reklama

Tipy na MTB trasy – Malá ochutnávka Vysočiny

Již jen jméno tohoto kraje, tedy Vysočina, může být výzvou nebo varováním. Projeli jsme se zde severně od Jihlavy a stálo to za to. Do kopce, a zase do kopce a pak rychle z kopce. Prostě Vysočina…

Cestou uvidíte mnoho pěkných výhledů.
Cestou uvidíte mnoho pěkných výhledů.
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Jihlava je město kousek jižně od dálnice spojující Prahu a Brno, a vlastně další města. Nicméně samo město Jihlava je hodno výletu, natož jeho okolí. Vydali jsme se do severních končin od Jihlavy, takže z města se vyjíždí po modré a to do kopce, až k rozcestí U Lyžaře, což již něco vypovídá. Opravdu budete stoupat skoro na vrchol nedaleké sjezdovky Šacberk, a to asi 5 km. Nicméně, nahoře je restaurace, ale to je teprve začátek, tak se jede dále.

Následuje sjezd do obce Zborná a následně po modré cesta lesem do Štoků. A pořád po modré do obce Kamenná, zde si můžete vybrat buď cestu po cyklotrase 4157 nebo rovnou po silnici. A jste v Polné, kde je nejen zámek, vlastně původně hrad, ale hlavně pěkné náměstí s cukrárnou. Tedy důvod, proč se tady zastavit. To jste asi v polovině výletu.

Zámek v Polné
Zámek v Polné

Před vámi je velice pěkný úsek, vedoucí po modré značce podél toku říčky Šlapanky. Bohužel proti jejímu toku, tedy lehce do kopce, ale stojí to za to a je to pěkné. Cestou vás čeká milá studánka, nabízející svoji vodu k občerstvení. Částečně pojedete společně s naučnou stezkou Josefa Klementa.

Říčka Šlapanka
Meandry říčky Šlapanky

Modrá vás dovede k rozcestí Rytířsko, kde je hotel s restaurací. Zde opustíte přírodu a svezete se lehce z kopce po silnici č. 353 pod dálnici a následně po příjemné cestě dojedete do lesa. Zde nastane úsek, kde se značkaři KČT moc nevyznamenali. Cesta po modré vede neprosekaným, a tím i neprostupným mlázím ze smrčků, takže cestou takřka nerozpoznatelnou. Prostě chce to trpělivost a zdravý rozum, pomáhající si nejlépe přístrojem GPS.

No a jste již zpět nad městem Jihlava, kam doslova „spadnete“ sjezdem z Hečova do Helěnína, kde narazíte na cyklotrasu a zde i cyklostezku s názvem Jihlava – Raabs. Takže stačí jen přejet koleje a zahnout vpravo a dojet zpět do začátku v městě Jihlava.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Výlet měří celkem do 45 km a je docela kopcovitý. Technickou náročnost vám mohou ztížit stroje lesníků, kteří se s tím opravdu nepářou a rozjezdí co mohou, pro naši generaci až nevratně a hlavně místy neprůjezdně a neprůchodně.

Praktické na cestu

Popsaný výlet je vhodný pro horské kolo s předním pružením. Míst k občerstvení je méně, ale ve větších místech není problém, občas jsou i na významných rozcestích (U Lyžaře, Rytířsko). Některé terénní úseky lze objet po klidnějších cestách.

Zajímavosti na trase

Jihlava

Jak již bylo naznačeno, toto město je samostatným tématem. Starobylé město s dlouhou a pohnutou historií, poprvé připomínáno od roku 1233. V současnosti je Jihlava centrem kraje Vysočina. Za pozornost stojí řada zdejších pamětihodností, například: Jihlavské hradby, místní ZOO, cyklotrasa Jihlava – Raabs, atd.

Štoky

Městys poprvé písemně připomínaný od roku 1347. Zajímavé je, že dlouhou dobu šlo o obec s německým obyvatelstvem, například v roce 1910 tvořili Češi pouze lehce nad 10 % obyvatel.

Polná

Nejen cykloturisty jistě zaujme zdejší zámek, městské muzeum, naučná stezka Josefa Klementa a další.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem seriálu „Tipy na MTB trasy“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

Seriál „Tipy na MTB trasy“

Fotogalerie

Cestou uvidíte mnoho pěkných výhledů. Výhled přes sjezdovku od zaniklé rozhledny na vrchu Rudný Střed obce Štoky Zámek v Polné Barokní sloup v obci Polná Meandry říčky Šlapanky Rozcestí Vysoký kámen Po této cestě je radost s projet. Tudy už projely lesní traktory, vy již nikoliv… …a tuto překážku na trase nepřejel ani Author Sector.
redakce NaKole.cz, 17.09.2015
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě před 14 minutami
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 11:07
Ukrajina 42 dnes v 10:30
Co vás vytočilo 152 dnes v 10:15
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 dnes v 10:11
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

262 cyklistů (11 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023