reklama

Cycle4change – cesta napříč Evropou

Cycle4change.cz se na jaře 2013 zrodil jako jednoduchý nápad dvou kamarádů. Hlavní motivací bylo projet na kole Evropu a poukázat na rozdíly, které v přístupu k městské cyklistice v Evropě panují, obvzláště pak ve srovnání s Prahou.

Foto: Michal Dub

Cílem bylo setkat se v jednotlivých městech s místními, kteří mají s cyklistikou co do činění a na základě interview přiblížit místní cyklistickou scénu. V neposlední řadě jsme chtěli motivovat každého k využití kola při cestách po evropských metropolích, protože pohled na město ze sedla bicyklu má bezpochyby své kouzlo.

Plán cesty byl poměrně jednoduchý, vyrazit na kole z Prahy a přes Berlín, Kodaň, Amsterdam, Luxembourg, Basel, Avignon, Perpignan dojet do cílového města Porto.

Na cestě

Jaké byly naše předchozí zkušenosti z cyklistických ces­t?

Minimální. Já byl předtím na kole nejdál u Berouna, i když jezdím na kole téměř denně při svých cestách městem a kamarád Jarda, toho na kole také příliš neprocestoval. Naše zkušenosti úplně nezaručovaly úspěch výpravy, ale bezpochyby nám pomohli Dan Mourek s kontakty v Evropě, Jitka Vrtalová s cennými radami a rovněž s tipy, na koho se cestou obrátit. V neposlední řadě musím poděkovat Martinu Říhovi ze Citybikes, který nám poskytl expediční kolo, na kterém jsem cestu absolvoval.

Co nás cestou nejvíce jako cyklistické nováčky překvapilo?

Dá se říct, že samotná jednoduchost realizace celé cesty. Nikdy jste nebyli na delší cyklovýpravě, rádi byste to zkusili, ale chybí vám zkušenosti? Pak jste na tom stejně jako jsme byli my. Máme pro vás ale jedno doporučení, prostě vyražte. Je to neopakovatelný zážitek.

Expediční kolo Columbus Diamant

Expediční jízdní kolo Columbus Diamant

Expediční kolo z chromolybdenové oceli vhodné jak pro dlouhé výlety „natežko“, tak pro pravidelné celoroční používání se zvýšenou zátěží.

Rám z tenkostěnné CrMo oceli je vyroben klasickou metodou pájených „mufen“. Je lehký, pružný a velice odolný.

Osazení kola vyhovuje podmínkám náročnějšího provozu. Řazení 3×9 v kompletním osazení Shimano Deore. Převodník s dutou osou „Hollowtech“.

Nerezové paprsky o síle 2,3 mm dávají prakticky nezničitelný výplet kol. Přední nábojové dynamo Alfine umožňuje trvalé plnohodnotné osvětlení kola a s patřičným adaptérem i dobíjení mobilu nebo dalších zařízení.

Kromě klasických lákadel a dobře známých měst jako je Kodaň nás moc mile překvapila Basilej, jejich koupání v Rýnu přímo v centru města je nezapomenutelné. Necháváte se unášet proudem a kde se vám to hodí se jednoduše „vylodíte“. Další zážitky z cest a zajímavé momenty jsou zachycené v reportážích, které vznikaly postupně v průběhu celé cesty.

Snad jen nejtěžší moment bych rád zmínil. Při průjezdu Pyrenejemi dle průvodce od Lonely Planet – cycling France – Raid Pyreneen, projíždíte celé pohoří. Vždy večer jsem si pročítal, co nás čeká v následujícím dni. Když jsem se dozvěděl, že v jednom dni absolvujeme Col'de Aspin a Col de Tourmalet, maličko jsem znervózněl. Moje pochyby se vyplnili. Byl to absolutně nejtežší den celé cesty, nastoupali jsme něco kolem 2000 výškových metrů s plně naloženými koly. V horách jsme vždy počítali, kolik budeme potřebovat vody. Ta je zpravidla ze všech naložených věcí nejtěžší a v kopcích, kde chcete být co nejlehčí, se to vyplatí.

Mont Ventoux
Mont Ventoux

Z kopců máme vlastně ještě jeden pěkný zážitek. Chystali jsme se ve městečku Sault na výjezd na Mt. Ventoux, kupovali jsme nějaké sladkosti a přede mnou byla poměrně dlouhá fronta a početná holadnská výprava. Jeden z nich se na mne podíval a zeptal, jestli jsem už byl nahoře a kdy případně výjezd plánujeme. Řekl jsem, že jedeme zítra, všechny ve frontě poprosil ať mne pustí dopředu se slovy, že budu zítra potřebovat lehké nohy. Potěšilo mne to, zároveň jsem ale opět propadl panice, co že nás to vlastně čeká. Stejně jako všechny kopce jednou končí i Mont Ventoux jsme nakonec zvládli.

Freiburg
Freiburg

Když vyrazíte bez zkušeností, naučíte se cestou spoustu nových věcí, které vás obohatí. Mohu potvrdit, že když se vám cestování na kole alespoň trošku zalíbí, je hodně těžké přestat. Je mnoho destinací kam na kole vyrazit, tipy pro vaše cesty najdete i na portálu NaKole.cz:

Na závěr bych pro inspiraci ještě zmínil stránku worldbiking.info, kde Eric a Amaya projíždí každou zemi na světě a na cestě jsou již od roku 2006.

Těším se na kole na viděnou.

Fotogalerie

Na cestě V německém Freiburgu Basilej – koupání v Rýnu V průsmyku Col du Tourmalet v Pyrenejích Mont Ventoux Expediční kolo Columbus Diamant Expediční kolo Columbus Diamant
Michal Dub, 11.11.2014
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Barcelona na kole

Španělsko
11.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Letecky
15 900 Kč
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
 (CK Vlha)

Madeira – turistika a poznání

Portugalsko
03.05.2024 - 11 dní
pěší turistika
Letecky
39 500 Kč
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Extremtour)

Andalusie na kole

Španělsko
18.05.2024 - 9 dní
cyklistický
Letecky
17 670 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 před 10 minutami
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 dnes v 09:45
NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 08:42
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

181 cyklistů (10 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023