reklama

Bosna a Hercegovina na kole

Termín: 15.07.2020 - 26.07.2020, 12 dní
Cena od: 11 100 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Kudrna

Balkánské bajkování po horách Bosny a Hercegoviny

"Lid vůbec chová se k cyklistům naprosto slušně; po celé cestě neměl jsem nejmenší nepříjemnosti. Potká-li cyklista jezdce neb soumary, tu prosí jej majitelé bázlivých zvířat, aby sestoupil s kola, a učiní-li tak, poděkují velmi přívětivě. Stane-li se cyklistovi něco na kole, netají kolemjdoucí své radosti z toho, 'že gospodin rozbil koně', ale postojí a táží se s účastenstvím, mohou-li býti při správě nápomocni. Za pomoc nežádají náhrady nijaké, nutno jim takřka vnutiti několik krejcarů, neb ještě lépe trochu tabáku. (Doporučuje se míti s sebou několik balíčků obyčejného tabáku bosenského k tomu účelu.) Rovněž při zastávkách v hanech neb kafanách jest dobře vyjít přítomným přívětivě vstříc, mužové, ano i chlapci již chovají se vždy s jakousi zdrženlivou laskavostí vrozenou všemu lidu." (Jiří Daneš,1902)

…inu pojďme se také přesvědčit o pověstné balkánské pohostinnosti, podmanivé kráse horských scenérií, kde krom pastevců nepotkáme ani živáčka, a orientální kráse bosenských městeček a tržišť. Projedeme Národní park Sutjeska a patero bosenských pohoří. Navštívíme kulturně rozmanité Sarajevo s unikátní tržnicí Baščaršija i slavný Starý most v Mostaru. Večer vždy zakotvíme v civilizaci a ochutnáme výbornou balkánskou kuchyni. Cestujeme v jednom buse se zájezdem „Bosnou s krosnou“ (vícedenní přechody) a zájezdem „Hory Bosny a Hercegoviny“ (jednodenní túry), je tedy možné kombinovat cyklistiku s pěšími túrami.

Program zájezdu

1.-2. den: Po nočním přejezdu z ČR se seznámíme s balkánskou atmosférou centrální Bosny. Na rozjezd si dáme vyhlídkovou trasu v pohoří BJELAŠNICA. Navštívíme Lukomir - nejvýše položenou vesnici v Bosně a Hercegovině a přes malebné sedlo Gradina dojedeme k pramenům říčky Tušily ( ↔ 45 km, ↕ 700 m).

3.-4. den: Přes krasové pohoří VISOČICA přejedeme do údolí řeky Neretvy až k jezeru Boračko ( ↔ 55 km, ↕ 750 m). Zájemci si užijí rafting v úchvatném kaňonu Neretvy (cca 25 EUR). Od Boračka jezera vyrazíme přes vápencové království pohoří PRENJ do sedla Rujiště (↔ 30 km, ↕ 1.000 m).

5.-6. den: Projedeme se širokým krasovým údolím v podhúří Prenje, Veleže a Crvanje, navečer se podíváme k nejmohutnější bosenské vyvěračce Vrelo Bune (↔ 75 km, ↕ 750 m). Další den si od cyklistiky odpočineme, navštívíme hercegovskou perlu MOSTAR se slavným Starým mostem. Můžeme si projít muzea, fotogalerie, orientální tržiště, či jen posedávat u kávy. Navštívíme i staré osmanské město Počitelj a vykoupeme se pod vodopády Kravica. Večer se autobusem přesuneme do NP Sutjeska na východu země.ong>a odpoledne se autobusem přesuneme do NP Sutjeska na východu země.

7.-9. den: Tři dny strávíme v NP SUTJESKA. Nejprve vyrazíme údolím mezi pohořími Lebršnik a Volujak, poté sjedeme do vesnice Tjentiště (↔ 42 km, ↕ 600 m). Místními furgony vystoupáme do sedla Prijevor a po svých dojdeme k malebnému Trnovačku jezeru. Od jezera je možné vyběhnout na nejvyšší bosenskou horu BOSANSKI MAGLIĆ (2.386 m). Zájemci mohou na Prijevor vyjet na kole. Třetí den zamíříme k Orlovačku jezeru v pohoří ZELENGORA (↔ 65 km, ↕ 1.100 m).

10. den: Poslední cyklistický den projedeme podhúřím Treskavice zpátky do pohoří Visočica a Bjelašnica a zalesněnými svahy Igmanu sjedeme do Sarajeva (↔ 85 km, ↕ 1.400 m). Lze zvolit i méně náročnou variantu a vypravit se jen do pohoří Treskavica (↔ 45 km, ↕ 500 m).

11.-12. den: S Bosnou se rozloučíme výletem na bobovou dráhu z XIV. ZOH a prohlídkou hlavního města SARAJEVA s pohnutou historií. Nakoupíme suvenýry, vypijeme poslední bosenskou kávu a vyrazíme zpět do ČR. Příjezd do Brna v ranních hodinách.

Cena zahrnuje

  • dopravu autobusem včetně kol
  • 9x ubytování (1x horská chata, 6x balkánský kemp, 2x tábořiště)
  • vstupné do NP Sutjeska a k Trnovačku jezeru
  • průvodce
  • pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, připojištění odpovědnosti
  • zákonné pojištění CK
  • Chimpanzee pišingr

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední - vysoká

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
horské

Detaily zájezdu
cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina

Podobné zájezdy

Balkán na kole

 (CK Kudrna)
05.06.2024, 12 dní
18 900 Kč
cyklistický Autobusem

Bosna a Hercegovina na kole

 (CK Kudrna)
10.07.2024, 12 dní
14 900 Kč
cyklistický Autobusem

Makedonie na kole (MTB)

 (CK Kudrna)
26.07.2024, 10 dní
20 900 Kč
cyklistický Autobusem

Národní parky Černé Hory a Albánie na kole

 (CK Kudrna)
14.08.2024, 12 dní
15 100 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

213 cyklistů (7 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024