reklama

Tour de Omán

Termín: 13.01.2021 - 23.01.2021, 11 dní
Cena od: 29 800 Kč

cyklistický Letecky
Foto: CK Kudrna

Zpestření zimní cyklistické sezóny na Arabském poloostrově

Již 10 let, od roku 2010 si nejlepší cyklisté světa dávají v době, kdy Evropu pokryje bílá peřina sněhu, dostaveníčko v teplé zemi na pobřeží Arabského moře. Šesti etapový závod Tour de Oman se stal symbolem zimní cyklistické sezóny. Ne nadarmo jsou mezi jeho vítězi jména jako Chris Froome a ne nadarmo je ředitelem závodu sám Eddy Mercx. Cyklisty sem lákají kvalitní silnice, stálé počasí, vysoké hory, hluboké kaňony, nádherná pouštní krajina i v zimě teplé moře. Na našem zájezdu se vydáme ve stopách slavného závodu. Podíváme se do pohoří Hadžár, do nitra Zelených hor Džebel Achdar, ale i do písečných dun pouště Wáhíba. A samozřejmě nebudou chybět ani etapy po pobřeží Arabského moře a Ománského zálivu. Stejně jako samotný závod náš zájezd zakončíme triumfálním dojezdem na nábřeží Corniche v samotném srdci hlavního města země Maskatu. Do nabitého programu jsme zahrnuli i dva odpočinkové dny, kdy namísto kola vyrazíme na výlet po svých.

Program zájezdu

1. den: Přílet do MASKATU (odlet z Evropy o den dříve). Po nezbytné aklimatizaci se přesuneme do bývalého hlavního města země Nizwy, kde se ubytujeme na 4 dny.

2. den: Z horského sedla Šaraf al Alamejn s nádhernými vyhlídkami na Ománský Velký kaňon Wadí beni Auf sjedeme do hliněného města Hamra v oáze mezi palmami. Podhorskou krajinou se pak přes městečka Tanuf a Rawdah a kolem historického zavlažovacího kanálu Falaž Daris vrátíme do Nizwy. (↔ 83 km, převážně z kopce, či po rovině).

3. den: Průzkum donedávna nepřístupných Zelených hor Džebel Achdar s vesnicemi a terasovitými políčky jak v Jemenu. Nahoru se vyvezeme doprovodným vozidlem a po prozkoumání horských vesniček se svezeme nádhernou zbrusu novou silnicí dolů do městečka Birkát al Mawúz a následně zpátky do Nizwy (↔ 80–90 km, převážně z kopce, či po rovině)

4. den: Jeden den necháme naše bicykly odpočívat a vydáme se pěšky do hor Vysoký Hadžár. Projdeme kultovní trek BALCONY RIM v 800 m vysoké stěně kaňonu Wadí Ghul až k vesnici As Sáb schované pod skalním převisem. Cestou budeme též obdivovat výhledy na nejvyšší horu Ománu Džebel Šáms (Sluneční hora).

5. den: Etapa podhorskou krajinou přes zemědělské vesničky v údolí Wadí al Kabir. Všude palmy, rýžová pole a kozy. Nově vybudovanou silnicí přes sedlo As Salmah do pouštního města Ibra, ubytování na 2 noci (↔ 110 km, ↑ 600 m stoupání).

6. den: Z údolí Wádí beni Chálíd s parádní koupačkou a jeskyní Muqal přes nízké sedlo do pouštních rovin. Podle zájmu zajedeme po asfaltu až k písečným dunám pouště Wáhíba a pak zpátky do Ibry (↔ 102 km, ↑ 200 m stoupání).

7. den: Přímořská etapa přes pouštní města Džalal bani bu Hasan a Džalal bani bu Ali s nejstarší ománskou mešitou a kolem pobřeží Indického oceánu až na „želví pláž“ Ras al Hadd (max 130 km, téměř po rovině). Ubytujeme se na nejvýchodnějším výběžku Arabského poloostrova a večer se vypravíme hledat obří želvy karety, které si na zdejší veliké písečné pláži budují svá hnízda.

8. den: Vypravíme se opět bez kol na výlet do kaňonu Wádí Šáb, kde po dobrodružném průstupu soutěskou můžeme plavat až do jeskyně s vodopádem. Cestou zpátky navštívíme hlavní město provincie Šarqíja Sur s výrobnou tradičních lodí dhau, na kterých se plavili ománští mořeplavci až do Indie, či na Zanzibar.

9. den: Závěrečná etapa po pobřeží Ománského zálivu z rybářské vesnice Sífai do hlavního města Maskatu. Projedeme kolem sultánského paláce a zájezd zakončíme triumfálním dojezdem na nábřeží Corniche ve čtvrti Mutrah (↔ 50 km, ↑ 300 metrů stoupání).

10. den: Závěrečný relax a prohlídka hlavního města země. Velká mešita sultána Qábuse, rybí trh, trh se suvenýry, možnost koupání, či lodního výletu. Podvečerní přesun na letiště (↔ na kole 40 km, nebo místní dopravou).

11. den: Přílet do zasněžené Evropy.

Cena zahrnuje

  • doprovodné vozidlo po celou dobu cesty
  • 9x ubytování v hotelu či penzionu
  • průvodce
  • pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, připojištění odpovědnosti
  • zákonné pojištění CK

Nástupní místa

Maskat

Cena nezahrnuje zpáteční letenku Praha - Istanbul - Maskat od cca 13.000 Kč

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
silniční

Detaily zájezdu
cyklistický Letecky
Navštívené země:
Omán Omán

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

368 cyklistů (9 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024