Myslela jsem, že s blogy končím. Žádná velká expedice se nekonala a na nakole je velká konkurence, stačí poslední slovinská pentalogie, jedna autorka, která mi dala impuls k tomu, že tedy ještě nekončím. Dívám se, za rok 2025 je docela dost blogů, přitom se nám to zdá málo. Cestujte, pište,…
Hezké čtení, fotky i kolo.
Slovo "Sopoty" ve mě vyvolalo nostalgickou vzpomínku na dětství. To byl nějaký hudební festival, ne? Tomi Paci tam získal cenu...
"Cestou z Křivoklátu následovalo děsné stoupání z Roztok."
:-)
Jo, tam je kopec.
0
Kolik lidí v noci nespalo? Tvůj příspěvek v 02:19. Děkuji i redakci za čas 00:00 - to je pěkné, jak to vyšlo, doufám ty nuly nejsou něčeho symbolem.
U názvu Sopoty jsem se taky zamyslela, v jaké že souvislosti jsem to slýchávala kdysi dávno v televizi ... ano, hudební festival, H. Vondráčková tam myslím jezdí stále.
0
Chichi, prý kolik lidí v noci nespalo? :-)
Myslím si, že ke stařeké --- doprči, už jsou v klábosnii drobky i pod C --- že ke stařeké nespavosti mám ještě daleko. Příčina je jiná. Moc práce, jsem na stavbě od světla do světla, a k tomu navíc současné teploty dokáží při celodenní práci venku také pěkně utahat. Takže tak okolo 18. dorazím dom, umyji (boty), umyji (sebe), navečeřím, umyji (zakydané tričko), umyji (čiči čočkolit), umyji (po Xté horní končetiny) a tak okolo 20. už neudržím víka a upadám do postele. Nejprve zhasínám a potom dopadám. Je-li tam kočka a dopadám-li tím pádem tím pádem na kočku, znovu rozsvěcím, dezinfikuji škrábance, pokorně se omlouvám kočičímu zadku, který se přesunul a uraženě čouhá z otevřené skříně, zhasímám a znovu upadám...
No jo, jenže spím-li od 20., tak uprostřed noci procitám. A ne a ne zabrat. To už mám vyzkoušené, to se mohu převalovat třeba dvě hodiny, usnu půl hodiny před budíkem a jsem pak zoufale nevyspalý.
Na to se muší jináč. Už to mám vyzkoušené. Musí se vstát a dát si malý hrnek čaje nebo kávy (ano, ano, kafe), k tomu pár sušenek (dietologové doporučují!) a 20 minut si číst nebo brouzdat po netu. Pak jsem zas ťuhýk. :-)
Ale v žádném případě si nestěžuji, mě ta práce - abych to safra nezakřikl! - mě ta práce bací. Bací. Jchů, ž fngje C. Sper.
0
Krásně si to napsala, četla jsem to jedním dechem.
Nějak mi uniklo, že odešel černý kamarád - a já si pořád říkala, co mi na těch fotoalbech z letoška chybělo. Tak už to vím...
Ať ti to pořád tak pěkně jezdí a už se těším, co za zajímavé cesty příští rok vymyslíš :o)))
0
Hezké a zajímavé výlety, pěkně popsané...
Na některých místech na polském pobřeží jsem také v loni a letos projížděl.
Na nekonečný Hel jsem letos frčel v průtrži mračen. A vůbec mi tam všude dost pršelo a foukalo.
A na konci eurosajuzu jsem se vloni, po přespání na duně, vydal za onen plůtek, blíže k Rusku. A za chvíli řev teréňáku, a vysvětloval jsem...:-))) Ale v poho, pohraničníci byli fajn. Letos už tam byly pokácené stromky a větve a nedalo se na tu dunu ani jít...
Poláci to tam opravdu hlídají ve dne v noci.
-1
Jo a kešku jsem si našel od příjezdové cesty na druhou stranu - od moře :-)) taky u plotu.
A vloni blíže ke Krynici u té příjezdové cesty. Ta mě potrápila...
0
Mezi Krynicou a hranicí mi svítí 4 smajlíci a koukám ... na hranici nic. Řešila jsem earth magnetický písek - moje první a jediná ruská. Ruský suvenýr mi zůstal, nález také, keška je v archivu a je označena za polskou (souřadnice jsou ale stále na ruské straně), zřejmě to tam už tak nesmělo být. Ty dvě tradi u hranice jsem nehledala.
0
Ruská earthka odlovená z Polska? To zní zvláštně, i když asi proč by to nešlo... Já si našel tradičky, abych tam byl zapsán... Letos jsem projel Kaliningrad, ale bohužel tam kešku nemám. Je jich tam hrozně málo a tu, co jsem měl v plánu jsem vzdal. Bylo to daleko, večer, proti hroznému větru. Na té kose k Litvě. Ale teď mě to mrzí. Už tam nejspíš nikdy nepojedu. Jenže tehdy jsem nevěděl, jestli stihnu včas dojet na bus. A ten vichr. Prostě jsem byl línej.
-1
Ty jsi byl v Rusku? No jo, je tam ještě jedna kosa :-)
Earth má souřadnice v Rusku, byla logována, proto jsem tam při setkání s polskou stráží přemýšlela, jak je to možné. Nevím, jestli mi rozuměli, co vůbec chci :-) Pak jsem asi vyčetla z listingu, že lze z obou stran.
0
Ano, jel jsem letos z Německa do Finska. Podle Baltu. A i přes ten Kaliningrad. A vloni z Harrachova na ten konec eurosajuzu. Takže od Gdaňsku po tu ruskou hranici jsem byl dvakrát.Za ten "plůtek" už se nesmí. Je to stále polské území. Mají tam strážní věž. Takové mrtvé a nepřístupné pásmo. Virtuálně lovit jde možná z obou stran. Rusové tam určitě mají podobnou mrtvou zónu.
Poláci to vážně hlídají. I v noci tam pořád krouží. Já tam vloni přijel kolem půlnoci (Vlastně letos taky. Zas to tak vyšlo) a viděl jsem jak se tam v povzdálí míhají světla, hlasy atd. Tak jsem zahučel do spacáku v dolíku abych nebyl vidět. To jsem ještě nevěděl, že se tam nesmí ani vstoupit - na tu dunu. Natož spát... To mi pak právě druhý den vysvětlovali:-)
Tady kdyžtak mé povídání:
http://www.vitablondak.cz/na-kole-podel-baltu-6...
-1
Tak přece. Důsledná příprava, chuť a odvaha se vydat, situace notywoe dopadly dobře i překvapivě, bonusem ještě na skok do Finska, jen počasí cestu kazilo.
0
Tyjo, shrnula jsi to přesně:-)
Jen ta příprava je moje slabá stránka. Moc přesně nepřipravuju a neplánuju. Řeším a upravuju věci cestou. Ono by to stejně nedopadlo. Počasí, zajížďky, noc atd věci mění... A kor sám, v cizí zemi, kde se ani nedomluvím.
Ale výlet to byl suprový. I když náročný a ne pro každého. Právě to dobrodrůžo, napětí a adrenaiín jsou skvělé. Naštěstí zatím vše dopadlo dobře :-)))
0
Jsem si tu "značku" hezky dozdobil, trochu vylepšil gastrokulturu a i pokládek našel...:-)))
0
Původní fotky neprolezly a nechtělo se mi bádat nad zmenšením, tak jsem to udělal takto:-)
0
Já slavila jogurtem :-)
Ta oblepená stopka tam už není podle fotek.
0
Ten určitě chutnal.
Tyjo, to je škoda. Musela se plnit dlouho. Myslím, že tam byla i samolepka Dukly a Bohemky:-))
0
Díky, moc zajímavé. Letos jsem o tom uvažoval a ten Kaliningrad mi to zošklivil. Prostě těm lumpům se vydávat na milost a nemilost nechci.
-1
Jde, ale ten kraj na hranici s Ruskem se stává stále nepříjemnější. Potkal jsem u Nisy příjemného skvělého Čecha, který mi doporučoval lesy na východě Polska podél hranic. Prý je to úžasný kraj. Ale já tam nepojedu, nechci. Mám už zaplotovaných a kontrolovaných hranic dost. Jsem nadšený z hranic, které mohu překročit kde chci a kdy chci.
-1
Když to objedeš, tak tě žádné hranice nepřibrzdí a nikdo tě nebude kontrolovat. Nemusíš jezdit ani blízko:-) Mezi Královcem a Běloruskem máš hafooo prostoru. A tak jen projíždíš hranice poznatelné jen podle cedulí.
Je to tvá věc, to je jasné, ale tvé odůvodnění tak úplně nedává smysl.
Já byl líný to objíždět a byl jsem na ten Královec zvědavý:-) Ale to víš, že jsem měl prdelku sevřenou a boxovalo se to ve mně - vjet x nevjet...:-) Teď určitě nelituju:-)
0
Tak určitě, já ti vlastně závidím. Já jsem chtěl ten Kralovec objet po těch kosách v moři. Ty obrovské lesy na východě Polska by mne také lákají. Ale šikany od pohraničníků a taky pohraničníků už mám prostě dost. Evropa je veliká a dá se jet někam, kde je ještě mír a přátelství.
-1
Po těch kosách to objet nejde, ten prostředek patří Rusku. Já to měl v plánu projet přes ty kosy taky, ale už při plánování jsem zjistil, že jsou tam přechody neprodyšně uzavřené a nefunkční. Na místě jsem zjistil, že si je nejspíš vzájemně hlídají. Dřívávejc to šlo. Já jel z obou stran (Polsko, Litva) k ruské hranici co to šlo. Původně jsem chtěl i ze strany Ruska, ale to jsem nakonec vzdal ohledně toho větru, času a tak.
0
Mě tam svítí 3 smajlíci. 2 na kose a jeden na pevnině v Tolkmicku. Hned u přístavu. Plul jsem tam z Krynici lodí a pokračoval dál... Všechno tradičky.
0
moc hezké a pejska je mi líto, až mi při čtení ukápla slza, zvířata si nás prostě úplně pohltí. hezky popsané výlety a zasněžená sedla závidím. přeji, aby Ti to i v příštím roce stále jezdilo a určitě se najde nový kamarád na cesty.
0
https://bubo.sk/blog/bicyklom-po-europe
0