reklama

Tipy na výlety (nejen) pro ženy – Z Prahy, z kopce, k Berounce a třeba i dále

Je několik výletů, které patří do kategorie „srdeční“, tedy oblíbené, osvědčené a opakovaně projížděné. Mezi tyto „tutovky“ patří určitě i cesta z okraje Prahy, přímo od metra, do údolí Berounky, které nabízí řadu dalších možností pro cyklistická putování.

Pohodový výjezd z Prahy-Zličína
Pohodový výjezd z Prahy-Zličína
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Základní informace pro začátek tohoto výletu se nachází v přepravním řádu Dopravního podniku Prahy. Zde je jasně napsáno, že v metru lze na každé poslední plošině každého vagonu lze přepravovat dvě jízdní kola. Využijte tuto skutečnost a dojeďte na konečnou stanici metra B Zličín. Další cesta vede okolo Zločinského hřiště do ulice Hrozenkovské, kde se napojíte na cyklotrasu (CT) A15. Ze Zličína vyjedete po cyklostezce do Sobína a skrz něj  vlevo do obce Břve. Zde budete míjet přírodní památku Hostivické rybníky. Projíždět tudy je nejen příjemné, ale i poučné, prochází zde totiž naučná stezka (NS), která vás dovede okolo a po hrázi Litovického rybníku kam jinam, než do Litovic. Další cesta vede z obce na západ, ovšem nikoliv po silnici, ale stále rovně přes koleje a dále po místní komunikaci okolo komerčního objektu a následně po pohodlné polní cestě, která vás dovede do Hájku. Zde je první povinná zastávka, a to i pro dámy, které neholdují pivu. V Hájku je totiž neuvěřitelná hospoda. Popisovat interiér nebudeme, tam musíte vstoupit samy. Mimochodem, čepují zde poměrně aromatické zázvorové pivo, tedy něco pro ženy. A jede se dále, stále po silnici až do Červeného Újezdu, z kterého vyjeďte po CT 201 do Unhoště. Zde konečně opustíte sice klidné, ale přeci jen silnice a pustíte se do lehkého terénu. Vaši další cestu bude doprovázet modrá turistická značka. Nejprve pojedete po úzké pěšince mezi několika rybníky, až dojedete k Suchému, Novému a Markově Mlýnu. Zde se Černý potok, podél kterého jste doposud jely, spojuje s říčkou Loděnice. Zde zároveň vyměníte modrou značku za červenou, s kterou společně dojedete k rozcestí Pod Modrým vrchem, kde najedete na klidnou silnici. Červená sice vede terénem, ale pohodlnější cesta vede právě po silnici do Nenačovic. Stále v tomto duchu, tedy po silnici pokračujte přes Chrustenice až do Loděnice. Zde odbočte vpravo a následně zanedlouho vlevo, pod dálnici. Zde začíná klidná silnička, po které dojedete přes Sedlec (zde si prohlédněte moderní kapličku sv. Ivana) do oblíbené obce Svatý Jan pod Skalou. V Hostími navštivte další unikátní hospůdku U Grobiána. Pozor, za obcí vede trasa společně se žlutou vpravo, tedy stále podél toku říčky Loděnice, tudy dojedete až k opravdové řece, tedy k Berounce.

Před vámi je volba, kam dále, protože jak po, tak i proti proudu se dá udělat velmi příjemný výlet.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Celý výlet může být dlouhý 47 km, ale třeba i kratší, či naopak delší. Záleží na vás, kam až se rozhodnete dojet, případně, kde skončíte a nasednete na vlak. Náročnost této trasy je poměrně nízká, až na nedlouhé úseky pojedete po kvalitních cestách a klidných silničkách. Dlouhých stoupání se rovněž nemusíte obávat, dojde jen na kratší výšlapy. Zhruba od patnáctého km pojedete z kopce.

Praktické rady na cestu

Výlet si můžete rozdělit na dvě části a v Loděnici nasednout na vlak. Podél Berounky směrem k Praze, tedy po jejím proudu vede příjemná cesta, na které vás čeká například hrad Karlštejn. Společně s touto cestou jede vlak, můžete tedy kdykoliv cestu ukončit.

Zajímavosti na trase

Přírodní památka Hostivické rybníky

Tři rybníky – Břevský, Kala, Litovický a přilehlé mokřady tvoří přírodní památku chránící prostředí, kde žijí a rostou  vzácné a ohrožené druhy živočichů a rostlin. Územím prochází naučná stezka a u Litovického rybníku stojí ornitologická pozorovatelna. V době panování Rudolfa II. sloužily rybníky jako zdroj pitné vody pro Pražský hrad.

Litovice

Obec Litovice je poprvé písemně zmiňována již v roce 1266, tvrz vznikla po roce 1329. Mohutná stavba se v dobrém stavu dochovala dodnes a i přes barokní úpravy si dochovala svůj gotický ráz.

Hájek

Františkánský klášter, do kterého vede křížová cesta až z pražského Strahova. Dodnes se z cesty dochovalo několik výklenkových kaplí. Klášter byl založen v roce 1659, ale již v roce 1623 byl položen základní kámen pro loretánskou kapli. 

www.hajek.ofm.cz

Červený Újezd

Soukromá stavba je imitací středověkého hradu a ve svém objektu nabízí muzeum, restauraci, skanzen a prostor pro nejrůznější akce, například předvádění dobových řemesel.

www.hrad-cervenyujezd.cz

Nenačovice

V obci Nenačovice můžete navštívit funkční sklárnu a pozorovat bezprostředně skláře při práci, případně si v podnikové prodejně zakoupit výsledky jejich umění.

Svatý Jan pod Skalou

Oblíbené poutní místo s kostelem Narození sv. Jana Křtitele a klášterem. Nad obcí je 160 metrů vysoká skála, z které je daleký výhled. Obec je poprvé písemně připomínána v roce 1037, ale podle pověstí již koncem 9. století zde v jeskyni, která je nyní pod kostelem, sídlil poustevník Ivan.

Author Sport Lady

 

Partnerem seriálu „Tipy na výlety pro ženy“ je Author Sport Lady – kola pro ženy se smyslem pro detail.

 

Seriál „Tipy na výlety (nejen) pro ženy“

Fotogalerie

Pohodový výjezd z Prahy-Zličína Výhled na Litovický rybník Cesta k Hájku Skorohrad Červený Újezd Cesta podél rybníka pod Unhoští Rozcestí u Markova mlýna Cesta podél Loděnice Svatý Jan pod Skalou Legendární lom Alkazar
redakce NaKole.cz, 29.08.2013
Do vaší knihovny
Blogy

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

 ()
Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50 km denně, pokračovali jsme v cestě na střední Slovensko. Oskarovy schopnosti se každým dnem zlepšovaly. Tažné lano zůstalo hezky odpočívat a Oskar se stal pro nás plnohodnotným cyklistickým…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

 ()
Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy sbaleno, stihly jsme i promazat kola (a vyloudit u paní ubytovatelky nový hadr na jejich utření) a vyjet chvilku před devátou. Asi 5 km se mírně stoupavá cesta zdála příjemná, ale za přístřeškem…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

 ()
Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás před třemi dny za Tarazem," pozdravil nás chlapík kdesi na benzínce. „To je docela dobře možné." „Nebyli jste tuhle kousek za Almatou?" zase jiný chlapík jinde. „Asi měsíc nazád? To jsme…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

 ()
Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka měla naplánovanou dovolenou v Itálii, my s Lenkou zájezd do Alp, ale nakonec jsme Dámskou odjely v tradičním termínu. Letos máme 13 jako šťastné číslo, 13.června jsme jely s Lenkou do…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

 ()
Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i neznačených cestách. V únoru vybíráme zájezd, vzácně se shodneme na termínu a místu. Původně jsme chtěly ve složení Helena, Lenka a já zdolat Grossglockner, ale bohužel zájezd byl již koncem…
HMS | 18.09.2024

O čem se mluví:

Cestování na kole Do Montpellieru včera v 23:22
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 23:11
Co vás zaujalo 282 včera v 22:07
Cestování na kole Pobaltí na kole včera v 15:49
Bezpečnost na kole Strongest K2 Spice Paper Sheets for sale in Los Angeles včera v 15:22
Technické rady Spice k2 sheet K2 Spice paper - K2 Liquid Spice včera v 15:07
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

357 cyklistů (3 přihlášení)

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024