reklama

Tipy na MTB trasy – Výlet nejen za trubičkami

Městečko Hořice v Podkrkonoší zná většina lidí díky zdejší delikatese – hořickým trubičkám. Ovšem to bychom Hořicím křivdili, protože ve vlastním městě, ale i jeho okolí je řada jiných zajímavostí, které stojí za výlet.

Jedna z řady pohodlných cest na trase
Jedna z řady pohodlných cest na trase
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Masarykova věž samostatnosti
Masarykova věž samostatnosti

Pokud to nevíte, tak Hořice se nachází v okrese Jičín, asi 25 km severovýchodně od Hradce Králové. Vyjížďku můžete začít na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde lze zaparkovat auto, a kde se rovněž nachází infocentrum. Prvním úsekem trasy vás doprovodí červená a zelená turistická značka, směřující na sever. Hned na začátku se připravte na první stoupání ven z města. Cestou minete židovský hřbitov a na vrcholku další zajímavost, v podobě rozhledny – Masarykovy věže samostatnosti, ke které musíte udělat nedlouhou odbočku.

Další cesta vede společně s červenou značkou, která vede střídavě po lesní a polní cestě k druhé rozhledně Hořický chlum. Pohodlná cesta vede takřka po rovině po hřebeni Hořického chlumu až k rozcestí Chloumky. Zde se můžete rozhodnout, kudy dále. Můžete buď pokračovat stále po červené nebo odbočit vlevo na cyklotrasu číslo 4085. Obě varianty znamenají sjezd nad vesničku Libín a dále do malebné obce Šárovcova Lhota.

Odtud pokračujte do Lázní Bělohrad, kam vede několik cest, například cyklotrasa 4096, což je silniční varianta, případně po zelené turistické značce. Třetí možnost nabízí neznačená cesta po malé silničce, vpravo do kopce a po cestě vlevo do zástavby Lázní Bělohrad, které jistě stojí za návštěvu a jsou rovněž vhodným místem k odpočinku.

Lázně Bělohrad
Jeden z lázěňských domů v Lázních Bělohrad

Z Lázní Bělohrad vás vyvede modrá značka, která směřuje do obce Tetín a následně do pokračuje do Miletína. Stále pojedete po lesních a polních cestách, pouze kousek před Tetínem po silnici. Z Miletína se vydejte po červené značce. Před vámi je jediný terénní úsek a prudší stoupání, které nejspíš vytlačíte. Za odměnu se pak svezete po pěkné lesní silničce až těsně před Hořice, kde na vás čeká poslední stoupání. V Hořicích červenou neopouštějte, dovede vás do sochařského parku a za ním zpět do centra, kde jste výlet začínali.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Popsaný výlet tvoří okruh dlouhý do 40 km. Trasa vede v naprosté většině po technicky nenáročných lesních a polních cestách, pouze asi 400 metrů se stoupá po lesní pěšince. Nejdelší stoupání je dlouhé asi 1 km a je na samotném začátku trasy.

Praktické na cestu

Vzhledem ke kvalitě cest lze výlet absolvovat i na krosovém kole. Takřka paralelně s popsanou trasou vede řada značených cyklotras. Možnost k občerstvení je v každém větším sídle.

Zajímavosti na trase

Hořice v Podkrkonoší

První doložená středověká osada s tvrzí byla založena na vrchu Gothard. V Hořicích se dochovala řada církevních památek, a to i židovských. Ve městě se tradičně pořádají sochařská sympozia. Sochy jsou pak vystaveny právě na úbočí vrchu Gothard.

Hořické trubičky

Podle legendy recept na hořické trubičky prozradil paní Líčkové v roce 1812 osobní kuchař císaře Napoleona, jako odměnu za své ošetření.

Masarykova věž samostatnosti

Rozhledna z roku 1938 je vybudována jako památník s věží. Původní projekt počítal s výškou věže 45 metrů, z projektu ale sešlo a současná stavba je vysoká 25 metrů, vyhlídka je z dvaceti metrů. Uvnitř je ve dvou křídlech umístěn památník obětem světových válek a totality.

Rozhledna Hořický chlum

Víceúčelová, telekomunikační stavba z roku 1998. Ocelová konstrukce je celkem vysoká 41,5 metrů, výhled je z patra ve výšce 27 metrů. Zajímavostí je dvojité schodiště, sloužící pro jednosměrný výstup a sestup.

Lázně Bělohrad

Lázně jsou specializovány na léčbu problémů pohybového ústrojí. K léčbě se zde využívají bohatá ložiska rašeliny.

Miletín

Městečko, jako ves poprvé připomínáno v roce 1124. V roce 1560 byla ves povýšena na město. K nejvýznamnějším památkám patří zámek a kostel Zvěstování Panny Marie s oddělenou zvonicí. Nejslavnější rodákem je Karel Jaromír Erben. V jeho rodném domku je nyní památník s dobovým vybavením a rodinnými památkami.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem seriálu „Tipy na MTB trasy“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na MTB trasy“

Fotogalerie

Jedna z řady pohodlných cest na trase Rozhledna Masarykova věž samostatnosti Rozhledna na Hořickém chlumu V Šárovcově Lhotě mají pozoruhodný můstek. V Šárovcově Lhotě si můžete udělat odbočku do Bruselu. Jeden z lázěňských domů v Lázních Bělohrad Cesta lázeňským parkem Pomník K. J. Erbena v Miletíně Starý židovský hřbitov v Hořicích Ukázka sochařských děl v Hořicích Obelisk na vrchu Gothard nad Hořicemi
redakce NaKole.cz, 23.09.2015
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 03:56
Cestování na kole Zase na cestě včera v 23:15
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:12
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
Ukrajina 42 včera v 21:45
Elektrokola Výměna BMS včera v 17:58
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

259 cyklistů (1 přihlášený)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024