reklama
Země: Francie Francie

Z Nancy do Bordeaux

Vlakovaná

Štěstí přeje připraveným. A také jazykově vybaveným.
Ale hezky popořadě.
Ráno, krátce po deváté, první schody na nástupiště číslo 15 hlavního nádraží v Norimberku, slunce začíná připalovat, ale vagón je klimatizován, kolo na háku a já zabořen do pohodlného křesla si libuji:
"Moudrý muž si, Jindřichu"
Vše těžké v ruksaku na zádech, kolo i s brašnami násobně lehčí než nákup láhvového na víkend, a místenka mé pohodlí jistí až do Karlsruhe.
Tam mě čekal "test odolnosti".
Z nástupiště 7 se na nástupiště 10 dostanete tak, že sestoupíte schody do podchodu, pak vystoupáte jiné na perón 12, ten přejdete na druhý konec, opět schodiště dolů, do pochodu a pak posledních pár stupňů zase nahoru a jsem tam.
Jen morous by si stěžoval, nikoliv ostřílený ocyklenec.
Na triku siluetu Mont Ventoux, předstírám klid světoběžníka. Je to čím dál tím těžší, když si uvědomuji, že na tentýž vagón určený pro kola čeká dalších osm cyklistů. Zkušenost je to, co se nedá nikde vyčíst, musí se prožít.
"Vy vystupujete kde?"
Blízkost Francie mi zjevně otáčí slovosled.
Jde o to navršit kola na sebe tak, aby vespod byla ta, co vystupují nejdále, ideální je utvořit ten sendvič tak, aby se svrchu postupně odebíralo. Věc trochu komplikuje, že část vagonu vyhrazeného pro kola náleží současně i kočárkům, a ty s námi jedou dva a navíc máme návštěvu, manželský pár středního věku si usmyslel, že ty sklápěcí sedačky, které vytváří prostor pro kola, jsou určeny pro pohodlné sezení s tím, že si mohou natáhnout haksny do uličky. Mírná domluva kolegů cyklistů nepomáhá, jedna kolegyně se vydala hledat pomoc u průvodčího, ale ten byl kdoví kde.
"Jsou to Němci?"
Ptám se sám sebe a vyhodnocuji, že ano, ale asi ti odněkud od Erfurtu nebo Drážďan.

Tak na ně se musí tak, aby rozuměli.
"Štég auf, šajze" zařval jsem a zabralo to.
Už se pakují a my rozmísťujeme kola podle dohodnutého pořadí.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 14.06.2025
Autor: Jindra8526
  • Re: ZNancy do Bordeaux

Dokonalé štěstí vydrželo jen do příští stanice, kde nastoupil tři další bicyklisti. Zřejmě proto, že na tom sluníčku nepodcenili pitný režim a pokračovat dál na kole by bylo nejen nebezpečné, ale i proti předpisům.
    Posilněni si nalhávali, že jsou silní a statečně blokovali uličku i a vstupní a výstupní dveře.
    "Na ty nemůžeš jak knížepán z Rumcajse, potřebují rozkaz, to mají v genech."
    Prošajzoval jsem se tedy ven v Appenweieru a čekal mě , poslední vlak, asi 25 km do Strasbourgu.
    "Bude-li zle, pojedu po ose, to dám..."

Ale ocitnul jsem se v jiném světě:
    "Prosím, děkuji, nepřekážím vám? Jedete zdaleka?"
    "Ano, merci."
    "Ale, že je dneska oteplilo."
    "Oui, teploučko tedy je..."

A to jsem ještě nevěděl, co mě čeká ve Strasbourgu
    Zítra už jen jeden vlak, do Nancy.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5

Ještě plán trasy, jak to dopadne se neví.
    Adi 1000, mám na fo 12 dní,nemělo by to bolet.

Vloni jsem naprosto dětinsky začal sbírat magnetky z míst, která jsem projel.
    Rěkl jsem si, až budu mít čas, o každém něco napíšu, a vydám to v knížce. Ale v životě jsem neměl tak málo volného času, jako v důchodu....

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5

https://photos.app.goo.gl/XnqP9fbF1fWD8cBW6

Fotky z "vlakování".

Ale mám- li byt malinko užitečný.
    Vyjíždím z Norimberku, protože ten je v rozumné vzdálenosti, kam mě Soňa hodí autem.

Ale v podstatě, i kdybych jel vlakem z Prahy,v Norimberku musím přesedat. Vlak Norimberk -Karlsruhe je v pohodě, objednáte přes web DB, i s kístem pro kolo (v každém vagonu má číslo 211, bacha na to, taky jsem už věšel kolo na hák co zaplatil někdo jiný,vagon 3 místo 2). Koupíte-li dlouho dopředu, není to drahé.

Pak další vlak, Karlsruhe - Konstanz (přesedání v Appenweier na spoj so Strasbourgu) je problém. Kola jezdí zdarma a v sezoně je to jako dnes. Vždycky jezdím brzy zjara, tak prostě jsem "nebyl připraven".

Kdybych to tušil,zůstanu v Karlsruhe a druhý den se projedu po břehu Rýna do Štrasburku. A to také všem doporučuji.
    Ten lístek není levný platil jsem 18 plus 9, za pár kiláků a ve stresu.

Ušetřil jsem jeden den, pokud vás nic netlačí, nedělejte to.

Jinak z Norimberka do Štrasburku to je dva dny, 170 plus 150. První den je náročnější, musí se přejet údolí říčky Kocher.

Strasbourg není ještě Francie ale Alsasko, proti Německu tu změnu ale poznáte.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5

Zase jedeš? Také se chystám vyjet, tentokrát k Baltu. Na jihu je moc horko.
      Tak přeji šťastnou cestu, tu potřebuje každý cestovatel.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: Brahma
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Jedu, už jsem se těšil jako děcko.
        Tedy vlastně nejedu.
        Vyjedu až v pondělí.

Cestu ze Strasbourgu do Nancy znám, a Udolí zdymadel by stálo za projetí, ale chci se podívat do Musea secesní školy v Nancy. Byl jsem tam se Sonou před 15 lety, fotky nemam, jen co si pamatuji. Čistá secese.

Na kole bych to nestihnul. A pak už chci jet, rodný dům Jany z Arcu (byl jsem tam, ale bylo zavřeno), katedrála v Sens (první gotická katedrála), prostě, tak, kde mě to zajímá, musím i přenocovat, aby kolo bylo OK na pokoji.

Nevadí mi to, pojedu pomaleji.

Hodně štěstí v cestě na Balt, což znamená, hlavně aby nefoukalo.

Když už si troufáš tohle, máš na Paříž.
        Rád tě vezmu napodzim s sebou, a ukecáme snad i Lelka.
        Nemusíme tam byt za týden, 10 dní v cajku. Ale udělat se to musí :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5

Uvidíme. Hlavně bych nechtěl jet v celodenním studeném dešti, což je to, co ty rád podnikáš.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 15.06.2025
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3

Ne oslavu 17. listopadu jezdím sám, to bych nikomu nudělal. A taky pod proudem :-)

Che to dřív,ale počasí si nevybereš.
            Dneska třeba leje, ale mám to na háku :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 15.06.2025
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6

Na tyhle železniční anabáze bych neměl, zvlášť ne takhle naložený jako ty. Mě ničí jeden nástup a výstup z vlaku s kolem jen s malou brašnou nebo malým batohem. Jeden přestup i když mám hodně času v rezervě je na hranici únosnosti a takhle nacpaný vlak kolama bych už nejspíš nedal. Máš můj neskutečný obdiv :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 16.06.2025
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Mám to fakt vychytaný, v brašnách je co nic neváží, všechno ostatní je v ruksaku na zádech.
        Koupil jsem si takový,co se nechá srolovat, žádné vychytávky, dlouho na tůře bys ho na zádech nechtěl mít.

Kdysi mi Soňa ušila ruksak, lehounký, do kterého jsem nacpal všechno, někde najdu fotku.

Fungovalo to, ale blbě.
        Obcas jsem byl do úzkych dveří vlaku moc široký.
        A taky jsem měl všechnona zádech, žadná lábuž.

Když rozumně dám do brašen vše objemné, ale lejké, unesu kolo i s brašnama. A to těžké je na zádech.

Jasně, voser nastane v okamžiku když moc cyklounů jede stejným vlakem.

Frantíci to regulují, musíš si koupit zvláštní místenku na kolo za euro, tedy jen v sezoně.

Bezvlaku to nejde, je to fakt daleko, do Nancy od nás 700? A pak dalších 1000?

Musel jsrm to zkrátit.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5

Jasný, trénink dělá mistra :-)
          Jsou to velké země a všechno hodně daleko, tak je jasný, že buď přidat na cestu pár týdnů nebo prostě nějak přetrpět vlak.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

hele, až si budete stěžovat na cestování vlakem s kolem, půjčím vám některý ze svých klasických ocelových cesťáků s koženými brašnami... V tu ránu budete ty svý ověšený vehikly chválit jakožto etalon lehkosti a skladnosti... :)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 18.06.2025
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

A zkoušel si už nechat doma kovadlinu a kovářské nářadí? :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Pro kvalitní zážitek ani kovadliny s sebou není třeba.. stačí jen délka toho kola, takže tam, kde počítali jen s připosraženou silničkou se nevejde... dál zapomeň na jakékoli zavěšení na háky... jednak tím zničíš falcový ráfek (jasně už na začátku 20. století se dělaly stojany na zavěšení kola u fabrik... jenomže prázdného a stojan se necukal a počítal s délkou klasického cesťáku), druhak blatník, protože kolo je dlouhé a dole se válí právě na něm....

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Dneska jsem svým přátelům publikoval na FB, jak vypadá dnes moje kolo, tak jak jsem to léty vymyslel, že mi to bude sloužit a vyhovovat.

Protože mám habaděj času, do cíle dnešní etap to je asi 35 km po rovině, ukáži vám to svoje kolo a jeho vybavení.

Začnu rovnou "palubní deskou".
              Vidíte dva telefony, a navigaci Garmin, kterou ovšem používám jen jako "palubní počítač" a stínítko radaru.
              Důležité údaje jsou vlastně jen průměrná rychlost a ujetá vzdálenost, protože podle toho odhaduji kdy kam dojedu, a ty další jako VO2, tepová frekvence či kadence, by snad měli smysl pro mého lékaře, kdybych nějakého měl, a jak dále poznáte, byl by potřeba spíše psychiatr, a tomu by ta data byla také k prdu.
              Naviguji aplikací on-line Mapy cz, na to telefonu co nastojato. Ten naležato, starší model, používám jako přehrávač muziky, reproduktor se kývá na řídítkách, a taky je založní možností navigace.
              Tohle všechno žere proud a krmím z powerbanky v rámové brašně.
              Proč záložní telefon na navigaci?
              Občas prší, telefony jsou vodovzdorné, ovšem jak je mokrý konektor, přestanou nabíjet. A protože jsou žravé, jen s jedním nabitým bych nemusel dojet.
              A už se mi to stalo. A protože byl mokrý, nešel dobít, nešlo volat - situace "más to vypnutý, tak si pamatuj, že jestli seš živej, tak tě zabiju až to zapneš!" a podobné láskyplné vzkazy od Soni.
              Jasně, bystřejší se ptají: "Čím to ten Pařík fotil"?
              No jasně, třetím mobilem co si vezu jako zálohu zálohy.
              A taky jsem ho už použil, ne kvůli dešti ale kvůli tomu, že mi ten navigační ukradli.
              Světlo. To už bylo společně a radarem nainstalované na kole když jsem ho koupil. Napájí se ze z baterie zamontované v rámu, ale vydrží šajnit tak 3,5 hodiny.
              A pak tma a i pro světlo vzadu - radar.
              Vezu tedy náhradní baterii, a radar jsem opatřil vlastní powerbankou, dokáže svítit tři dny. To mám v té brašně na zadním nosiči. Ta modrá škatulka je moje wify na simku. On line všude. A nebyl bych to já, kdybych si nevezl i náhradní světýlko na řídítka.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6

Neviditelný cyklista = mrtvý cyklista.

A to už je skoro všechno, tedy kromě nabíječek baterie přehazovačky, pro sichr taky dvakrát, a bezdrátovou nabíječku na telefony. Bezdrát nabije i promočený foun.

Nemám každý den bydlení jako dnes, kdy mohu sušit prádlo na slunci, ale prát a sušit musím každý den.ch b
                Tedy miniaturní fén a pětimetrová prodlužovačka.
                V mnoha hotelích v koupelně není výkonná zásuvka, ale v pokoji nějaká je. Pro vysavač uklízečky.
                Napadá-li vás, že v hotelových koupelnách bývají fény, zapomeňte. Mají tepelnou pojistku, nedokáží tři hodiny v kuse sušit prádlo.

Tak takhle vypadá moje výbava.
                Pak, pochopitelně pár hadříků a ty další nezbytnosti :-)

https://photos.app.goo.gl/CtGmYAqTGjyCeY5U8

Prostě cestuji jinak než před 15 lety, ale odšlapat si to musím

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5

Já si až tak moc nestěžuji, jen jsem prostě objevil další maličkost, cestovat místním vlakem v Německu v sezoně, je dost napínavé, a je lepší se tomu vyhnout.

Když jedeš daleko, máš rezervované místo pro kolo i sedadlo, není problém, jen ty schody a tak.
          Ale když je ve vlaku moc kol, protože jedou zadarmo, je to fakt trochu napínavé, jestli se dostaneš ven, spíše než dovnitř.

Frantíci to v některých regionech řeší místenkou pro kolo. Je za euro, a musíš se registrovat, jinak do vlaku s kolem nesmíš, i když pro SNCF jedeš zdarma. Je 8 míst pro kola?
          Prodají 8 místenek.

Ale samozřejmě, je to Francie, mnozí na to pečou a vlakem pro 8 kol jede klidně 12, ale vědí, že jedou jaksi trochu načerno, tak se chovají slušně a pomáhají.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Mám pro tu holku prostě slabost.
    Asi protože je úplně jiná.
    Ona hluboce věřící a v čele vojska, já neznaboh a i Josef Švejk je proti mě udatný bojovník a hrdina.

Nemůžu to pustit z hlavy, a to nejen proto, že skoro v každém městě sladké Francie je její jezdecká socha, kde obvykle třímá meč tak, aby vypodobňoval kříž.
    Sama ovšem meč k boji nikdy nepoužila, nikoho nezranila a už vůbec nezabila. Zato, jí chuďeru, několikrát postřelili šípem.

Jela v čele vojska a ti za ní jí bezmezně věřili.
    Je-li Panna s námi, máme vítězství jisté.
    Tak silný symbol, tak pevná víra.

Měla holka prostě pech.
    Kdyby se narodila v naší době, diagnostikovali by jí jasnou schizofrenii, chvilku by jí léčili, a když by poctivě užívala prášky, ani řidičák by jí nesebrali.

Hlasy jí ovšem řekly ať dá na frak Angličanům, a nechá korunovat dauphina Karla francouzským králem
    A ona, holka sotva odrostlá pubertě to udělala.
    (Teď mě napadá jaká by to dneska byla mela kdyby vsichni schizofrenici udělali co jim hlasy řekly).

No, a po korunovaci už příliš populární Jeanne se nehodila, od uctívání je tu král.

A pak se stalo, to,co provází celé dějiny lidstva.
    Kdyby jen nevděk, podrazy, msta vyfutrovaná nefalšovaným a brutálním sadismem.

Je to už nějaký pátek, co to nešťastné devatenáctileté Jeanne v Rouenu na tom rynku udělali. Byl jsem tam, a stále mě z toho mrazí, i když by mělo pálit.

Dneska jsem byl na opačném konci životní pouti Jeanne d'Arc.
    Narodila se v malém, tmavém domku ve vsi Domrémy, vzdálené den na kole z Nancy. Tedy, říkal jsem si, že ton Monte Christo to měl na ostrove If snad i útulnější.
    Ale jasně, nebyla skleněná okna, tak aby se v zimě neprotopilo, těch děr zakrytých kůží bylo minimálně.
    A pak něco jako museum ale protože po děvčeti toho moc nezbylo, vlastně jen nástěnky a postery, občas s triviální "interaktivní" mediální presentací, která jistě musí svým amaterským provedením pobavit každého hráče počítačových games.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6

Vzpomenul jsem si na přítele Dr. Milana Hlavess, a naši debatu o tragickém směřování musejnictví.

A pak už jsem jen dvakrát zatočil šlapkama, a dojel do cíle dnešního putování, Neufchateau.
      104 km není žádný rekord, ale o ten mi nešlo.

Říkám si, co by Jeanne řekla dnešní Francii?
      Ale jako bezvěrec, nemám asi ani sebemenší naději se to někdy dozvědět.

Obrazky jsou ve videu

https://www.relive.com/view/vMv8LnQRAPv

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Poklidno

Nevím, čím to je, snad že i lenošivější usoudili, že v úterý by i oni mohli jít do práce, nebo snad tím vedrem, které od včerejška na Lotrinsko útočí, prostě silnice jak vymetené.

Za celých 45 kilometrů, než jsem se dostal na frekventovanější silnici do Joinville jsem viděl 4, slovy čtyři, jedoucí auta. Ticho, klid, nekonečně odstínů zeleně.
    Našlapoval jsem jen zlehounka abych to kouzlo nezakřiknul.

Nevzpomínal jsem nostalgicky na léta dávno minulá, což se mi občas na kole přihodí, ani jsem nepřemýšlel, co bych měl udělat, jakmile se vrátím, což mě v sedle potkává častěji, než záchvaty sentimentu.

Prostě jsem totálně odpojil.
    Radoval jsem se z toho zeleného poklidna a jako malé děcko na kolotoči si přál, ať to nikdy neskončí.

A pak, asi na dvacátém kilometru mě dojel nějaký cyklista a hned, jestli jako mluvím anglicky.
    Celý svět mluví špatnou angličtinou, to je mi otázka.
    Holanďan na cyklovýletě.
    Ale já v tu chvíli neměl chuť s nikým klábosit, rušil mi mé kruhy. Kdybych chtěl spolujezdce, neplahočím se po Francii na kole sám. Moje jednoslovné odpovědi jej neodradily, žvanil a žvanil.
    A pak mu zazvonil mobil: "promiň tohle musím vzít" a já se opřel do pedálů, abych mu ujel.

Zpátky do svého poklidna.
    Pak mi došlo, že si mnohem víc vážím toho, co mám, když mi to na okamžik seberou.

Hledal jsem, a moc se snažil, ale mé poklidno se už nevrátilo.

A dojel jsem do Joinville o dvě hodiny dřív než otevřeli hotelovou recepci, a zajel se tedy kouknout do centra, kde jsem objevil podnik nazvaný "Le 100 pression", po našem "100 točených" a chápete že jsem to musel prozkoumat. Točené neměli ani jedno, a považte v té hromadě lahví nebylo ani jedno české pivo.
    Samozřejmě, že jsem to majitelce podniku, bylo to milé děvče tak kolem třiceti, vyčinil. A přidal se jeden z hostů, a abych netrpěl, zaplatil mi nějaké podle něj dobré pivo, a pak jsem mu to musel vrátit, a kdybych nemusel do hotelu, jsem tam pořád a bavíme se jen o pivě a to na vysoce odborné úrovni.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6

Děvčeti jsem slíbil karton plzně, až tu budu jinak, než na kole.

Prostě letos mi vyšla dovolená na úterý 17. června.

Jo, to video:

https://www.relive.com/view/vwq1e8e3JBq

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -7

Piva spousta, chápu, že se tam dá ochutnávat. Jen ochutnávání po půllitrech je problematické a rychle končí.
        Já dnes, teď vyjíždím k Baltu.
        Přeju pěkné počasí a málo aut :)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Šťastnou cestu - Bonne route, to si tu přejí cyklouni, když se potkaj8

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6

Únava

Dneska jsem si nasadil přilbu.
    Přátelé si mě dobírají, na co jakože ji mám, když jak vidí z fotek, je pořád na nosiči.

Vlastně ze tří důvodů.
    Aby mi nepršelo na kebuli, aby mi neulítla ušanka, když je zima a pak, abych nedostal úpal.
    Člověk nemusí být jaderný fyzik, aby věděl, o jakou z těch tří možností šlo dnes.
    Měl jsem před sebou jen 35 kilometrů, podél kanálu. Naprosto odpočinková trasa.
    Jasně, přichystali na mě trochu past, asi 5 km cesty uzavřeno kvůli tomu že opravují její povrch, objížďka po silnici vedle, přes malý kopeček. A na kopečku značka, že jako silnice je "barré". A opravdu.
    Taky tam kousek té silnice opravovali.

Milá paní pošťačka mě varovala: "Tudy neprojedete".
    Aha, mám místního znalce, snad mi poradí kudy.
    No poradila mi tu uzavřenou cyklostezku.
    Už jsem si říkal, že přidám k třiceti dalších patnáct, dvacet objížďky přes kopečky.
    Ale ta milá dáma měla nápad.
    "Řekněte si těm dělníkům, třeba vás pustí."
    A pustili, i s kolem mi přes ten výkop pomohli.

A pak už z kopečka dolů a zpátky na cyklostezku, vše v pořádku, vyřešeno bez zajížďky a na mě jako by někdo hodil duchnu. Udělalo se mi tak nějak mdlo a chtělo se mi spát.
    "Máš to jen 20, buď trochu chlap!"
    hecoval jsem se, ale moc to nepomáhalo. Jel jsem jen na tři válce, pomalinku, a z displeje odečítal ne kilometry, ale stovky metrů. Jenže na kole je to tak, že nemůžeš říct "kašlu na to". Musí se dojet.
    A tak jsem dojel.

Tři dny v sedle, po delší době, mám právo na únavu.
    V tomhle vedru.

https://www.relive.com/view/veqzdpLX37O

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -7
  •      

Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

Datum: 19.06.2025

No, přežil jsem.
    Prostě v 9 hodin ráno jsem nasednul na ten cajk, a za 8 hodin a 14 minut z něj slezl.
    Poctivá směna, bez pauzy na sváču nebo oběd.
    Nikdo mě nenutil, abych to dělal, tak je zbytečné si stěžovat.

Všude hodně krásy k vidění.
    Užiju si to snad na fotkách, protože moc jsem toho neviděl. Jak jsem totiž zastavil, měl jsem oči plné potu.

Ale i tak, byl ke mě osud laskavý, protože když už to vypadalo, že mě to uvaří, objevil se lesík s trochou stínu.
    A vítr, co mě lechtal zboku, byl příjemně chladný.

Nebudu se vykecávat, jdu máčet řiť v heřmánku :-)

Video:

https://www.relive.com/view/vKv2dNzEYo6

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -7

Také mne dnes bolí zadek. V poledne to bylo opravdu nepříjemné, ale po namazání se to trochu usadilo a už se to nezhoršovalo. Doufám, že zítra to už bude dobré.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3

Já mám řiť zapařenou jako nepřebalované mimino.
        A tak jsem dostal i mast pro mimina, lékárnice usoudila, že bude nejlepší.

A pak mě chytla alergie. Svědění, slzení očí a rýma, furt teče z frnáku.

Lékárnice fakt skvělá, zeptala se na příznaky, a sáhla správně, zakapal jsem a rychle to ustupuje.

Problém bude ta řiť.
        Zítra jen 70, snad to bude O.
        Prostě máme už léta a neduhy, ale bojujeme...

Drž se chlape, bude líp.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -7

Zkus Sudocrem. Tím nic nezkazíš. https://www.vmd-drogerie.cz/sudocrem...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 20.06.2025
          Autor: abernathy
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Dostal jsem nějakej hojivej krém pro batolata, ráno jsem měl řiť v cajku.
            Ještě drobný problém s očima, alergie netuším na co, ale taky na to maj kapky a zabírá to.
            Ono by to bylo nenormální, kdyby všechno šlo superhladce.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6

Já používám osvědčenou Ondřejovu mast (pro batolata na zapařeniny)- kupuji v lékárně v Bruntále, ale měla by být i v jiných lékárnách a vozím sebou na delší cesty v 0,5dl kelímku. Tvoje sedlo je sice pohodlné a měké, ale v letním horku se zadek zaboří a protože nemá otvor(sedlo), tak se zapaří raz dva..

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 21.06.2025
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Zapařená řiť jest důsledkem sedla a gatí ze syntetických materiálů. Kůže na sedle a ošoupané jeansy nebo manšestráky naostro na zadeli blaho nejvyšší :)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Dnes už byl zadek OK, zvyknul si. Loni mi ve Slovinsku také dala mast na opruzeniny batolat a skvěle fungovala.
          Na alergii očí si kapu alergochrom. Táhnu ho s sebou.
          Přeji šťestnou cestu. Štěstí potřebuje každý poutník.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Cesta jde pořád dál a dál
            kupředu, pryč jde od mých vrat.
            Daleko už mi utekla
            a musím za ní pospíchat.
            Na těžkých nohou dám se vést
            až k větší cestě, nežli znám,
            tam, kde se stýká mnoho cest.
            A potom kam? To nevím sám.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Podle toho, co jsem slyšel, je štěstí důležitější než zdraví. Na Mírově je plno zdravejch lidí, co se jim štěstí vyhnulo. :-))

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Není štěstí jako štěstí. Jedno je lidský stav duše. To je to, po čem prahneme a nevíme moc jak toho dosáhnout. Každý to má jinak a je to hodně i o jeho osobním nastavení.
              Druhé je o zdárném a nekonfliktním stavu akce. Tu zatáčku prosvištíš vysokou rychlostí a kolo se ti nepodsmýkne. V křižovatce najdeš únikovou cestu před konfliktem s autem. Tohle štěstí poutník opravdu potřebuje.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3

Sens

Dvořák, tak se ten chlap jmenoval. Architekt Dvořák.
    Učil nás v druhém ročníku na stavební průmyslovce dějiny architektury. Byl to takový pošuk, nosil francouzské barety, mluvil klopotně a tak zadrhával, ale architekturu miloval a když o ní vyprávěl, zapomínal na čas a občas i na slova, a tak jeho vyprávění působilo hodně zmateně.
    Taky používal nesrozumitelné příměry.
    O secesi nám třeba řekl, že je to jako když si kluk udělá z novin čepici a proběhne ulicí.
    A o Sens nás také učil.
    Že tady je vůbec první gotická katedrála na světě.
    Že ty "oblouky se zalomily". A ukazoval nám nějaké černobílé fotografie.
    Vůbec ta doba tehdy byla taková černobílá, ale my, za těmi ostnatými dráty jsme spíše jen tušili než věděli, že svět okolo je barevný.

Inu, oblouky se zalomily, zalomil jsem to tu i já.
    Katedrálu nepřehlédnete, i když dostat jí na fotku celou je skoro nemožné, je obklopena budovami a portál do náměstí jako napotvoru opakují.
    Ale vevnitř "jako nová" a marně hledám to dvanácté století. Chybí mi tu profesor Dvořák, aby mě ukázal ty původní zalomené a odlišil je od nových.

Jinak mu tu nic nechybí.

Video:
    https://www.relive.com/view/vRO7Z75NwKv

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Konečně jsem dorazil k řece Loira.
    Chtěl jsem vám jí vyfotit, ale můj mobil se mnou přestal mluvit, prý až vychladne, zkusí to znova.
    A popravdě, nato lovit z brašny záložní mobil kvůli fotce, co mohu pořídit ráno, a pak ještě několik dalších dní, se mi tuze nechtělo.

Loira dělí Francii na dvě půlky, jazykově, ale i jinak.
    Na severu od Loiry je je Lange d'oïl, na jih Lange d'oc - tedy occitánština, provensálština, jazyky které převálcovala moderní francouzština po Velké francouzské revoluci.
    Udělali to chytře, učitelé - státní zaměstnanci - dostávali umístěnky do jiných regionů Francie, než z kterých pocházeli, a tak nejen je, ale i jejich žáky přinutili používat spisovný jazyk, jinak by si nerozuměli.

Oïl nebo oc, je prý podle toho, jak se v těch prajazycích vyloslovovalo dnešní oui, tedy ano.

Podpora zanikajících jazyků je ze strany státu dnes mohutná, ale do běžné řeči místních se už nevrátí.
    Místní akcenty francouzi snadno rozeznávaji, třeba u mě poznávají ten belgický :-)

Nejspíš nemluvím lange d'oïl ani lange d'oc ale lange d'uf či lange fou ... dneska tedy obzvláště dnes.

Taky se sever Francie od jihu liší v používání tuku - sever máslo, jih pak olej. Jsem tedy v "hraničním pásmu" a řeknu vám popravdě, že je mi dočista fuk, na čem kus toho býka udělají, jen když si pospíší.

Protože v sobotu si přispávají, vynechal jsem snídani a k obědu měl plechovku koly, nevím, jestli se motám hlady nebo únavou.

Ale magnetku mám.
    Dneska jsem si ji zasloužil.

Tak takhle to dneska jelo:
    https://www.relive.com/view/vRO7ZARmxyv

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Pěkné velké slunečnice, hezčí než naše řepka :-)

Když tak koukám na to tvoje kolo, tak přemýšlím jestli máš tu vlajku sklápěcí nebo až tak přehodíš nohu přes ni, nebo jak na to lezeš? :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jako za kulomet :-)

Ne, jsem kráztkonohý s dlouhym trupem, proto si lidé myslí, že mám na sebe velký kolo, sedlo mám úplně dole. Menší má pro mě krátký rám.

Ale jinak, je skládací, na stanové tyčce. Občas se hodí ji sklopit.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 22.06.2025

Vozím spaní, tedy stan a spacák, a možná mám menší objem bagáže, než ty, co ti v brašnách zabírá tolik místa?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Dvojitá sada baterií na všechno, nabíječky, fén, věci do deště, sada oblečení za slušňáka do hospody, tablet, dva mobily, spousta kabelů a rozdvojek pro nabíjení baterií. Ono se to při tomhle způsobu jízdy také naskládá.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jako jeho mluvčí bys mohl zveřejnit víc informací, co má v té horní brašně, zda nosí do hospody slipy, bo trenýrky..

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 23.06.2025
              Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Myslím, že už to párkrát tady zmiňoval. Že by ti to uniklo?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Zase vysadil prášky tak vysírá.
                  V horní brašně, tak aby to bylo rchle přístupné mám obsah ledničky, dneska tedy takhle :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 24.06.2025
                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3

Nevysírám, neradím ti, jak to máš dělat, ty to víš samozřejmě nejlíp, co potřebuješ, jen pokaždé, když takhle vyrazíš, vzpomenu si na Miloše Formana, tuším s Pištěkem, jezdili v podstatě jen s kreditkou a pár hadříky, musela to být paráda, frčet na lehounké silničce jako vítr a přitom mít veškerý luxus.
                    Oni byli ta inspirace tenkrát, když sis netroufl jet za svý a začínal s elektrikou.
                    Pár lidí, včetně mne ti radilo, kup si pořádnou žiletku, nech všechny krámy doma, stejně spíš po hotelech...
                    Vždyť ty se v tomhle směru nadřeš víc, jak já natěžko.
                    Tvůj mluvčí je názoru, že i při tomhle způsobu jízdy se to naskládá, říkal jsem si, co by asi nastalo, kdybys měl spát nadivoko, ale ono to vlastně nastalo, za covida.
                    Vezl jsi pro sychr i spaní, naskládal plné brašny + vozík až po střechu, potřeboval jsi elektrokolo, hromadu baterií.
                    Teď mne napadá, když jsem v r.15 prvně v životě vyrazil na západ, Německo, Francie, Španělsko, vůbec jsem nevěděl, co mě čeká, před tím jsem jezdil jen na tři dny, na Slovensko.
                    Neuměl jsem se domluvit, měl jsem v plánu Ventoux, přejezd Pyrenejí přes Andorru a měl jsem z toho velký respekt.
                    Dost věcí jsem vezl zbytečně, kdyby náhodou..
                    Tvůj mluvčí moji bagáž okomentoval v tom smyslu, že čím blbější sedlák, tím větší brambory.
                    To jen pro ilustraci.
                    Neměl by ses obklopovat lidmi, kteří tě za všechno pochválí jak malé děcko :-)
                    Mně to prostě přijde škoda, peněz máš spoustu, ale tu pravou svobodu na cestě ti nedávají.
                    Lehoučké, drahé kolo oceníš, jen když ho nakládáš do vlaku, si furt myslím, že máš na víc, sorry, no.
                    Ústní sprchu schvaluju, používám ji už asi dvacet let, preventivně.
                    Existují i cestovní verze, ty nejjednodušší se dokonce obejdou bez elektriky, práce s nimi je krapet opruz, ale lepší, než nic.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 26.06.2025
                    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Myslím si, že nepotřebuji od tebe rady jak jezdit na kole po Francii.

Cestování "jen s kreditkou" je naprostá iluze potřeboval bys doprovodné vozidlo.

Velká země, na nejbližší vlak jsem to měl včera 75 km. Nevezu navíc ani jedny fusekle, co bych nepotřeboval, neměj vůbec péči.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5

Bez doprovodného vozidla, s kreditkou a pár hadříky, v létě cestovat lze, spousta lidí takhle jezdí i bez kreditky, resp. bez hotelu.
                        Kdyby spali v hotelu, povezou toho ještě míň.
                        Je to holt tvoje volba, ale psal jsem ti to už tenkrát, když jsme vedli spor ohledně elektriky - když šlapeš poctivě, za svý, každé kilo rozhoduje, zda zvládneš průběžně regenerovat, nebo budeš po týdnu na hraně, fyzicky i psychicky.
                        A nejde jen o váhu, například na baru u piva je sice dobře i okolo půlnoci, jsou to ale okolnosti, za kterých se schopnost regenerace rovná nule.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 27.06.2025
                        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Nevíš o čem mluvíš. A nemá cenu ti to vysvětlovat.

Ano, potkávam na cestách kluky i holky, co jezdí bez hotelu, ale ti jedou docela fest naložení.

Ale to je fakt fuk.
                          O moji fyzickou ani psychickou pohodu se nestarej, ani o to co vezu, jak to vezu, kde spím a co za to platím.

Kam jedeš ty?
                          Dáš Španělsko? Já pojedu zase až koncem srpna di Montpellieru, s vozíkem a pod proudem, tedy, i když ty to nikdy nepochopíš,budu šlapat stejně se stejným úsilím, ale pojedu mnohem rychleji,což je ve vedru fakt dost fajn, a protože pojedu rychleji, tak za den dojedu dál, nebo v cíli budu dřív, mám pár míst ve Francii, která chci ještě vidět.

A oak budu zase 14 ve škole, protože ten jazyk mě baví a když jej umíš,jsi mnohem vřeleji vítán mítními ale ze všeho co vidíš mnohem víc.
                          A pak pojrdu zase sem, do Bordeaux, ale jestě nevím jestli na ekole až sem, nebo na lejkém jen do Paříže a pak dál se Soňou autem.
                          Pak mám v plánu na narozeniny jet do Provence nakehko, protože asi do Lyonu vlakem, tak na týden, se Soňou se sjedeme v Marseille, a sezonu uzavřu 17. listopadu v Paříži, zase pod proudem.

Tak jestě pár kilometrů najedu, a jsem si jist, že se dokonale obejdu bez tvých rad.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3

Já letos na kole asi nepojedu nikam. Co se tělesné aktivity týče mám toho tolik, že vlastně nevím, co dřív. Tak se těším, až to uvidím alespoň z auta.

Možná ne s tebou, ale s ostatními diskutujícími se určitě shodnu na jedné věci - kromě natěžkistů a běžných výletníků, na cestách potkáváš kluky i holky, co fest naložení nejsou, a přesto přejedou celou Evropu bez hotelu.
                            Kdo ví o čem píšu, dokáže je od běžných výletníků rozeznat.
                            Pro tebe jsou patrně neviditelní podobně, jako Kolumbovy lodě pro domorodé indiány.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 28.06.2025
                            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Ale mýlíš se, nejsou pro mě neviditelní, často si spolu kousek popojedeme, a popovídáme.
                              Byla léta, kdy jsem tak také jezdil a rád si na to vzpomenu, přičemž často nechápu, jak jsme to dokázali se nemýt, neprat, prostě mladí asi tolik jako starci nesmrdí.

Dneska jsem rád za hotely, a vybírám si rad2lěji ty, o kterých vím, že mají vanu. A samozřejmě ty z řetězce Accor, kde mám za těch třicet let ten nejvyšší zákaznický status což obnáší, že obvykle místo pokoje dostanu apartmá, na stolku mám mísu s ovocem, v ledničce pár vod, džusů a kolu, nikdo neřekne ani popel, když si beru kolo na pokoj, bývá tak slušná hotelová restaurace, prostě vím do čeho jdu,co bude, až přijedu.

Hotely z bookingu jsou často různé, ale vesměs na pokojích nemívají ledničku, což je v létě otrava. A taky mívají dobu příjezdu limitovanou, jako třeba v Joinville bylo od 17 hodin.
                              Tak dvě hodiny zpocený někde zbytečně čumákuješ.
                              Do svého řetězce přijedu v poledne, pokoj není uklizen, ale recepční okamžitě pošle uklizečku, já dostanu kafe, vodu, co chci, a za @5 minut bydlím, vyperu, převlíknu se, a můžu se jít kouknout po okolí s tím, že kolo je v bezpečí.

Protože cestuji na kole protože má tu správnou rychlost aby si člověk všechno prohlídnul, a ne proto, abych sportoval, či hltal kilometry.

Někdy ty přejezdy musí být delší, právě kvůli té síti hotelů řetězce, ale s tím se dá málo dělat.
                              Jak jsem psal, už chci dělat jen věci co mě baví, pokud je to možné.

A nechat se ožírat hmyzem, zpocený ve vedru někde v pangejtu mě nebaví. Nebavilo mě to ani za mlada, ale neměl jsem na výběr, když jsem chtěl vidět kus světa.
                              Teď už na výběr mám.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

O nepohodlí spaní na divoko ale řeč nešla, že..

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Proč zbytečně reješ? Máš to zapotřebí?

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Mám rád mladé, zvídavé lidi co se chějí něčemu přiučit.

Takže tady obsah horní brašny,máš kliku právě vyjíždím

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Slušná výbava, ale v tom horku se to určitě hodí

[ Reagovat ] [ Zpět ]

V tom horku to musí mít po chvíli teplotu blížící se venkovní a tudíž moc nepitné- lepší je čistá voda či neslazený bylinkový čaj + nějaký energogel/netající tyčinka.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Když většinou mám v hotelu v ledničce vodu bublavou, vodu nebublavou nějaký džus a coca colu. A ta cola se mi osvědčila, protože je dost sladká a má kofein.

Když je to dost nachlazené,vydrželo to v tý sedlový brašně studený tak 3-4 hodiny, protože jak je toho víc studeného pohromadě, teplá to pomaleji.
                      Tedy čas na oběd = coca cola. A pak přijde na řadu ten džus či co, bublavá voda a končím vodou nebublavou, a ta už bejvá teplá,v bidonu jak čaj.

Akdyž to šlo, prděl jsem na zásoby co si vezu a raději si koupil studenou vodu.

Čaj by byl asi lepší, protože teplá voda z bidonu je hnusná, ale nejel jsem takovou dobu, aby lch to řešil nejvíc snad 9 hodin a sněd jsem jen nějakou sušenku. V tom vedru jsem ani hlad neměl.
                      Taky jsem netrhal žádný rekordy, hezky na lehký převod,je to šmudlat...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Barerie jsou těžké, nikoliv objemné.
              Mám dvoje vypodložené gatě, triko s dlouhým rukávem na kolo, dvě lehká trika na kolo a dvoje fusekle. To kdybych nemohl jednou někde vyprat.
              Bundu goretex, návleky na nohy a boty, do deště nebo kdyby pršelo a bundu jott, kdyby byla zima
              Pak mám džíny, dvoje slipy a fusekle jako civilní hadry na večeři a snídani.

Peru každý den všechno co mám na sobě, plus triko a slipy ze včerejšího večera. Ven vždycky jen v čistém, nepropocený.

Věci na kolo, 3 duše, tu elekrosoustavu, fén a objemná je i ústní sprcha, když mám konečně zuby v cajku, chci, aby to tak zůstalo.
              No, a v té brašněna nosiči jsou v podstatě jen nápoje, voda a kola, občas mám v lednici nějakou oranžádu nebo fantu

Ty brašny jsou o dost menší než ty zelené, co jsem měl najaře.

Potřeboval jsem na tu cestu vlakem co nejlehčí věci v brašnách abych to unesl po schodech, a pak ten batoh na záda, ve kterém jsem měl ty těžké krámy.
              Ten je sám o sobě taky lehounký, ale je dost objemný, v brašně zabere dost místa.

Nemyslím si, že bych potřeboval nějaké rady.
              Plácám se takhle dost dlouho tak už celkem vím, co si s sebou musím vzít.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3

To,že se "plácáš takhle dost dlouho" neznamená, že máš vše vychytané- moudrý člověk vždy zváží (příp. i vyzkouší) každou dobrou radu. Je někdo je přesvědčený o své neomylnosti a poradit si nenechá...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Nechám si rád poradit, ale tady mi nikdo nic rozumného neradí, jen žvásty o cestování na lehko jen s kreditkou...

Přesně tak jezdím, přesto mám dvě brašny.

A pokud jde i Francii, jak to tady chodí, kde co se dá koupit a kde ne, kde a jak se dá ubytovat, o tom fakt vím asi dost, když tu jsem tak 140 dní v roce a často na nějakém tom kole.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

...asi to bude taky tím, že většina dálkařů nejezdí jako ty s ubytováním na hotelích a vše potřebné si veze sebou- tam je nutno počítat s každým kilem navíc a tudíž vézt jen nutné věci v nejlehčím provedení + rychleschnoucí oblečení. Např. mi se ještě nestalo, aby mi do rána neuschly v létě večer vyprané věci- jen vložka na kraťasech semtam byla vlhká a musely se dosušit na nosiči. Já se velkým městům snažím vyhnout a upřednosťnuji venkov- ale každý to máme "po svém" a to je dobře. Ať se na cestách daří a nehody se vyhýbají...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 04.07.2025
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

No, rychleschnoucí oblečení také mám, o tom žádná, ale usušit to v klimatizovaném pokoji nebo koupelně s podlahovým vytápěním fakt nejde.
                      Topné žebříky v koupelnách bývají v létě odpojené.

Nemyslím si, že "většina dálkařů" jezdí tak, že si všechno veze s sebou, alespoň tady jistě ne. Spíš mi to připadá, že větsina z nich jede tak 60-70 denně a ještě na elektrokolech. Ale kolem té Loiry fakt jezdí spíše důchodci - výletníci.
                      Hotely jsou tady na cyklisty celkem zařízené.

Taky se mi stýská po putování jako zamlada, postavit stan někde u vody, jen tak se potloukat, ale fyzicky to nedávám. Vstát ze země je pro mě dost obtížné, a dřep neudělám a bez něj se v lese nev...u :-)

Prostě musím volit jiný způsob a už to mám socela vychytané. Ještě si musím vzít tři kolíčky na prádlo. Šňůru udělám z gumicuku.
                      Stále je co vylepšovat, ale mnoho toho není

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Kup si nějaké oříškové, či jiné musli tyčinky. Je to sladké a má to pomalé cukry. Dá se na to príma jet a hlavně ti rychle doplní glutagon v krvi. Na tom jedou buňky a hlavně svaly. S hlaďákem se jede blbě. Dnes jsem to zažil, bylo to hrozné. Po rovině ti ještě jde, ale kopce jsou utrpením.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3

To jsem měl a vyházel, protože se to všechno rozteklo. Mám nějaké sušenky poslední záchrany ale zatím si stačím s tou kolou. Boda, kofein cukr. Etapa byla celkem krátká, 8 hodin.

Dneska a zítra mám pod 70, po rovince, to bude v cajku, taky mám snídani. Ono tady začíná být nesnesitelné vedro tak až v 16-17 hodin jsem na západě, a to už musí být v cíli. Tak jsem včera snídani vynechal.

Problém je spíš nedostat úpal a nespálit se.
        Byl bys na mě pyšný, jak poctivě mám přilbu na palici :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -8

Já už mám na pleši proužky opálení skrz otvory přilby.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Dnes tu bylo 37C. Nechápu, proč jedu k Baltu, abych unikl horku na Balkáně.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Právě jsem se chtěl zeptat, kudy jedeš, kam jedeš, stejně jsi na "černé listině" tak to klidně piš sem.

Jak se ti jede, a tak.
            Já se držím plánu. V tom asi jsem důsledný. Včera to bylo nahovno, ale dneska slunce za mraky, kolem teda vedro, ale mohl jsem dát tu přilbu dolů a nechat vítr mě sušit čelo.

Ale nejedem někam, abychom brečeli,jak je nám zle, že jo.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -8

Zatím jedu z Prahy do Štětína. Spím po kempech, protože mne vždy večer zláká teplá sprcha. Vařím si sám, buď v kuchyňce, nebo jako dnes na dřívkáči. Ve Štětíně se rozhodnu jak dál.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Vy, co jste měli tu sílu, a přelouskali moje vyprávění z minulých cest víte, že jsem vlastně Gaskoněc.
    Přišel jsem na to před dvěmi, třemi lety v Bergeracu, když jsem porovnal svojí tvář s tou Cyranovou na soše, kde byl tento gaskoňský rek vypodobněn.
    Ty ušlechtilé rysy a až nemístná žvanivost, smysl oro čest i ochota našeptávat, je to tak.
    První velkopopovický Gaskoněc, to jsem já.
    A když jsem u Loiry, cítím blízkost domoviny, a nemohu s tím nic dělat.

"Hele, ten chlap nějak divně kouká po mém kole" říkám si.
    Nelíbí se mu snad moje pedály, chce se posmívat řídítkám ci popravdě trochu změkčilým převodům?
    "Hej, pane! Máte snad něco proti mému oři?"
    "Ale ne, jen se s přáteli dohadujeme, odkud jste..."
    Couvá panáček, ale je drzý.
    Když už podle přízvuku nepoznal českého Gaskoňce, moje drapeau, tedy vlajka, by mu měla napovědět.
    "Tohle je smrtelná urážka, tohle si žádný Popovák a navíc Gaskoněc nemůže nechat líbit! Budeme se bít!".
    Jak se vlastně ta díra, kde ten nezdvořák zhyne, jmenuje?
    Meung?
    Je to Meung, a tohle byl muž z Meungu, proradný Rochefort!

Jasně, z přistavené audiny koketně pokukuje Mylady.

Nechám to protentokrát tedy být, nakoupím v Office de Tourisme tu magnetku, a pojedu dál, do Gaskoňska, domů.

Slunce nepere, občas, potutelně, jukne z mraků, aby mě připomělo, že může být hůř, rovinka, mírný protivánek spíše chladí, než otravuje a škodí.

Velmi silně si uvědomuji, že za můj až trochu nekritický vztah k Francii může pan Alexandre Dumas. Už jako kluk jsem miloval Tři mušketýry a mocně mě trápilo bezpráví, kterému byl vystaven hrabě Monte Christo.
    Dlouhé večery jsem hltal pod peřinou ty příběhy, když na miniaturní černobílé obrazovce našeho televizoru byla hvězdička, tedy vlastně křížek, připomínají dnešní znak NATO.

Z Meungu do Blois je to zhruba 30 kilometrů, a protože jsem jel po polední, tedy v době kdy celá Francie sedí u oběda, měl jsem stezku jen pro sebe.

https://www.relive.com/view/vJOKzVjDj5v

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -8

A házela po mě vokem.

Já jedinej z toho šantánu si to pamatoval

https://photos.app.goo.gl/1mRYyKEUMzcXVG5x5

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -8
  •      

Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

Autor: Plugwalk

"Pane, s tím kolem sem nemůžete!"
    "To kolo ode mne nikdy nebude dále než tři metry!"
    "Máme tady garáž, tam bude v bezpečí, nebojte se..."
    "Když já mám na něm spoustu věcí..."
    "Od toho tady máme ty vozíky."
    "Ale já bez něj neusnu, je to moje bebé..."
    "Dáte si u nás večeři a lahvinku našeho skvělého vína a budete spát jako to bebé..."
    "No tak jo, já zkoušel vyjednávat, ale vy jste neústupná madam."
    "Taková jsem já! Vaše jméno prosím?"

Naťukala to do počítače a ztuhla.
    Udiveně na mě koukla.

"Ano, to jsem já...."

"Vítejte u nás, jakou jste měl cestu mesjé Párik?"
    "Děkuji, bylo docela teplo, ale když už jsem se vydal na cestu.."
    "Samozřejmě, kolo si vezměte na pokoj, někoho zavolám, aby vám s ním pomohl."
    "To nebude nutné, děkuji moc"
    "Nemáte vůbec zač, přeji příjemný pobyt, mesjé Párik"
    "I vám krásný večer, madam.

A pak že to nepůjde.

Na to, že mívám na pokoji dopis na uvítanou a nějaký malý dárek jsem si zvyknul.
    Ale, že ze mne můj 'limitless" status hotelového řetězce dělá nadčlověka s právy porušovat pravidla je pro mě nové. Ne, že by mě to vadilo.

https://www.relive.com/view/vRO7ZA7Jgyv

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Zdarec, zdravím do Francie, kam taky rád jezdím, ale tentokrát jsem se vrátil přímo z Paříže, což byl v těch vedrech trochu úlet. No tak bylo to náročné, ale mám v deníčku ty povinné atrakce "města světel". Co bylo v tom vedru milé oproti Praze, nikde jsem neviděl vyvěšenou žádnou UA vlajku. ( jak by se ten žlutomodrý hadr asi vyjímal v Louvru nebo na Eifellovce). Tak si to tam užij.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: Nest

No, není tomu všude, zřejmě to závisí na starostovi a složení městské rady
        V Orleansu UK vlajky vlají, v Montpellieru jsou na budově divadla i na radnici také.

Ale nikdy ne samostatně, aby vlála jen ukrajinská vlajka. Většinou vlaje trikolora, pak vlajka Unie, vlajka regionu a k tomu občas přidají ukrajinskou, což není nic proti ničemu.

Žeby někde plápolala samostatně jsem neviděl asi by to bylo i nezákonné.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Tohle je hotel Pullman v Bordeaux

[ Reagovat ] [ Zpět ]
  • Re: Z Nancy do Bordeaux

Rezignuji.

Místo národní vlajky nechám za sebou vlát bílý kapesník. Ruce jsou nahoře, vzdávám to.
    Tedy zítra musím dojet ještě poslední kousek, nějakých 75 km do Poitiers a tam to zabalím a do Bordeaux vezmu vlak - TGV přímý spoj.
    Ujel jsem zatím za 8 dní 700 kilometrů v pro mě nezvyklém vedru a mám toho dost.

Přišel jsem na to dneska v poledne.
    To to začalo připalovat, a já zjistil, že už mě to nebaví dál šlapat.

Řekl jsem si v pětašedesáti, že už chci dělat jen věci, co mě baví, v tom zbytku dní, co mě je vyměřen.
    Tedy když to půjde, že jo.

A proč bych se safra hnal v úmorném vedru další tři dny nějakých 300 kilometrů, když mě to netěší?
    Jsem unavený, spálený od slunce, nelovím bobříky.
    Jasně, ta magnetka z Angoulème mi bude chybět, možná přístě.

Jsem v městě Chinon.
    Městě úzce spjatém s nešťastnou Jeanne d'Arc.
    Sem se vypravila z rodné vísky Domrémy, trosku zacházkou přes Vaucouleurs přesvědčit dauphina Karla, že ona je ta co mu vybojuje francouzský trůn.
    Kouknul jsem do mapy, děvče to mělo taky 660 kilometrů.

Přijel jsem včas, že si ten hrad taky prohlédnu.
    Ale když jsem uviděl ty schody na rozpáleném slunci,vzpomenul jsem si na své předsevzetí z pětašedesátin a zvolil příjemnější alternativu.

https://www.relive.com/view/vRO7ZAWV2yv

Fotky z města Chinon dodám později, musí se nahrát.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

A Chinon se už nahrál

https://photos.app.goo.gl/tG453Dqn5p2MBoGdA

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Že jsem na nadoraz jsem poznal v supermarketu Carrefour. Chtěl jsem si koupit jen nějakou studenou vodu. Měl jsem takový miniaturní baťůžek na zádech, přesně asi na dvě láhve tý vody.

A u vchodu stál chlap se vzezřením gaunera v té uniformě ochranky, a že jako ať si ten "sac" odložím tady.

A já řval.
      Netušil jsem, že umím francouzsky řvát "Vy, vy mě máte za zloděje, vy kteří jste mě ukradli ctyři kola co stály víc, než vy vyděláte za pět let? Co si to dovolujete? Já si jdu pro vodu, ne krást?"

A prokládal jsem to slůvky "putain" a "merde".

No, řekli, ať si tedy ten ruksak nechám a já řekl, že na jejich obchod seru, když mě mají za zloděje.

Absolutní úlet.
      A já si řekl. Jindřichu, ty hrabeš z posledního. Takhle se normální člověk nechová. Ten člověk dělal svoji práci a ty si na něj řval?

Jasně, mohl by trochu rozlišovat, kdo je kdo, ale stejně.

Poznal jsem, že mám fakt dost.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Po této stránce byli hodně striktní i v Španělsku.
        (teda- abych to řekl správně- v Baskicku, Alava)
        Taška do ruky byla OK, ale batoh v žádném případě do obchodu nesměl.
        Jestli se jednalo o opatření proti zlodějům nebo "bojovníkům za svobodu", čti teroristům nedokážu posoudit, obojí v daném místě a dané době patřilo k častému.

Dalo se dohodnout s ochrankou , že Ti přelepí zipy samolepkou a batoh Ti zůstane na zádech, magické slovíčko bylo "document", někdy se chtěl podívat i dovnitř.

"jiný kraj jiný mrav"

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 25.06.2025
        Autor: cibi

Když vidíte co vidíte, je jasné, že jsem dojel.

Cesta nebyla ani příjemná, ani krátká, pomyslně kousnout do dřívka a šlapat. Předbouřkové dusno jak v papiňáku, ve kterém důchodci kapají jak jepice.
    Zvolil jsem tedy strategii "přežít" a každý i docela malý vršek se prošel vedle kola.
    Cestování to docela zpomalí, ale lepší než aby ro se mnou někde fláklo.

A tak tu foukám do pěny a čekám na to, až v mém hotelu začnou servírovat večeři a cítím se utahaný, slabý a rozbolavělý, tedy přesně tak, jak se má člověk cítit po dovolené.

Na kolo až koncem srpna, a vezmu si to s elektromotorkem.

https://www.relive.com/view/vmqXJVkY9oO

[ Reagovat ] [ Zpět ]

No tohle, vašnosti, že by s nima začala cloumat staroba? Konečně, roky na to maj. :-)))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

To snad ne, nemám ani věk do politbyra :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Tak V+W nekecali v Babičce Mary:

"Stoletý věk prý nevadí,
          na předáka je to mládí,
          ze všech nejvíce
          volala ji Polnice."

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Večeře jsem se dočkal, ale nebojte,nebudu otevírat gurmánské okénko. Ten hotel prostě anektoval bývalý kostel. Zvenku se tak jeví, vyfotil jsem to jen jednou protože jsem netušil.

Ale když vejdu do restaurace, je to jasné.
      Poradili si s tím zajímavě, tedy pro statika. Železobetonový strop nahradil klenbu, která asi vzala za své a proč snad někde najdu. Podepřeli štíhlými betonovými pylony s elegantně asymetrickým hřibovým podepřením betonové desky. Podle konstrukce šacuji tak na 70.tá.
      Nevídané řešení.

Ale jedna věc nefunguje. V chrámu bývá i v tomhle období chlad. Tím, že boční stěny ztratily svoji nosnou vunkci, mohl si je architekt dovolit nahradit velkými okny do ulice. A to je ten malér.
      Ve vedrech jako nyní, je tu horko.
      Takový prostor uklimatizovat? Na to by ta restaurace nevydělala.

To je prostě jedna z věcí, které by architekt měl chápat a řešit, když už, z konstrukce vidím, statikům uměl naslouchat.

https://photos.app.goo.gl/K2nSiuVjT8jK5GR28

[ Reagovat ] [ Zpět ]

A kde jsou pokoje? Vždyť restaurace zabírá celou loď! Mě hned napadlo, jak to vytápí, že tam bude horko mě nenapadlo.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: bara2

Pokoje jsou ve vedlejší budově, a pak nad tím kostelem. Mě dali apartmá v nejvyšším, 4. patře, předělané z půdy.

To je ta budova zvenku.
          Nebyl tam odstup to vyfotit nějak rozumně, moje okénka jsou až ta malá ve střeše.

Škoda, že jsem nevyfotil ten pokoj, trámy všude, zmácknul jsem jen tu vanu (sprchu měli vedle, tedy sorcha i vana). Otevřená dispozice, kromě hajzlíku vlastně jeden otevřený prostor. Možná atraktivní, ale pro dva a více lidí už nefunkční.

Jenomže to jsem netušil, že jsem nad tím kostelem, jinak bych to ofotil.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

To je fakt pro jednoho. Není v tom podkroví moc horko? Ale je to pěkný nocleh :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 30.06.2025

Měli to luxusně klimatizované.
              No, ono by se tam vešli i 4 nocležníci, tak to v těch apartmanech mívají.
              Oni mají takový ten věrnostní status, stříbrnou, zlatou, platinovou a diamantovou kartu.P
              rotože v tom řetězci bydlím přes 20 let, a ročně tam nechám fakt hromadu peněz, přidělili mi extra status "Limitless", jehož součástí je právě to, že když hotel má k dispozici volný apartmán, dají mi ho. Když je obsazený, dostávám nějaký ten lepší pokojík a vždycky mají pro mě nachystanou nějakou tu pozornost.
              Ale to není žádná extra výhoda co by mi to cestování nějak usnadňovala, výhoda je to, že sice mají napsáno, že pokoj bude připraven až v 16 hodin, ale když přijedu kdykololi po 12. a náhodou pokoj ještě není uklizený, dají mi kafe nebo co chci a okamžuitě tam vyšlou babu ab yto dala do pucu, a za 15 minut bydlím, a to i s kolem.
              Taky nikdo ani necekne, že kolo mám na pokoji a to je velká výhoda. Když mi ho zamkknou do nějaké garáže, vzdycky něco zapomenu. Tu nechám bidon v kole a nedám si ho tedy vychladit s vodou do lednice, a teď zapomínám, že potřebuji dobít baterie v přehazovačce, nebo si nechám powerbanku v rámové brašničce, prostě je to docela otrava nemít kolo u sebe.

Jo, a taky mě občas oficielně vítají.
              To byla prča v Antibes, takovej ten hotel pro anglické snoby, to je taky jeden z benefitů, že dostávám znevím za kolik utracených eur v řetězci poukaz na něco takového. Tak hotel pro snoby, koberec až ven, a já si tam přihasil na kole.
              Na recepci jsem se ohlásil, a slyšel jsem ten cvrkot, jak vedlejší recepční někam volá "už je tady".

A za chvilku si to přihasil ředitel hotelu mě přivítat a osobně uvést do pokoje. Trochu mi klesla brada, když mě viděl, ale zachoval dekorum.

Samozřejmě tedy, že pokud to jde, přespávám v hotelech tohohle řetězce Accor. Naštěstí jsou ve Francii fakt hustě.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3

To máš bezva :-) S věrností hotelovému řetězci se musí začít brzo a v důchodě si pak můžeš užívat benefitů. Byla by škoda to nevyužívat.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Měl jsem kliku, že v Bochumi, kde jsem trávil služebně fakt až trestuhodně moc času byl právě hotel Mercure z tohohle řetězce, tak to šlo samo.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Cestování s kolem vlakem Francií je celkem jednoduché. Ve vlacích TER je zdarma, v TGV a Intercity za 10 EUR, jedno jestli jedete 200 nebo 1600 km. Jízdenku si koupíte pomocí aplikace SNCF Connect, v knížce o putování Francií jsem to popsal do detailu jak na to.
    V TGV je to pak dobré v tom, že neprodají víc místenek pro kolo než se jich tam vejde, tedy 2-4 podle vlaku.

A u TGV probíhá kontrola ještě na peróně, než vás do vlaku pustí. Posbítí si na QR kód a popřejí šťastnou cestu. Měl jsem pech, aplikace zrovna, prý dočasně, QR kód negenerovala, ale číslo vagonu a sedadla mi naštěstí prozradila. Že prý si mám připravit doklady.
    No, doklady potřeba nebyly, ten maník se mě zeptal na jméno a datum narození a viděl, že jízdenku mám. Takže pro nefrankofonní asi mu v takovém případě strčte rovnou občanku, on si to tam najde sám.
    Řazení vagónů má svůj systém, na nástupišti je obrazovka, kde jasně vidím že můj vagón 8, co bere kola bude stát v sektoru E. Ale protože jsme ve Francii, zastavil v sektoru D, ale vědět, že je to poslední vagón soupravy je taky fajn. Moje místo určené pro kola bylo zaházeno ruksaky cestující omladiny, a ochota mě a kolem pomoci či udělat místo byla nulová,, všichni byli zaneprázdněni čučením do mobilu.
    Pomoho "C'est quoi, putáin?"
    Tedy asi "To je kurva jako co?" a mládenci pak celkem ochotně místo pro kolo uvolnili.
    Alemyslím si, že by stačilo se svého místa dožadovat i česky, oni vědí, že tam nemají nic dávat, mají to tam i napsáno.
    Tohle TGV mělo trochu jiné uspořádání než jsem zvyklý, takže velký vagón, ve kterém byl docela kravál, aj se zpívalo,což je taky dost neobvyklé, protože normálně nesmíš mluvit nahlas ani telefonovat ale to bylo každému fiš.

A pak Bordeaux, takový předobraz Paříže z dob Napoleona III, to proto, že baron Haussmann, který vytvořil moderní Paříž, tady před tím prefektoval.

https://photos.app.goo.gl/ZdJJQvcPt8qwsD8z6

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Oceán, pláž Grand Crohot, asi 80 km západně od Bordeaux

https://photos.app.goo.gl/ovYkYNNzgpoCMeVt7

32 vzduch / 20 voda

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jsem se dnes vrátil vlakem ze Štětína a jsem tomu rád. Chytil mne hexenschuss a raní vstávání ze stanu, balení, vaření všechno šlo špatně a nebavilo mne to. Na kole to kupodivu nebolelo. Tak se těším na život na židli a vyšší posteli a s teplou dekou na záda a ne bikovým spacákem, ve kterém byla k ránu zima. Snad to rychle povolí.
    Napíšu o zkušenostech blog, ale až zítra.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jsi borec, že si to dal.
      Já jsem si zase říkal, že kratší etapy jsou fajn, a když je náhodou nějaká delší, chce si to pak dát den pauzu,ane to prát furt den za dnem, a ještě v tom horku.

Jo, postel, koupelna, večeře u stolu taky má něco do sebe :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Dnes jsem konečně umyl kolo a vyčistil brzdy od prachu, aby se spolehlivě vracely. Týden jsem laboroval se zády. Tak snad už to dalo celkem pokoj.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Já ho musím dát do servisu.
          Posledních 50 km, jak jsem nešlapal, nějak kvílelo, jako snad když se na hodně sucho brzdí nebo co. Možná tam bude něco s brzdovou destickou v zadním kole, takové moje mechanické vysvětlení, když šlapu, trochu se prohne to kolo směrem k řetězu co zabírá, a tu desticku uvolní, jak nešlapu, kvílí.
          Neměl jsem sílu to v tom vedru vůbec řesit, stejně jsem musel furt šlapat, protože to bylo do mírného kopečka. A když jsem kolo vedl, ignoroval jsem to.

Řetěz taky dostal zahulit, mazal jsem fest, ale je mi jasné, že ten prach s olejem z toho udělal akorát tak brusnou pastu. Najaře 600, teď asi 800, vidím to tak, že mě vymění jak řetěz, desticky, kotouce i pastorky.
          Kurnik co je to za kolo,na kterém neujedu ani 2500 km a potřebuje generálku....

Ale to elektrické řazení je zázrak
          I v tomhle stavu řadí spolehlivě a naprosto přesně.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 05.07.2025

Já to namazal Dry olejem před odjezdem a pak už jsem na to nesáhl. 600 km to vydrželo skvěle namazané, neměl jsem potřebu s tím cokoliv dělat. Doma jsem ho jen umyl a namazal.
            Brzdy jsem rozhýbal a namazal. Ještě musím zadní odvzdušnit. To udělám dnes.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 06.07.2025
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Do vaší knihovny
Tip na letošní dovolenou

Burgundsko – Cesta na kole kolem vína

(CK Extremtour)
20.07.2025, 10 dní
14 880 Kč 9 980 Kč
cyklistický Autobusem

Alsasko na kole

(CK Vlha)
08.08.2025, 10 dní
22 400 Kč
cyklistický Autobusem

Alsaská vinná stezka a Štrasburk na kole

(CK Cyklotur)
20.08.2025, 6 dní
11 160 Kč
cyklistický Autobusem
Seznamka

Hledám: Kamarád (ka) či parta na kolo

Hledám: Kamarád (ka) či parta na kolo
13.07.2025
Ahojky.Nikdy neni pozdě zkusit něco nového,tak jsem začala jezdit na kole.Toutou formou hledám kamaráda(ku)nebo…

Hledám: Parťačku na výlety po cyklotrasách – stř Morava

12.07.2025
Hledám parťačku na výlety po cyklotrasách – Střední Morava Ahoj, rád vyrážím na kole do přírody, ideálně po…

Hledám: Kámoš na kolo

01.07.2025
Ahoj, hledám kamaráda na výlety na kole. Je mi 14,jsem z Klimkovic.

PR články:

Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

190 cyklistů (9 přihlášených)

Hellenic Mountain Race – nekonečná stoupání v řeckých horách

Řecko si většina lidí představí jako dovolenkovou destinaci. Teplo, pláže a pohodička. Já jsem tam vyrazil na…
Fabulator | 12.07.2025

Odra - Nisa, cesta mezi dvěma světy

Podnikl jsem na konci června 2025 cestu z Prahy do Štětína podél Lužické Nisy a Odry na kole natěžko se…
Brahma | 30.06.2025

Vítr ve vlasech, víno po cestě a Vídeň na dohled

Víkend na kole jsme s kamarádem chtěli udělat trochu jinak než obvykle - žádný klasický okruh kolem chalupy,…
Mirila | 21.06.2025