reklama

Zima cyklisty neodradí, v Rakousku jezdí na kole každý třetí

 (Michal Křivohlávek)

Stále více lidí jezdí na kole po celý rok a ani sníh a déšť pro ně nejsou překážkou – alespoň tedy u našich sousedů v Rakousku. Letos v zimě tu kolo vytáhl každý třetí cyklista.

Mají se cyklisté bát novely silničního zákona?

 (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Na internetu se šíří poplašné zprávy o novele silničního zákona, který právě prochází Poslaneckou sněmovnou. Přednost na přejezdech prý bude mít za následek vyšší počet sražených a zabitých cyklistů. Co skutečně obsahuje takzvaný „malý cyklistický balíček“ a co by jeho přijetí znamenalo v každodenním životě, si můžete přečíst v dnešním článku.

Za sluníčkem na sever (3.) – Souostroví Åland a Stockholm

Na Ålandech jsme občas kolo vyměnili za motorový člun. (NaKole.cz)

Teď v zimě byste nejspíš na palubě trajektu uprostřed Baltu asi dlouho nevydrželi. Většina lidí by raději zalezla do kajuty nebo seděla na baru u horkého nápoje. Uprostřed léta je ale plavba na Ålandy pro suchozemce nevšedním zážitkem.

Řeky se zvedly, voda zalila cyklostezky

Pražská náplavka, kudy vede páteřní stezka podél Vltavy, je místy pod vodou. (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Rtuť teploměrů vylétla nahoru a v kombinaci s tlustou vrstvou sněhu to znamená jediné – rozvodněné řeky. Na mnoha místech se pod vodou ocitly cyklostezky, které vedou podél českých řek. Na svojí okružní cestě Prahou jsem se přesvědčila, jak jsou na tom cyklostezky v okolí Vltavy. (aktualizováno 15. 1. 2011)

Zell am See & Kaprun – malý eden pro cyklisty

 (Milan Zajíc)

Příjemná a nenáročná dovolená pro rodiny s dětmi může být jen pár stovek kilometrů od našich hranic. Rakouská oblast Zell am See & Kaprun, která bývá někdy nazývaná Pinzgau, je známá především příznivcům zimních sportů.

Sezóna cestovatelských veletrhů a festivalů začne příští týden

 (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Zima je období, kdy většina z nás oprašuje mapy, pročítá staré deníky a uspořádává fotografie z dovolené. Zároveň je to ale období, kdy se plánují cesty k novým horizontům. Příslibem blížící se letní sezóny jsou cestovatelské veletrhy a festivaly. Kde všude můžete načerpat inspiraci na dovolenou...

Jitka Kocyanová: České dráhy mají dobře nakročeno

Na kole v Norsku. (archiv J.Kocyanové)

Jitka Kocyanová  pracuje na ředitelství Českých drah a jako čerstvá vedoucí oddělení produktů dostala nově na starosti také služby pro cyklisty. Jak České dráhy chtějí zaručit, aby se každý dostal s kolem do vlaku, jak fungují půjčovny kol a čím se liší české dráhy od švýcarských, o tom jsme si povídaly v její kanceláři na vltavském nábřeží.

Budou přívěsné vozíky za kola konečně legalizovány?

V České republice dnes jezdí tisíce vozíku, většina z nich je dovezená z Německa. (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Přestože na českých cestách jezdí tisíce dětských přívěsných vozíků za kola, naše zákony se k nim stále neznají. Od příštího roku může být vše jinak. Ministerstvo dopravy připravuje návrh novely silničního zákona, který by měl mimo jiné upravovat problematiku vozíků. Naše země by tak konečně dohnala legislativní zpoždění, které má vůči ostatním zemím EU. (aktualizováno 19. 1. 2011)

Přeprava dětí na kole – sedačky, vozíky nebo nákladní kola?

 (Tomáš Cach)

Český parlament by měl v roce 2011 rozhodnout o dalším osudu cyklopřívěsů, které slouží k přepravě dětí. Podívejme se, v čem se vozí děti u našich evropských sousedů.

Co si přeje pod stromeček redakce NaKole.cz

Ať vám Ježíšek na svém poštovním kole přiveze hromady dárků. (Květoslav Syrový)

Vánoce jsou odjakživa především svátky naděje. Za všechny kolaře, bikery i městské cyklisty jsme sepsali dopis Ježíškovi. Pod letošním vánočním stromkem sice naše přání nenajdeme, v příštích letech by splnění alespoň některých z nich velmi potěšilo.

« Předchozí 1 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 50 Další »
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

277 cyklistů (2 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024