reklama

Hydraulické brzdy - výběr

Po deseti letech (hlavně tedy zimách) mi na městské skládačce začínají odcházet mechanické kotoučovky Force: kvůli korozi ve slaných břečkách srostl ocelový seřizovací šroub pevné destičky s hliníkovým třmenem, takže už ji není jak seřizovat a po sjetí poslední 0,1 mm budu muset celou brzdu vyměnit. A když už, tak proč rovnou nezkusit jinou technologii? Hydraulika vypadá jako něco, co by mělo být proti slané vodě z principu odolné, ale nikdy jsem ji na vlastní kůži nevyzkoušel, tak se radši zeptám: je šance, že si tím polepším, nebo mi za pár let zkoroduje taky? Existují nějaké odolnější nebo méně odolné typy, něco, na co si při výběru dát pozor?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 24.11.2025
Autor: NightRider
  • Re: Hydraulické brzdy - výběr

Maje zkušenost s obojím:
    Pokud jde o korozivzdornost, asi si tím mírně polepšíš - hydraulické brzdy nemají žádná jemnomechanická štělovátka, do kterých by se koroze mohla snadno zakousnout. Jediný potenciálně slabý bod mě napadá odvzdušňovák, ale ten je mimo brzdný vnitřek a tak se dá v nejhorším founout nějakou měděnkou, pokud jezdíš ve fakt korozním prostředí.

Pokud jde o funkci, polepšíš si určitě, chod je mnohem příjemější, dávkování jemější... Prostě lepší.

Pokud jde o servisovatelnost, je to trošku otázka.
    Na jednu stranu se to jednou smontuje, odvzdušní a pak na to nešaháš a do sjetí destiček, které pak vyměníš, systém víceméně jen pro sichr odvzdušníš a jezdíš vesele dál.
    Na druhou stranu když někde hodíš tlamu tak, že porušíš těsnost vedení, jsi bez brzdy až do servisu, protože s tím pomocí kapesního klíče nic neuděláš, kdyby ses rozkrájel. Ale to je spíš extrémní případ, obecně spíš jezdíš a neřešíš.

Pokud bys měl zájem, čistě ze známosti ti můžu přenechat zbytek po mém ladění brzd na tříkole. Je to pochopitelně nesourodá sada komponent, ale měla by být po smontování funkční (tedy na kusy komplet).

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: Sodoma
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Ty znáš nějaký případ kdy při jízdě a nějakém pádu došlo k poškození hydrauliky brzd?
      Já za celá léta neznám jediný případ a ani z doslechu. Ohnutý kotouč jsem už párkrát měl, vím, že může dojít k poškození páky, ale o jiném možném poškození nevim.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Mám doma dvě hydrauliky Tectro, které jsem na horáku zaměňoval za Shimano. Můžeš je mít hned, rád ti je daruji, ale jsou z principu blbé. Brzdí dobře, ale na páce jsou "gumové" , jakoby nebyly odvzdušněné. Raději si kup pořádné brzdy.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 25.11.2025
    Autor: Brahma
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Díky za rady a nabídky. Součástky pořídím radši nové a "sourodé", ať je jistota. Keramické pístky nezreznou a odvzdušňovací šroub můžu třeba zakápnout tavkou, zbytek by měl být neprůstřelný. Na páky se sůl nedostane.

Ztrátu těsnosti jsem viděl na jednom kole, které jsem servisoval: hadice od zadní brzdy byla moc krátká a při otočení řidítek nadoraz (na to stačí pád při špatném zaparkování) se vytrhávala z koncovek. Na to si dám při montáži pozor. Druhé potenciální nebezpečí je držák košíku na řidítkách, ten se při karambolu může protočit. Jednou mi takhle ohnul bowden, hadičku by teoreticky mohl ustřihnout. Ale po takovém karambolu je stejně mimo provoz celé kolo, tak na brzdách nesejde.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 25.11.2025
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Brzdy jsou vyměněné a funkční. Koupil jsem nějaké základní od Shimana, s největší pravděpodobností BR-MT200 (nebylo to na nich ani napsané), komplet předplněnou sadu páky+třmeny+hadičky, které jsem si pak zkracoval na správnou délku. Brzdí stejně dobře jako ty původní, jenom se páka hýbe lehčeji.
    Na co si dát pozor:
    - Hydraulické páky jsou blíž k řidítkům než ty původní véčkové, je pod nimi míň místa na prsty. Nic kritického, ale s hodně tlustými rukavicemi bych asi měl problém. Nejde brzdit jedním prstem, páka by se zarazila o ty ostatní, které zůstaly na řidítku pod ní.
    - "Zobák", ze kterého vychází hadička, je výrazně delší. Na horském kole by to asi bylo jedno, ale na zúžených řidítkách skládačky s držákem na košík uprostřed byl docela problém je tam nacpat. Bylo potřeba zahodit krytky a propilovat opěrku držáku, váhu košíku naštěstí nenese.
    - Ojetý přední kotouč s novými destičkami bručí, nejspíš má ty "okvětní plátky" na obvodu ošoupané míň než střed. Předpokládám, že si to sedne.

Chápu správně, že klidová poloha pístu páky má být před hrdlem vyrovnávací nádržky a nemám se snažit šroubek dotahovat tak, aby se dostal až za něj a rovnou zabíral?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 18.05.2026
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

A víš, že se dá vzdálenost páčky brzdy od řiditek trochu nastavit podle podle toho jak má kdo dlouhé a silné prsty? Alespoň to tak mají všechny brzdy co jsem potkal, tak předpokládám, že i tyhle.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      •      

Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

Datum: 19.05.2026

Chápeš, systém se tak s každým puštěním páky do klidové polohy "doplní" z nádržky, čímž kompenzuje ubývání destiček (pístek v třmenu zůstává vysunutější, leží v nem víc kapaliny, důsledek pro tebe je brzda zabírající pořád stejně).
      Drobnou "nevýhodou" je, že si musíš pamatovat to občas kontrolovat, abys nezkurvil kotouč tím že do něj zahryzneš destičku sjetou na podklad.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

To by se stát nemělo, když se sjedou destičky až k pružině co je drží, tak ta pružina při škrtání o kotouč řve a skřípe. Ale občasná kontrola je dobrá aby se to nestalo někde cestou a nemuselo se dojíždět v nouzovém režimu.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Já destičky měním, až když brzdí i pružina, i ta pružina je materiál, za který jsem si zaplatil.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Autor: xtonda

- páka má nastavení vzdálenosti o řidítek, pokud se propadá moc blízko k řidítkům, může to znamenat, že je tam málo oleje. Páku dej dál od kraje řidítek, tak aby prsty, které nebrzdí, nebyly pod pákou.

BL-MT200/MT201 mají dlouhou páku na tři prsty, možná by na tvoje kolo líp sedla dvouprstá páka MT401 (nebo vyšší).

Některé kotouče mají takový tvar děr, že prostě bručí

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Díky všem.

Tyhle páky zrovna žádný štelovací doraz nemají.

Že se pro stejné brzdy dělají i kratší páky jsem nevěděl. Tak příště :-).

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Nabízím sázku o malé pivo: dle mého jsou Shimano díly označený + nastavení vzdálenosti páky od řídítek tam je.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: iiki
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

BL-MT200 to mají pod pákou nějak takhle.

Páky a třmeny se dají do určité míry kombinovat, pokud je tam stejný typ hadice, ale kupovat to po částech nevím jestli by se vyplatilo, takže bys asi musel koupit BR-MT410
        https://www.kupkolo.cz/brzda-kotoucova-shimano...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Ahááá! Žil jsem v domnění, že se páka v klidové poloze opírá o nějaký svůj pevný doraz na tělese držáku (jako na mechanických brzdách, které k tomu navíc mají dorazový šroubek pro přiblížení k řidítku) a šroubek nastavuje výchozí polohu pístu vzhledem ke klidové poloze páky (jako štelovací šroubek bowdenu). Ale ono je to naopak: klidová poloha pístu je pevně daná jeho vnitřním dorazem a poloha páky se reguluje šroubkem vzhledem k poloze pístu. Samotná páka vůbec žádný doraz nemá. A výchozí polohu pístu nemůžu chybně posunout za hrdlo nádržky ani kdybych chtěl.

Hledat označení vyražené černé na černém na boku úchytu třmenu mě nenapadlo.

Takže moc díky za vysvětlení. Mám poštelováno, páky už jsou v ideální poloze a příští rukavicová sezóna může přijít.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 20.05.2026

Záhada bručení přední brzdy vysvětlena: mám třmen moc daleko od osy kola, takže destičky asi o 5 mm přečuhují přes vnější obvod kotouče. Tím pádem se dost velké procento síly aplikuje na ten vlnitý obvod. Nový třmen jsem montoval do stejné polohy na stejný držák jako ten starý, tak mě vůbec nenapadlo tohle kontrolovat. Všiml jsem si toho až dneska podle čisté stopy na špinavém kotouči.

Rychlé řešení by bylo vyměnit kotouč za větší, ale to nejde. Jednak protože by se potkal s horním dílem úchytu brzdy, jednak protože stávající 160mm je na tohle kolo silný až až. Takže vyrobím nový úchyt a tentokrát si na něm dám víc záležet.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 02.06.2026

A nestačilo by tam dát správný adaptér pro kotouč co tam máš?

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Pokud ti chybí jen 5 mm, tak bys asi ani větší kotouč nesehnal, dělá se 160 mm a pak 180 mm.

Jinak tohle samozřejmě není dobrý stav, časem by mohlo dojít k tomu, že neopotřebené části destiček by se opřely o sebe a přestalo by to brzdit.

Akorát je divný, že to je o 5 mm jinde když předchozí třmen byl dobře, přeci jen by tam měly být nějaké standardy.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Ad správný adaptér: mám tam něco jako postmount a třmen sedí přímo na něm. Můžu ho vypodložkovat, aby se dostal dál, ale blíž nemůže ani o chlup.

Ad 5 mm: aha, 170mm kotouče nejsou. Tím je to jasné, žádné rychlé řešení nebude.

Jo, na standardy jsem taky spoléhal a taky je mi to divné. Zkusím ty třmeny důkladněji porovnat.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 03.06.2026

A nemělo by být možné posunout třmen po vidlici? Tím se na větší/menší průměr dostaneš taky.

Nebylo by foto? Tohle je fakt divný, standardy v tomhlě směru obvykle (celkem) fungujou...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Tady je foto s tou původní mechanickou brzdou Force (kotouč vypadá ojetý jenom na obvodu, ale to je tím, jak je nový; postupně se ošoupal na celé ploše):
            https://nightrider.mzf.cz/galerie/skladacka07.jpg
            Posouvání je možné za pomoci flexy a svářečky.

Teď jsem třmeny porovnal a fakt jsou dost jiné. Připojovací rozměry stejné, zvenku vypadají stejně, střed šneku plus mínus odpovídá středu tělesa s pístky, ale destičky jsou u hydraulik povytažené přesně o těch pár milimetrů ven a navíc trochu pootočené. Netuším, které z nich jsou standardnější, každopádně řešení už je jasné. A aspoň to konečně udělám pořádně, ta účka z jeklů s matkami z druhé strany jsou pakárna na seřizování.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jo to vypadá na nedodržení standardu ze strany výrobce :-)

Kdysivá jsem tohle studoval kvůli instalaci Rohlíka, detaily už si nepamatuju, ale utkvělo mi, že standard pro přední a zadní kolo byl jiný, respektive jinak postavený. Když bych prohrabal zásoby, myslim se mi tu někde vyskytuje dokonce podložka pod třmen, která na sobě má napsáno 160 front/180 rear nebo něco v tom smyslu.
              Při podobnejch domácích stavbách (čehokoliv) má člověk obvykle tendenci spasovat to na to co má zrovna v ruce, tak si to moc nevyčítej...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 04.06.2026

Mám hydraulické ráfkovky lepšího výrobce určené původně pro BMX. Název z hlavy nedám. Ale mám je i s náhradníma špalkama. Na nic v krabici. Chcete je někdo ?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: Arnošt905

Jestli jsou kompatibilní s montážníma bodama na V-čka tak bych si je klidně přivlastnil na kolobrndu...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Byly na přední vidli. Najdu a pak vysomrám osobní údaje a příslušný balíkomat.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: Arnošt905

Pokud má Magury, tak jsou plně kompatibilní. Vozil jsem je někdy před rokem 2000. Na svoji dobu skvělé brzdy. Dokonce jsem nikdy neměnil olej, stále těsnily a nezavzdušňovaly se. Musel jsem používat podkovu, protože mají velkou sílu a roztahovaly vidlici. Podkova byla součástí brzd.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: ckp13
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Když za jízdy pořádně zmáčkeš přední lankovou V brzdu kolobrndy, tak celou kolobrndu překlopíš a sám poběžíš přes řídítka kupředu. Na co potřebuješ ještě výkonnější brzdu?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 05.06.2026
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Na co jsou potřeba V brzdy, když i starší typy byly schopné zablokovat kolo?

Nahrazení lanka hydraulikou, lineární chod špalku, což zjednodušuje trefení se na ráfek při nezničení patky pláště (relativně problém u malých průměrů kol), prostá frajeřina, rptože to nikdo nemá...
          Však on se důvod najde :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Totéž můžeš prohlásit o přední brzdě na skoro každém kole, že když zmáčkneš páčku naplno, tak poletíš přes řidítka... :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Autor: Jrr

Ale na kolobrndě je to jiný level.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 06.06.2026
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Tak moje skládací Oxelo kolobrnda má brzdu jenom vzadu a s maličkými kolečky bych tam přední brzdu ani nechtěl.

Nicméně u velké koloběžky, pokud jezdec přesune před bržděním své těžiště úplně dozadu, musí to fungovat úplně stejně jako jízdní kolo (zábradlí).

Nakonec určitě se najdou i elektrokoloběžky s kotoučema i vpředu stejně jako mají motorky.

To, že já takovou věc nepotřebuju, neznamená, že by to nemohlo fungovat. Já mám kolobrndu jako přibližovadlo na rovině po městě, ale koloběžky se běžně půjčují i na vrcholcích kopců pro líné turisty, co nechtějí jít dolů pěšky. Tam se pořádné brzdy dost hodí...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jo, viděl jsem to na Ještědu, ale natěšení "sjezdaři", nakonec v tom zástupu lidí co šli nahoru, (někteří byli skutečně neohleduplní), v podstatě koloběžky podstatnou část cesty dolu vedli :-(. Pak bylo skoro jedno, zda, a jaké mají brzdy.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                Autor: drak

My to před pár lety viděli někde v Krkonoších. Říkali jsme si, že jedou (po silnici) jak magoři. Došli jsme za zatáčku, slečna už se tam válela v krvi a volala se záchranka... :-/

Půjčit si neznámou koloběžku na vrcholku kopce, je pro člověka zvyklého max na kolo napůl sebevražda, absence sedla je pro stabilitu oproti kolu dost zásadní rozdíl. Ale bysnys je to určitě výnosný...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jenže to už se posouváš z oblasti "pořádná funkční brzda je základ" do oblasti "když je jezdec tele, nepomůže mu ani svěcená voda".

I nezkušený člověk na vrcholu kopce musí sám posoudit na co má a na co ne, nikdo mu nebrání i na "brutální sjezdové kolobce" jen opatrně krokem (i na to se brzdy hodí). Kdo se rozšvihá sám bez cizího přičinění, rozšvihal se dle vlastního uvážení jak sám považoval za vhodné, za to rozhodně nemůže pujčovna...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jo, máš pravdu, že si za havárii mohou sami.
                      Zároveň si ale myslím, že je to situace, která k přecenění schopností svádí.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Ano - na kolobrndě stojíš s nohama relativně na zemi, na kole (zábradlí) už jsi napůl v kotrmelci hlavou vpřed.
              Co ti přijde nebezpečnější?

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Co je rozdílné: jaká je poloha těžiště vůči ose předního kola.
                Tj rameno síly- horizontální složky.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                Autor: cibi

Pokud se bavíme o převrácení vpřed přes zablokované kolo, tak osa kola je irelevantní - překlápíš se kolem kontaktního bodu předního kola a vozovky (který se posouvá s "odvalováním" kola během pádu).

To jen pro přesnost:-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Na kole máš většinu času zadek na sedle a prostor pro posun těžiště je tam poměrně malý.

Na koloběžce stojíš na stupátku a rozdíl mezi polohou vhodnou k efektivnímu odrážení nohou od země a polohou vhodnou k brždění, je tam veliký.

Když budeš pitomec, stoupneš si uplně dopředu vzpřímeně s pasem u řidítek a vezmeš za přední brzdu, nastane nevyhnutelné...

Jasně, chyba jezdce (a může být poslední), prostě koloběžka je méně blbuvzdorná, než kolo.

Zkrátka vlastnost, se kterou je nutné počítat. Když si člověk namontuje výkonnou přední brzdu, musí ji umět používat.

Já bych nebezpečnost klasického kola versus koloběžky hodnotil zhruba na stejno.

Při krizovém brždění dovolí díky nízkému těžišti nejvíc lehokolo.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jde o to, že se vůbec nemusí zablokovat přední kolo. Pokud i jen přibrzdíš, tak se s těžištěm vysoko nad osou předního kola opřeš o obrovskou páku řídítek a přední vidlice a začneš zvedat zadní kolo. Pokud přibrzdíš důkladně, tak ta páka dokáže tu koloběžku překlopit.
                  Jezdím na zábradlí i koloběžce a brzdění je na koloběžce rozhodně mnohem větší problém než na klasickém kole. Zadní brzda je jen do počtu a přední tě má tendenci poslat přes řídítka. Teorie o váze nad zadním kolem je hezká, ale při nouzovém brzdění to dopadne často úplně jinak.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Ano, pokud na kolobce jezdíš jak surikata tak jistě.

Ze své vlastní zkušenosti bych řekl, že i zadní brzda udělá své, dokonce bych si troufl tvrdit, že díky větším možnostem přenášet váhu udělá víc na kolobce než na zábradlí.
                    Ale samozřejmě ti to nevnucuju, jezdi (a brzdi) si jak uznáš za vhodné.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Mohu potvrdit ono "při nouzovém brzdění to dopadne často úplně jinak". Před lety jsem kupoval skládací koloběžku Micro (neelektrickou), jen se zadní brzdou. V obchodě, dost dlouhém a s podlahou PVC, jsem se rozjel až moc a hrozilo, že narazím do pultu. Váha byla výrazně jen na zadním kole. Nouzově jsem zabrzdil a už jsem ležel (spadl jsem bokem do prava). A byl to mžik, žádné varovné smyknutí apod.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 07.06.2026
                    Autor: Benshot

Magura to pořád vyrábí a základní model ani nestojí nesmysl
      https://mtbrzdy.cz/cs/magura-hydraulicke...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Nový postmountový držák je hotový, destičky už sedí na celé šířce kotouče a bručení je pryč. Seřízení trvalo asi pět vteřin, stačilo zmáčknout brzdu a dotáhnout šrouby, žádné půlhodinové crcání jako předtím.
    Je vystaráno na dalších 10 let :-).

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 04.07.2026

Gratuluji. Máš jistě radost :)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 04.07.2026
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Praha, aktivní parťačku na silniční nebo horské k

Hledám: Praha, aktivní parťačku na silniční nebo horské k
25.06.2026
Nějaká aktivní, do sportu nadšená parťačka na MTB nebo silniční kolo? Cyklistika (tedy nikoli elektromopedy), z…

Hledám: kolo ve dvou jede líp

19.06.2026
Hledám sympatickou dívku či ženu na společné cyklovýlety. Spíš rekreačně, v klidu, bez závodění a bez honění…

Hledám: Partacka

Hledám: Partacka
02.06.2026
Ahoj, hledam fajn partacku z Ostravy na pohodove cyklovylety... Mirek 56 let. Ostrava Marianky
Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

448 cyklistů (5 přihlášených)

Cyklodovolená 2025 – kratičký okruh Balkánem – 4. část

Z Bosny do Srbska a návrat domů 7. denNe že bych si na to zvykla, ale nejednou se stalo, že v průběhu naší…
Peggy | 10.04.2026

Cyklodovolená 2025 – kratičký okruh Balkánem – 3. část

Černá Hora - Durmitor 5. denJadranka ráno smaží palačinky, mažeme si je nutelou a domácí marmeládou, padají…
Peggy | 06.04.2026

Srdce v lomu, tiché místo, které objevíš jen z výšky

Do Českého středohoří jsme tentokrát nejeli jen tak. Nebyl to vandr „kam nás nohy zanesou“. V batohu jsme si…
cenda155 | 02.04.2026