reklama

C&O Canal: na kole za americkou historií aneb Amerika a cyklistika

Ono se o tom nemluví a nejspíš obecně moc neví, ale USA je rájem pro cyklisty. Vážně. Je sice pravda, že Američané mají tendenci jezdit všude autem. Podle toho vypadají často jejich boubelaté postavy a tomu je také přizpůsobená silniční síť a infrastruktura. Ale víte-li kam zajet, najdete si terén pro každý druh kola.

Harpers Ferry
Harpers Ferry
Foto: Vít Pohanka

Takový MoabUtahu není jen bránou do národních parků Canyonlands a Arches, ale také vyhlášeným rájem pro horskou cyklistiku, podobně jako sousední stát Colorado a stezky ve Skalistých horách. Vyznavači silniční cyklistiky si přijdou na své prakticky kdekoli, hlavně ale na rovinatém středozápadě. A já mám jeden tip pro klasické rekreační „kolaře" na východním pobřeží: tažnou stezku kanálu, který měl kdysi spojit Atlantik s povodím řeky Ohio – zkráceně C&O Canal.

Pomník americké dopravní a hospodářské historii aneb trochu historie na úvod

Vodní cesty hrály v historii Ameriky obrovskou roli. Nejdřív to byly jen hlavní říční toky jako Mississippi, Missouri, Ohio nebo Hudson. Už v 18. století ale Američané po vzoru Evropy začali budovat umělé kanály s dobře upravenou stezkou po straně, po které mohli kráčet koně a mezci táhnoucí nákladní lodě. A jeden z těch hlavních měl spojit záliv Chesapeak a potažmo Atlantik s řekou Ohio a jejím prostřednictvím s Mississippi. Jenže tisíce převážně irských a německých dělníků v letech 1828 až 1850 vybudovaly jenom východní část dlouhou 184 mil (296,9 kilometrů), než začala doprava v kanálech prohrávat s rychle se rozvíjející železnicí.

řeka Potomac
Kanál bylo potřeba vybudovat protože je Potomac nesplavný.

Už samotná doba stavby naznačuje, jak gigantické to bylo dílo. Kanál po celé délce kopíruje řeku Potomac, která byla kvůli vodopádům a početným peřejím nesplavná. Budovatelé museli postavit 74 zdymadel, 11 akvaduktů, 240 propustek a jeden tunel dlouhý bezmála kilometr. I když se po kanálu přepravovalo hlavně uhlí, dříví a obilí až do dvacátých let 20. století, nikdy nesplnil očekávání investorů a stejnojmenná provozní společnost C&O Canal se utápěla v dluzích. V roce 1924 plavební cestu na mnoha místech vážně poškodily katastrofické záplavy a to definitivně zastavilo lodní dopravu.

TIP: Chystáte se na zájezd do USA? Nechte si ho vytvořit na míru nebo si vyberte jeden z poznávacích zájezdů do USA od CK Go2. Zúčastnit se můžete zájezdu Západem USA od 51 990 Kč na 10 dní.

Spása v podobě krize

Opuštěný kanál léta chátral. Záchrana pro unikátní technickou a stavební památku přišla paradoxně v době ekonomické krize. Vláda prezidenta Franklina Delano Roosevelta se snažila najít smysluplnou práci pro armádu nezaměstnaných a rozjela stovky projektů veřejně prospěšných prací po celé Americe. Jedním z nich byla obnova kanálu C&O a přilehlé tažné stezky jako místa pro rekreaci. Po několika letech se sice práce zastavily kvůli 2. světové válce, následný rozvoj automobilismu vedl k úvaze kanál po celé délce zasypat a využít upravený terén pro stavbu čtyřproudé silnice. Naštěstí pro příští generace a cyklisty ale zvítězily hlasy volající po zachování kanálu. Nejdříve se z něj stala Národní památka, ze které prezident Richard Nixon v roce 1971 udělal přímo Národní historický park, tedy území, které se těší stejné ochraně jako třeba známý Yellowstone nebo Grand Canyon.

Ideální trasa pro sváteční cyklisty

Cyklostezka
Cyklostezka a opuštěné zdymadlo na C&O Canal

Potenciál tažné stezky jako trasy pro rekreační cyklistiku byl zjevný. Už koncem 50. let 20. století se zaválcovaným štěrkem zpevnilo prvních asi 20 kilometrů povrchu mezi historickým Georgetownem ve Washingtonu a Velkými vodopády. Další úseky následovaly a dnes je na kole sjízdných celých skoro 300 kilometrů stezky podél kanálu z amerického hlavního města až do CumberlanduMarylandu na úpatích Apalačského pohoří. Převýšení je na téhle úctyhodné vzdálenosti zanedbatelné: celkem 184 metrů, tedy v průměru něco přes půl výškového metru na jeden kilometr. To ze stezky dělá ideální místo pro vyjížďky rodin s dětmi. Ty ale asi pochopitelně nejvíc drží v okolí měst, kde je také nejvíc možností občerstvení, odpočinku a samozřejmě parkovišť. Na některých místech může být hlavně o jarních a letních víkendech skoro těžko k hnutí. Platí to hlavně o začátku trasy u Washingtonu, nedalekých Velkých vodopádech na Potomacu nebo historickém městečku Harpers Ferry. Ale davům se dá snadno uniknout a nemusíte být zrovna cyklistický přeborník.

Prodloužený cyklistický víkend pro mírně pokročilé

Vyzkoušel jsem si to s kamarádem, diplomatem Danem Koštovalem před několika lety na vlastní kůži. V pátek ráno nás společná kamarádka a také diplomatka Vilma Anýžová odvezla autem do Cumberlandu na samotný konec stezky (viděno z Washingtonu). Tam jsme sedli na kolo a mírným tempem s občasnými zastávkami na občerstvení a odpočinek pokračovali celý den až do městečka Hancock, kde jsme se ubytovali v motelu. Podél stezky jsou sice vyznačená tábořiště, ale to víte, Dan i já už máme věkově něco „najeto", nepatříme mezi vyznavače stanování. Sprchu, studené pivo v lednici, pizzu na objednávku a pohodlnou postel po dni v pedálech považujeme za standard, nikoli zbytečný luxus. V sobotu jsme stejným lehkým tempem pokračovali do Harpers Ferry, městečka, kde se mimochodem útokem na zbrojnici federální armády legendární John Brown v roce 1859 pokoušel rozpoutat všeobecnou vzpouru otroků. Přišel sice o život stejně jako dva z jeho synů, ale zajistilo mu to neutuchající slávu. V neděli jsme dojeli zbytek trasy do Georgetownu. Nebýt nečekaně silné bouřky v posledním úseku a skutečnosti, že Dan píchl kolo doslova poslední kilometr před cílem, byla by to cyklistická výprava prostá jakýchkoli překvapení a dobrodružství. Dodnes rádi vzpomínáme na těch 300 kilometrů strávených bok po boku v sedle, které nám příjemně plynuly za družné diskuze o mezinárodní politice, historii Spojených států a různých jiných tématech vážných i nevážných.

Harpers Ferry
Harpers Ferry

Nesplněný cyklistický sen

Jeden záměr jsem ale bohužel za několikaletého pobytu v USA nestihl splnit: dojet na kole z Washingtonu až do Pittsburgu. Na stezku C&O Canal totiž v Cumberlandu navazuje Great Alleghany Passage, podobná trasa, po které se dá až do Pittsburgu relativně snadno dojet. A kdybyste byli opravdu zdatní cyklisti a měli dost času, můžete pokračovat dál na západ po cyklistické trase United States Bicycle Route 50 (USBR 50). Ta vás sice s různými objížďkami a přes trasy jiného značení může dovést až k jezeru Tahoe v kalifornské Sieře Nevadě. Přiznávám, že tak daleko mé ambice nesahají. Ale do toho Pittsburgu to z Washingtonu možná ještě někdy stihnu.

Fotogalerie

Harpers Ferry Kanál bylo potřeba vybudovat protože je Potomac nesplavný. Muzeum C&O kanálu u Velkých vodopádů Fauna na C&O Canal Cyklostezka a opuštěné zdymadlo na C&O Canal Zdymadlo číslo 7 u Washingtonu Harpers Ferry znovu
Vít Pohanka, 21.02.2019
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 44 před 15 minutami
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
Technické rady Nový gravel včera v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 18.04.2024
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

303 cyklistů (7 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024