reklama

Labská stezka otevřela na sezónu 2011 nové bezpečné úseky

Nové cyklostezky vznikají jako houby po dešti – hned tři nové úseky byly uvedeny do provozu na Labské stezce. Pokud vše půjde podle plánu, již za tři roky bychom se mohli projet bezpečně od česko-německých hranic až do Mělníka. Tento víkend již můžete vyrazit na kole na výlet do Česko-saského Švýcarska nebo na in-line brusle k Brandýsu nad Labem.

Foto: Ústecký kraj

Labská stezka je na německém území nejpopulárnější dálkovou trasou, která měří od českých hranic až po ústí řeky do Severního moře celých 860 km. Svoji dovolenou každoročně tráví na Labské stezce na na půl milionu německých turistů. Z této popularity však česká strana mnoho neměla. Ještě před několika lety němečtí turisté končili svoje putování v česko-německém příhraničí, kde je zastavila nekvalitní rozbitá cesta následovaná silnicí II. třídy s hustým provozem. Většina z nich tak na hranicích otočila řídítka svých kol zpět na sever. Dnes je vše jinak a pomyslná „bílá místa“ na cyklistických mapách pomalu mizí. Příkladem toho je i Labská stezka v severních Čechách. Tam, kde ještě před rokem byla jedinou možností cesta po krajnici silnice, dnes vede stezka oddělená od automobilové dopravy.

Nová stezka Přerov – Valtířov


Nově otevřená cyklostezka ve Valtířově.
Foto: Ústecký kraj

Před více než měsícem byla v severních Čechách otevřena čerstvá cyklostezka z Přerova u Těchlovic přes Velké Březno až do Valtířova. Odtud již vede před několika lety vybudovaná bezpečná cesta, která cyklisty provede Ústím nad Labem, pod majestátným Střekovem a která končí dvanáct kilometrů za Ústím směrem na Litoměřice.

„Naší snahou bylo dostat cyklisty mimo zatížené silnice. Labská stezka totiž neslouží jen cyklistům, využívají ji také koloběžkaři, bruslaři, vozíčkáři či běžci,“ říká o nové cyklostezce cyklokoordinátor Ústeckého kraje Pavel Hajšman. Z celkové délky Labské stezky, která na území Ústeckého kraje měří 96 km, je dnes více než polovina vedena v režimu cyklostezky.  „Nově otevřený úsek v Ústeckém kraji je velmi důležitý, postupně se tím vyplňuje prostor mezi Děčínem a Ústím nad Labem,“ okomentoval novou cyklostezku koordinátor Labské stezky Daniel Mourek z Nadace Partnerství.

Ústecký kraj v severních Čechách je na tom zatím nejlépe, pokud jde o úseky stezky oddělené od automobilové dopravy. Chráněné cesty vás zavedou:

  • 16km úsek mezi Dolním Žlebem (česko-německá hranice) a městskou částí Děčín-Křešice,
  • 25 km Přerov - Církvice,
  • 12 km Libochovany – Litoměřice - většinou oddělená cyklostezka, zčásti polní cesty, před Litoměřicemi možno potkat i motorovou dopravu.


Vedení Labské stezky mezi česko-německými hranicemi a městem Litoměřice. Modrou barvou jsou vyznačeny chráněné cesty, červeně značené úseky vedou po silnici.
Zdroj: Google Maps

Nejdelší úsek Labské stezky, který vede po chráněných cestách, je okolo Ústí nad Labem, mezi Přerovem a Církvicemi. V tomto úseku je souvislá cyklostezka v délce asi 25 km a jedinou překážkou je na ní střekovské zdymadlo. U této stavby se zhruba 300 m musí překonat buď s vystoupáním schodů, úsek je možné také  přejet po silnici.

V roce 2013 by měla být uvedena do provozu další důležitá etapa mezi Přerovem a Děčínem, dále Církvice – Libochovany a Litoměřice – Třeboutice. Do roku 2015 by měla být vybudována bezpečná cesta na území celého Ústeckého kraje.

Tip pro bruslaře:

Jako ideální  bruslařská dráha se využívá úsek Dolní Žleb – Děčín v celkové délce 9 km (z toho cca 3 km vede po místní komunikaci s nízkým provozem a hrubším asfaltem). Z Dolního Žlebu je možno pokračovat až do německé Schmilky po velmi kvalitní asfaltové cyklostezce. Celkem je v tomto úseku bruslařům k dispozici cca 20 km kvalitního povrchu bez výrazného převýšení.

Hopsa, hejsa do Brandejsa


Počátek cyklostezky v Lázních Toušeň
Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

V polabské rovině, jen pár kilometrů na východ od Prahy, byla do provozu uvedena nová „bruslostezka“. Celkem 11 km dlouhý úsek se táhne od Kostelce nad Labem až do Lázní Toušeň. „Nová stezka by měla sloužit jak k dopravě mezi městy a obcemi, dálkovým cykloturistům, tak pro jednodenní výlety rodičů s dětmi nebo vozíčkářů,“ říká cyklokoordinátor Středočeského kraje Pavel Klimeš. Dálkoví cykloturisté se po novém úseku hned tak neprojedou, zatím totiž nemají příliš šanci novou stezku najít. Oficiálně značená Labská trasa č. 24 vede po pravém (tedy opačném) břehu Labe. Na nově postavené cyklostezce vede zatím pouze místní cyklotrasa č. 0019, část mezi Brandýsem a Kostelcem není proznačená vůbec. Jak jsme se přesvědčili, novou stezku využívají zatím především lidé z nejbližšího okolí, přespolní ji zatím ještě neobjevili. O víkendu tu bude asi dost hustý provoz, zejména za hezkého počasí, které nám přálo během focení stezky.


Mapa nového úseku Labské stezky v úseku Lázně Toušeň – Kostelec nad Labem (březen 2011). Pro zvětšení klikněte na obrázek. Městský úřad v Brandýse nad Labem vydal propagační leták, který je ke stažení zde.
Zdroj: město Brandýs n/L.

Tip pro bruslaře:

Nová stezka je ideální pro kombinované výlety na bruslích nebo s dětmi na kole. Souvislý úsek s hladkým povrchem měří 11 km, přerušený je pouze průjezd Brandýsem. V úseku mezi zámeckou promenádou a koncem Brandýsa (odbočka z cyklotrasy 0019) je třeba brusle sundat – kromě prašné cesty tu narazíte i na zámkovou dlažbu nebo dlažební kostky.

Do Nymburka na pivo

A konečně třetí úsek, který byl uveden do provozu toto úterý, najdeme v Nymburce. Navazuje na historicky jeden z prvních souvislých úseků Labské stezky, který spojil města Poděbrady a Nymburk. Nově je cyklostezka protažena na území Nymburka směrem na západ. Dva kilometry dlouhý úsek vede po trase oficiálně značené dálkové trasy č. 24.

Nové cykloprůvodce po Labské stezce

Aby výčet novinek byl úplný, neměli bychom zapomenout na dva nové turistické průvodce, které před sezónou vydává koordinátor Labské stezky v ČR, Nadace Partnerství. Obě brožury vycházejí v češtině, němčině a angličtině a je možné si je objednat na adrese nadace, případně stáhnout si je v elektronické podobě. Průvodce dělí Labskou stezku na dva díly, první z nich ukazuje trasu z Drážďan do Mělníka, druhý potom od Mělníka k prameni Labe.
Pokud byste se chtěli vypravit prozkoumat východní část Labské stezky, může se hodit také průvodce podél Labské stezky v okolí Hradce Králové, vydaný samotným městem.

Průvodce ke stažení:

Přečtěte si také:

O Labské stezce
Labská stezka byla v Německu již posedmé za sebou v anketě německého cykloklubu ADFC zvolena nejpopulárnější stezkou, kterou ročně navštíví na půl milionu cykloturistů. V ČR se zaměřují na výstavbu bezpečných úseků především kraje. Na Labské stezce se tak v ČR v roce 2010 pokračovalo s výstavbou rekordním tempem cca 50 nových kilometrů za rok. Převážná část aktivit byla zatím soustředěna na souvislý úsek od německých hranic do Mělníka a dále podél Vltavy do Prahy. V letech 2011–12 se postaví přes 20 nových kilometrů v Královéhradeckém kraji, který na kvalitní zbytek Labské stezky západně od Mělníka nemá odpovídající napojení. Aktivity kolem Labské stezky v ČR koordinuje Nadace Partnerství.
www.labska-stezka.cz či www.elberadweg.de

 


Trasa Labské stezky kopíruje tok řeky Labe – na českém území to je 373 km.

Fotogalerie

Otevírání nové cyklostezky Přerov-Valtířov Nově otevřená cyklostezka Přerov-Valtířov Počátek cyklostezky v Lázních Toušeň (úsek v okolí Brandýsa nad Labem). Jeden z informačních panelů na stezce Jedno z osmi odpočívadel podél stezky v okolí Brandýsa nad Labem. Všechny zastávky vyzdobili žáci místních škol. Lávka v Brandýse nad Labem vás vyvede z nábřeží na zámeckou promenádu.
redakce NaKole.cz, 11.05.2011
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co vás vytočilo 152 před 7 minutami
Co pobavilo, potěšilo 192 před 19 minutami
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
Komentáře k blogu Srpen 2023 – okolo Otavy dnes v 17:31
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 16:55
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 16:07
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 15:51
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

401 cyklistů (14 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024