reklama

Srbsko turisticky

Termín: 12.07.2019 - 21.07.2019, 10 dní
Cena od: 11 990 Kč

pěší turistika Autobusem
Foto: CK Vlha

Balkánský poloostrov je sice součástí evropského kontinentu a není od nás nijak zvlášť vzdálený; po překonání zhruba tisícovky kilometrů se však naráz ocitáme v úplně jiném světě. Ve světě, kde platí jiné tradice i společenská pravidla, jiné hodnoty. Budeme-li vnímavými návštěvníky i dobrými hosty, přinese nám putování po srbských horách spoustu zajímavých zážitků, které nás budou motivovat k návratu. Příroda je tu stále mimořádně zachovalá a obyvatelé vysoko položených vesnic s ní žijí v harmonickém soužití. Srbsko má bohatou středověkou historii s významnými památkami v podobě rekonstruovaných středověkých pravoslavných klášterů. To vše, spolu s nezaměnitelným temperamentem místního obyvatelstva, hudbou i výtečnou srbskou kuchyní tvoří důvody pro poznávání této krásné země.

Program zájezdu

1. den pátek:
Odjezd v odpoledních hodinách z ČR, noční přejezd přes Bratislavu, Maďarsko do Srbska.

2. den sobota:
Kolem poledne příjezd do Zlatiboru, ubytování. Zlatibor je první a nejstarší horské turistické centrum v Srbsku, ležící 230 km jihozápadně od Bělehradu, na cestě do Černé Hory.

NÁVŠTĚVA SKANZENU VE VESNICI SIROGOJNO A JESKYNĚ STOPIĆA PEĆINA

Autobusem přejedeme malebnou krajinou Dinárských hor do vesničky Sirogojno. Navštívíme skanzen, který dokumentuje život této oblasti v 18. a 19. století. (možnost zakoupení místních výrobků a specialit). Dle aktuálních možností občerstvení v místní restauraci. Přejezd k jeskyni Stopića pećina - menší sestra tureckého Pamukkale s říčkou Ponor, která tvořící travertinové kaskádovité stupně.

3. den neděle:
NA NEJVYŠŠÍ HORU TORNIK, KE SKALNÍ PRŮRVĚ PRERAST A DŘEVĚNÉMU KOSTELÍKU DOBROSELICE

Od hráze jezera Ribničko se vydáme přes hřeben k vrcholku Lupoglav (1139m). Z něj pak máme před sebou nádherné výhledy na celý zalesněný hřeben. Vystoupáme na nejvyšší vrchol Torniku, odkud se otvírají panoramatické výhledy na krajinu Zlatiboru. Zde je možnost občerstvení. Od vyhlídkové věže s vrcholu pak pokračujeme hřebenem v sestupu lesem kolem samoty do údolí, k parkovišti u spodní stanice lanovky, kde bude čekat autobus. Přejedeme do osady Dobroselice - prohlídka starého dřevěného pravoslavného kostelíku, stojícího mezi pět set let starými borovicemi. Asfaltovou silničkou přejdeme kolem zemědělské samoty ke skalní průrvě Prerast a po její prohlídce se vrátíme zpět k autobusu.

4. den pondělí:
PŘECHOD HŘEBENE ČIGOTY A ČUKERU

Autobusem dojedeme k nástupnímu místu - k silničce vedoucí k druhému nejvyššímu vrcholu Zlatiboru - Čigota (1422 m.n.m.). Vystoupáme na Čigotu a pokračujeme panoramatickou hřebenovou cestou, z níž se naskýtají nádherné výhledy na celou oblast Zlatiboru. Pokračujeme až na vrchol Ćuker (1359 m.n.m.), z něhož sestoupíme k hlavní silnici, kde nás bude čekat autobus.

5. den úterý:
KRAJINOU KUSTURICOVÝCH FILMŮ - NÁVŠTĚVA DRVENGRADU A JÍZDA HORSKOU ÚZKOKOLEJKOU ŠARGANSKÁ OSMICA

Ze Zlatiboru se autobusem přesuneme do národního parku Tara a navštívíme „kusturicovu" vesnici Drvengrad, která vznikla jako kulisa k filmu „Život je čudo" (Život je krásný) od nejznámějšího srbského režiséra Emira Kusturici . Za svou vesnici získal v roce 2005 i prestižní Evropskou cenu za architekturu. V současnosti slouží jako turistická atrakce a konají se tu filmové festivaly nekomerčních filmů.

Po prohlídce vesnice se přesuneme ke starému vlakovému nádraží Mokra Gora. Odtud projedeme nejzajímavější část úzkokolejné trati Šarganská osmica, která překonává na 15-km trati „Mokra Gora - Šargan Vitasi" výškový rozdíl 300 metrů, projíždí 22 tunelů, z nichž nejdelší měří 1667 metrů.

6. den středa:
Po snídani se autobusem přesuneme do místa dalšího pobytu do Prijepolje, ubytování v útulných pokojích kláštera Mileševo. Odpoledne výstup kaňonem řeky Mileševky ke zřícenině středověkého hradu Mileševac na skalním ostrohu nad mešitou na Hisardžiku. Společná večeře ve stylové rybárně v kaňonu řeky Mileševky.

Město Prijepolje leží v jihozápadní části Srbska na trojmezí hranic Srbska, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory. Město leží na úpatí pohoří Jadovnik a na soutoku řek Mileševky a Lim.

7. den čtvrtek:
Národní park ZLATAR - KOLEM KAŇONU UVAC ZA SUPY BĚLOHLAVÝMI

Planina Zlatar je krasová oblast s nejvyšším vrcholem Golo brdo (1627 m.n.m). Tvoří ji rozlehlé náhorní planiny se starými zemědělskými samotami, malebně zasazenými do krajiny. Přírodním skvostem národního parku je přírodní rezervace „Uvac". Vody řeky Uvac zde zařezaly svoje koryto hluboko do vápencových skal a zformovaly kaňon se strmými až 350 metrů vysokými vápencovými srázy.

Ráno se přesuneme přes Sjenici k nástupu na celodenní výšlap ke kaňonu Uvac. Kolem opuštěných samot vystoupáme nad nádherně meandrující kaňon řeky Uvac k vyhlídce Molitva (Modlitba), z níž máme možnost pozorovat majestátně kroužící supy bělohlavé. Okružní cestou přes náhorní planinu Zlatar se vrátíme zpět.

8. den pátek:
KAMENA GORA - PUTOVÁNÍ NA GUVNIŠTA A SVETI BOR

Ráno přejedeme do stejnojmenné osady Kamena Gora, která bude východiskem našeho putování. Nejprve se vydáme ke Svaté borovici (Sveti bor), tyčící se majestátně na severním svahu pohoří, s panoramatickými výhledy na protilehlou náhorní planinu Jadovnik. Poté si vyšlápneme lesními cestami i horskými loukami na okružní túru tímto malebným pohořím, přičemž si projdeme i osadu Guvnište.

9. den sobota:
Po snídani odjezd z Prijepolje a po cestě možná zastávka na tržnici ve Zlatiboru, kde lze nakoupit jak místní suvenýry, tak množství domácích potravinářských produktů (sýry, pršuty, salámy, med, likéry, ovoce a zelenina). Odjezd zpět do ČR.

10. den neděle:
Návrat do ČR po půlnoci, či v brzkých ranních hodinách.

Cena zahrnuje

  • Doprava dle počtu účastníků - mikrobusem (autobusem)
  • Ubytování (4x v penzionu ve Zlatiboru, 3x v útulných pokojích kláštera Mileševo)
  • 4x Polopenze v Zlatiboru
  • 1x Společná večeře v Prijepolje
  • Informační materiály
  • Průvodce
  • Pojištění CK proti úpadku
  • DPH

Nástupní místa

Olomouc, Prostějov, Vyškov, Brno

Vlha
Cestovní kancelář:
Vlha
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední


Detaily zájezdu
pěší turistika Autobusem
Navštívené země:
Srbsko Srbsko

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

279 cyklistů (18 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024