reklama

Jako to bylo? - 155

Jedeme dál a můžete se podělit o zážitky

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: včera v 23:26
  • Jihozápadní okraj Prahy.

Jihozápadní okraj Prahy.

Za krásného počasí o víkdendu jsme poznávali pro nás dosud neznámé kousky cestiček okolo Modletic, Dobřejovic, Benic a Dubečku. Nacházeli rybníčky, naučné tabule, přírodní dětská hřiště a různé lávky a mostíky. Hezký komorní park Pitkovické rybníky s veřejným ohništěm. Hltání kilometrů nebylo účelem. Takže nás nakonec příjemně překvapilo, že to dalo v sobotu i v neděli po třiceti kilometrech. No a dobrá vanilková nakonec - finis coronat opus.

A mě ještě potěšilo fungování nového pohonu Favorita, tj. dvoupřevodníku s klikami, osy 4H v pouzdře, řetězu i sedmikola.
    Měl jsem tam dosud originál favorití "turistický dvoupřevodník" 48 / 32 zuby ze 70.let, převody mi moc vyhovovaly. Ale bylo to samozřejmě na klínky, i když jsem tomu dal zapouzdřenou osu. Zřejmě byly v klíncích nějaké setinkové vůle nebo nepřesnosti v úhlu, pořád to skřípalo. Dotahoval jsem pocitově až na mez stržení závitu, někdy si to pět, deset výletů neskříplo, a potom to zase skřípalo třeba 20 km v kuse. K zešílení.
    A v sobotu i v neděli nové složení na čtyřhranu - ticho, tichoučko. To blaho! Obával jsem se, zda vrzání nedělá sedlo nebo sedlovka v rámu. Ale byly to ty klínky.
    Já vyrůstal a léta letoucí jezdil na klíncích, to vnímám jako základ. Čtyřhran je pro mě hi-tech :-)

Pedálům jsem dal plechové klispny. Jako za mlada. Krása nesmírná!
    Akorát, že ty klipsny jsou oproti plastovým kupodivu dost lehké a proto s nimi pedál volně visí dolů v jiném úhlu, než s dosavadními plastovými. No a jak jsem byl zvyklý si nazout klipsny po paměti bez dívání na první dobrou, tak teď mi to nejde.
    Asi budu muset sundat ty odrazky z pedálů, aby se bota při obouvání klipsny lépe chytla za hrubý okraj pedálu. Jsem zas jednou chtěl být reflexní...
    :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: dnes v 00:04
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Jako to bylo? - 155

Sedl jsem na kolo a jel se podívat do oblíbených Železných hor jestli tam někde poletují nějaké čarodějnice.
    Vyjel jsem ze Slatiňan a kolem hřebčína odkud zrovna vypouštěli koně na vzdálenější pastviny. Byla to dobrá stovka koní. Tak posranou silnici jsem ještě neviděl. Za nimi šli tři s lopatami a dost se naběhali než silnici uklidili :-)
    Vzal jsem to přes zříceninu Rabštejn podívat se jak ji vylepšují, něco tam udělali, ale nic moc. Po několika letech jsem si přes geopark Na Chocholce a přes Vápenný Podol vyjel na vrch Bučina. Pár fotek, zápis do vrcholové knihy a svačina, pak odjezd. Po téměř 2 km sjezdu z vrchu jsem zjistil, že jsem nahoře na Bučině nechal mobil. Otočka a téměř 2 km zase nahoru, přitom jsem si tak nadával, že i ty okolní stromy se musely červenat. naštěstí žádní lidé a tak mobil stále ležel na lavičce pod křížem. Tím byly naštěstí všechny trable vyčerpány.
    Dále kolem Seče k vodní nádrži Křižanovice. Po modré kolem nádrže. Už jsem zapomněl jak náročná je první část, obtížnost druhé části jsem si dobře pamatoval, tu jsem také jel častěji. Žádní lidé tam nechodili, tak to bylo fajn. Z Hradiště po žluté přes kelstké opidum a přes hráz nádrže, Šiškovice a Trpišov. Dále přes lesopark nad Slatiňany s krátkou zastávkou Na Chlumu a pak už jen sjezd kolem zámeckého parku do Slatiňan.
    Bylo to místy náročnější ale jinak bezva projížďka, pěkných 67 km a k tomu 1.350 výškových metrů.
    Ani nevim jestli jsem nějakou čarodějnici viděl, na koštěti neletěla žádné a několik jich poletovalo kolem baráku se sekačkami.
    Na fotkách vrch Bučina s lavičkou pro odkládání mobilů, kelstké opidum Akropole u Hradiště a vyhlídková věž Na Chlumu u Slatiňan.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: dnes v 00:07
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Parťačka na kolo

29.04.2025
Ahoj, hledám parťačku na jarní cyklovyjížďky Praha a okolí, na pohodu, nejde o kilometry, ale o to užít si jízdu.

Hledám: Věřím, že ještě potkám lásku.

25.04.2025
Život je náhoda a musí se mu jít naproti… a tak tu jsem a říkám si, že třeba zrovna tady bude moje druhá polovina…

Hledám: Jsem jaká jsem.

25.04.2025
Já bez závazků, hledám parťáka pro život, který už je na tom také podobně. Pouze vážně, ale s nadhledem a…
Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

250 cyklistů (0 přihlášených)

Pobaltí 2023 - 2. část

...s mírným zpožděním... Z Litvy do Lotyšska Tuto cestu jsem si poprvé ani nepsala žádný deníček, ani nic…
Peggy | 24.04.2025

Norsko 2024 aneb za tučňáky a pižmoni

Dovrefjell Dovrefjell je pohoří v jižním Norsku v krajích Møre a Romsdal, Trøndelag, Innlandet. Na severu je…
šíp | 23.04.2025

Slunce, smích a první letošní kilometry po Vltavské cyklostezce

Začátek dubna nám letos nadělil opravdu krásné počasí - modrá obloha, lehký vánek a příjemných 17 stupňů.…
Mirila | 21.04.2025