reklama

Finsko – národní parky

Termín: 29.07.2022 - 06.08.2022, 9 dní
Cena od: 42 500 Kč

pěší turistika Letecky
Foto: CK Vlha

Turistika a poznání finské tajgy

Finská tajga a její nekonečné lesy jsou dýchajícími plícemi Evropy. Tato subarktická oblast jižně od polárního kruhu čítá tři úžasné národní parky: Oulanka, Riisitunturi a Syöte. Vládne zde nedotčená příroda, která nabízí fantastické možnosti pěší turistiky a cykloturistiky. Během tohoto 9 denního výletu navštívíme všechny tři národní parky finské tajgy. Navíc zavítáme na jednu z nejstarších husky stanic ve Finsku „Finn-Jann“ a v „arktické ZOO“ Ranua spatříme zdejší divoká zvířata (medvědy, vlky, rysy …) . Po túrách si po celou dobu pobytu můžeme užít saunový relax a navíc zažijeme tradiční finskou kouřovou saunu. Pro zájemce bude možnost splutí úseku průzračné řeky Pärjänjoki na kánojích nebo jezeře Naamankajärvi, případně možnost rybaření.

Program zájezdu

1. den: Let Vídeň-Helsinky-Kuusamo. Autobusový transfer (45 minut) do našeho ubytování.

2. den: Po snídani se vydáme na procházku do lesů a kolem jezera v blízkosti našeho ubytování. Odpoledne si užijeme tradiční finskou kouřovou saunu. Večeře.

3. den: Po snídani se autobusem přesuneme do národního parku Oulanka (1 hodina). Oulanka je jedním z nejpůsobivějších a nejoblíbenějších finských národních parků. Národní park Oulanka je jedinečnou kombinací severní, jižní a východní přírody. Krajinu tvoří borové lesy, říční údolí s písčitými břehy a na severu rozsáhlé močály. Má jedinečný říční ekosystém a je příkladem nedotčeného a divokého lesa v blízkosti polárního kruhu. Projdeme se po jedné z mnoha stezek vedoucí parkem (cca 15 km) a uvidíme slavné říční kaňony, visuté mosty a také jedny z nejpůsobivějších vodopádů ve Finsku.

Přejezd autobusem zpět na naše ubytování a večeře.

4. den: Po snídani přejezd autobusem do národního parku Riisitunturi (1 h 15 min).

Riisitunturi je velmi malebný národní park. Z vrcholu Riisitunturi Fell je vidět široké, otevřené jezero Yli-Kitka a za ním modravé svahy Kuusamo Ruka Fell. Oblast Riisitunturi se nachází v nejvyšší nadmořské výšce mezi Botnickým zálivem a Bílým mořem. Téměř bezlesý dvojvrchol Pikku Riisitunturi je nejvyšším z vrcholů, které přesahují 400 metrů nad mořem. Půjdeme po okružní trase (cca 11 km) parkem a cestou si budeme užívat skvělých výhledů do krajiny.

Přejezd autobusem zpět do našeho ubytování a večeře.

5. den: Po snídani se rozloučíme s oblastí Kuusamo a přejedeme autobusem do Jurmu (1h 45 min). V této malé vesnici nedaleko Taivalkoski navštívíme jednu z typických a také nejstarších finských psích stanic, Finn-Jann huskyfarm. Seznámíme se zde přibližně s 80 psy, kteří zde žijí, a dozvíme se vše o životě na farmě a psím spřežení. S několika psy se vydáme na malou procházku do přírody a také si zde vychutnáme oběd.

Po návštěvě nás autobus odveze do krásného hotelu Iso-Syöte na vrcholu kopce Syöte (45 min). Ubytování a večeře.

6. den: Dnes můžeme prozkoumat krásný národní park Syöte pěšky nebo na kole. Na místě lze zapůjčit kola. Nedotčenou přírodou parku vede řada turistických a cyklistických tras.

7. den: Po snídani nás autobus převeze do Ranua (1 hodina). Navštívíme jeden z nejseverněji položených zvířecích parků na světě. Arktický park Ranua je domovem arktických druhů zvířat, jako je lední medvěd, rys, sněžná sova, sob, los nebo rosomák.

Přejezd autobusem zpět do Iso-Syöte a večeře.        

8. den: Poslední celý den ve Finsku si můžete vybrat volitelnou aktivitu. Nabízí se turistika, kanoistika, rivertubing a rybaření. Samozřejmě lze opět vyrazit na pěší túru nebo na kolo.

9. den: Po snídani se loučíme s krásným Finskem. Transfer autobusem na letiště Kuusamo (1,5 h) a odlet do Helsinek a Vídně.

Ubytování

První ubytování: 4 noci v příjemném penziónu: v hlavní srubové budově jsou dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením . Další ubytování je zajištěno v chatkách pro 6+ osob, se společnou koupelnou a elektrickou saunou. V ceně ubytování je 1 x vstup do tradiční finské kouřové sauny.

Druhé ubytování: 4 noci v hotelovém resortu, ve srubech pro 8 osob se třemi dvoulůžkovými pokoji a jednou rozkládací pohovkou v obytné místnosti, společnou koupelnou a saunou. V ceně ubytování je možnost využití hotelového bazénu a sauny.

Cena zahrnuje

  • Zpáteční letenky Vídeň-Kuusamo
  • Transfer z/na letiště ve Finsku
  • Místní autobus/mikrobus pro přesuny
  • 8 x ubytování ve 2-lůžkových pokojích
  • Polopenze - bufetové snídaně, servírované večeře
  • Oběd na psí farmě (5.den)
  • Kouřová zážitková sauna
  • Návštěva husky stanice
  • Návštěva arktického parku "ZOO Ranua"
  • Průvodce
  • Informační materiály
  • Pojištění CK proti úpadku
  • DPH

Nástupní místa

Vídeň

Vlha
Cestovní kancelář:
Vlha
Náročnost: Co to znamená?
střední


Detaily zájezdu
pěší turistika Letecky
Navštívené země:
Finsko Finsko

Podobné zájezdy

Perly severu a západu Islandu – turistika

 (CK Hoška Tour)
09.06.2024, 8 dní
39 950 Kč
pěší turistika Letecky

Perly jižního Islandu – turistika

 (CK Hoška Tour)
16.06.2024, 8 dní
39 950 Kč
pěší turistika Letecky
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

209 cyklistů (7 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024