěm olympijských her, a to v letech 1928 a 1948. Ve Scuol uvidíte takhle krásně malované domy. Ve Scuol uvidíte takhle krásně malované domy.
Ilona Rubáčková, 25.06.2012
Vyzkoušejte
 (CK Kudrna)

Vánoční lyžovačka na ledovci

Rakousko
26.12.2024 - 4 dny
zimní
Autobusem
17 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

 ()
Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50 km denně, pokračovali jsme v cestě na střední Slovensko. Oskarovy schopnosti se každým dnem zlepšovaly. Tažné lano zůstalo hezky odpočívat a Oskar se stal pro nás plnohodnotným cyklistickým…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

 ()
Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy sbaleno, stihly jsme i promazat kola (a vyloudit u paní ubytovatelky nový hadr na jejich utření) a vyjet chvilku před devátou. Asi 5 km se mírně stoupavá cesta zdála příjemná, ale za přístřeškem…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

 ()
Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás před třemi dny za Tarazem," pozdravil nás chlapík kdesi na benzínce. „To je docela dobře možné." „Nebyli jste tuhle kousek za Almatou?" zase jiný chlapík jinde. „Asi měsíc nazád? To jsme…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

 ()
Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka měla naplánovanou dovolenou v Itálii, my s Lenkou zájezd do Alp, ale nakonec jsme Dámskou odjely v tradičním termínu. Letos máme 13 jako šťastné číslo, 13.června jsme jely s Lenkou do…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

 ()
Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i neznačených cestách. V únoru vybíráme zájezd, vzácně se shodneme na termínu a místu. Původně jsme chtěly ve složení Helena, Lenka a já zdolat Grossglockner, ale bohužel zájezd byl již koncem…
HMS | 18.09.2024

O čem se mluví:

Cestování na kole Do Montpellieru včera v 23:22
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 23:11
Co vás zaujalo 282 včera v 22:07
Cestování na kole Pobaltí na kole včera v 15:49
Bezpečnost na kole Strongest K2 Spice Paper Sheets for sale in Los Angeles včera v 15:22
Technické rady Spice k2 sheet K2 Spice paper - K2 Liquid Spice včera v 15:07
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

349 cyklistů (3 přihlášení)

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024