reklama

Český tým na solárních tříkolkách překročil hranice Kazachstánu

V neděli 16. 6. 2013 odstartoval z francouzského Chambéry závod solárních kol vedoucí do kazašské Astany. Jede se expedičním charakterem bez jakýchkoliv podpůrných aut a účastní se jej zhruba třicítka účastníků ve dvaceti týmech.

Foto: Czech Solar Team

Czech Solar Team ve složení Karel Šebela a Honza Galla jede na ležatých tříkolkách z dílny české firmy AZUB a také solární panely od Solartecu a mnohá další výbava je české produkce.

Po měsíci závodění už je startovní pole značně roztrhané. Také proto, že si každý volí vlastní cestu a jediným kontrolním bodem je ruské město Soči na břehu Černého moře. Účastníci se tak mohou rozhodnout, jestli budou Černé moře objíždět ze severu přes Ukrajinu, nebo jihem přes Turecko a pak trajektem rovnou do Soči.

Už od prvních dnů se český tým drží na předních pozicích. Severní Itálií, Slovinskem i Chorvatskem projeli jako nůž máslem s průměrnými denními vzdálenostmi kolem 200 km. K těmto výsledkům jim pomáhají dva solární panely o maximálním celkovém výkonu 550 W a 48V elektromotor v zadním náboji o výkonu 750 W. Baterie mají kapacitu 1100 Wh.

Solární lehotříkolky

V Srbsku se bohužel začaly projevovat problémy s bateriemi u jedné tříkolky a také konstrukční chyba u přívěsných vozíků, na kterých je umístěn jeden z panelů, baterie a další výbava. Oprava zabrala v Bělehradě pět hodin, ale byla úspěšná a kluci se už ten samý den dostali až na hranice s Rumunskem. V této zemi je čekal průjezd kolem přehrady na Dunaji známé jako Železná vrata a pak cesta dále na severovýchod k dunajské deltě. Cestu jim však výrazně zkomplikoval jeden ze tří milionů rumunských toulavých psů, který kousl Honzu do kotníku, což si vyžádalo očkování proti vzteklině a několik dní odpočinku a šetření se. V kombinaci s následnými dešti na Ukrajině tak český tým přišel o zhruba čtyři dny na vedoucí dva jezdce.

Další část Ukrajiny již proběhla hladce, a to i přes otřesný stav ukrajinských silnic. „Každý den něco opravujeme a upravujeme, ale vše stále drží pohromadě a smysl pro improvizaci nám ještě nedošel," říká Honza Galla, který už s Karlem absolvoval dvě výrazně kratší solární cesty.

Rusko oba dva účastníky překvapilo svými kvalitními silnicemi a upraveností všeho kolem. Bohužel i předjíždění zprava přes prašný odstavný pruh patří k překvapením, ale těm nemilým.

Před dvěma dny už oba vjeli na území posledního státu, přes který pojedou, Kazachstánu. Mají za sebou 5000 km a ještě je více než 2000 km čeká. Dva tisíce kilometrů kazašskými stepmi po šílených, anebo vůbec žádných silnicích. Dva tisíce kilometrů, které rozhodnou, zda se kamkoliv posunou ze třetího místa, které stále drží za Belgičanem Rafem Van Hulle a Francouzem Jorgem Molitou.

Jejich snažení můžete sledovat na www.czech-solar-team.com, kde najdete i interaktivní mapu s aktuální pozicí, nebo na www.facebook.com/CzechSo­larTeam.

Přečtěte si také

Na solárních kolech z Francie do Kazachstánu

Fotogalerie

Czech Solar Team, 17.07.2013
Vyzkoušejte
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
20 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
21 450 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
03.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
13 990 Kč
 (CK Victoria)

Napoleonův ostrov Elba na kole

Itálie
05.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
9 990 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 před 9 minutami
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

191 cyklistů (3 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023