reklama

Sv. Mořic turisticky – lanovky a hory

Termín: 03.09.2019 - 08.09.2019, 6 dní
Cena od: 10 800 Kč

pěší turistika Autobusem
Foto: CK Rubikon

Proslulý Sv. Mořic, průsmyk Bernina, Maloja - ráj pro turisty mezi horami, ledovci, jezery a lanovkami

Neboli od horských průsmyků a kaňonů do údolí v horské oblasti Sv. Mořice a horního Engadinu, tedy na horním toku řeky Inn. Připraveny máme výlety pro pohodáře, kdy s pomocí autobusu navštívíte atraktivní horská sedla a s pomocí lanovek horské vrcholy kolem 3.000 m n.m. Větší dravci mohou absolvovat náročnější túry, možností je nespočet! Co je absolutně nejpodstatnější - veškeré lanovky jsou nám plně k dispozici a zdarma! En je rétorománská podoba názvu řeky Inn, proto také nese údolí jazykem místních název Engadin. Během 5 dnů nahlédneme do oblasti Sv. Mořice (St. Moritz či rétorománsky San Murezzan), přilehlých jezer, slavných sedel Berninapass a Malojapass. A potkáme i červené vláčky Rhétské dráhy cestou do italského Tirana anebo slovutný panoramatický Glacier Express při jeho pouti do Zermattu. Podstatným znakem oblasti je také trojjazyčnost, podpořená jazykovým zákonem z roku 2008. Kromě němčiny se tu zcela běžně v životě, na školách i v úřadech setkáte s rétorománštinou a italštinou. Tak tedy Guten Tag! Allegra! Buon giorno! Vítejte! Pohoda v horách začíná!

Program zájezdu

1. den: Po poledni odjezd z ČR, příjezd Innsbruck, podvečerní procházka historickým centrem jako odměna za cca 7 hod. přesun autobusem. Docházková vzdálenost k hlavním památkám - Zlatá stříška (Goldenes Dachl), Císařský zámek (Hofburg), morový sloup s. Anny, apod. Možnost večeře ve městě či později v rámci ubytování. Nocleh v příjemném hotelu nedaleko Innsbrucku. Innsbruck leží na řece Inn, a tak stylově zahájíme naše putování po stopách pramene a horního toku této kultovní alpské řeky.

2. den: Autobusem přejedeme do Švýcarska a vyšplháme do výšky 2.300 m n.m. Nahlédneme do slunné Itálie, nacházíme se totiž na pomezí švýcarského kantonu Graubünden a italské provincie Sondrio, v masivu Bernina a známý to průsmyk Berninapass (2.328 m n.m.) máme na dosah. Pravě tudy si razí cestu Berninská dráha, jako jediná v Alpách bez použití vrcholového tunelu. Navíc nejde o žádnou zubačku, přestože její sklon je místy až 70‰, a proto si "vypomáhá" oněmi proslavenými oblouky na trati. Zkrátka taková železniční rekordmanka. My se porozhlédneme kolem jezera Lago Bianco a nafotíme první z mnoha švýcarských obrázků. Dále se přesuneme k dolní stanici lanovky na Diavolezzu, kde určitě vyjedeme zdarma lanovkou za sluníčkem do výšky takřka 3.000 m n.m. a pokocháme se parádními výhledy na ledovce této oblasti. Zde možnost pěšího výšlapu na Munt Pers (3,6 km, cca 2,5 hod., nadm. výška nejvýše 3.200 m n.m., nenáročná trasa vhodná i pro rodiny s dětmi) s velmi atraktivními pohledy do údolí, ledovce a směrem na Piz Bernina, nejvyšší vrchol oblasti. Přes Morteratsch (lze došlápnout ke splazu ledovce Morteratsch, plošně největšímu v celém regionu) se přesuneme do našeho hotelu, St. Moritz. na dohled. Podaří-li se počasí, jde o fantastický úvod, ryzí švýcarské hory všude kolem, o jejichž fotogeničnosti určitě nelze pochybovat. Dnešní den lze i vyšperkovat jízdou typickým červeným vozem rhétské dráhy. Vždyť vlaky, ty ke Švýcarsku jednoznačně patří! V hotelu setrváme 2 noci.

3. den: Následující den strávíme v oblasti proslaveného lyžařského střediska St. Moritz, dějiště olympijských her v roce 1928 a 1948, kde si užijeme procházku kolem horských jezer Lej da Segl a Silvaplanersee ve výšce 1.800 m n.m. a podíváme se i na samotný Malojapass, místo udávaného pramene řeky Inn. Rozhodně si nenecháme ujít výlet lanovkou na horu Corvatsch (3.303 m n.m.) a odtud podnikneme pěší výšlap kolem jezer směrem k další lanovce na Furtschellas, která nás navrátí zpět do údolí (výšlap cca 22,5 hod po vrstevnici či mírně z kopce, v nadm. výšce cca 2.700 m n.m.). S ubytováním na stejném místě jako včera má každý z nás absolutní "svobodu pohybu", místní dopravou se pohybujeme zdarma a zcela volně. Pokud bychom chtěli ještě více, můžeme se vydat i na Piz Nair (3.025), vyhlídkový vrchol na opačné straně údolí. Rozhodně je z hlediska programu z čeho vybírat! Samotné St. Moritz se rozkládá na břehu jezera Moritzer See, v nadmořské výšce 1.843 m. n.m. A čím že za pověst nablýskaného střediska skutečně vděčí? Jsou to jenom jména celebrit a bohatá klientela na zimní dovolené? Zdaleko ne, má to i svůj další důvod. Krom skvělých lyžařských terénů ve svém okolí a lázeňskému zázemí díky minerálním železitým pramenům s velkým obsahem oxidu uhličitého má totiž Engadin jednu vskutku klimatickou zajímavost - slunce zde svítí 322 dnů v roce! Snad tuto statistiku potvrdíme i my při naší návštěvě. Malou upoutávku na výhledy z hory Corvatsch můžete shlédnout zde - Corvatsch a Corvatsch II.

4. den: Ještě než opustíme St. Moritz, vyjedeme lanovkou na vyhlídkové plató Muortaz Muragl ve výšce 2.456 m n.m. Jde o místo s jednoznačně nejkouzelnějším výhledem na celé údolí. Vydáme se na úžasnou vyhlidkovou trasu Panoramaweg, nenáročnou trasu po vrstevnici (7 km, cca 3 hod., nadm. výška cca 2.700 m n.m.) až k sedačkové lanovce Alp Languard, která nám opět ušetří sestup do údolí. Odpoledne zamáváme údolí St. Moritz a přesuneme se do oblasti lázní Scuol. Řeka Inn - vlastně promiňte En - se zde zařezává hlouběji a hlouběji do kaňonu a občas jsou slyšet vodáci na člunech či kajacích z peřejí vskutku divoké „bílé“ vody.

5. den: Pověnujeme se lázeňskému Scuolu, ke kterému patří minerální voda v termálech s výhledem na zasněžené štíty, rétorománská kultura a architektura a malované domy. Vybrat si můžeme mezi procházkou unikátním centrem s malovanými domy a fotogenickou zastávku u kostela nad kaňonem řeky Inn, návštěvou lázní (vstup 26,50 CHF na 3 hod.) či výjezdem lanovkou na Motta Naluns (2.150 m n.m., 25 CHF zpáteční jízdenka), kterou si lze okořenit příp. zapůjčením koloběžky a 10km sjezdem zpět dolů do Scuol (30 CHF vč. vybavení a jízdy lanovkou nahoru). Odpoledne se přesuneme ke švýcarsko - rakouským hranicím, mineme odbočky na lyžařská střediska Samnau a Nauders, projedeme městečko Pfunds, vyzvedneme cyklisty a vydáme se na cestu domů. Večerní návrat do ČR.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu se snídaní 4 noci - 1x Rakousko a 3x Švýcarsko (z toho 2x na stejném místě). Vždy dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zařízením, vícelůžkový pokoj na vyžádání, jednolůžkový pokoj na vyžádání a za příplatek viz cena níže. Vstup do hotelového wellnes (sauna, vířivka, turecké lázně), kompletní dopravu, průvodce, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Veškeré lanovky (zubačky, kabiny, sedačkové lanovky) a místní doprava (bus, vlak) v oblasti Sv. Mořice zdarma!

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, Plzeň

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední


Detaily zájezdu
pěší turistika Autobusem
Navštívené země:
Švýcarsko Švýcarsko

Podobné zájezdy

Julské Alpy – turistika

 (CK Vlha)
30.07.2024, 6 dní
12 900 Kč
pěší turistika Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

349 cyklistů (14 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024