reklama

Vodácká Albánie

Termín: 18.05.2018 - 27.05.2018, 10 dní
Cena od: 11 800 Kč

vodácké Autobusem
Foto: CK Kudrna

Dobrodružná výprava po albánských řekách

Albánie je země, která dokáže chytit za srdce každého milovníka Balkánu či Východu. Směsice kultur, spletitá historie a malebné kulisy mohutných hor opakovaně překvapí a potěší i zkušené dobrodruhy. Tento zájezd si užijeme na řekách, které jsou zařezány v hlubokých údolích a nad nimi se tyčí vysoké hory s rozesetými malebnými vesničkami. Jsou to řeky plné kamení s průzračně čistou vodou z tajícího sněhu. Nevynecháme ani nejkrásnější kaňon Evropy, kterým protéká řeka Osum. I když Albánie již není zdaleka opomíjeným koutem Evropy, ve vnitrozemí nás ještě stále čekají divoké řeky, nespoutaná přiroda a především nezkažená pohostinnost místních obyvatel a pastevců, kteří pečují o svá stáda stejně jako před sto lety. Trajektem po přehradě Komani zažijeme i trošku jiný "vodácký" zážitek. Toužíte-li zažít bezpečné dobrodružství v krásné balkánské přírodě, vyražte s námi na tento vodácký zájezd.

Program zájezdu

1.–2. V pátek navečer odjedeme z Brna a noční jízdou přes Slovensko, Maďarsko a Srbsko dorazíme až do Makedonie na tábořiště u řeky Radika. Podvečer stihneme ještě návštěvu kláštera Sv. Jovana Bigorského, kde můžete vidět nádherné dřevořezby, které jsou opravdovou chloubou tohoto kláštera ležícího ve svahu.

3. Překročíme hranice do Albánie a hned se vrhneme na první albánskou řeku - Skumbin, který se klikatí v relativně širokém údolí, místy vynáší na skálu, jindy se rozpeláší do příjemných WW II peřejí. Po vodáckém programu se přesuneme k jihu do kempu u Ohridského jezera, jehož voda je natolik průzračná, že místy je viditelnost až do 22 metrů hloubky!

4. Dopoledne dojedeme k hornímu úseku vodnaté řeky Vjosa, která na území Albánie přitéká ze sousedního Řecka. Čeká nás rychlá jízda ve slepencovém kaňonu, kde okolní dvoutisícovky budou sledovat náš výkon na vodě obtížnosti ZW-WW II+. Na bivak se rozložíme u oblíbených termálních pramenů při spodním konci kaňonu říčky Lengarices.

5.–6. Po ranní koupeli vyrazíme na náročnější přejezd do města Berat. Toto město plné červených střech a tisíce oken, také nazýváno albánským Bělehradem, bylo v roce 2005 vyhlášeno památkou UNESCO. Ubytování v kempu ve městě umožní zájemcům podvečerní prohlídku města i s jeho středověkým hradem. Další den se dokodrcáme výše do hor, k nástupnímu místu na řeku Osum. Sevřený kaňon porostlý jedinečnou vegetací připomíná ztracený svět a z kolmých stěn padající vodopády, jistě i vás přesvědčí, že je jednou z nejkrásnějších řek Albánie (WW II-II+). Po vodácké části dne vyrazíme k severu, kde se cestou utáboříme.

7.–8. Čeká nás poslední řeka na albánském území - mohutná Valbona. Po prohlídce části horního úseku řeky, jenž je výzvou i pro ty nejlepší kajakáře (WW VI), nasedneme na navazující, stále ještě vodácky velmi zajimavý úsek. Tato část toku je místy sevřená ve skalnatém kaňonu a je zakončena mohutnými peřejemi (do WW III). Další den ranním trajektem přeplujeme přehradu Komani, což pro nás bude úplně jiný „vodácký“ zážitek. Pak se již autobusem přesuneme k pevnosti Rozafa nad městem Skodra a na nocleh se utáboříme v Černé Hoře.

9.–10. Dopoledne si užijeme horní úsek nádherné černohorské řeky jménem Tara (WW I-III) a pak už vyrazíme nočním přejezdem zpět domů do ČR, kam dorazíme v odpoledních hodinách.

Vodácká náročnost

ZWC - WW III

Zájezd je určen pro zkušenější vodáky, doporučujeme předchozí zkušenost s proudící vodou (min. jeden člen posádky)

Cena zahrnuje

dopravu mikrobusem, 4x nocleh v kempu, 3x nocleh na tábořišti, půjčení vodáckého vybavení (loď, pádlo, vesta, přilba), poplatky na řeku Osum a Radiku, průvodce, vodácké instruktory, pojištění léčebných výloh, zákonné pojištění CK a 2x Chimpanzee pišingr

Cena nezahrnuje

vodácké oblečení, které s ohledem na jarní termín, teplotu a obtížnost řek vřele doporučujeme (je možné si jej objednat přes naši CK - neopren za 630 Kč/os./zájezd, neoprenovou obuv za 360 Kč/os./zájezd a vodáckou bundu za 360 Kč/os./zájezd)

Nástupní místa

Brno, Bratislava

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední


vodácké Autobusem
Navštívené země:
Albánie Albánie

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

697 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024