reklama
Země: Francie Francie

ZNancy do Bordeaux

Vlakovaná

Štěstí přeje připraveným. A také jazykově vybaveným.
Ale hezky popořadě.
Ráno, krátce po deváté, první schody na nástupiště číslo 15 hlavního nádraží v Norimberku, slunce začíná připalovat, ale vagón je klimatizován, kolo na háku a já zabořen do pohodlného křesla si libuji:
"Moudrý muž si, Jindřichu"
Vše těžké v ruksaku na zádech, kolo i s brašnami násobně lehčí než nákup láhvového na víkend, a místenka mé pohodlí jistí až do Karlsruhe.
Tam mě čekal "test odolnosti".
Z nástupiště 7 se na nástupiště 10 dostanete tak, že sestoupíte schody do podchodu, pak vystoupáte jiné na perón 12, ten přejdete na druhý konec, opět schodiště dolů, do pochodu a pak posledních pár stupňů zase nahoru a jsem tam.
Jen morous by si stěžoval, nikoliv ostřílený ocyklenec.
Na triku siluetu Mont Ventoux, předstírám klid světoběžníka. Je to čím dál tím těžší, když si uvědomuji, že na tentýž vagón určený pro kola čeká dalších osm cyklistů. Zkušenost je to, co se nedá nikde vyčíst, musí se prožít.
"Vy vystupujete kde?"
Blízkost Francie mi zjevně otáčí slovosled.
Jde o to navršit kola na sebe tak, aby vespod byla ta, co vystupují nejdále, ideální je utvořit ten sendvič tak, aby se svrchu postupně odebíralo. Věc trochu komplikuje, že část vagonu vyhrazeného pro kola náleží současně i kočárkům, a ty s námi jedou dva a navíc máme návštěvu, manželský pár středního věku si usmyslel, že ty sklápěcí sedačky, které vytváří prostor pro kola, jsou určeny pro pohodlné sezení s tím, že si mohou natáhnout haksny do uličky. Mírná domluva kolegů cyklistů nepomáhá, jedna kolegyně se vydala hledat pomoc u průvodčího, ale ten byl kdoví kde.
"Jsou to Němci?"
Ptám se sám sebe a vyhodnocuji, že ano, ale asi ti odněkud od Erfurtu nebo Drážďan.

Tak na ně se musí tak, aby rozuměli.
"Štég auf, šajze" zařval jsem a zabralo to.
Už se pakují a my rozmísťujeme kola podle dohodnutého pořadí.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: včera v 18:16
Autor: Jindra8526
  • Re: ZNancy do Bordeaux

Dokonalé štěstí vydrželo jen do příští stanice, kde nastoupil tři další bicyklisti. Zřejmě proto, že na tom sluníčku nepodcenili pitný režim a pokračovat dál na kole by bylo nejen nebezpečné, ale i proti předpisům.
    Posilněni si nalhávali, že jsou silní a statečně blokovali uličku i a vstupní a výstupní dveře.
    "Na ty nemůžeš jak knížepán z Rumcajse, potřebují rozkaz, to mají v genech."
    Prošajzoval jsem se tedy ven v Appenweieru a čekal mě , poslední vlak, asi 25 km do Strasbourgu.
    "Bude-li zle, pojedu po ose, to dám..."

Ale ocitnul jsem se v jiném světě:
    "Prosím, děkuji, nepřekážím vám? Jedete zdaleka?"
    "Ano, merci."
    "Ale, že je dneska oteplilo."
    "Oui, teploučko tedy je..."

A to jsem ještě nevěděl, co mě čeká ve Strasbourgu
    Zítra už jen jeden vlak, do Nancy.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: včera v 18:17
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Ještě plán trasy, jak to dopadne se neví.
    Adi 1000, mám na fo 12 dní,nemělo by to bolet.

Vloni jsem naprosto dětinsky začal sbírat magnetky z míst, která jsem projel.
    Rěkl jsem si, až budu mít čas, o každém něco napíšu, a vydám to v knížce. Ale v životě jsem neměl tak málo volného času, jako v důchodu....

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: včera v 19:01
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

https://photos.app.goo.gl/XnqP9fbF1fWD8cBW6

Fotky z "vlakování".

Ale mám- li byt malinko užitečný.
    Vyjíždím z Norimberku, protože ten je v rozumné vzdálenosti, kam mě Soňa hodí autem.

Ale v podstatě, i kdybych jel vlakem z Prahy,v Norimberku musím přesedat. Vlak Norimberk -Karlsruhe je v pohodě, objednáte přes web DB, i s kístem pro kolo (v každém vagonu má číslo 211, bacha na to, taky jsem už věšel kolo na hák co zaplatil někdo jiný,vagon 3 místo 2). Koupíte-li dlouho dopředu, není to drahé.

Pak další vlak, Karlsruhe - Konstanz (přesedání v Appenweier na spoj so Strasbourgu) je problém. Kola jezdí zdarma a v sezoně je to jako dnes. Vždycky jezdím brzy zjara, tak prostě jsem "nebyl připraven".

Kdybych to tušil,zůstanu v Karlsruhe a druhý den se projedu po břehu Rýna do Štrasburku. A to také všem doporučuji.
    Ten lístek není levný platil jsem 18 plus 9, za pár kiláků a ve stresu.

Ušetřil jsem jeden den, pokud vás nic netlačí, nedělejte to.

Jinak z Norimberka do Štrasburku to je dva dny, 170 plus 150. První den je náročnější, musí se přejet údolí říčky Kocher.

Strasbourg není ještě Francie ale Alsasko, proti Německu tu změnu ale poznáte.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: včera v 21:24
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Zase jedeš? Také se chystám vyjet, tentokrát k Baltu. Na jihu je moc horko.
      Tak přeji šťastnou cestu, tu potřebuje každý cestovatel.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: včera v 22:23
      Autor: Brahma
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Jedu, už jsem se těšil jako děcko.
        Tedy vlastně nejedu.
        Vyjedu až v pondělí.

Cestu ze Strasbourgu do Nancy znám, a Udolí zdymadel by stálo za projetí, ale chci se podívat do Musea secesní školy v Nancy. Byl jsem tam se Sonou před 15 lety, fotky nemam, jen co si pamatuji. Čistá secese.

Na kole bych to nestihnul. A pak už chci jet, rodný dům Jany z Arcu (byl jsem tam, ale bylo zavřeno), katedrála v Sens (první gotická katedrála), prostě, tak, kde mě to zajímá, musím i přenocovat, aby kolo bylo OK na pokoji.

Nevadí mi to, pojedu pomaleji.

Hodně štěstí v cestě na Balt, což znamená, hlavně aby nefoukalo.

Když už si troufáš tohle, máš na Paříž.
        Rád tě vezmu napodzim s sebou, a ukecáme snad i Lelka.
        Nemusíme tam byt za týden, 10 dní v cajku. Ale udělat se to musí :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: včera v 23:33
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Uvidíme. Hlavně bych nechtěl jet v celodenním studeném dešti, což je to, co ty rád podnikáš.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: dnes v 01:14
          Autor: Brahma
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Do vaší knihovny
Tip na letošní dovolenou

Bretaň na kole

(CK Mamut tour)
20.06.2025, 10 dní
22 500 Kč
cyklistický Autobusem

Korsika na kole

(CK Frčíme)
25.06.2025, 10 dní
22 900 Kč
cyklistický Autobusem

Provence na kole: Od Verdonu až po Camargue

(CK Bondo)
27.06.2025, 10 dní
21 740 Kč
cyklistický Autobusem
Seznamka

Hledám: Znovu zažít lásku a štěstí....

Hledám: Znovu zažít lásku a štěstí....
13.06.2025
Něco jsem v životě zažila, něco splnila, něco dokázala a něco si užila. Jsem samostatná, aktivní a spokojená.…

Hledám: Horsky prusmyk lezení na kole v Ceske Republice

Hledám: Horsky prusmyk lezení na kole v Ceske Republice
20.05.2025
Ahoj, jsem 76letý maďarský cyklista. Rád bych zdolal určitá menší stoupání v Česku během 2-3 dnů počínaje 22. a 23…

Hledám: aktivní, sportovně založenou partne

Hledám: aktivní, sportovně založenou partne
17.05.2025
Hledám aktivní, sportovně (pochopitelně) založenou partnerku na kolo (silniční i MTB, ideálně z Prahy do kopců …
Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

101 cyklistů (4 přihlášení)

Z Brna na Lago di Garda a kousek zpět

Po loňském úspěchu s cestou do Říma přemýšlíme s Radkem kam dál. Padají divoké návrhy ("Zbláznil jsi se? Tam…
Monolema | 10.06.2025

Pobaltí 2023 - 2. část

...s mírným zpožděním... Z Litvy do Lotyšska Tuto cestu jsem si poprvé ani nepsala žádný deníček, ani nic…
Peggy | 24.04.2025

Norsko 2024 aneb za tučňáky a pižmoni

Dovrefjell Dovrefjell je pohoří v jižním Norsku v krajích Møre a Romsdal, Trøndelag, Innlandet. Na severu je…
šíp | 23.04.2025