Něco o AI, zejména Jrr by to mohl ocenit :-)
https://youtube.com/watch?v=vimNI7NjuS8
Úplně jiný trend, zajímavé:
https://www.dotyk.cz/magazin/za-co-platit-v...
-6
Dobrá snůška blábolů. V naprosté většině to je nesmysl a docela by mě zajímalo z jakých oficielních údajů čerpá, než že nějaká Máňa u sousedního stolu v kavárně povídala.
-2
Snad krom toho spropitného, to opravdu byly totální hovadiny jedna vedle druhé. (No, dejme tomu by mohl platit ten obecný důvod, že u fyzicky vydaných peněz z peněženky člověk snáz uhlídá, kolik utrácí, než u vytahování karty, ale to platí vždy, ne pro nějakých "těchto deset věcí".)
0
Nejhorší na tom je, že těmhle snůškám nepravd a blábolů dost lidí věří, protože to je napsané a néjen že pak to dál skálopevně tvrdí a řídí se tím a pak jim vůbec ani nevadí, že platby v hotovosti jsou třeba při nákupu na internetu zpravidla o dost dražší.
-1
Ten Dotyk je samé "vědci žasnou", "přelomový", "expert odhalil", "katastrofický", "nemožné", "neuvěřitelné" ....
Asi něco jako Prima mezi televizními kanály :-(
-2
Jo, občas na mě vyskakuje a přijde mi, že jsou to články, na který se testuje uměla inteligence. Stylu "vymysli článek s deseti důvody, proč neplatit kartou". Obsah většinou nedává smysl.
0
Jestli to nějaký geront pošle jako řetězák, tak to nás určitě tchýně bude varovat před těmi nebezpečnými platbami kartou, vždyť už dábno patříme mezi ty ohrožené 50+!
Nedavno měla zaručenou zprávu, že Mars bude v jeden den (nepamatuju už kterej) poprvé za existenci lidstva tak blízko, že bude stejně velký jako Měsíc! To prý nesmíme propásnout !!!!!!! ČT nám to samozřejmě zatají :-)
-2
Ta už nám zatajila, že se díky placatosti Země násobně zvětšila gravitace, proto stagnujou rekordy ve skokanských disciplínách, šimsisi? Takže s tím Marsem bych to nebral na lehkou váhu. Proč myslíš, že vláda vydala ten spisek “72 hodin - Jak se připravit na krizové situace a společně je zvládnout”? No?
-1
Hlavně je zajímavé, proč gravitace na té placce táhne všechno plošně kolmo k povrchu té placky. Proč všechny fotky z vesmíru ukazují kouli? Jen naprostý dement může něco takového tvrdit. To už je perspektivnější tradiční čínská medicína.
-2
Nebudeš ty, čistě náhodou, stoupencem tohoto pavědeckého spisku? :-)))
0
Mám z obecné teorie reletivity zkoušku, ale už z toho skoro nic nevím.
-1
Koukám, že jsem napsal pěknou blbost. Jednalo se Speciální teorii relativity. Tu co popisuje pohyb v interciálních vztažných soustavách. Obecná teorie relativity je mnohem náročnější a zabývá se i gravitací.
Ta knížka se nejspíš zabývá právě tou speciální teorií. To je ta, co řeší dilataci času a kontrakci délek a je celkem pochopitelná.
-2
Nějak si nerozumíme. Napsal jsem blbost a opravil jsem se. Co to má společného s nějakou výjimečností? O teorii relativity jsem jen odpovídal na přímou výzvu. Nemáš spíš ty nějaký mindrák? Když se tu šustne cokoliv o nějakém konstruování, tak také reaguješ, poněvadž tomu rozumíš. Píšu ti proto, že jsi výjimečný konstruktér?
-2
Možná mám, co já vím. Ostatně by tomu odpovídal můj postoj v nedávné diskusi ve vedlejším vlákně:
https://www.nakole.cz/diskuse/31134-nejlepsi...
Snažím se vyjadřovat k problémům, když si myslím, že mám čím přispět.
Pokud se někde budu čepýřit tituly, zkouškami a průkazy jež vlastním a které jsem složil a vyzdvihovat jejich výjimečnost, neváhej mi dát vědět, že se chovám jako chlubivé pako.
Je to nehezká vlastnost a zpětná vazba je důležitá... ;-)
-1
Jéje, také vlastním :o)))
Moc pěkný spisek :o)))
-2
To jsme asi četli ve své době všichni, byl to takový hit.
0
Dokument s nejspíš podobným obsahem jsem dostal od německých přátel už v roce 2014. Budu si muset prostudovat tento spisek abych věděl zda-li tam není něco nového, zajímavého.
0
Mne fascinuje, jak se ti vyhnanci, co s uzlíčkem opouští své domovy, na té obálce spokojeně usmívají. Patrně ten obsah je nějaký zázračný.
Jinak je hrůza, kam jsme se to v Evropě znovu dostali.
-1
Pamatuju si jak někdy v 80. letech byly několik dní bez elektriky koleje na Jižním městě, pamatuju si, jaké to bylo když přišla velká voda, ... (oboje nijak nesouvisí s tím "kam jsme se to dostali" protože tam jsme byli vždycky). Takže se snažím být na některé věci připravený. Pravda, zavrhl jsem koupi elektrogenerátoru, ale mám odzkoušeno jak dlouho jsem schopen udržet v provozu kotel a jak dlouho ledničku s mrazákem. Zrovna tak mám už léta soupis toho, co by měla manželka udělat kdyby mě vzala zubatá.
0
Ad "evakuační zavazadlo"... Součástí výbavy by mělo být i bateriové rádio pro příjem důležitých nouzových zpráv. Tak jsem si před nedávnem říkal, kterej Jouda vymyslel, že Český Rozhlas apod. ruší/zrušili vysílání na středních i krátkých vlnách... Které jsou za dobrých podmínek schopné pokrýt i dost velkou část celé Zeměkoule. Na rozdíl od FM vln, natož DAB. K tomu ty DAB přijímače jsou docela nenažrané ohledně napájení... Zlatá krystalka :-)
0
Ač platím prakticky všechno v hotovosti a se specifikací EMV mám dost problém, tak ten článek je pitomost...
Účtovat poplatek za platbu kartu, respektive dávat slevu za platbu v hotovosti by obchodník oficiálně neměl (prý to bývá ve smlouvě k platebnímu terminálu). Správné řešení je nebrat karty vůbec, ale to pak lidi řvou... :-)
Z hlediska vracení zboží na tom může být zákazník s kartou lépe, prototože výpis z karty by měl nahradit ztracenou účtenku.
Neplatit kartou při objednání přes internet ze zahraničí prakticky nejde... a nakonec i na dobírku z ČR může přijít zabalená cihla...
-1
Prodejní automat má jako platebni periferii přepojen mincovník, bankovkožrout nebo bankovní platební terminál stejný jako u jakéhokoliv obchodníka. Představa, že u obchodníka vás ten terminál neokrade, ale v prodejním automatu ano je nasmyslná. Automat vystaví cenu na terminál, vy jí schválíte a potvrdíte, tím je transakce potvrzena. Ten terminál má velice drahé akreditční řízení, které si může dovolit prakticky jen banka. Tím je zajištěno, že nelze do oběhu připojit nějaké cinknuté terminály, které kradou. Není těžké postavit takový terminál, ale tu akreditaci zvládá jen ta banka.
-1
a tak podvodníci zvládají lecjaké levárny i na bankomatech, takže pokud by se rozhodli že jim za to stojí automat na sodovku, neměl bych moc pochyb že by to nezvládli.
Nosit sebou pár stovek v hotovosti pro případ alespoň nějakých...specifických...transakcí myslim nikoho nezabije...
-3
Jojo, automat tě může okrást (obvykle nezáměrně) na spoustu způsobů, u hotovosti je těch možností dokonce víc než u karty.
Namátkou mě napadá finta, kdy bezďáci ze spodu nacpou hadru nahoru do šachty od vyplacečů, takže vrácené mince se do misky nedostanou, ale hromadí se v ucpané šachtě, lidi naštvaně odejdou, pak příjde bezďák vytáhn hadr a posbírá všechny vrácené mince...
Nicméně s tím, když ti nevypadnou zaplacené sušenky nebo se zasekne papír při tisku jízdenky, stejně moc nezmůžeš...
0
Takhle jsem jednou někoho "okradl" na benzínce v Holešovicích. Nevrátil mi automat na kafe peníze (tenkrát ještě neexistovaly automaty co berou karty) a když jsem sáhl do toho žlábku, pochopil jsem, že je ucpaný. Tak jsem ucpávku vyndal a odnesl si všechno.
0
Osobně z různých důvodu tyhle "asijské" e-shopy nenavštěvuju, ale zjevně jsem v tom sám...
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-temu...
-2
Sám nejseš, ale je nás bohužel málo. Temu blokuju stejně jako ty různé Alibaby!
Nejlepší je, slyšet od lidí, co si na čínských tržištích kupují snad úplně všechno, stížnosti, že se u nás nic nevyrábí a je nízká nabídka pracovních míst.
Pamatuju, jak se tu někdo chlubil brzdovejma špalíkama za 10 korun z alíka ...
-3
Zrovna dneska jsem hledal motorek co by uměl hejbat řetízkem od žaluzií. Na českých šopech je tak okolo 1500 - 2000 Kč, na aliexpress za 500.
0
Přesně. Je to pak trochu dilema, neni to jako ty špalíky za 10, nebo 30kaček.
Ale snažim se být zásadový, takovej chudák zas nejsem :-)
-3
To já taky. Ale pak to občas končí tím, že usoudím, že tu věc nepotřebuju. :)
Blbý je, že třeba u textilu vím, že tričko "z číny" vyjde někdy levněji než za kolik tuzemský výrobce je schopen nakoupit stejné množství bavlnění příze.
A pak třeba tohle čtení:
https://www.lupa.cz/clanky/open-hardware-v-3d...
0
Tak to je to nejlepší řešení. Taky nemusim "mít fšechno".
Co jsem kdysi dělal v Daimonce, vyráběly se i děštníky, ale už to končilo, protože látka z Hedvy stála víc, než celej asijskej vystřelovák. Pravda, v tý nejnižší cenový kategorii to byly fakt vystřelováky, kde ti v ruce zůstala rukojeť s první tyčkou a zbytek odletěl. Přímo tohle jsem zažil při testování.
Po letech se pak obchodníci začali ozývat, že by zas u nás deštníky zase nakupovali, jenže už nebylo kdo by je vyráběl. Šití nebyl problém, ale oživit stroje na zpracování drátů Paragon a montáž kostry, to už nikdo nedokázal.
-3
Mimochodem: Ve včerejším díle seriálu Octopus byla Schindlerova pletárna v Kr. Lípě. Což je jedna z mála textilních fabrik, která ve Výběžku přežila, ale měla setsakra namále. Ale teď se snad blýská na lepší časy.
Návštěvu doporučuji, byť člověk neuvidí o víkendu fabriku v provozu.
0
Octopus je v plánu :-)
Tak to budu těšit na tenhle díl 2x!
Zrovna jsme tady řešili zajímavý požadavek zákazníka - docela známé české firmy. Koupili si balící stroj na své výrobky v Číně. Strašně levně! Jen okolo milionu v korunách.
Zítra se tam jedou podívat tři naši lidi, na kolik je vyjde předělání aby to mohli zprovoznit. Znamená to komplet novou elektriku včetně rozvaděče, výměnu pneumatických pohonů, výměnu robota a vibračního třídění. Samozřejně i doplnění bezpečnostních prvků ...
To se laciný nákup vyplatí :-)
-3
Včera jsem hned u prvního záběru na pletací stroj říkal, to by mohlo být u Schindlera, nevím, že by někde v LBC (kde se to odehrává) byla taková velká pletárna. A pak s každým záběrem mě to šrotovalo, největší zápletkou nebylo kdo je vrah, ale jestli se nemýlím. Pak je tam jeden záběr z venku, ale bohužel nikoliv na tu budovu, ze které byly interiéry a v titulcích je pan Veselík, majitel.
0
Jenže u mnoha věcí je jediný rozdíl jestli nakoupím tady nebo tam v x násobně vyšší ceně a to je pro velkou většinu dost podstatný argument.
0
Ano, skutečnost že to je jediný rozhodující argument je právě ten problém..
-1
Jestliže naprosto totožnou věc nakoupím tam za 10 a tady za 100, tak je to snadné rozhodování a nevidím jediný důvod proč nakupovat u našich prodejců, kteří jsou pouhými překupníky s nestydatou přirážkou.
-2
Pokud máš na mysli místní PŘEKUPNÍKY týchž čínských produktů tak budiž.
Původní téma ale byly čínské kopie lokální produkce (z nejkvalitnějšího chinesia samozřejmě).
-1
Ano, to je ale už něco jiného. Je na zvážení každého jestli podstatně levnější a třeba i méně kvalitní kopie je pro moje potřeby dostatečně vyhovující a splňuje moje potřeby a stále vyjde levněji i když má poloviční výdrž.
Když třeba kupuji nějaký díl na auto tak taky musím hodně dobře zvážit jestli je vhodnější koupit drahý originál nebo mi dostatečně stačí levnější druhovýroba nebo dokonce jakási replika neznámého výrobce.
0
Pokud se bavíme čistě o ceně úměrné kvalitě tak budiž.
Původní příspěvek byl ale o prosté krádeži duševního vlastnictví.
Pokud někdo stráví X času vývojem produktu, který ty následně raději koupíš za 10% ceny od zloděje co mu ukradl výsledky, jistě si dokážeš domyslet důsledky v dlouhodobějším horizontu.
Nemluvě o soutěži na trhu, kde konkurence nemusí dodržovat 3/4 pravidel, které se vztahují na tebe.
-1
Když mám možnost výběru mezi "čínským" a "nečínským" produktem, raději vezmu ten druhý i kdyby byl obdobný a přitom o něco dražší. Je to prostě moje volba. Taky raději vezmu výrobek od evropského (amerického …) výrobce zhotovený v číně (bangladéši, indonézii …), protože je alespoň šance, že si pohlídá materiály, kvalitu, ekologii a podmínky výroby.
A třeba modelářskou elektroniku mám od Futaby, místo levnějšího FrSky, možná stejně kvalitního a vybaveného více funkcemi. Prostě nejsem tak chudý, abych za každou cenu musel nakupovat jen to nejlevnější, bez ohledu na další okolnosti.
Dokonce, když je rozdíl přijatelný (né trojnásobek), dám vydělat i našemu obchodníkovi, obvykle mi za to nabídne odpovídající servis.
-3
A co přesně je ten argument abych totožný čínský výrobek koupil od českého překupníka za pětinásobek ceny na Aliexpressu?
-3
Já si na Ali kupuju jenom věci, které se tady vůbec nedají sehnat, kdy místní trh ani netuší, že něco takového vůbec existuje, natož aby to někomu konkurovalo nebo "kradlo duševní vlastnictví"... A jestli náhodou ano, tak určitě ne žádné evropské firmě, protože to tady fakt nikdo nevyrábí, takže je mi to ve výsledku u...
Profesionální nebo dokonce průmyslově věci za desítky tisíc fakt nepotřebuju :-(
Namátkou třeba tester USB nabíječek/kabelů, 240W/40Gbps/8k USB-C kabely, s displejíčkem coby bonusem atd atd. Na to tady v prodeji narazíš fakt těžko. A když už to má zvládat elektrický výkon současně s opravdu rychlými daty, tak to nemá ten displej, ale zato to stojí nehorázný prachy :-/
0
Nebo třeba tenhle nadupanej "power meter" https://www.aliexpress.com/item... . Nevím, že by se to tady vůbec někdy prodávalo... A pokud náhodou ano, tak to určitě bude u překupníka, který si opět napočítá násobky nákupní ceny :-/
P.S. ta cena je momentálně ulítlá i na Ali, já to od nich kupoval před 2,5 rokem za necelých 600,- Kč...
0
Jo, o tohle se zrovna handrkujou kolegové v práci:
1) Objednat si prototypové DPS od osvědčené firmy z Číny, mít to levně a funkční nebo
2) Objednat to od firmy z ČR, zaplatit 5x tolik, čekat déle, řešit spoustu omezení... s velkým rizikem, že nám to stejně objednají z Číny, ale od blbé firmy?
Kupodivu druhá možnost má spoustu zastánců, tak jsem zvědav, jak to dopadne... :-)
0
Ale v Čechách je přece několik firem, které vyvýjí a vyrábí dobré tišťáky. Netvrď mi, že oprava v jejich návrhu a následné vyrobení 3 kusů není rychlejší než z Číny. Ke všemu se s návrhářem rovnou domluvíš a česky. Ano, jsem staromilec a dávno za zénitem své HW tvorby. Také jsme v jedné firmě objednávali tišťáky z Číny.
Musím se zepat ve své poslední firmě HW vývojářů, kde to zadávají. Myslím že v Česku a layout tišťáku si tvoří sami. Když tam má být zaintegrovaná plošná anténa, tak to musí navrhnout sami.
-1
Asi nebudu veřejně jmenovat, ale bylo mi vysvětleno, že existují české firmy, co oficiálně vyrábí DPS, ale v reálu je jen objednají z Číny.
Takže platíš násobně víc zprostředkovateli...
O vývoji není řeč, prostě připravíš všechny podklady a chceš DPS vyrobit...
Jestli víš o firmě, kde ti GARANTUJÍ, že výroba kompletně proběhne v ČR, tak dej vědět.
-1
Já tedy netušim, o jak náročné DPS jde, ale v mém předchozím zaměstnání jsme objednávali vývoj a výrobu plošňáků u české firmy. Protože mě to zajímalo (tátovo hobby, takže jsem se taky něco napájel), viděl jsem naživo jak litografii, tak osazování smdéček i vlnu.
Takových firem tedy bude určitě víc.
-2
Já jsem před lety ve firmě vyrábějící DPS dělal.
Teda jen samotné desky bez osazování, ale komplet celá výroba probíhala v jednom domě, od vrtání Cuprextitu až po konečný hal.
Skončila pro nezájem publika pokud vím...
-2
Nevím jaká situace je dneska, už se pár let v textilním oboru nepohybuju, ale když jsem ještě obcházel tkalcovny, tak jsem narazil na to, že některé věci výrobce objednával z Číny a některé vyráběl doma. Takové tuctové výrobě se nedá konkurovat, ale když chcete něco speciálního, na zakázku a v malém množství, tak to Číňan nevyrobí.
Druhá věc je ta, že někdy se ten český výrobce prostě podrazí. Vyprávěli mi v Kr. Lípě historku jak si Česká pošta nechala vyvzorovat svetry (švýcarští pošťáci mají svetry z Kr. Lípy, tak se asi inspirovali). Takže jim to vyvzorovali, poštovní manageri si nechali ty vzorky pro sebe a pro zaměstnance objednali v Číně.
Ostatně není nějaká podobná historka o tom jak český výrobce cyklobrašen přestal šít u nás a nechá si to dělat v Číně?
0
Zaujal mě článe na téma podvodných reklam:
https://www.root.cz/clanky/postrehy-z...
Meta používá interní algoritmus, který inzerenty vyhodnocuje podle pravděpodobnosti, že jde o podvod. Blokace však nastává až v případě, kdy je jistota vyšší než 95 %. Pokud algoritmus určí nižší pravděpodobnost, Meta inzerenta nezakáže, a místo toho mu nabídne reklamu za vyšší cenu („penalty bid“). Jinými slovy: čím podezřelejší reklama, tím vyšší cena za její zobrazení, a tím vyšší zisk pro Metu.
0
Sešlo se dneska v jedněch novinách...
0
Co tě překvapuje?
Pokud budou ve vládě Motoristé, je logické že už se NEBUDE investovat ani do železnic ani do cyklostezek.
Jen doufám, že se jim nepodaří prosadit otočení přejezdů, aby vlaky čekaly, až projedou auta...
0
Před "pár" dny nám v Praze okolo Větrníku přibyla další hřibovina.
Na silnici na fotce přimalovali cyklopruh. Silnice je to vysoce vytížená. V odpolední špičce stojí auta už od ÚVN, na Větrníku se přidá autobus. Celá fronta stojí až na Vypich a dále.
Jezdím tudy denně, ale v životě by mě nenapadlo jet na kole touto ulicí. Napravo od ní je cyklostezka kolem VŠ kolejí a nalevo klidné postranní uličky s méně než zanedbatelným provozem. Namalovaný cyklopruh je rozpatlaný po celé silnici, protože autobus se do něj nevejde a uzavřít silnici než to uschne je nemožné.
Nejsem ani v nejmenším volič Motoristů, ale pokud budou zrušeny tyto a podobné hřiboviny (a že jich v Práglu máme!!!), pošlu Macinkovi tři kačky na kafe...
-2
Když tam stojí auta ve dvou pruzích, protože křižovatka Na Vypichu nestíhá, tak tam klidně mohou stát i v jednom pruhu, protože už je to jedno, ne? Je pěkné mít kapacitní silnici pro auta, ale když končí neodstranitelným špuntem, tak je ti ta kapacita houby platná.
-1
Tak ve dvou pruzích stojí opravdu až před křižovatkou.
Tady je ale řeč o celé silnici od Větrníku na Vypich, kde se jezdí (a ve vytížených hodinách i stojí) jen v jednom pruhu.
-3
V tom případě jen trochu zůžili ten jeden nadnormativní pruh. Když je to tak zatížené, tak předjíždění nemá smysl a je dokonce nežádoucí. Tak proč ne pruh pro cyklisty? Ostatně je to opravdu vyhrazený pruh, nebo jen piktogram?
-2
Nevěřím, že to opravdu nechápeš!
Cyklisté mohou jet a jezdí v klidu za VŠ kolejemi a usedlostí Větrník. Tady je nějaký zelený magor nacpe mezi auta a autobusy. Proč??? Řešení je kriticky špatné jak pro motoristy tak pro cyklisty. Nepamatuji se, že bych na této silnici někdy cyklistu potkal - musel by být blázen, aby riskoval a dýchal ten vzduch. Zůstane jen namalovaný pruh, jehož část zabere autobus, protože se na zbytek silnice nevejde. Dnes jsem se na to díval přímo na místě. Tyto hloupé hřiboviny se platí z našich daní!
-3
Hele any ses nedivil, zrovna dneska z kolegyně vypadlo, že vůbec nejradši jezdí podél vody do Štěchovic, silnici co já mám zafixovanou jako relativně nepříjemný zážitek i autem.
A proč? ptal jsem se taky, tak prý proto, že na stezkách se nedá jet třicet a musí furt kvůli někomu brzdit a to jí při "ležení na hrazdě" obtěžuje k nepříčetnosti...
Lidi jsou divní:-D
-1
Já jí chápu. I geronti na trekinkgu na téhle silnici dokáží udržet z Davle až na Zbraslav v pohodě 30km/h po celou cestu. Pro kolo je tam celkem prijatelný kraj silnice, auta tě objedou v dostatečné vzdálenosti. Není to hitparáda, ale je to snesitelné a přijatelné. Silnice je široká a celkem dobře větraná. V autě je to mohem adrenalínovější než na kole.
-1
Ty si vyloženě libuješ v jízdě mezi stovkami aut. Jinak to není možné.
Jezdit na kole po levobřežní velmi rušné komunikaci může jen nenormální cyklista. Znáš-li ony geronty na trekingu, vyřiď jim, že z Davle směrem na Zbraslav vede luxusní cyklostezka, jen po pravém břehu - první dva obrázky. (Dá se v pohodě jet od Zbraslavi až do Štěchovic)
Silnice třeba právě přes Davli je pro cyklisty naopak velmi nebezpečná a objet se tam v některých úsecích prakticky nedají - třetí obrázek pro ne-místní.
Nechápu tvoji snahu obhajovat jízdu po dálnici, když můžu jet po polní cestě. Cesta po výpadovce na Slapy fakt není snesitelná ani přijatelná.
-4
Tak bylo by dost cyklistů, co by mohli o nebezpečí štěchovické silnice vyprávět. Už nemohou...
Bude to skoro 20 let, co tam dokonce auto zrušilo vozík s dítětem za kolem a myslím, že ani to kolo z toho tehdy nevyvázlo celé. Bylo to někde kolem lomu. To bylo ještě v době, kdy na druhé straně nebyla cyklostezka a jezdilo se po silnici na Vrané a Skochovice. Což ale není proti tomu hazardu omluva.
-3
Velmi se pleteš, patrně jsi ze Zbraslavi do Davle nikdy nejel jinak než autem.
Tvůj první obrázek je ze Zbraslavi v úrovni kamenolomu. Tam opravdu ta stezka vede. Bohužel končí ve Vraném. Dál vede proti proudu po pravém břehu málofrekventovaná silnice, po které se dá dobře jet, ale ta definitivně kočí ve Skochovicích. Dále vede jen železnice a tunely. Ani pěšina pro pěší tam není. Ze Skochovic se dá na levý břeh přejít po železničním mostě, ale je to ilegální a nebezpečné. Mezi Měchenicemi a Davlí vede jen levobřežní silnice ni víc.
-1
Co furt meleš nesmysly o autech? Nějaká obsese?
Ve Skochovicích končí pouze ryzí cyklostezka, ale dál pokračuje trasa 8231 do Nové Březové a dál do Oleška. Poslední krátký kousíček sjedeš po červené k Zahořanskému potoku a za minutku jsi v Davli. Vše po místních komunikacích s téměř nulovým provozem. Myslím, že jsi zde nikdy nebyl a plácáš jen nesmysly.
Znovu opakuji - preferovat frekventovanou výpadovku na Slapy na úkor cyklostezky je řekněme zvláštní...
Řekl bych, že místní trasy vůbec neznáš. Nikdy jsi nejel od Zahořan po modré kolem Zahořanského potoka přes Haway do Pikovic? Já mnohokrát. A ty mě tady budeš poučovat o tom, že všechny cesty končí v tunelu??? Dej si obklad na hlavu, Brahmo.
-4
To mne nenapadlo, že budeš doporučovat ten krpál ze Zvole kolmo vzhůru nahoru k červené. Ano, jet se to dá, ale kopec je to pořádný a prudký. To je úplně jiná disciplína, nežhladká asfaltka podél vody. Ostatně sjezd po červené po skále do Davle je pro horáka a slabší jezdci to dolů povedou.
-3
Nepsal jsem nic o Zvoli.
Z Vraného se jezdí po cyklotrase 8231 do Březové, kde se napojíš na 8266. Kdo by se bál jet po červené, může do Davle sjet po 8234. Jsou to značené cyklotrasy, takže pro běžné cyklisty. Ano jsou kopcovité - no a?
Pokud preferuješ sobotní výlet po výpadovkách mezi auty, je to tvoje volba, tvoje zdraví. Myslím ale, že naprostá většina cyklistů volí cesty v přírodě, kde se auta nevyskytují. Radit někomu, že výpadovka je "snesitelná a přijatelná" je zvláštní.
Nemohl bys komentovat cesty, kde jsi byl a které znáš? Dolní Posázaví ti zjevně nic neříká...
-4
Ty na třetím obrázku nedokážeš objet cyklistu? Ne vždy tam jede autobus.
-2
Jeď se tam podívat, Brahmo. Zúžené je to z obou stran, žádný nadnormativní pruh tam není. Vezmi si kolo a celou trasu třeba od Norbertova, kolem ÚVN a přes Větrník k Vypichu si kolem čtvrté odpoledne hezky užij. Potom nám můžeš povyprávět, jaké je to úžasné svezení a jestli bys tam chtěl denně jezdit.
-3
Já to tam znám. Pokud bych měl čas hledat cestu s navigací, pojedu jinudy. Pokud budu spěchat, nebo nebudu mít s sebou držák na mobil, tak pojedu právě tudy, protože to je nejlogičtější a nejpřímější cesta. Ono to hledání kančích stezek okolo je buď pro místní a znalé, nebo pro navigaci. No a samozřejmě to není cesta pro někoho s dětmi nebo někoho bázlivějšího. Ale ten, kdo dokáže jezdit přes Prahu, ten se z toho nesesype. Není to příjemné, ale s tím pruhem nebo alespoň piktogramem to jistě bude lepší.
-1
Tak když to tam znáš, tak víš, že zrovna podél té Ankarské vede cyklostezka po široké asfaltové cestě - viz fotka. Tam se jede naprosto pohodově.
Včera večer jsem Ankarskou zase jela a pruh pro auta je zúžen docela dost. Pokud nechci jet těsně u středové čáry, jedu pravými koly po čáře cyklokoridoru. A to mám Fabii. Dnešní auta podstatně větších rozměrů budou prostě svými rozměry do cyklokoridoru zasahovat. A pokud tam zrovna pojede cyklista, pojede celý štrůdlík aut rychlostí cyklisty, protože na předjetí tam prostě není prostor - v protisměru stojí ve vytížených hodinách fronta aut.
Hřib zkrátka opět dokázal, že v Praze jde dopravu zkur... opravdu ještě zpomalit a vytížená místa ještě víc ucpat.
-3
Nechci bejt škarohlíd, ale... Není i na tom obrázku cyklostezka značená na souběžné komunikaci?
-1
Ano na souběžné komunikaci je stezka, nejspíše pražský "cyklochodník". Na části Ankarské je v obou směrech vyhrazený cyklopruh.
-1
Ne, není. Cyklostezka vede už dlouhá léta po široké asfaltové cestě podél komunikace.
Podívej se na to na mapě https://mapy.com/s/bonarajele
Ofiko se to jmenuje Alej Česko-turecké spolupráce. To jsem ani netušila :o)))
-4
Cyklostezka jakože C 8a Stezka pro cyklisty? Z panoramy to není vidět ale pochybuju, to bude přinejlepším C 9a Stezka pro chodce a cyklisty společná
0
Miluju rejpaly, co nemají místní znalost.
Ano, jeden konec té cesty je dost zastíněný vegetací, ale stačí se podívat na druhý konec
https://mapy.com/s/nolarefusa
Je to navíc cesta kolem školy (z té vybíhal malý Vašek ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku).
Chodí tudy hodně dětí - původně to byla cesta dozadu do sídliště, aby se děti vyhnuly ulicím s provozem.
-4
Vždyť to říkám, žádná cyklostezka, stezka společná s chodci
https://mapy.com/s/dozajakabe
0
V cyklopruhu můžeš cyklistu objíždět až do hranice cyklopruhu. Žádný další odstup nemusíš dodržovat. Takže z pohledu pravidel silničního provozu se tím vyznačením cyklopruhu možná dokonce to předjetí zjednodušilo a usnadnilo.
-1
Pravidla jsou jedna věc, snaha o zlepšení průjezdnosti vytížených komunikací druhá.
Bylo by dobré, kdyby se vždy vzaly v potaz obě skutečnosti. Tady se to zjevně nestalo.
Výsledkem jsou utracené finance, které se mohly využít jinde a komunikace, kde je ten cyklokoridor zcela zbytečný, protože je těsně vedle cyklostezka.
O snaze našich mocných zlepšit průjezdnost ulic na Praze 6 ani nemluvě.
-6
Smyslem budování cyklo infrastruktury je zvýšit bezpečnost jak cyklistů tak motoristů. Může-li jet cyklista naprosto bezpečně cestou, kam auta nesmí (za Větrníkem), tak cpát ho schválně na úzkou velmi frekventovanou silnici je svinstvo.
Tvoje argumentace, že by to mimopražští nenašli je mimo. Vsadím boty, že tam žádného ostravského cyklistu nikdy nepotkáš.
Přesně to zapadá mezi ostatní hřiboviny jako je nacpat cyklisty na čtyřproudovku od Motola do Butovic (pruh se objeví až v kopci a vznikne "odnikud") když mohou jet hned vedle např. přes golfové hřiště (nebo kolem hřbitova) - viz obrázky.
Nebo 400m dlouhý pruh odnikud nikam, který pouze křižuje nájezd/výjezd na dálnici kolem letiště. Přitom je tam vybudováno cca 7 podjezdů pouze pro pěší a cyklisty, aby se na tu spleť silnic a nájezdů vůbec nedostali a mohli projet bezpečně do Šárky.
Tohle nemá nic společného s budováním bezpečné cyklo infrastruktury. Jediným cílem je i za cenu vysokého ohrožení cyklistů nasrat ostatní účastníky silničního provozu.
-4
Tyhle šipky s cyklistou nejsou žádnej cyklopruh, to je čistě informační značka, že se tam může vyskytnout cyklista. Neposkytuje mu žádnou ochranu nic. V podstatě to má stejnej smysl, jako kdyby tam napsal, že v noci obvykle bývá tma, ve dne světlo.
Jen vyhozený prachy.
-2
Ona ta bezpečnost cyklisty spočívá hlavně v tom, že ho automobilista očekává. Piktokoridor mu to připomene. Za sebe mohu tvrdit, že na piktokoridoru se ke mně automobilisté chovají lépe.
-1
Ale houby. Místní motorista v leckterém koridoru cyklistu nikdy nepotkal a proto ho tam neočekává. Ne-místního motoristu by cyklista např. v motolském kopci asi dost překvapil ne-li vyděsil, protože koridor začíná "uprostřed" kopce naprosto z ničeho.
Že je přímo na výjezdu z D5 v zatáčce neočekávané křížení s cyklisty (s nesmyslným odpočívadlem pro cyklisty) je jen taková třešnička na dortě.
-2
a dost dobrej kšeft pro pár lidí.
-3
Vzhledem k tomu, že hlavní záruka bezpečnosti cyklisty na silnici je jeho očekávání a tolerování ostatními většími účastníky silničního provozu, tak oznamování, tady se může vyskytovat cyklista je rozhodně užitečné a účelné. Kdyby byl všude cyklista opravdu očekáván a tolerován, tak bychom žádné vyhrazené pruhy a specielní stezky nepotřebovali. Auta by se jim prostě vyhýbala. Nemyslím si, že ty piktogramy jsou nějaký všelék a něco úžasného, ale mám pocit, že na nich jsem auty více tolerován.
-2
Budeš se divit, ač se můžu podívat do mapy, že tudy někde vede nějaká cyklokomunikace, tak jí často nejsem ochoten hledat a bez navigace na říďítkách ji ani nenajdu. Brašnu na mobil na řídítka vozím jen mimo Prahu, v Praze jezdím po paměti. Takže bych nejspíš jel po té hlavní a ocenil bych ten vyhrazený pruh. Já se na těch cyklochodnících vlastně dost bojím chodců, psů a podobných, co nedodržují vůbec žádná pravidla. Takový chodník je dobrý pro výlet s vnoučkem, ale ne pro rychlou jízdu odněkud někam. Na to ty zřejmě využíváš auto, já kolo.
-1
To je potom těžké, když nejsi ochotný si trasu, kterou neznáš, naplánovat v mapě a nevezeš si ani navigaci.
Prozradím ti jednu tajnost - ony ty různé trasy pro cyklisty jsou značené takovými malými tabulkami s nápisem "odkud - kam". Když se to naučíš, nebudeš muset riskovat život v motolském kopci (nebo kdekoliv jinde) a pohodlně pojedeš klidnými uličkami. Vlastně to pro tebe není - ty jsi rychlý jezdec a bojíš se psů...
Auto/motorku/kolo využívám podle konkrétní potřeby. Nesnažím se jako ty za každou cenu jet pouze na kole. To nedává smysl.
-6
Taky nemám mobil, ve kterém by šlo spustit současnou navigaci, takže když jedu někam, kde to neznám, musím si trasu zvládnout zapamatovat nebo vytisknout, tudíž je samozřejmě mnohem jednodušší jet 15 km po hlavní silnici a pamatovat si jen jedno místo odbočení, než se snažit kličkovat někde po sídlišti nebo utopit kolo na rozbahněné polní cestě...
Má-li cyklostezka použitelný povrch, délku a rozumné napojení, je logické ji využít, ale sjíždět ze silnice kvůli 100m úseku?
Provoz sice nemám rád, ale potřebuju-li jet například z Ústí nad Orlicí do Rychnova nad Kněžnou, použitelná alternativa I/14 neexistuje a jestli ze 30 km lze dohromady 2 km jet po souběžné cyklostezce, nic to neřeší.
0
přesně, když jedu někam dál, jedu zásadně po asfaltu (preferuju okresky když to jde), bo mám jistotu jakéhos takéhos dopravního značení a i toho, že se cesta náhle nezmění v rozbahněnou louku, případně chodník přecpaný maminkama s kočárky a pejskaři.
-1
Tak si jen tak pro zajímavost někdy v Praze zkus tu cyklotrasu projet na kole jen podle těch cedulek. Nikdy jsi to nedělal a jen to o tom blafeš. Po Praze jezdíš autem.
-1
Teď už meleš jen hovadiny, Brahmo!
Ještě před deseti roky jsem auto vůbec neměl a vždy a všude jsem se dopravoval výhradně na kole. 365 dní v roce. Ani teď třeba na dopravu do práce auto nepoužívám. Mnohem lepší je motorka.
Ty mi tady budeš povídat, že neznám trasy po Praze kole!!! Na rozdíl od tebe jsem nikdy po výpadovkách a obchvatech mezi auty nejezdil a nejezdím.
-4
Tak se střízlivě podívej na ty své rady. O cyklostezkách po Praze, jejich značení a fyzickém umístění víš jen z pozice motoristy nebo z mapy.
Chceš jezdit podle těch cedulek, co občas někde zahlédneš. Doporučuješ náramnou trasu, která končí v tunelech pro vlak.
Usvědčuješ se sám.
-1
Myslíš, že když svůj výmysl o autech zopakuješ stokrát, stane se pravdou??? Velmi pravděpodobně jsem toho (nejen) po Praze najel násobně víc než ty.
Cyklostezky v částech Prahy, kde se běžně pohybuji znám velmi dobře. Někdy část použiji, ale většinou jedu podle vlastního rozumu, protože mi ty úředně nalajnované velice nevyhovují.
A tvoji lež/nepravdu (vyber si) o tunelech ti vyvracím o kus výš. V okolí Davle se zjevně nevyznáš a plácáš vyložené nesmysly. Každý si to v mapě může ověřit. Hlavně že vychvaluješ báječnou jízdu po výpadovce...
-5
Trapně mícháš trasy pro horské kolo s velkým převýšením s pohodovou asfaltovou komunikací podél vody vhodnou pro rychlou nebo pohodlnou cestu.
-2
"Pohodová komunikace podél vody" :-)))))
Konečně jsem pochopil, že máš na sobotní výlet na kole úplně jiná kritéria než já a většina cyklistů. Nechápej to zle, já ti takové báječné výlety po výpadovce neupírám, ale mám o pohodovém výletu jinou představu.
Tím bych to uzavřel. Naše pohledy na cyklistiku jsou diametrálně odlišné.
-3
Pohodou míním minimální nároky na silové šlapání a současně možnost držet vyšší průměr, aby to odsejpalo. Pro návrat z dlouhého výletu je to přesně ten typ komunikace, co se mi líbí. Nejezdím na výlety do Štěchovic a zpět po silnici. To to posouváš úplně někam jinam.
-2
xtonda:
Je mi úplně jedno, co si myslíš o ježdění v bikeparku. Jezdím do Saalbachu a Leogangu, kde se jinak než lanovkou jezdit nedá. Mám čistě sjezdové kolo (nejen), které po rovině jet nedokáže - je stavěné výhradně na jízdu z kopce dolů. V tomhle světle tvoje poznámka o přivezení kola do bikeparku postrádá smysl.
-2
Ať si klauni na sjezdových kolech jezdí v bikeparcích a dělaj si tam ty svý cirkusový triky.
Ale ať se takovýhle klauni nevyjadřujou k cyklistům co jezdí po silnici nebo mají kolo jako dopravní prostředek, vědí o to asi tolik jako řidič náklaďáku.
A po rovině dokáže jet každé kolo, jen se musí šlapat, ale to tyhle klauni neznají.
-2
No jako nejsem si úplně jistý, že klauni na žiletkách jsou výrazně lepší sorta.
Subjektivně bych dokonce řekl, že výrazně horší, neboť klaun na sjezďáku si svoje triky dělá někde na Dolní Moravě, kdežto klaun v elasťákách neváhá jet jako magor na cyklostezce kde se vyskytují já...
Což teda pramálo mění na racionalitě výletů po výpadovce na Plzeň nebo cože to bylo původní jablko sváru.
Ale hej, já ti ty plicní lázně neberu, tobě ani Brahmovi, jen nečekej, že vás budu chápat :-)
-3
Oni ti klauni na žiletkách velmi často jezdí současně i dopravně do zaměstnání. Aby si občas někam dál mohli pro zábavu zajet, musí někde ty treninkové kilometry najet. A zpravidla i do té práce musí docházet, málokdo má kolo jako profesi, tak proč nespojovat zábavu s nutností a ekologickou dopravou ;-)
Nemluvě o tom, že berany nutně neznamenají žiletkáře, prostě jsou to řidítka na kole jako jakákoliv jiná...
-1
Když jsme u těch nadávek do klaunů, co se týká kluků co jezdí downhill, z pohledu nestranného jim fandím, kdybych měl o pěkných pár let míň, dělal bych to třeba taky. Z pohledu rodiče bych o ně měl strach.
Nicméně nikdy mě neohrozili. Na rozdíl od žiletkářů co si na cyklostezkách honí průměrku a sebevědomí.
-1
xtonda:
Cit.: "No já zase nesdílím pohled na cyklistiku, kdy se doveze endurko do bikeparku, tam se jezdí na laně a pak zase autem domů."
Jistě tedy neuznáváš ani lyžaře - sjezdaře, protože ti také nemohou nasadit lyže u baráku, ale musí dojet autem až na sjezdovku.
Také asi neuznáváš bruslaře, protože na bruslích se z bytu vyjet nedá. Pokud chceš bruslit třeba na Lipně, tak ti nic jiného než auto nezbývá.
Když si chci zaplavat v podvečer v písáku v Sadské, tak tam také musím dojet autem.
Na závody Gladiator Race přijedou prakticky všichni závodníci autem. Když vylezeš v únoru mokrej po brodění řeky v Josefově, tak by se ti i třeba jen do HK šlo dost špatně.
Mám pokračovat? Stačilo napsat, že nemáš rád motoristy a neuznáváš žádný sport, který nemůžeš dělat přímo z domu. Budeš se divit, ale můj tchán jezdil hrát a trénovat šachy také autem. Prostě přijel do jiného města a zaparkoval až před např. sokolovnou, kde se turnaj konal. Také špatně? Vzpamatuj se...
Další poznámka:
Pominu, že se dost drze vyjadřuješ o lidech, kteří dokážou jezdit sjezd a ještě si to užívají. Proč klauni? Proč cirkusový triky? Protože to nedokážeš, tak je to nějaké méněcenné??? Něco to o tobě říká...
A proč bych se nesměl vyjadřovat k cyklistům jezdícím po silnici a do práce? Většinu života jsem jezdil 350 dní v roce do práce na kole. Plácáš hloupé nesmysly.
Poslední poznámka ke tvému "po rovině dokáže jet každé kolo".
Je vidět, že jsi sjezďáka neviděl ani v časopise. Půjčím ti ho a předvedeš nám, kam s ním dojedeš. Můžeš to vzít po výpadovce na Slapy. Je to báječná a pohodová silnice. Když dojedeš aspoň na Zbraslav, koupím ti kýbl zmrzliny. Bereš? Prohlídni si ho na fotce ať víš, na čem se ti bude tak báječně šlapat :-)))
-8
Co to je za hrozný blábol?
Proč by se na bruslích nedalo vyjet z bytu? Je to už spousta let, ale jezdíval jsem na inline bruslích domů přímo z kanceláře. Obouval jsem se přímo u stolu, nemyslím, že by kolečka koberci ublížila víc než židle...
https://ulozto.live/watch/24523
Takže inline jsou plnohodnotný dopravní prostředek, nejen sportovní náčiní. Ale samozřejmě né všude jsou pro to optimální podmínky.
Někde možná i lední brusle mohou být dopravním prostředkem, to bys musel víc na sever.
Nezpochybňuju, že auto může v některých ohledech zjednodušit život, ale většinou to není jediná možnost. Na všechny oreienťáky a většinu triatlonu dojedu prostě na lehokole. Případů, kdy jsem kombinoval kolo s vlakem bylo jen pár.
Žádný Gladiátor mě naštěstí nikdy nepotkal (jednou skoro), ale na Hradecký Branný závod jsem jel taky vlakem a nebyl to zdaleka jediný závod, kde bylo jasné, že je nutné vzít do batohu náhradní oblečení...
Proč by auto mělo být jedinou možností, aby si člověk mohl zaplavat, tě už vůbec nechápu. Jezdil jsem na kole plavat, i když bylo venku pod nulou, případně se člověk proběhne. Samé výmluvy... :-)
-4
Zrovna letos jsem na pískovnu do Lhoty jezdil z Prahy výhradně na kole. Tedy jezdil jsem z Černého mostu a ne z domova, poněvadž jsem se nechtěl v horku tahat přes Prahu. Na Černý most jsem dojel metrem. Na delší vzdálenost se dá jet vlakem a zbytek cesty dojet na kole. Často je tento způsob cestování i pohodlnější a hezčí než autem. Jen s sebou nemůžeš tahat pekáč buchet.
-1
Když jsem jezdil na hory, tak jsme dojeli busem do Pece, pak vyšlápli pěšky na chatu. Když se šlo na lyže, tak jsem v lyžárně nazul přeskáče, vylezl před chatu, nacvakl lyže a sjel k dolní stanici vleku. Na konci dne se zase z horní stanice vleku sjelo k chatě. To mi přišlo tak nějak normální, nebo je na tom něco špatně?
A ty různý skoky, blbosti typu pouštění řidítek je co? to jsou cirkusový triky a kdo dělá cirkusový triky je klaun. Silničáři takový pitominy nedělaj.
-2
Většina současných "sportovců" si ani neumí představit jiný způsob dopravy na své sportoviště než autem. Ostatně ani pro jiný způsob dopravy kamkoliv si ani nedokáží představit nic jiného než auto nebo letadlo. Oni sice pravidelně a často sportují na čerstvém vzduchu, ale že ostatním vytvářejí svým výfukem peklo, to je ani trochu nezajímá. Prostě po silnici mezi auty v tom smogu jet nemohou, proto se ve tvoření toho smogu významně podílí.
-2
No hele, zrovna cyklo od Go parkingů k letišti Havla bych uvítala. Když se vracím k domovu od Kněževse, tak nejmenší stoupání je právě od kopaniny dozadu k POP Aréně.
Podél Go Parkingů je to OK a pak musím trošku sevřít zádel a snažit se ve zdraví a bez ztráty květinky projet ten kruháč a nájezd z dálnice směrem k letišti. Myslím tím Havla. Za druhým kruháčem pak hned sjedu vlevo kolem Cargo - tam už je klid a dál pak po silnici k Terminálu 3. To už je pohoda.
Jinak ale souhlas - kdo chce jet v klidu a bez riskování, tak z Dědiny je mnoho cest (podjezdy do Šárky nebo kolem letiště do Hostivice) jak se dostat bez v klidu a pohodě z/do Prahy.
-5
Plánovač mi nájezd na tu cyklostezku dal takto.
https://mapy.com/s/hoperoduvu
To jako přes ten přechod povede? A na druhé straně totéž. Takže kvůlivá necelému kilometru dvakrát zastavit, sesednout a v tretrách šmatlat po přechodu? Nemluvě o tom, že se vlastně jedná o dvojí odbočení vlevo na frekventované silnici. Takový manévr bych na kole určitě nedělala a jela pořád po silnici.
Nebo jak tam bude najíždět a sjíždět, když pojede ve směru na Veleslavín?
-2
Místní znají a ostatní si to naklikají nejlépe bez plánovače - ten cpe cyklisty nesmyslně na silnice. Možností je několik.
1. Pokud chci směr ÚVN, jedu jako na prvním obrázku.
2. Pokud chci do Veleslavína, jedu jako na druhém obrázku
Ale můžu využít i jiné cesty podle toho, odkud přijíždím (místní opět znají) - opět od Vypichu, ale přes Hvězdu, kolem Holečků, pod základkou podjet Petřiny... - třetí obrázek.
Všude jde jezdit téměř bez aut. Cpát je na frekventované silnice je hřibovina.
-5
Nikdo je tam necpe, mohou jezdit po vedlejších ulicích nebo po cyklochodníku. Ale pokud chci jet rychle po Praze, tak pojedu po hlavní mezi auty. Pokud se nemáme z aut zalknout a pokud nemá být Praha těmi auty ucpaná ještě více než dosud, jestli to ještě lze, tak jsou cyklisté vítanou pomocí.
-1
Když tak koukám na ty obrázky, tak na co je tam pak vlastně ta álej pro cyklisty? :-D
-1
Od rána sem postujeme různé výřezy, kde je cyklotrasa vyznačená - zkus se na to nejdřív podívat a pak si přepni mapu do režimu, kde cyklotrasy uvidíš.
Trasu z plánovače musíš vždycky trošku porovnat, to snad zrovna ty dobře víš.
-7
Také jsem si říkala, který střelec se na kole vydá do těhle "plicních lázní". Zejména v podvečer to bude chuťovka. Zkoušela jsem se napasovat se svým červeným autíčkem do autopruhu, ale kašlu na to. Pro cyklo je to jen cyklokoridor, takže tam vjet můžu.
Je to naprosto zbytečná chuj... hřibovina, vždyť jsou tam příjemné objízdné trasy.
-3
Ve Městemnakole je stanovisko Automatu.
https://mestemnakole.cz/2025/11/praha-6-na...
-1
Tak to nemá chybu.
Velkým písmem hlásat, že Praha 6 vyznačila téměř 2 km pruhu pro cyklisty a malým dodat, že jest počítáno oběma směry...
Ta první část celého článku pak není nic jiného než prachsprostý alibismus.
-2
Nevyhrazený pruh (nesmyslně nazývaný jako ochranný) je opatření ve prospěch motoristů - jednak ruší bezpečnostní odstup 1,5m při předjíždění cyklistů a jednak poskytuje prostor pro vystupování z parkujících aut.
0
Říká se, že nejhorší je srážka s blbcem. Asi to tak bude, ale srážka se dnem bazénu taky nic moc. :-(
Poznatek z dneška je následující. To, že se v Trutnovském bazénu může skákat z 5m plošinky do vody hloubky 4m, neznamená, že je dobrý nápad tam skákat šipku v mém provedení...
Zkrátka hned při druhém skoku jsem zjistil, že hlavou dno neprorazím a následně se mi půlhodiny věnoval plavčík, abych se mohl vydat do nemocnice, aniž by za mnou zůstávala krvavá cestička, jako teď mají okolo bazénu. No neměl ze mě radost, ale já si to fakt představoval jinak... ;-(
Plavčík tipoval 3 stehy, kupodivu místo šití v nemocnici použili nějaké lepidlo. Nakonec to nevypadá tak zle, jak jsem se bál, jen mám obavy, aby si mě nepletli se Herry Potterem, jestli mi na čele zůstane podobná jizva... :-/
0
...a další bazén se zákazem skákání pro veřejnost...
Jak se ti to povedlo? 4m vody by mělo bejt poměrně dost prostoru na zabrždění, řekl bych...
-2
Doufám, že zákaz ne, to bych fakt nerad, plavčíkovi jsem se i omluvil za způsobené problémy... skáče se všude na vlastní riziko a předpokládám, že hloubku mají změřenou dobře, takže bych jim těžko mohl cokoliv vyčítat.
Myslím, že na 5m už mě nikdo nedostane, ale ze 3m prkna asi v budoucnu zase skákat chtít budu, tak doufám, že jsem si v Trutnově cestu nezavřel...
Ono jako tedy prkna, co v Trutnově mají, jsou úplně něco jiného než Podolí, Brně nebo Pardubicích. Konstrukce je úplně jiná, převážně kovová, 1m jim nepruží prakticky vůbec a 3m trošičku.
V Litomyšli mají pod 3m prknem hloubku 3.5m a příjde mi to málo, občas jsem měl odřené lokty nebo kolena, zastavení dlaněma o dno skoro pokaždé, někdy to bolelo, ale nikdy nic dramatického, hlavu jsem vždy ohlídal...
Nevím, v čem přesně byla chyba, ale dorazil jsem ke dnu mnohem dřív a mnohem vyšší rychlostí než jsem čekal. Možná jsem trefil nějaké ostré místo na dlaždičce, ale vzhledem k bouli na čele kousek vedle, ten náraz musel stát za to. :-(
0
Řídká voda, moc bublinek :-)
0
A co teprv, když se srazí blbec se dnem bazénu.
Jinak chirurgickou pohotovost v Trutnově taky dobře znám, skoro až moc.
0
Jo, asi i tak to popsat lze, bohužel v Podolí je vody dostatek a trenér nás učil, jak skákat, aby skok vypadal hezky s tím, že po dopadu se pokračuje svisle dolů, až se rychlost vytratí, protože prudké zalomení šipky k hladině může být nebezpečné...
A co dělat, když nemám luxus až tak hlubokého bazénu, mi bohužel zatím nikdo nevysvětlil. V chytré knížce je popsaný manévr pike-save, to jsem ale nikdy nezkoušel, příjde mi to jako dost složitá operace, kde je zásadní načasování... a primárním cílem je redukovat množství vyšplouchnuté vody kvůli hodnocení rozhodčích, tak nevím, o kolik to zmenší hloubku ponoru?
No je smutné, že při první návštěvě Trutnova jsem si prohlídnul jen nádraží, bazén a nemocnici, přičemž to poslední nejdůkladněji, ale to je život... :-)
0
Snažil jsem si ujasnit, co se považuje za bezpečnou hloubku pro skoky do vody...
FINA / world aquatic aktuálně požaduje 5m hloubku pro skokanské bazény univerzálně.
Pro starší bazénu je to nějaké složité, ale pro 5m výšku by zřejmě mělo platit minimum 3.8m, s tím, že se preferuje 5m.
V tomhle článku https://aquaticsprague.cz/skoky-do-vody-ano-ale... dokonce tvrdí, že "Skok z 5-10 metrové výšky: minimální hloubka 3,7 metru."
Takže fakt nevím, proč mi 4 metry nestačily?
Možná příliš hydrodunamický tvar těla? :-)
0
Tak jsem se chtěl podívat na osudný skok na kameře, bohužel odraz je úplně mimo záběr, protože jsem logicky neplánoval z 5m skákat...
Ale v tom, co vidím, mi tohle nepřipadá jako špatný skok... tak nevím. :-(
0
Právě proto, že skok byl dobrý, tak jsi do vody zajel s minimálním odporem a pokračoval směr kachlíky. Ono je klidně možné, že profíci holt mají natrénováno i jak se pod hladinou "rozcapit", aby efektivně zabrzdili včas i v "mělkém" bazénu.
Jelikož tě ani nikdo neznámkuje, možná bys to měl natrénovat. Víš jak, obětovat trochu profesionálního perfekcionismu ve prospěch amatérského přežití. ;-)
Taky můžeš začít trénovat úplně jiný obor
https://youtube.com/watch?v=Y4WZp490ml8&pp...
-1
Když koukám na tvůj odkaz, možná to bude i o BMI, protože pán má úplně jiný koeficient tvaru, navíc všude dostatek tlumící hmoty... i tak ale nechápu, jak může takový dopad z 10m přežít bez zjevné újmy... :-)
Jako jo, první šipku z 5m jsem trošičku přetočil (tělo svisle, ale přepadly nohy), proto asi nebyl na dně problém, druhý dopad byl +/- správně, takže zbývá otázka, jak tu kinetickou energii správně pod vodou zmařit... ale stejně si neumím představit, že v podobném množství vody zabrzdí někdo skok z 10m...
0
řekl bych ti, "rozcapit se".
Rozpažit, nohy od sebe, ona ta hydrdynamičnost rychle poklesne. že to funguje si můžeš na YT ověřit u libovolného kanálu pojednávajícím o střelných zbraních - princip stejný u projektilu, který po nárazu na hustší prostředí (padouchovo prdel) rozkvete jak růžička aby maximum energie předal a nedonášel si jí s sebou skrz.
Druhou alternativu bych viděl v prohnutí se v pase - prostě se změnit na rohlík, změnit tím směr a energii ztrácet rovnoběžně s dnem a ne kolmo do něj.
Tolik k postřehům Palubního Chytráka™ :-)
-2
Jestli myslíš prohnutí v pase ve směru záklon, tak to se při dopadu vyšší rychlostí nedoporučuje, voda by mohla následně záda prohnout víc než páteř snese...
Varianta předklonu dává smysl větší, to jsem v knížce našel jako manévr pike-save, v podstatě pod vodou uděláš kotoul... neumím... každopádně klíčové bude správné načasování...
https://www.youtube.com/watch?v=gYNaKqckoRc
-1
Takhle jsem si záda prohnul za mladých let na trampolíně a dodneška to občas cítím, vskutku není o co stát (jsem zvědav, kdy mi diagnostikujou něco jako vyhřezlou ploténku nebo tak něco).
Myslel jsem samozřejmě směr "do kotoulu".
S načasováním čehokoliv PO dopadu bych si zas takový starosti nedělal, ten náraz do hladiny je docela jasnej impuls pro spuštění libovolnýho "podprogramu" :-)
-1
No mám podezření, že dodnes pobolívací levý rameno souvisí s prvními pokusy o šipku z 3m prkna na koupališti, kdy jsem dával ruce jen volně vedle sebe jako při startovním skoku, což při neoptimálním dopadu způsobilo, že mi voda tím ramenem zatočila víc, než se ramenu líbilo... teď už dlaně držím pohromadě a nepouštím...
Pozdní načasování podvodního kotoulu by teoreticky mohlo znamenat náraz do dna krkem nebo zády, příliš brzký zase bolavý dopad na hladinu. Nakonec s načasováním rozbalení u salta stále zápasím, byť úspěšnost zvolna roste...
Aspoň pro mě je celý skok docela krátký mžik, takže přidat do programu začínajícím odrazem ještě podprogram, který se má spustit ve vodě, nebude snadné...
-1
Program skoku začíná odrazem a končí maximálně dopadem, pokud ne dřív.
Cokoliv budeš dělat po dopadu ve vodě se nebude odpíchávat od okamžiku odrazu, ale od okamžiku kdy rukama praštíš do hladiny - to je impuls kterej nepřehlídneš a vypěstovat si na něj "reflex" určitě nebude neřešitelný problém.
(samozřejmě pokud tě ještě někde nechají to zkoušet :-))
Jestli si dobře pamatuju to video cos posílal, tak ti profíci zajedou hlavou tak 2-2,5m hluboko a pak celý kotoul dělají okolo ní. Tzn hlava ani krk v ten moment nemají prakticky žádnou energii a i kdybys to celé točil až těsně nade dnem a bacil se o kachlíky kostrčí, horší než rypákem napřímo to určitě nebude. ;-)
-2
Tady dělá půlkotoul pod vodou po skoku z deseti metrů: https://youtu.be/plt8tdGyygI?t=45
0
Já myslím, že profi skokani to dělají prakticky všichni, ale hlavní motivací je prý menší gejzír vody a tím lepší hodnocení.
Z části je to vysvětlené v tom odkazu, co jsem posílal, ale někde to bylo vysvětlené ještě lépe s obrázky... nevím, nenajdu to...
Jde o to, že když dopadneš svisle do vody - po nohou nebo šipku, tak do vody vyrazíš zhruba válcový prostor plný vzduchu. Už tím vyrobíš nějaké šplouchnutí, což je prý nevyhnutelné, ale hlavní gejzír prý vzniká později, jak se voda z boku natlačí zpátky a ten vzduch spolu s vodou vystřelí vzhůru. Aspoň tak jsem to pochopil.
No a skokani se prý snaží minimalizovat gejzír vody tím, že skrz hladinu prorazí otvor co nejmenší plochy, kterým musí projít celé tělo, aby objem vzduchu pod vodou byl co nejmenší a současně se snaží, hned jak jsou pod hladinou, ten vzduch rozehnat do stran rozpažením rukou a původně válcový prostor co nejvíc rozšířit, což udělá ten kotoul... že když se to provede správně, nevystřelí vzhůru celý objem vzduchu najednou, ale promíchá se s vodou a na povrch se derou bubliny vzduchu postupně...
0
I při startovacím skoku si držíš ruce za palce u sebe. Aspoň mě to tak naučili.
0
Vůbec netvrdím, že by to tak bylo dobře, ale při skoku z bloku před sebou ty ruce snadno udržíš i samostatně, ze 3m už je to dost problém.
Z 5m je cítit pořádný náraz vody do dlaní, i když je všechno správně, rozdíl oproti 3m mi příjde veliký... z větší výšky jsem šipku nikdy neskákal... a po včerejšku nemyslím, že by takové nápaday byly ve hře... :-)
0
Mně to připadá, že si skočil dost ke prostředku bazénu, kde už nemusí být až taková hloubka. Kdybys skočil přímo pod věž, tak to možná bylo bez úhony.
0
Zajímavá myšlenka, odměřit, v jaké vzdálenosti od kraje se dno láme viz obrázek https://mapy.com/s/kejogekolu asi nedokážu, ale předpokládám, že když mají takhle dlouhou 5m plošinku, odkud se dá skákat s rozběhem, tak já z místa přece nemohl doskočit na mělčinu?
0
Starat se o hloubku je nesmysl. Myslím, že máš prostě jen špatnej styl. Zavolej Darrenovi Taylorovi a zeptej se ho, jak to dělá on. Viděl jsem to kdysi v televizi. Tudy vede cesta... :-)))
-3
To je mi tě líto. Důležité je, že to přežila krční páteř a mozek uvnitř lebky. Kůže se zahojí.
Já jsem jednou po šipce moc rychle zalomil vzhůru a ošklivě jsem si prohnul páteř směrem dozadu a dost to bolelo. Také to od té doby raději nechávám dojet.
-1
Chybama se člověk učí, tak abych na mrzutosti našel něco pozitivního, zaujalo mě, že podle zprávy pan doktor Omar použil tkáňové lepidlo a steristrip.
Asi je brzo říkat hop, ale jako metoda ošetření se mi to moc líbí.
Takže kvízová otázka, dá se taková věc pořídit a použít k laickému ošetření drobných ran? Dávala by taková věc smysl v lékárničce?
0
Např. https://www.tejpy.cz/leukosan-adhesive-tkanove...
Copak si se nezeptal strýčka Gůgla?
Pokud si hodláš častěji pořizovat tržné rány, pak to asi v lékárničce smysl má. Jinak to jsou vyhozené peníze.
-2
Tak otázka směřovala na praktické zkušenosti a hodnocení. Já si samozřejmě žádné rány pořizovat nehodlám, ale...
Každopádně pětistovka za jednorázové lepidlo je moc, určitě by to expirovalo dřív, než bych to potřeboval.
Je fakt, že řezných ani tržných ran jsem za život moc neměl a s odřeninama mi tohle nepomůže, tak asi nic... :-)
0
Noo, kachličky jsi z blízka obdivovat taky neplánoval :-)
0
Neplánoval, neplánuju... ale jistotu, že se to opakovat nebude, nemám.
Co si budeme, s kachličkama se snadno můžeš potkat i ty, koupelny jsou jich plné, netřeba skákat do vody...
Co jsem chvíli googlil, tak v nějakém článku z letošního léta to lepidlo představovali jako horkou novinku v nějaké nemocnici, kterou si pacient v případě zájmu místo šití musí sám zaplatit.
Mě to v Trutnově stálo jen stovku za pohotovost... byli na mě hodný, tak jsem se neptal, proč mi desetikorunu nevrátili... :-)
0
To mám na mysli: zranění obvykle lidi neplánujou.
Jako pomoc při zranění "na šití" to asi bude fungovat, otázka jak bys to byl schopný aplikovat (notabene třeba právě na hlavě kam si houby vidíš a došáhneš). Na pomoc plavčíka nebo podobné osoby bych nespolíhal, ten si to nelajzne a pošle tě na pohotovost.
Osobně bych to minimálně zvážil, kdybych se chystal na vícedenní vejlet kdovíkam, tam by se snadno mohlo přihodit, že podobná věcička bude k nezaplacení.
Nosit to po kapsách v městské zástavbě mi přijde zbytečné, teda alespoň v předapokalyptické době u nás - pohotovosti nebo nedejbože sanitky vcelku fungujou :-)
-2
No právě. Na rozbité čelo, když mi kape krev do očí, bych to sám aplikovat nezvládnul...
Pokud si představím ránu na ruce, pak na aplikaci zbývá jen jedna ruka, což půjde těžko, když máš ránu držet zavřenou a patlat lepidlo...
Pak se nabízí koleno a to je zrovna v seznamu míst, kde se lepidlo nehodí, protože se tam kůže hodně napíná.
Na odlehlém místě bych se asi spokojil se zastavením krvácení přimáčkutím kapesníku, v lepším případě obvazu, ale nevím...
Pohybuju se v civilizaci, tak jsem dělil úrazy jen na ty, kde stačí Jodisol+náplast, ty s kterými se jde na pohotovost a ke zbytku bych volal sanitku... :-)
0
Ono není jen to sešití, ale také nějaké vyčištění té rány a její případná desinfekce. Pokud ti to někdo jen lepidlem zalepí, tak ti to spolehlivě vyhnisá. Já bych to nechal tomu chirurgovi.
-1
Tak desinfekce je logicky první krok, hned jak přestane téct krev... :-)
0
V Česku v nížině, kde dojezdový čas do nemocnice je pro sanitu kolem 10 minut, je samoopravárenství nesmysl. To kriterium o šití pro navštívení chirurga nebo jen náplast je docela dobré a neměnil bych ho. Třeba tobě to mohl plavčík jen zalepit, ale chirurg se jistě staral i o páteř, míchu a mozek a to je dobře.
-1
Já stále věřím, že sanitka se volá pouze u akutních život ohrožujících stavů, což v tomhle případě nebylo, takže plavčík zalepil a do nemocnice jsem si došel... byť možnost volat záchranku mi taky nabídnul.
Podobně, když jsem určité období byl opakovaně sedřený z pádu na inline bruslích, přišlo mi zbytečné řešit doktory - vydesinfikoval jsem Jodisolem a napatlal Novikov roztokem. To se sice většinou hojilo dlouho, ale nevzpomínám, že by mi něco hnisalo.
0
Dojezdová rychlost neznamená, že tam vždy musíš sanitou. Je to jen pojistka pro horší případy. Když tam dojede auto za 10 minut, tak tam MHD nebo pěšky dorazíš do hodiny. To není jako z hřebene Krkonoš, kde se potáhneš do Vrchlabí 3 hodiny a další 4 zpátky. Tam má smysl vyhodnocovat, zda k tomu doktorovi s banalitou opravdu potřebuješ.
-2
Teorie 10. minut je pěkná :-)
Z praxe: když jsem se pořezal na noze, čekal jsem s tepenným krvácením třičtvrtě hodiny, protože frýdlantská sanitka byla na výjezdu jinde, liberecký vrtulník totéž (ten mě fakt mrzel, prolít bych se rád), zbývala jen sanitka z LBC (do NMpS).
Takže bez nějakého toho "samoopravárenského zákroku" by to ani nešlo.
A s menšími věcmi se taky se zrovna nechci zdržovat po čekárnách na chíře, klidně i hodiny ...
-3
Z Výběžku:
nevím jestli se to nezměnilo, ale cesta rychlou do nemocnice v Děčíně může vypadat tak, že člověka vyzvedne sanitka v Dolní Poustevně, co nejrychleji dojede do České Kamenice (41 km). Tam ho vysadí na benzínce, sanitka se otáčí aby nechyběla ve Výběžku a dotyčný čeká na příjezd sanitky od Děčína (16 km). Benzínka jako překladiště se používá proto, protože je tam střecha, takže na pacienta neprší a pokud to vydrží bez asistence, může se tam nechat "bez dozoru".
Jinak nejbližší nemocnice z výše uvedené Dolní Poustevny je 3 km. Při poslední návštěvě tehdejšího premiéra Babiše a ministra zdravotnictví Vojtěcha bylo slíbeno, že to není žádný problém zařídit aby sanitka mohla jet jen ten kousek.
(mimochodem, kdyby sanitka mohla jet do děčínské nemocnice po německém území, pak by celá cesta byla 38 km, což je blíž než do té Kamenice)
Na chíře v Rumburku jsem jednou čekal od 7.30 ráno do cca 15.00 odpoledne. Hrozný zážitek, bál jsem se odejít byť jen do automatu pro kafe, neb "pořadí pacientů určuje lékař"
-1
No vzhledem k tomu, že to co znáš jako "vteřinové lepidlo" bylo vyvinuto jakožto rychlonáhrada obvazu pro vojenský mediky, kup si vteřinový lepidlo gel bez kyanidu a jseš za vodou...
-1
Vteřinové lepidla nemají kyanid, jedná se o kyanoakrylát, což s kyanidem nemá nic společného. Během války ve Vietnamu se to lepidlo začalo používat na rychlou sterilizaci ran.
Zní to hrozně, normálně bych to nedal. Smrdí to jak nejhorší žíravina, ale pokud někdo točí YT videjka a chce lajky, může si podřezat žílu a zkusit si to na to nakydat.
-1
Když jsem si rozsekl palec na ruce včetně nehtu a potřeboval jsem dál fungovat bez návštěvy chirurga a bakule obvazu, tak jsem si to gelem zalepil... druhý den jsem to ukázal veterináři, že bych tam potřeboval drén, nějakej lepší, než co jsem vyrobil.. šel trochu do vrtule, ubezpečil se, že vím, že má věci pro zvířata... sem mu říkal, že na rozdíl od kocoura se ho nepokusím pokousat a že vím :)
-1
Zaujal mě žvanil Řehka:
Vojáci podle Řehky musí trávit víc času na cvičištích a střelnicích. „Méně na různých poradách, prezentacích a školeních a v zajetí byrokracie. Musíme cvičit a žít tak, jak bychom v reálu i bojovali,“ uvedl. Doplnil, že každá chvíle strávená jinak než prací na lepší bojové připravenosti je mrháním zdrojů a ztrátou času."
Napadá mě, kdo jiný ty vojáky asi řídí, než Řehka, když žvaní misto toho aby jednal podle toho jak žvaní?
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci...
-5
Jeli jste někdo v poslední době metrem na/ze Zličína? Osobně si pamatuju pár cest, ale ta souprava tam vždycky zela prázdnotou (řekl bych logicky), oproti tomu všechny autobusy co jezdily z letiště byly chronicky napráskaný až po střechu...
https://zdopravy.cz/protazeni-metra-a-az-k...
-3
Nejel, ale znám dost lidí, kteří v této oblasti cestují.
Áčko by se mělo na letiště protáhnout určitě, už máme minimálně 20 let zpoždění. Ale propoj na béčko je určitě potřeba taky. Kamarádi z Lužin jezdí do Dejvic a okolí a mají na výběr jen dvě varianty. Buď autem přes ucpanou Karlovarskou nebo ucpaný Motol nebo busem 174 opět přes ucpaný Motol na metro A. Ten propoj tam potřebujeme jako koza drbání. Jen aby nám do toho nehodily vidle Děti země...
Metro až ke Zličínu bývá prázdnější proto, že jezdit na velké nákupy do obchodních center jinak než autem nedává moc smysl.
-5
Propoj by byl fajn, ale než cokoliv jinýho, šel bych cestou "protáhnout áčko na letiště, do centra zapíchnout kružítko, zvolit vhodný poloměr a nakreslit okružní trasu O".
Sestěhovat áčko s béčkem na Zličíně a letiště nadále obsluhovat (trolej)busy se mi zdá jako krajně idiotské řešení...
-3
Dlouho jsem nemohl pochopit, proč metro na letiště neprotáhnou. Pak mladí začali bydlet v Praze a my s nimi létáme na dovolenou. Oni kvůli dětem obvykle parkují na letišti, já se ženou nechám auto u nich a jedem městskou. Ten trolejbus na letiště jezdí poloprázdný i ve špičce, to metro je asi potřeba spíš jinde.
0
Kdyby na letiště vedlo metro, neměli by taxikáři co žrát... ;-)
0
Tak to se neboj. Myslím, že jim by se "chléb" určitě neztenčil.
-3
Netvrdím, že by trpěli nouzí, ale letiště pro ně lukrativní zakázky představuje.
0
O důvod víc tam metro zavést. Popravdě, i vzducholodě bych považoval za krok správným směrem...
-3
O tom není sporu, mělo tam vézt už dávno.
Lobby taxikářů může být jeden z důvodů, proč Céčko tak podivně zatočilo, přestože se nabízí, aby z Dejvic pokračovalo k letišti...
-1
V Dejvicích céčko není ;-)
Tohle bych zase tak úplně nezatracoval, mít metro dovedené pod nemocnici typu Motol se mi zdá jako dobrý nápad, jmenovitě dokud to metro ještě alespoň trochu počítáš jako kryt CO.
Samozřejmě JE to trochu kompromis, neboť nejkratší cesta do centra tak nevzniká, ale i tak udělat další hadovitý shyb na Ruzyň se mi pořád jeví jako krok správným směrem.
-3
Pravda, myslím Áčko.
Je zřejmé, že 3 trasy protínající se uprostřed celou Prahu kvalitně nepokryjou, čím dál od centra, tím horší, ale hadovitý meandr řešením fakt nebude! :-)
Tunely se dají i větvit, takže přes centrum by mohlo jezdit každé metro, ale k letišti třeba jen každé třetí.
Naštěstí v Praze nebydlím, tak mě štvou jiné věci. :-)
0
Jen bych připomněla, že Praha 6 nenavrhuje prodloužení metra A na letiště, ale pouze na Dlouhou míli. Jinak trolejbusy 59 od metra na Veleslavíně na letiště využívám denně a jsou vesměs poloprázdné. Myslím, že metro až na letiště by to množství cestujících jaksi "neuživilo". Navíc metro má noční výluku od půlnoci do 5:00.
Letiště má v budoucnu obsloužit odbočka z rekonstruované Buštěhradské dráhy, která ovšem obslouží i cestující z Kladna do Prahy, kterých je mnohem více.
-4
Je to velká ostuda nejen Prahy, ale i celé ČR, že na letiště není do dneška žádné kolejové spojení. Normální by bylo, kdyby letištěm projížděly veškeré dálkové vlaky, jako je to běžné jinde v Evropě. A nemusí jít ani o hlavní město ..
-1
Veškeré dálkové vlaky by projížděly letištěm?
Jakože třeba z Prahy na Plzeň, nebo z Prahy do Ostravy?
Divné...
Toho pána, co je teď letiště, nemáme v centru Prahy a netvoří uzel republikové dopravy.
Spíš tedy asi potřebujeme nějaký napaječ Havel - Hlavák.
Co psala Lanna, že metro v noci nejezdí, to je dobrá poznámka. Tak asi tedy nějaký vláček kolejáček.
-3
Souhlasím s tím, že je to ostuda. Naštěstí už se to kolejové spojení začalo stavět. Úsek Masaryčka -Výstaviště je už hotový, včetně dvou nových stanic. Od Dejvic po Veleslavín to má být v tunelu, dál pak přes Liboc a Ruzyni opět na povrchu. Ale staví se to pomalu, strašně pomalu, protože NIMBY.
-3
Ano, to je vlastně náhrada metra. Jsem zvědav, až se začne stavět VRT na sever, jestli přes to letiště povede. A vlaky na Ostravu by mohly klidně vyjíždět z letiště, jako je tomu třeba v Ženevě.
-1
Já dokonce znám paní, která si v Liboci kupovala byt a když jsem jí říkal o tom, že tam by se mi líbilo, protože bych viděl na koleje a jednou tam bude dvojkolejka, tak říkala, že jí ne, ale že plánuje se zapojit do případného NIMBY.
0
Dneska jsem objevil:
https://www.mujrozhlas.cz/mistri-pevci-operenci...
0
Když jsem včera psal blog "Srpnové toulání 2024", tak jsem narazil na fotku, kterou jsem primárně fotil kvůli Jindrovi, stožár s ledolamem.
0
To je tam někde u Heidenau, že? Já to pochopil, že je to obrana proti velké vodě, když se Labe rozvodní a plavou tam třeba i celé stromy. Že by rozvodněná řeka zamrzla, je asi dost málo pravděpodobné.
0
Patrně někdy vloni to tam instalovali.
0
Proti vodě ne, proti tomu svinstvu, co by na ní mohlo plavat :-)
-4
Rozvodněná řeka zamrzat nebude, ale v případě jarního tání i ten led může připlavat.
Nicméně dá se to vidět i u nás (navzdory nezamrzací Vltavské kaskádě - asi relikt minulosti nebo se vskutku počítá i s kdejakou kládou).
https://mapy.com/cs/turisticka?pid=95930090&...
-3
Nojo, to je asi něco podobného v chatrném českém provedení
0
....chtělo by to celkovou údržbu, jinak ten stožár i s "ledolamy" sežere dřív rez (hlavně že do něj pro signální nátěr nahoře nanarazí letci)! :-O
0
V našich končinách to je řešeno asi 2 metry vysokou betonovou patkou. Zřejmě ze stejného důvodu. A jelikož je to na poli, tak je to i slušná ochrana proti kombajnům :-))
Při té veliké povodni ve 2002 to bylo pod vodou...
0
Krásná ukázka napínací věže (Abspannmast).
Jak sám název napovídá,napíná ty vodiče tedy vlastně každý ten kabel za věž táhne. A pak se může stát, že jeden, nebo více vodičů z nějakého praskne, čili za věž je taháno nějak jinak, snaží se jí to zkroutit.
A tady nastupuje kombinatorika, praskne kabel 1, 2, 3, 4, a pak kombinace třeba 1 a 2, atd. prostě bleskově vygenerujeme hromadu zatěžovacích stavů. Kromě toho na věž současně může foukat, a vítr otáčíme kolem věže po 15 stupních, čili zase vygenerované zatěžovací nám dají dalších 9 x víc kombinací. K tomu může na tom být sníh. Počet kombinací se násobí dvěma. A aby to nebyla taková sranda, kabely mohou být namrzlé, čili zvětší se jejich průměr o námrazu což jednak zvýší jejich váhu, ale také plochu, na kterou ten vítr fouká. A počet kombinací se zase násobí, takže jako prd máme věž zatíženou 1500 reálnými kombinacemi zatížení. Prostě takové stavy mohou nastat a je potřeba, kdyby k tomu náhodou došlo, aby to ta potvora vydržela.
Není problém, stroj to zpracuje ohromnou rychlostí.
Ale to není všechno. Nenavrhuje se jen jedna věž ale celá trasa. Tedy chceme aby vršek věže byl stejný a mění se jen spodní část nad tím základem. Takže počítáme třeba 15 variant věží najednou, každou zatíženou těmi 1500 kombinacemi. A všechny ty vinkle musí vydržet ve všech 15 věžích těch 1500 kombinací. Mašina je automaticky navrhne, a to znamená iterace, jak se změní úhelník, změní se jeho váha, takže se musí zadat nová vlastní váha a znova přepočítat, než si to "sedne".
Žádná věda, výkonné počítače to zvládají rychle.
A teď přichází ten paradox.
Naši předchůdci před 40-50 lety měli jen logaritmické pravítko, a ty věže se stavěli a drží a vůbec nejsou nějak těžší ani na nich není vidět, že by snad byly méně hospodárné.
Stále přesnějšímmi výpočty se vlastně nikam neposouváme. Asi to bude tím, že příroda ty naše výpočty nečte.
-2
Vlastně jen potvrzujete na co se nejspíš přišlo empiricky. Což není špatné, protože empirie obecně asi ne vždy je dobrá. Konec konců, první železniční most v Děčíně dlouho nevydržel, stejně jako mnohé další postaveny dle Schifkornovy soustavy.
0
Zato ten nýtovaný obrovský oblouk Tyršova mostu je nádherný. Kam se hrabe pražský Železniční most.
-2
A znáš ten dokument jak ten děčínský most měnili?
https://youtu.be/XnqbROke2rA?si=8GVWUCbb9Ih_m1Y0
0
Já bych řekl, že naši předchůdci více přemýšleli a možná i tomu více rozuměli. Prostě vybrali si věžičku někde kde hodně fouká, vymysleli nějakou reálnou možnost co se stane, když praskne jedno, nevo dva nebo víc kabelů najednou, prost ětu nejhosrší možnou kombinaci si vydedukovali, a pak to spočítali.
Dneska kolegové nad tím nešpekulují, prostě může-li takový stav nastat, do stroje ho zadají a nevyřadí ho jen proto, že kdyby se nad tím zamysleli, věděli by, že ten stav nebude pro návrh stožáru rozhodující.
On si to stroj přebere.
Nechci stařecky mudrovat nad úpadkem doby, ale prostě takhle dneska fungujeme.
Když píšu něco co má dávat smysl a má to být gramaticky správně, projedu to softwarém scribens, a on mi najde všechy chyby, včetně interpunkce, dříve ses nad tím musel zamyslet, možná to i někde hledat v pravidlech, dneska to delegujeme na stroj.
Dokonce někdo ani nepíše ale nechá si ty přípisy sepsat AI softem. Doba někam frčí a mejsem si jist, jestli správným směrem.
-3
"Doba někam frčí a mejsem si jist, jestli správným směrem."
To si určitě matematici, když viděli pascalinu, říkali taky.
0
Spíš to asi myslel tak, že je velká tendence se ve všem spoléhat na "externí" informace a hlavně dovednosti... Lidi v hlavě nebudou muset mít vůbec nic, všechno za ně udělá technika a všechno najdou "na netu"... No nevím, a co když ty informace bude průběžně "někdo" filtrovat a předhazovat veřejnosti jenom to, co se zrovna té které vládnoucí sebrance, v ten který moment, bude hodit? :-/ Nebo upravovat, to je úplně stejné :-(
0
Přišla nová doba, svět se mnění, způsob uchovávání a rychlého hledání dat se změnil. Jen jako vždy a v každé době generace odstavovaných truchlících staříků si stěžuje na změny a varuje před nimi. I to je přirozené a správné.
-4
Nestěžuji si, jen uvnitř tak nějak pochybuji, protože to vidím v té své profesi. Prostě stále přesněji počítáme a docházíme ke stejným výsledkům, jako kdysi pan Eiffel.
Tedy pochybnost je v rom, jestli neplýtváme časem.
Jinak tomu aby to stroje za nás dělali jsem věnoval celý svůj profesní život.
Prostě
Byl jsem u toho, brzy u dobrých knihkupců
-4
Vypadá to, že sovětská (ruská) pilotovaná kosmonautika i nákladní lety k ISS "dočasně" končí. TACC sice tvrdí, že došlo jen k běžnému poškození, náhradní díly jsou připravené a oprava je otázkou krátné doby, ale reálně může být ta dočasnost i několikaletá. A to jen v případě, že na opravu budou mít během války vůbec kapacity (finanční technické, lidské).
Při posledním startu Sojuzu vypadla ze startovací rampy (jediné použitelné na Bajkonuru) třípatrová servisní plošina.
-6
Vypadá to, že česká slackline/highline celebrita musí s tímhle sportem ze zdravotních důvodů skončit. :-/
https://www.instagram.com/p/DR2cZo9jbrv/
0
Všechno jednou skončí. Já se třeba na sjezdovkách na mírném kopci bez sundání lyží nezvednu a na běžkách s problémy. Je třeba měnit sporty podle opotřebování organismu. Taková lukostřelba se dá provozovat poměrně dlouho :)
-1
No nevím, zrovna lukostřelba na mě působí jako příšerně asymetrická zátěž, něco jako tenis, jestli teda nestřídáš ruce?
0
Já to zase tak moc nepřeháním. Hlavní zátěž je na zádové svaly. Také si můžeš volit, jak silný luk si koupíš. Nemusíš mít rovnou dlouhý anglický válečný luk z bitvy u Azincourtu r. 1415 s nátahovou silou přes 100 liber. Můžeš mít pro střílení do 50m zcela postačující luk s nátahem 32 liber, t.j. asi 16kp. To už utáhne i geront. Ano je to asymetrické, ale dá se to provozovat i z kriplkáry.
-2
Na "správné" pochopení smluvních podmínek u některých bank může být i vysoká škola málo. Asi nás bylo víc, co nepochopili, cože to vlastně porušili, tak teď přišlo vysvětlení... :-/
>>>
V předchozích dnech jsme Vás informovali o porušení Pravidel a podmínek marketingové akce Skvělý účet, konkrétně tzv. Nového vkladu.
Abychom zajistili požadavky všech našich klientů, kteří individuálně žádají podrobnější informace k tzv. Novému vkladu, rozhodli jsme se posunout termín pro splnění těchto podmínek, a to do 15. 12. 2025.
Pro zajištění řádné informovanosti všech, kteří nás o to požádali, si Vám dovolujeme opětovně objasnit definici tzv. Nového vkladu:
Nový vklad je souhrn všech prostředků na spořících/vkladových účtech u Trinity Bank (vztahuje se vždy ke konkrétnímu klientovi), o který došlo k navýšení zůstatku ke dni 9. 9. 2025. Současně tedy platí, že částka uložená na Skvělém účtu HIT nesmí být vyšší než toto navýšení.
Nejčastěji se setkáváme s následujícím příkladem porušení podmínek:
Ke dni 9. 9. 2025 měl klient u Trinity Bank uloženo celkem 500 000 Kč. Následně poslal do jiné banky 300 000 Kč. Založil si Skvělý účet HIT na který převedl 1 000 000 Kč z jiné banky. K navýšení tzv. Nového vkladu došlo tedy pouze o 700 000 Kč nicméně na účtu HIT je 1 000 000 Kč. Proto v tomto případě dochází k porušení podmínek.
Jak jsme Vás již informovali v předchozím e-mailu, splnění podmínek si můžete opětovně zajistit. Pro výše uvedený příklad stačí, když provedete některou z následujících operací:
1) Odešlete částku 300 000 Kč ze Skvělého účtu HIT na Váš jiný vkladový/spořící účet u Trinity Bank,
2) nebo zašlete z jiné banky částku 300 000 Kč na Váš jiný vkladový/spořící účet v Trinity Bank (tzn. vyjma Skvělého účtu HIT).
0
Tak v tomto případě bych zvolila za 3) - jinou skvělou banku.
-6
Tak úrok 3.58% byl lákavý...
Bohužel v Česku není zvykem nabídnout rozumný úrok na spořícím účtu bez absurdních podmínek.
Jinde to obvykle bývá limit na max zůstatek a povinná kvóta na počet plateb kartou za měsíc, někdy navíc povinné posílání výplaty do banky, kde chce klient spořit nebo povinné investice do bůchvíčeho...
Mně příjde normální, když banka platí úroky klientovi prostě za to, že tam nechává své peníze ležet a banka s nimi může disponovat a vydělávat... místo toho bych měl sebou nosit čtyři různé karty, platit každý rohlík zvlášť a dělat si čárky, kolikrát jsem kterou kartou zaplatil?
0
Co chceš.. moje banka je naprosto upřímná.. po x letech jsem se nechal přesvědčit ke kreditní kartě ... celou dobu jsem to odrážel tím, že ji stejně musím splatit, jako kartu debetní, takže mi nic nepřináší.. no zlákali mě 1% na důchodko... (do max nějaký částky) a tím, že jako zaměstnanec to mám zdarma.. tak jsem si četl podmínky. No a smlouvu poruším například smrtí :) jsem se dočetl :)
0
takže máš podepsanou smlouvu, kterou jednoho dne nevyhnutelně porušíš? Zajímavé jak svět dneska funguje... :-)
-3
Ano. Myslím, že po smrti mi to bude u prdele :)
0
Tobě pravděpodobně jo, ale co pozůstalí?
Například u životní pojistky je naprosto zásadní, zda tvůj pád pod lokomotivu vyhodnotí jako nehodu nebo sebevraždu, přestože mrtvola bude v obou případech na kaši...
0
těm to bude taky u zadele, protože tím, že umřu, poruším smlouvu a banka automaticky kreditku zruší. Takže jim ubyde starostí. Starosti bude mít banka aby v rámci dědického řízení dostala nesplacená kredit zpět, maximálně úročený běžným úrokem, nikoliv ovšem sankčním :)
0
Nevím jak teď, ale měl jsem za to, že na kreditky lákali různýma výhodama jen proto, že značná část lidí aspoň jednou zapomene peníze včas splatit a všechny výhody pak přebije krvavý úrok...
0
Stále je to stejné, nic se nemění. Banky nemají rády zodpovědné klienty :-)
0
To mi připomnělo: Dovolená v Egyptě s manželkou, pojištění díky zlaté kartě RB (platí pro celou rodinu). Před odjezdem mi to zavrtalo hlavou, tak jsem na RB vznesl dotaz: Podle podmínek končí pojištění smrtí. Když zemře manželka, tak z mé pojistky zaplatíte repatriaci. Když ale já, to pojištění končí. Zaplatíte i tak mou repatriaci? Věřili byste, že jsem nedostal jednoznačnou odpověď? Že prý pojištění pro ně zajišťuje blablabla, mám se zeptat u nich.
0
Hrát tyhle hry s Trinity mě přestalo bavit už před časem.
0
Jestli máš tip, kam uložit peníze, aby je nežrala moc rychle inflace (o zhodnocení nemluvím) a nebylo tam riziko, že o peníze příjdu, tak prosím poraď...
Představa investic, kde je potenciál většího výnosu, ale současně možnost o značnou část peněz přijít, mě nenadchla...
0
Chvíli vydrž, dá se čekat, že Schillerová do roka, dvou vydá dluhopisy aby bylo z čeho rozdávat a plnit sliby
0
Mám Spoření bez limitů VUB
https://www.vub.cz/sporeni-bez-limitu/
úrok 3,6 % bez omezení výše vkladu, denní připisování úroků. Je to bankovní vklad, takže pojištění do výše 100 000 €.
Je tam trochu oser s tím, že je to slovenská banka, takže úroky musíš přiznat v daňovém přiznání a zdanit. A abys to nedanil dvakrát, je potřeba si nechat od FÚ vystavit potvrzení o daňovém domicilu a to jim poslat, na základě toho oni přestanou strhávat jejich srážkovou daň z úroků. Vklady a výběry probíhají přes sběrný účet, výběr trvá dva dny.
0
To jsou paradoxy https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly... před osmi lety psali o větší odolnosti díky tetování.
-1
...že Nohavicoj definitivně hráblo ))-:
https://www.youtube.com/watch?v=Os_WEIVjOf8
...to nepatří !co poslouchám"
-6
A že nenatočil před volbama něco stejně ironického, třeba "za všechno může Fiala, EU, ODS, Brusel, Topka, migranti ..."?
Jé, na Piráty bych zapomněl!
-7
Což mi připomnělo, že v pátek byl na Vltavě rozhovor s režisérem nového filmu, co někde jinde tvrdil, že je omezovaný ve své tvorbě.
až z něj šel Strach.
-4
Pasáž z rozhovoru s novým MD:
V programovém prohlášení je taková záhadná věta „odmítneme ideologické zásahy, které by ohrožovaly dostupnost a svobodu mobility občanů.“ Co si pod tím můžeme představit?
Co se mi hodně nelíbí, je zabití prostoru v metropolích pro normální přesun autem nebo MHD ve prospěch cyklistiky. Tak, jako se to povedlo v Praze i v Bratislavě. To se mi fakt nelíbí.
Zdroj: zdopravy.cz
0
Líbit se mu to nemusí, ale zrovna tohle je záležitostí těch měst a maximálně kraje, pokud nejde o silnice 1. třídy.
-2
Tutůrek mě svým věšením bulíků na nos fakt zaujal. Snad i proto, že plotýnky taky vlastním, tak se celou tu jeho "nemoc" musím jen smát. Von div neumírá a nakonec mu udělají prachobyčejný obstřik.. fakt ulhanej sráč.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci...
0
Jo, taky mě pobavilo jak mu vyhřezlou plotýnku vyléčili obstřikem
-2
Buďte rádi, že z něj (snad) nebude ministr zdravotnictví. Předpokládám, že nakonec nějakou židli stejně dostane, nechce se mi věřit, že by zůstal zalezlý v noře...
0
No, kdyby se hodně snažil, mohl by dělat ministranta :)
0
V Černobylu byla objevena houba která minimálně přežívá v radioaktivním prostředí, dost možná ho i "vyhledává", fascinující...
https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-v...
-1
Zaujalo mě jisté řešení chybějícího stromu pro zavěšení hamaky. V rámci příprav na příští sezónu jsem to musel hned vyzkoušet.
0
jako nouzovka dost dobrý, i když je to nízko
https://theultimatehang.com/hammock-hang...
0
Včera jsem asi potkal u obchoďáku místního vodníka. Ve stojanu na kola u vchodu stála zelená skládačka se zelenými gripy na řidítkách a zelenými pneumatikami. Docela jsem se podivil hlavně té barvě pneumatik, a za chvíli mne tohle kolo předjelo a i jezdec byl celý laděný do zelena.
0
V Hradci bývala ikonická figura, také celý v zeleném v mnoha odstínech, nic jiného snad nenosil. Měl i zeleně barvené dlouhé vlasy. Byl to docela hodný a neškodný člověk.
Podobná figura bývala v Pardubicích, tam byl známý pod jménem Krychlič. Ten má dokonce i své heslo ve Wikipedii.
0
Já na triatlonu v Nedošíně potkával zavodníka (častečně myslím i pořadatele), co měl vždy zeleno-bílý dres s nápisem HOPI a barevně měl sladěné všechno, kolo, přilbu, boty, ponožky a dokonce i cyklo láhev (ta byla včetně nápisu), pak začal jezdit i (předpokládám) potomek, tak byly takhle barevně sladění oba.
https://eu.zonerama.com/hedase/Photo/10211904...
https://eu.zonerama.com/hedase/Photo/10211904...
Nevím, co to HOPI znamenám, ale působilo to jako rodinný závodní klub. :-)
Ale jak chodí v civilu netuším...
0
Po delší době jsem zkusil, jak umí zadarmo generovat AI obrázky...
Jako hezkou holku chystající se ke skoku do bazénu, to zvládlo na jedničku, ale aby skočila šipku, se mi ji opět nepodařilo přemluvit. Bohužel zadarmo mám jen 5 pokusů za den a ten poslední byl skoro... už jenom poslední drobný detail... :-D
https://flatai.org/ai-image-generator-free-no...
0
Tak jsem to zkusila a celkem dobrý, nebo ne?
0
Ano "dobré", čili za tři. V tomto místě by se v té poloze nemohla ocitnout po odrazu z můstku, ale z toho jeho zábradlí. Ale děvče má postavičku "ham ham" a skutečně skáče šipku :-).
0
Souhlas. Slečna sama o sobě je v pořádku a skutečně skáče šipku, ale umístění v obrázku fakt nedává smysl. :-)
Já už nevím, jaké webové stránky jsem to zkoušel tehdá, ale tohle tam určitě nešlo, slečna skákala vždy po nohou a často navíc držela šipku v ruce, někdy i s celým terčem...
Holt pokrok se nezastavil, brzy už člověk AI fantazii od skutečné fotky ani nepozná.
0
Což bude docela průser, protože to kompletně rozloží ekonomiku.
Kupříkladu, co si počnou všechny influencerky z toho ešopu s větrákama? :-)
0
No můžeme to zkrátit - "Co si počnou influencerky?"
Protože jakmile umělá inteligence zvládne vytvořit video s imaginární sexy kráskou, kterou člověk nepozná od reality (respektive budou ještě hezčí), nevyplatí se, aby skutečné holky točili jakékoliv video.
O natáčení porna nemluvě, to musí stát strašnou hromadu peněz, tudíž nemůže konkurovat počítači, co film vyrobí během hodiny za trochu elektřiny časově ani finančně. Navíc scénář porna určitě zvládne vymyslet AI už teď...
Dalším krokem může být likvidace zbytku filmového průmyslu. Scénář a dialogy tam bývají složitější než u porna, takže třeba Hollywood přežije o pár let déle?
Zůstane lidská práce někde na úrovni farmářských trhů, aby si člověk občas připlatil za něco, co sice chutná skoro stejně, ale myslíme si, že je to tak správně?
0
Většina lidí už dnes bez AI nedokáže existovat.
Jen v segmentu cyklistů skoro každý musí jezdit s navigací v mobilu. Navigace mu doporučí trasu. Řekne mu, kde jsou zajímavá místa a kde hospody. Ve spojení s vychytralými hodinkami cyklistovi nařídí kdy se má napít a kdy se má vymočit. Vypočítá mu, kdy přijede domů, kolik procent bude mít v baterii a kolik promile v krvi. Řeší se to zde každou chvíli. Je to jen trochu jiná AI než ta, která kreslí a generuje videa.
Sáhněte si každý do svědomí, kdy jste naposledy odložili mobil na den na dva a vůbec se na něj nepodívali. Já vím, musíte kontrolovat děti, staré rodiče, slevy na Alíkovi, nasdílet fotky...
-1
Ale prd.
Nikdo z lidí, co znám, neexistuje s AI.
Mimochodem, co podle Tebe znamená "existovat s AI"?
Trasu výletu plánuji na mapy.cz, jistě. To je AI?
Na trasu po cestě do mobilu koukám, mám mapy offline. Navigaci, tj. sledování polohy, jsem ještě nezapnul a nemám to ani v úmyslu. Páč se nechci nechat sledovat.
Jestli sám močíš podle vychytralých hodinek... každému, co jeho jest.
Mobil na den na dva neodkládám. Mám jej mj. místo hodinek, které nenosím. Takže se na něj dívám často, např. na zastávce MHD, když se jdu podívat na vyvěšený vytištěný JŘ.
Nasdílet fotky? Neznám, neumím, používám e-mail.
Slevy na Alíkovi? Zřejmě sleduješ sám, jinak by Tě to nenapadlo. Já z Číny nikdy nic nekupoval, protože mi vadí pomyšlení Číňana podporovat. Já vím, že jsem jeden z tisíce - ale z Číny prostě ne. Povídání o tom, že u Čecha koupím to samé pětkrát dražší překoupené, si ušetři. Povídám, že z Číny ne. Nejsem takový kolenovrt, abych musel pro pár korun podporovat Číňana. Svět tím neovlivním, to vím.
Do letošního ledna jsem používal tlačítkový telefon. Ten mám ostatně dodnes na peřiňáku jako budíka. Šmatlafoun koupit mě donutil zákazník, pro kterého jsem od ledna včetně do března včetně dělal servisáka na vodu a plyn a musel jsem provedené zakázky zadávat v reálném čase do jejich appky, bez toho nešlo fakturovat. Jinak bych ten šmatlafoun neměl dodnes.
Obrázky holek generovaných AI ve zdejších diskusích vidím, nechápu však, proč má někdo potřebu marnit čas tímto způsobem.
Je mi naprosto jedno, kdo se čím zabývá, nikomu nechci nic vnucovat a nikoho nesoudím. Jen říkám, že Tvoje domněnka pomněnka "Většina lidí už dnes bez AI nedokáže existovat" je nepravda.
No a co se týče toho, že AI bere či sebere práci. Snad ajťákům, ouřadníkům a kancelářským myším. Jo, už bych si rád odpočinul, takže se těším, až AI za mě vymění vpusť na ploché střeše. Takže u mě dobrý.
-1
Překvapuje mě, co jsi k mému příspěvku napsal a co jsi tam našel, ač to tam vůbec není.
Mám sice vychytralý telefon, ovšem používám ho jako hloupý. Mám ho výhradně kvůli velké obrazovce, abych si mohl přečíst SMS a nemusel vozit brýle. Mám nastavené obrovské písmo.
Na rozdíl od tebe ani po cestě do mobilu na mapy nekoukám. Proč bych to dělal?
Nemám ani vychytralé hodinky. Netuším, jak jsi na to přišel.
Na rozdíl od tebe mobil odkládám i na několik dní, přestože hodinky nenosím.
Slevy na Alíkovi také nesleduji, opět mi vkládáš do klávesnice něco, co jsem nenapsal. Proč? Argument, že nepodporuješ Číňana tím, že nakoupíš u překupníka je nesmyslný. Překupník to nakoupí u stejného Číňana a jen ti to sem nechá přivézt. Ty zaplatíš dvakrát. Jednou Číňanovi a podruhé překupníkovi. Nebo několka překupníkům.
Možná jen nechápeš, kterých oblastí se dnes AI dotýká. AI je integrovaná mj. do vyhledávačů. Takže pokud používáš vyhledávání (samozřejmě ano), tak používáš i AI. A tví přátelé také. Napsat, že "neznáš nikoho, kdo by existoval s AI" ukazuje, že se v této oblasti neorientuješ. Fotky v mobilech jsou dnes upravovány AI, protože lidé to chtějí. AI umí udělat ze staré a mizerné fotky "použitelnou" fotku. Používám to v Zoneru. Stejně tak videa. Tví přátelé nesledují žádná videa? Fakt? AI je dnes v autech, v každé modernější fabrice, v kamerách na dálnicích...
AI je velmi příjemná věc. V oboru, kde jsem profík mi pomáhá rychle najít výsledky, které nemusím ověřovat. Tvoří mi kód v jednoduchých aplikacích, který nemusím vymýšlet (programovat). V oborech, kde profík nejsem mi výsledky poskytne také a já jen dotazem na jinou AI verifikuji původní výsledek.
V mém okolí používají AI v podstatě všichni, mě nevyjímaje. Psal jsem ale o tom, že na ní nesmíme být závislí a musíme umět mobil/desktop/laptop třeba i na několik dní vymazat ze svého života.
Lidé kolem tebe (včetně tebe samého) samozřejmě existují s AI, jen to zatím nevíš.
0
Tak pohled, že lidi jsou čím dál více závislí na technice a AI je jen dalším krokem, asi nelze popřít.
Někdo možná víc, někdo méně... ale tvrdit, že se obejde bez elektřiny nebo internetu, nemůže asi nikdo... to by sem totiž nepsal. :-)
0
Nemohu v diskusi najít, kdo tvrdí, že se obejde bez elektřiny nebo internetu. Prosím odkaz.
-3
Elektrika a i trenér jsou jedna věc, AI druhá...
To první je nástroj, který musíš použít a umět použít, to druhý je delegování tak základní věci jako myšlení. Internet předznamenal konec nutnosti biflovat se zpaměti encyklopedie (což teda naše školství opět nepostřehlo), AI předznamenává konec potřeby myslet a rozumět věcem.
Už jsem v práci viděl ekvivalent instalatéra, kterej se ptá chatgpt jak se mění sifon.
A bude hůř...
0
Tak AI je pořád "jenom" druh počítačového softwaru a mnoho lidí to za nástroj považuje.
Já tu nevidím nějaký razantní zlom. Kdysi lidé museli hledat informace v knihách a ty v knihovnách.
Když začínal internet, pokud ti někdo neprozradil adresy zajímavých stránek, těžko jsi cokoliv sám našel.
Pak přišel SEZNAM.CZ, který se na spoustu let stal synonymem českého internetu. Lidi se tam proklikávali katalogem odkazů, kdo tam svou stránku ručně nepřidal, toho nikdo nenašel. Hledání pracovalo jen s informacema, které k odkazu napsal do katalogu autor...
Změnu přinesl GOOGLE, hledání pojal jinak a pro spoustu lidí brzo ztratil význam adresní řádek, používali jen hledací okénko Google. Postupně se v seznamu výsledků kromě adres objevil i stručný náhled z odkazované stránky, takže lidé přestali výsledky proklikávat a leckomu jako odpověď stačí výcuc z první nalezené stránky, případně sumarizace přímo od googlu.
No a ChatGpt je prostě další krok. Proč by člověk informace hledal a z nalezených informací sám skládal odpověď, když se může na cokoliv přímo zeptat? Ta odpověď je sice občas chybná, ale to mohla být i v předchozích případech, když člověk nebyl pečlivý...
Za delegování myšlení na software lze považovat i navigaci v autě. Kdo ji nepoužívá, když jede někam, kde to nezná? A spousta motoristů slepě věří navigaci a ignoruje dopravní značky...
Myslím, že náš svět se kvůli AI bude muset trochu změnit, ale podobných změn už v historii byla spousta.
0
Nedávno jsem slyšel takovou úvahu, že největší rozdíl mezi Janem Husem a Martinem Lutherem je v tom, že Luther už měl k dispozici knihtisk. A že v tom byla ta revoluce, že ty myšlenky (a nepřekvapivě ani tehdejší fake news) šly dobře šířit. A AI je něco jako když se objevil knihtisk. Prostě najednou je spousta věcí jinak.
Já třeba velký problém s AI vidím v tom, že si mnoho šéfů najednou myslí, že se obejde bez juniorských pozic. Vůbec jim nedochází, že ty seniorské nevzniknou z ničeho.
0
Tak v kontextu AI generátoru obrázku bych se v dohlednu spíš bál, že fotky a video ztratí hodnotu, protože nikdo nedokáže říct, zda zachycují skutečnost nebo je to jen fantazie ztvárněná AI. Lidé pak nebudou vědět, čemu věřit, nepůjde už dokázat, jak se věci staly, stačí výkonný hardware a vznikne video, kde jste třeba zastřelili Keneddyho...
Jako u všeho, o úspěchu nerozhoduje jen myšlenka, je taky potřeba být na správném místě ve správnou dobu.
0
Ještě k tomu "braní práce".
Jsem si původně říkal, že to napíši buď do Co Vás vytočilo, nebo že se na to spíše vykváknu docela, páč netřeba se svěřovat s každou koninou. Ale když už...
V roce 1992 jsem si dělal řidičák B C T. Zkušební jízda probíhala s Ifičkou, fízloš seděl vpravo a majitel autoškoly uprostřed na krytu motoru (divil jsem se, že to u policajta projde). Bylo nás šest žáků, vystřídali jsme se od 9 do 1/2 11 dopoledne. Do půl jedenácté! A majitel autoškoly řekl, ať si ve dvě hodiny odpoledne přijdeme pro řidičáky! A přinesl je do autoškoly vytištěné a zatavené, tenkrát ty růžové kartičky. To jsem valil oči. Pravda, jízdy probíhaly na Pankráci nedaleko inspektorátu a autoškola sídlila dole v Nuslích.
Potom 1994 jsem si rozšiřoval D E a také stejný fofr. Dopoledne písemné testy, jízdy ne, protože podmínkou pro D byly dva roky praxe C, takže na co jízdy. A řidičák jsem opět nafasoval odpoledne.
A dnes?!
Byl jsem státem donucen vyměnit si řidičák za nový.
Dodací lhůta je 20 pracovních dní, čili měsíc!!
Za šest stovek příplatku je dodací lhůta - pozor, ne za hodinu - ne druhý den - tramtadá, za týden!!
A to mají ti kripli všechny údaje a dokonce i fotku v systému. To bych blil.
Takže tolik k digitalizaci státní správy, potažmo k celé AI.
0
Tak mě přepadla nostalgie a zkusil jsem tu autoškolu vyhledat. A ona existuje dodnes! :-)
https://www.info-praha.cz/josef-suchomel...
Nuselská - jo, tam jsem chodil na výuku.
https://www.zakruta.cz/autoskola/1565/autoskola...
Na Zelené lišce - jo, tam parkovala ta Ifa. :-)
Tak to mám radost, páč to byla parádní autoškola, dobrá výuka a perfektní jízdy, žádné zkracování hodin. Spojoval jsem si vždy dvě jízdy dohromady, takže jsme si jezdili s náklaďákem na výlet na Slapy a zpět, nebo okruh Pankrác - Chodov - Uhří - Říčany - Jesenice - Pakrác...
To byly tak nádherné časy.
Dnes už to asi bude nějaký následník z rodiny, každopádně mohu tuhle AŠ doporučit.
0
Tak úplně jsem nepochopil jak souvisí pomalost vydání řidičáku s AI. Nevím ve které části vyrobení té plastové kartičky by měla figurovat.
Mimochodem s celým cirkusem okolo autoškoly. Mám nějaké "osobní" zkušenosti s dělám řidičáku v USA, takže od té doby nechápu český systém, že musím chodit do autoškoly, platit za jízdu s komisařem, když ve Státech se platí až za vydání ŘP, takže když s komisařem neprojdu, nic neplatím. Ten náš systém akorát vede ke korupci a schválnostem v testovacích jízdách.
0
> Tak úplně jsem nepochopil jak souvisí pomalost vydání řidičáku s AI.
"Takže tolik k digitalizaci státní správy, potažmo k celé AI."
Potažmo - příslovce. Význam: se vztahem, se zřetelem, vzhledem k někomu, něčemu.
Pomalost vydání řidičáku se týká digitalizace státní správy, se zřetelem k celé AI. Lepší?
> Nevím ve které části vyrobení té plastové kartičky by měla figurovat.
Měla by fungovat tak, že AI včas zjistí nutnost výměny ŘP, když už to tedy stát Favoritovi mermo mocí nařizuje, AI ověří, že Favorit nemá zákaz řízení, AI zajistí výrobu plastového bazmeku a něžným Libuščiným hlasem uctivě Favoritovi zavolá, aby byl tak laskav a v nejbližší služebně státní správy si prosím vyzvedl novou kartu.
* * *
Vylzel Punťa, musím ven.
0
Sám tady naříkáš, že lidi spoléhají na AI aby jim radila kudy mají jet a kdy se jít vymočit, nelíbí se ti to a teď najednou bys chtěl aby za tebe hlídala kdy ti končí platnost nějakého dokladu a aby sis šel vyzvednout nový. AI ani státní správa ten tvůj doklad nepotřebuje, ale ty ano když chceš jezdit, tak je prostě na tobě si platnost pohlídat a včas si požádat o výměnu. Uděláš to hned v klidu domova i třeba v neděli a večer mezi dvěma zdejšímy výlevy a vyzvedneš si za pár dní bez čekání, resp. pošlou ti ho i domů a vyzvedneš si ho třeba o půlnoci když jdeš z hospody.
Určitě by to mohlo být rychleji vyřízené, ale nějakých deset dní snad nijak nevadí.
Těch 20 dní je maximum do kdy to musí udělat. Na všechny rozhodnutí jsou nějaké maximální lhůty, tak i tady, bez nich to mohl být docela problém.
0
ale prd, stačí brejle na blízko a nesmysl "chtytrý hodinky" jsou ti zcela na nic, protože na ně prostě nevidíš :)
0
Nový den, nových 5 pokusů přesvědčit AI, ať nakreslí holku, jak skáče šipku. Podařil se jeden pokus.
Ale jen protože není vidět, odkud skáče, jinak to dopadalo podobně jako u Ifči.
Myslel jsem si, že Flatai je chytřejší, že už negeneruje zmrzačené lidi... ale ne, výsledkem jednoho z pokusů byla holká skákající šipku vzad se špatně otočenými kotníky...
Asi by šlo ten generátor využít i jinak třeba nechat ho generovat fotky škodovky, felicie nebo favorita, ale kdo by to dělal...
0