reklama

V Evropě funguje více než 400 automatizovaných půjčoven jízdních kol

Eurovíkendy v evropských městech jsou stále populárnější. Prozkoumat je můžete ze sedla jízdního kola, ve většině případů se dají vypůjčit v některé z automatizovaných půjčoven. Vypravte se s námi na cestu po Evropě na půjčeném kole.

Pařížský Vélib si od svého otevření v roce 2007 získal obrovskou popularitu.
Pařížský Vélib si od svého otevření v roce 2007 získal obrovskou popularitu.
Foto: Sebastien Robert

Zapomeňte na rozvrzaná kola s přeskakujícím řetězem, zpuchřelými plášti a nefunkčními brzdami! Kola z automatizovaných půjčoven jsou robustní, odolná a pravidelně servisovaná. V posledních letech se v Evropě stále častěji objevují veřejné půjčovny kol, označované společně anglickým termínem „bike sharing systems". Se stanovišti na veřejných prostranstvích jsou dostupné 24 hodin denně a slouží nejen obyvatelům evropských měst, ale také turistům a návštěvníkům mnoha evropských měst. Kromě předplacených karet pro časté uživatele obvykle nabízejí i možnost jednorázového zapůjčení na několik hodin, na prohlídku města nebo dopravu z nádraží do hotelu.

Nově vznikající půjčovny kol jsou stále častěji zapojené do městské hromadné dopravy – tak například v Berlíně dnes platí stejná jízdenka v metru, tramvaji, autobuse i v síti půjčoven kol.

Co znamená Bike Sharing System

– v překladu „veřejné půjčovny kol"

– jsou automatizované – fungují bez lidské obsluhy,

– síť navzájem propojených stojanů, kolo je možné vrátit v kterékoli jiné stanici

– umožňuje i krátkodobé zapůjčení kola (minuty až hodiny)

– provozovatel se obvykle stará o dostupnost kol i v případě jednosměrného provozu (např. při jízdě směrem z kopce)

 

Podle závěrů výzkumného projektu OBIS, který studoval půjčovny kol v deseti evropských zemích, je nejhustší síť v Itálii (celkem 157) a Španělsku (74), tedy v zemích, které nepatří mezi tradiční „cyklistické velmoci", silnou tradici mají půjčovny ale také v Rakousku (84 systémů).

Dnes najdete automatizované půjčovny prakticky ve všech významných evropských metropolích. Největší popularity dosáhly půjčovny v Paříži (Vélib), Barceloně (Bicing) a Londýně (Barclay´s).  Půjčovny si hledají své místo i v zemích bývalého východního bloku, příkladem je Krakow, Bukurešť, k nastartování nového systému se schyluje i v Praze.

Poplatky jsou velmi různé, obecně je třeba počítat s 1–2 euro za hodinu. Mnoho systémů ale nabízí prvních 30 minut zdarma (někdy celou hodinu). Pokud se tedy člověk vejde do tohoto limitu, je předplatné 1 euro za den i konečnou částkou (např. v pařížském Vélibu).  

Berlín

Od roku 2002 funguje v Berlíně síť půjčoven Call a Bike. Návštěvníci i obyvatelé města si mohou půjčit jízdní kolo v půjčovnách umístěných na některém z berlínských nádraží. Systém provozuje Deutsche Bahn Rent, dceřinná společnost německých drah a půjčovné je 9 euro za den. Pronájem se objednává prostřednictvím mobilního telefonu.

V květnu 2011 odstartoval v Berlíně pilotní projekt veřejné půjčovny pod názvem „Berlin City Bike„, která umožňuje zapůjčení kola zdarma na dobu 30 min, v rámci jízdenky na autobus, tramvaj nebo metro. V současné době jsou k dispozici stanice „Berlin City Bike“ na stanicích metra, na nádražích a důležitých turistických uzlech.

Londýn

Od roku 2004 je možné vypůjčit si v Londýně kolo z jedné ze stanic OYBike London. Po registraci na Internetu a zaplacení vstupního poplatku 10 liber je možné zapůjčit si kolo, přičemž cena půjčovného se postupně odečítá z úvodního kreditu. Poměrně složitý registrační proces znevýhodňuje tento systém pro použití pro turisty.

V květnu 2010 byl velkou kampaní zahájen provoz nové půjčovny Barclay´s, kterou slavnostně otevřel starosta Boris Johnson. Půjčovna si získala obrovskou popularitu a „Borisova kola" se stala téměř novým symbolem metropole nad Temží. Zhruba 400 stanic ve vnitřním Londýně slouží jako základna pro celkem 6000 jízdních kol. Systém slouží hlavně pro kratší jízdy, půjčovné pro jízdy do 30 minut je zdarma.

Vstupní poplatek stojí 3 libry (zhruba 85 Kč) a používání kol stojí od 1 libry (27 Kč) za hodinu až po 50 liber za 24 hodin. Aby kola byla co nejvíce v oběhu, je za delší půjčovné záměrně vysoký poplatek.
www.tfl.gov.uk
www.oybike.com
bromptondock.co­.uk (půjčovna skládacích kol Brompton v Guilfordu)

Praha

Pražská veřejná půjčovna Homeport, která fungovala posledních pět let v pražském Karlíně, chystá odstartovat nový pilotní projekt. Do provozu by měl být uveden v polovině července 2011 s kapacitou 120 kol na celkem šesti stanovištích.
www.homeport.cz

Stockholm


Stockholm Citybikes (SCB)
Foto: Tom Petersen

Odstartování provozu půjčovny Stockholm City Bikes (SCB) provázely od samého počátku administrativní potíže, přesto v současné době nabízí na 1000 kol, které jsou rozmístěné po celkem 80 místech. Návštěvník města si může zakoupit 3 denní kartu za v přepočtu zhruba 13 euro. Pro stálé obyvatele je tu sezónní karta, platná od dubna do října, za celkem 26 euro.
www.citybikes.se

Paříž

Největší evropská veřejná půjčovna kol pod názvem Vélib operuje s celkem 6000 koly. Její otevření v roce 2007 znamenalo malou senzaci, existence půjčovny inspirovala Francouze k masivnímu používání jízdních kol ve městě. Pro návštěvníky Paříže slouží jednodenní předplatné v ceně 1 euro a pokud uživatel nepřesáhne dobu zapůjčení 30 minut, je to také cena konečná. První půlhodina jízdy je zdarma, po této lhůtě se účtuje půjčovné ve výši 1 euro za 30 minut. Platit je možné platební kartou přímo u některého z celkem 1150 terminálů. Využít je možné také sedmidenní permanentku v ceně 5 euro nebo roční předplatné za 29 euro.
www.velib.paris­.fr
Návod na půjčení a použití kol v systému Vélib (video YouTube.com, 26. 11. 2007 , autor: Tomáš Cach)

 

Barcelona

Jedna z nejrozsáhlejších evropských půjčoven Bicing nabízí svým uživatelům 6000 kol rozmístěných na 400 stanovištích. Provozovatelem systému je město Barcelona, a systém kromě příjmů z půjčovného financují také poplatky za parkování v oblasti nazývané Green Area. Stálí obyvatelé Barcelony se registrují zpravidla na rok, systém potom z jejich karty odečítá vždy 0,5 euro za 30 minut půjčovného. První půlhodina jízdy je přitom zdarma. Návštěvnická karta platná 7 dní nabízí stejné podmínky, tedy 0,5 euro/půlhodinu jízdy.
www.bicing.com

Vídeň

Jednoduchou registraci umožňuje také vídeňská půjčovna Citybike. Jednorázové jízdné v ceně 1 euro je možné zaplatit přímo na některém z 60 terminálů v centrální oblasti města. První hodina jízdy je přitom zdarma.  

Po registraci při každém dalším vypůjčení kola terminál vyžaduje bankovní kartu nebo registrační kartu systému Citybike.
www.citybikewi­en.at

Užitečné odkazy

  • Přehled veřejných půjčoven kol – půjčovny v hlavních evropských městech, podmínky zapůjčení, www odkazy
  • www.obisprojec­t.com – projekt OBIS, který probíhal v letech 2009–11, shrnuje informace o veřejných půjčovnách kol v 10 evropských zemích

Přečtěte si také

Fotogalerie

Pařížský Vélib si od svého otevření v roce 2007 získal obrovskou popularitu. Pražská půjčovna Homeport zatím čeká na své znovuotevření. Homeport Praha - terminál napájený solární energií. Kola používaná v půjčovnách Call a Bike v Berlíně, Mnichově a Karlsruhe Kola z půjčovny CF, která funguje v německém Chemnitz. Stockholm Citybikes (SCB)
redakce NaKole.cz, 24.06.2011
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 před 5 minutami
Ukrajina 42 dnes v 19:23
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 15:05
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

251 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024