reklama

Skotskem na sever po cyklotrase číslo 7

Dálková cyklistika je o úniku, poznávání nových míst, zdravém životním stylu a svobodě pohybu. Naprosto při ní platí pravidlo, že cesta je cíl. Každá zatáčka, stoupání, sjezd či zastávka slibují nové výhledy, zážitky a pocity.

Značení skotské cyklotrasy č. 7
Značení skotské cyklotrasy č. 7
Foto: Josef Vaníček

Okolní krajina není pouhá kulisa. Naopak hraje zcela stěžejní roli při vytváření celkového zážitku. Pokud si tedy chcete být jisti, že výsledný příběh bude opravdu epický, sbalte kolo a nepromokavé oblečení a vyrazte do Skotska. V Glasgow skočte do sedla a projeďte po cyklotrase číslo 7 napříč majestátní Skotskou Vysočinou až do Inverness.

Čeká vás 400 km drsné romantiky, dechberoucí scenerie, divoké přírody a nevypočitatelného počasí. Celkem vám cesta zabere pět až osm dní podle vaší zdatnosti a času stráveného kocháním. Možností ubytování je spousta od hotelů, přes B&B a kempy, až po volné táboření. Pro snadnou cestu zpátky stačí koupit jízdenku na vlak a zarezervovat si místo pro kola. Celá trasa je vedena po klidných silničkách a cyklostezkách s kvalitním značením pro snadnou orientaci.

Začátek je pěkně po rovince. Po vyjetí z centra Glasgow cyklotrasa směřuje na východ podél vodního kanálu Forth&Clyde. Ve městě Dumbarton se pak stočí směr sever k jezeru Loch Lomond a dále rovinatým krajem Centrálního pásu. Zastavit lze například u zámků Balloch nebo Buchanan. Ideálním cílem prvního dne je viktoriánské městečko Aberfoyle na hranici národního parku Trossachs.

Za Aberfoyle se začínají vlnit kopce Skotské Vysočiny a je to znát. Prudké stoupání stezkami skrze les Achray a pak prudký sjezd kolem jezírka Loch Drunkie je první ochutnávka její půvabné scenerie. Cyklostezka poté projíždí turistickým městem Callander a dále následuje nenáročné stoupání údolím Glen Ogle. Ve vesničce Balquhidder se nezapomeňte zastavit u hrobu zbojníka Roba Roye. Po krátkém sjezdu je příhodné etapu ukončit v malebném Killinu. Zde najdete například kamenný kruh Kinnell anebo temnou zříceninu hradu Finlarig.

Z Killinu se jede na východ po houpavé silničce kolem jezera Loch Tay. Na jeho břehu stojí rekonstruovaný crannog, tradiční skotská stavba na kůlech nad vodní hladinou. Alternativně se dá jet delší trasou skrz krásné údolí Glen Lyon a zastavit u 3000 let starého tisu Fortingall. Zpět na sedmičku se napojíte ve vesnici Kenmore. Následuje rovinatý úsek podél řeky Tay a možnost navštívit například hrad Menzies, nebo divokou zahradu House of Cluny. Cyklotrasa se později opět stočí na sever a k dalšímu přespání je vhodné horské středisko Pitlochry.

Jezero Loch Tay
Jezero Loch Tay, Foto: Josef Vaníček

Kousek za Pitlochry určitě navštivte hrad Blair a pak se připravte na dlouhé stoupání do průsmyku Drumochter. Okolní horská scenerie se pomalu změní. Doposud převážně zelené kopce jihu Skotské Vysočinu vystřídají vřesem a kameny pokryté vrcholky národního parku Cairngorms. Po dlouhém stoupání následuje dlouhý sjezd do údolí kolem řeky Spey, slavného hlavně díky whisky z nespočtu místních palíren. Zastavit se dá ve městech Dalwhinnie, Newtownmore nebo Kingussie, kousek od kterého je překvapivě safari park s mnoha místními i exotickými zvířaty, včetně dnes téměř vyhynulé skotské divoké kočky.

Poslední úsek putování je opravdu kouzelný. Nejprve se projíždí národním parkem Cairngorms a posledními zbytky kaledonského pralesa, který kdysi pokrýval celé Skotsko. Z Aviemoru se pak jede po nenáročných silničkách až do finální destinace, města Inverness, které leží mezi zálivem Moray a slavným jezerem Loch Ness. Po cestě určitě stojí za to zastavit se u ponurých hrobů Clava Cairn z doby bronzové a také na bojišti Culloden, kde byl v roce 1745 zlomen poslední odpor vzpurných horalů.

A co dál, je na vás. Sedmička zde sice končí, ale Inverness je vlastně jenom další křižovatka. Pokračuje například cyklotrasa číslo 1. Ta odsud vede buď na jih do Edinburghu, anebo dál a dál až na severní břeh Skotska. Nebo je možné vyrazit na západ a podél jezera Loch Ness a Kaledonského kanálu dojet do Fort Williamu ve stínu hory Ben Nevis. Pokud ale v Inverness finálně sesednete a začne se vtírat pocit nostalgie, jako fanfáru na konec doporučuji lodní výlet za delfíny do zálivu Moray.  

Autor článku je průvodce zájezdu Skotsko na kole a také dalších cyklozájezdů u cestovní kanceláře Mundo.

Přečtěte si také

Fotogalerie

Značení skotské cyklotrasy č. 7 Na dálkové cyklotrase č. 7 Jezero Loch Tay
Josef Vaníček, 25.02.2013
Vyzkoušejte
 (CK Bondo)

Skotsko na kole: Od Highlands až po Skye

Velká Británie
10.07.2024 - 14 dní
cyklistický
Letecky
28 740 Kč
 (CK Bondo)

Skotsko: Vysočinou na horském kole MTB

Velká Británie
10.07.2024 - 14 dní
cyklistický
Letecky
28 740 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 5 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 před 11 minutami
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:47
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 13:13
Elektrokola Výměna BMS dnes v 09:56
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 08:29
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

318 cyklistů (9 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024