reklama

Tipy na výlety v Praze – Cesta za historií po severním okraji Prahy

Vymyslet výlet, který by uspokojil všechny druhy cyklistů, obě pohlaví, lidi různého věku a zájmů. Neřešitelné. Dovolujeme si tvrdit, že následující cesta se bude líbit mnoha výletníkům, bez ohledu na věk, pohlaví a záliby. Skoro každý si snad přijde na své, a navíc dojde i na pár nenásilných lekcí z dějepisu.

Únětický potok začíná svůj tok na tomto místě v Kněževsi.
Únětický potok začíná svůj tok na tomto místě v Kněževsi.
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Výlet kopíruje vlastně celý tok Únětického potoku, který v horní a dolní části svého toku spoluvytváří hranici hlavního města. Pramen potoka se nachází uprostřed Kněževsi a je nazýván Ouvalka.

K tomuto místu se můžete dostat buď po vlastní ose, což je poněkud kostrbaté, protože vám v přímé cestě ve směru od Prahy stojí (v tomto případě spíše leží) Letiště Václava Havla, které budete muset objet. Druhou a jistě i zajímavější variantu startu nabízí vlak, který vyjíždí z Masarykova nádraží. Po 55 minutách jste v zastávce Středokluky, která je kupodivu na okraji kýžené Kněževsi.

Od zastávky se vydejte na jihovýchod, tedy ulicemi Nádražní a Na Staré silnici, které vás dovedou do středu obce, do blízkosti pramenu. Nicméně doporučujeme pokračovat rovně až k vyhlídkové plošině, odkud lze pohodlně pozorovat přistávající a vzlétající letadla. Zde si na své jistě přijdou malí i velcí kluci.

Letiště Václava Havla
Na okraji Kněževsi je vyhlídka na letištní ranvej.

Vlastní trasa začíná od Ouvalky a sleduje začínající tok Únětického potoku. Prokličkujete zástavbou k ul. Na Hlavní silnici, po které pokračujte vpravo. Zde se k vám přidá žluté značení cyklotras. Až do konce vás bude doprovázet cyklotrasa 8100, tzv. Pražské kolo. Před podjezdem D7 uvidíte po pravé straně Čermákův mlýn. Na tomto potoce v průběhu věků vzniklo celkem 18 mlýnů.

Na začátku Tuchoměřic minete přírodní památku Kněživka, ke které vede krátká odbočka. Nad centrem obce se po levici doslova tyčí zámek s kostelem sv. Víta. I sem se vyplatí odbočit, ostatně půjde o jediné stoupání na celé trase. Zde si tak trochu na své přijdou vrchaři, ale jistě i milovníci historie.

Kněživka
Přírodní památka Kněživka

Další cesta vede zpět do údolí k potoku, k silničce a dále po ní. Zanedlouho projedete okolo dalšího dochovaného mlýna, kterým je Štěrbův mlýn a za ním následuje zrekonstruovaný Kopaninský mlýn. Ve Statenicích minete chátrající zámek. Před vámi je legendami opředený Černý Vůl, za ním ještě věhlasnější Únětice. Vaše cesta stále vede společně s Cyklotrasou 8100 a od Statenic i s modrou turistickou značkou. V Úněticích si na své přijdou pivaři, je zde místní pivovar, ale i další útulné podniky určené spíše pro dámy či děti.

Únětice
Dolní rybník pod Úněticemi

Za Úněticemi začíná druhá část trasy, kde si to užijí milovníci přírody. Jde o území zvané Tiché údolí, kudy vás provede naučná stezka Roztocký háj – Tiché údolí. V naprosté pohodě projedete krásným údolím až na okraj zástavby Roztok, kde vás smutně přivítá chátrající, leč dříve velmi populární restaurace Maxmiliánka.

Tiché údolí
Přírodní scenérie v Tichém údolí

Nyní jen projedete mezi vilkami a jste vlastně na konci výletu. Zbývá ještě se podívat na roztocký zámeček a vybrat si z variant, jak s vrátit zpět do Prahy. Až sem jste ujeli asi 14 km, a to po zpevněných cestách s minimem automobilového provozu a hlavně po rovině či z kopce.

Roztoky
Zámeček v Roztokách u Prahy

Zpět do metropole vedou tři možnosti. První, ta asi nejméně příjemná, znamená jízdu po levobřežní komunikaci Roztocké, kde je obvykle dost aut a navíc je zde vozovka relativně úzká. Tato varianta z Roztok k cyklostezce v Sedleci je dlouhá 3 km. Druhou možností nabízí přívoz P1 Sedlec – Zámky a následná cesta do Prahy proti proudu Vltavy. Třetí varianta je nejjednodušší, protože se domů do Prahy svezete z Roztok vlakem.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Trasa, tak jak je popsána, je dlouhá asi 14 km. Jedná se o velice nenáročný výlet vhodný i pro rodiny s dětmi.

Praktické na cestu

Jak již bylo napsáno, výlet lze zajímavě zkombinovat s dopravou vlaky. Ohledně možností občerstvení, na trase je dostatek restaurací nejrůznější úrovně. Některé jsou vskutku originální.

Zajímavosti na trase

Tuchoměřice

Obec poprvé doložena až v roce 1301. Kostel a fara jsou poprvé zmíněny roku 1352 v papežských registrech. V 16. stol. zde bylo středisko českých bratří. V letech 1621 – 1773 zde působili jezuité, kteří zde v 2. pol. 17. stol. vybudovali rozsáhlou rezidenci a kostel sv. Víta. V období od roku 1898 do roku 1988 byl v koleji ústav pro rekonvalescenci. Od té doby byl objekt opuštěn, až do roku 1998, kdy byl nabídnut komunitě Chemin Neuf (Nová cesta).

PP Kněživka

Nejstarší místo v Tuchoměřicích. Bývalo zde pravěké, keltské osídlení ze čtvrtého až třetího století před n. l.

Kopaninský mlýn

Jeden z nejstarších mlýnů v oblasti. Jeho částí byla i pila, nahrazující na jaře činnost mlýna. Nyní je mlýn po celkové rekonstrukci, je zde restaurace a jízdárna.

Černý Vůl

Jméno obec dostala podle nálezu neolitické kultovní plastiky nalezené ve zdejší cihelně a představující právě hlavu býka.

Únětice

Starobylá ves připomínaná již roku 1125. V roce 1879 zde bylo amatérským archeologem dr. Č. Rýznerem nalezeno velké pohřebiště ze starší doby bronzové (1700 – 1500 př. n. l.) s charakteris­tickými znaky, proto dalo naleziště jméno celé kultuře. V obci je barokní kostel Nanebevzetí P. Marie z let 1766 – 70 a kaple sv. Josefa z r. 1716.

Údolí Únětického potoka

Od roku 1988 přírodní rezervace o rozloze 63,16 ha. Chráněno jako čtvrtohorní profil, skalní step a zbytky vřesovišť s původní květenou.

PR Tiché údolí a Roztocký háj

Od roku 1951 přírodní rezervace o rozloze 111,42 ha. Dubohabrové háje, náhradní travinná a křovinatá společenstva, význačná květena i zvířena. Skládá se ze tří celků: Tichého údolí, Roztockého háje a Sedleckých skal.

Zámeček v Roztokách

V současnosti je zde umístěno Středočeské muzeum. Původní tvrz je připomínána počátkem 13. století a v 2. polovině 14. století byla přestavěna do současného kruhového půdorysu a byla upravena jako zámeček. Objekt byl v letech 1956 – 1966 obnoven. Uvnitř v patře je gotická kaple s křížovou klenbou a nástěnnými malbami z 80. let 14. století.

Roztoky u Prahy

První osídlení je prokázáno osídlení již od mladší doby kamenné. V době po příchodu Slovanů v 6. století n. l. bylo v těchto místech 8 až 9 slovanských osad. V období 19. až 20. století se z Roztok stalo oblíbené výletní místo Pražanů s rozsáhlou vilovou zástavbou. V letech 1945 – 49 byl v Roztokách vybudován první závod na výrobu antibiotik v republice. 

AUTHOR Bicycles

 

Partnerem seriálu „Tipy na výlety v Praze“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na výlety v Praze“

Fotogalerie

Únětický potok začíná svůj tok na tomto místě v Kněževsi. Na okraji Kněževsi je vyhlídka na letištní ranvej. Přírodní památka Kněživka Zámek v Tuchoměřicích Kopaninský mlýn je zcela nově zrekonstruován. Střed Únětic Interier restaurace Únětického pivovaru Interier další únětické hospůdky Dolní rybník pod Úněticemi Rozcestí na začátku Tichého údolí Na začátku Tichého údolí minete bývalý lom. Přírodní scenérie v Tichém údolí Na oblíbenou výletní restauraci Maxmiliánka je nyní smutný pohled. Zámeček v Roztokách u Prahy
redakce NaKole.cz, 22.07.2016
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 10:07
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 07:00
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

465 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024