reklama

Jak vybrat sportovní oblečení na zimní projížďky?

Pokud se nechcete projížděk na kole vzdát ani v průběhu zimních měsíců, měli byste mít připraveno vhodné oblečení, s nímž můžete vyrazit do mrazu i do sněhu. Na co se zaměřit při jeho výběru?

Foto: pixabay.com

Základem je cyklistické termoprádlo

Termoprádlo se používá jako základní vrstva cyklistického oblečení přímo na tělo pod cyklistický dres. V tomto ohledu si můžete pořídit vnitřní kraťasy, trička a nátělníky. Dané cyklo oblečení by mělo odvádět od těla pot, zároveň ale musí být pochopitelně i zateplené, aby vás chránilo před nízkými teplotami. Termoprádlo na kolo se nejčastěji vyrábí ze syntetických látek jako polyester a polypropylen, stále oblíbenější je nicméně i přírodní merino vlna.

Oblečte si zimní dres

S nastávající zimou je třeba odložit svůj letní cyklodres a zaměřit se na jeho zimní alternativu. Toto cyklistické oblečení má dlouhé rukávy a bývá zateplené, a to např. díky materiálu fleece na vnitřní straně, jenž zajišťuje tepelnou izolaci. Důležitá je rovněž prodyšnost, aby cyklodres vhodně odváděl vlhkost pryč od těla. Zaměřit se ovšem lze i na některé „vychytávky“, jako je třeba roláček pro zateplení krku, který rovněž přispěje k vašemu zimnímu komfortu na kole.

Zaměřte se na svrchní vrstvu

Na přelomu teplých a studených měsíců si do cyklistického batohu přibalte cyklistickou vestu, která díky absenci rukávů nezabere tolik místa. Navíc bývá odolná proti rozmarům počasí (větru a dešti). V době, kdy už se skutečně ochladí, představuje vhodnou svrchní vrstvu cyklistická bunda, jež by měla být nepromokavá a prodyšná. Především ale musí chránit proti nízkým teplotám. Cyklistické bundy na zimu bývají v tomto ohledu podobné jako cyklodresy, jsou tedy zateplené, na druhou stranu jsou vyrobeny z pevnějších a odolnějších materiálů. 

Nepodceňujte „čapáky"

Pokud si prohlédnete nabídku obchodů jako Bezvaport.cz, zjistíte, že v jejich nabídce se vyskytuje široký sortiment zimních cyklistických kalhot, kterým se říká „čapáky“. Cyklistům zajišťují ochranu proti nízkým teplotám a zároveň by měly být prodyšné. Při jejich nákupu se v každém případě zaměřte na rozmezí teplot, pro které jsou určeny, což ostatně platí pro veškeré sportovní oblečení na zimní projížďky. Pokud tento údaj tedy prodejce uvádí.

Zohledněte i zimní obutí

Při výběru oblečení na kolo do zimních měsíců byste měli věnovat pozornost i obuvi. V současné době si můžete pořídit rozličné zimní tretry, které sice nebývají nejlevnější, na druhou stranu vám dodají potřebný komfort. Jaké by tyto boty měly splňovat vlastnosti? Samozřejmě musí být zateplené, důležitá je rovněž nepromokavost a prodyšnost, stejně jako odolnost proti větru. Zohlednit byste měli rovněž kompatibilitu s pedály, ale také možnost dozateplení návleky (viz níže).


Foto: pexels.com

Další „vychytávky" pro zimní projížďky

Nabídka zimního vybavení na kolo je dnes opravdu široká, proto můžete zvolit i doplňující prostředky pro komfortnější jízdu v nepříznivých podmínkách. Jaké další „vychytávky“ by vám neměly chybět?

  • Čepice – obecně platí, že vás helma v chladných měsících proti nízkým teplotám neochrání. Proto si je vhodné přibalit minimálně jednu čepici pod helmu. Tento doplněk se vyrábí v rozličné tloušťce a materiálech a hodí se do různého teplotního rozpětí.
  • Kukla – kromě čepice si lze vzít pod helmu i kuklu, kterou můžete mít jinak vždy po ruce (např. v kapse). Doporučovali bychom vám přitom cyklistické kukly z přírodní merino vlny.
  • Šátek – někdy se jako zimní vybavení pro cyklisty uvádí i šátek na krk, který lze použít rovněž přes ústa, protože pak nebude vzduch, který dýcháte, tak chladný.
  • Rukavice – na výběr máte z dlouhoprstých rukavic s membránou, ale ve větších mrazech si lze nasadit i speciální palčáky. Ty mají tři části na prsty – palec, ukazováček a prostředníček dohromady a poslední na prsteníček a malíček.
  • Návleky – návleky na ruce a na nohy využijete spíše ke krátkým cyklodresům a kalhotám, v zimě tak upotřebíte pouze návleky na tretry. Vyrábějí se z neoprenu, lycry či softshellu a bývají teplé, voděodolné a prodyšné.
- inzerce -, 26.11.2022
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 00:06
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část včera v 22:50
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 20:22
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:32
Rada při výběru kola Jaké by jste doporučily? včera v 18:21
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. včera v 18:12
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

231 cyklistů (6 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024