reklama

Tipy na výlety (nejen) pro ženy – Po rovině mezi Gočárem a Braunem

Pokud nemáte rády stoupání či prudké sjezdy, vydejte se na pohodovou cestu podél řeky Labe. Okolo tohoto toku se můžete projíždět na mnoha místech. Například v okolí Brandýsa nad Labem, případně mezi Nymburkem a Pardubicemi nebo u Ústí nad Labem. Nicméně, žhavou novinkou (psáno v květnu 2013) je zcela nová cyklostezka mezi Hradcem Králové a Kuksem.

Barokní perla Kuks
Barokní perla Kuks
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Je to opravdu jednoduché, jak si projet tento výlet, protože pojedete střídavě po levém a pravém břehu Labe, tedy naší největší řeky, zabloudit tak není kam. Pokud chcete vyjet z Hradce Králové, sledujte cyklotrasu číslo 24 (v červenci 2013 již přeznačeno na cyklotrasu č. 2), která v některých místech kopíruje turistickou červenou značku a zároveň pojedete po tzv. Labské stezce. Z města vyjeďte směrem na sever po pravém břehu Labe, to je proti proudu řeky.

Stále pojedete po živici, tedy asfaltu, případně po litém betonu. Na trase je jen minimum nezpevněných úseků či míst, kde se setkáte s automobilovým provozem. Jen je potřeba sledovat nové značení a neorientovat se podle starých map. Nová cyklostezka mnohé opravdu změnila, například u Předměřic nad Labem, kde přejedete na opačný břeh a po nové stezce budete pokračovat dále. Minete přírodní rezervaci Trotina a zanedlouho jste ve Smiřicích, kde je príma udělat si první zastávku, proto zajeďte bokem od stezky a pokochejte se zajímavostmi tohoto místa. No a samozřejmě je čas na kávu, čaj, zmrzku nebo dort.

A jede se dále a opět a stále po parádní cyklostezce. Před vámi je Jaroměř, kde se poprvé setkáte s barokním sochařem Braunem. Na opačném břehu Metuje je především pro pány zajímavá pevnost Josefov. Byť jen letmá prohlídka Josefova zabere nějakou chvíli. Zdejší expozice a komentované, a navíc opravdu svérázné prohlídky vnitřku pevnosti stojí za zdržení.

Z Jaroměře je to již jen kousek do cíle, do barokní perly Kuksu. Prohlídka zdejších expozic, úžasného vinného sklepa, nebo jen posezení v místních hospůdkách, to je správný cíl tohoto výhledu. Pokud popojedete ještě necelé 4 km po naučné stezce Kuks – Betlém, dostanete se k areálu Betlém. Zdejší pozoruhodné sochy vytvořil před rokem 1734 M. B. Braun.

Zpět do Hradce Králové se buď vrátíte stejnou cestou, nebo můžete využít vlaků. V tomto případě je vhodnější dojet do Jaroměře, odkud jezdí do Hradce přímé spoje.

Mapa trasy

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Z Hradce Králové do Kuksu ujedete něco málo přes 30 km. Celý výlet vede po rovině a po zpevněných cestách. Jediné stoupání vám hrozí při odbočení do Josefova, prudší sjezd je při výjezdu z Jaroměře.

Praktické na cestu

Vhodné parkoviště pro auto v Hradci Králové naleznete přímo u cyklostezky na Smetanově nábřeží pod Labským mostem.

Výlet lze absolvovat na jakémkoli typu kola.

Zajímavosti na trase

Labská stezka

Stezka podél Labe začíná u jeho pramene a končí v Hamburku, úsek v ČR je dlouhý 370 km. Stezka je součástí sítě evropských tras EuroVelo.

www.labska-stezka.cz

Hradec Králové

Hradec Králové je nejen jedno z krajských měst, ale zároveň i jedno z urbanisticky nejzajímavějších měst u nás. Původně, od 10. století, slovanské hradiště rodu Slavníkovců. Následuje bohatá, ale i dramatická historie města. Ve 20. století do rozvoje města významně zasáhl arch. Josef Gočár, který vytvořil regulační plán města, který z Hradce vytvořil moderní město a zároveň zde vystavěl několik významných budov.

www.hradeckra­love.org

Smiřice

Největší atrakcí města Smiřice je zámek a jeho kaple Zjevení Páně. Ceněná barokní stavba vznikala v letech 1699 až 1705 a je přisuzována buď K. Dienzenhoferovi nebo J. B. Santinimu. V kapli jsou organizovány prohlídky a kulturní akce, o termínech jejich konání se dozvíte na internetových stránkách.

www.kaple.mes­tosmirice.cz

Jaroměř

Historické město na soutoku Labe, Úpy a Metuje bylo založeno v 11. století knížetem Jaromírem. K památkám města patří gotický děkanský kostel sv. Mikuláše, na kterou navazuje městská brána, nyní zvonice. Uprostřed náměstí, které lemuje dlouhé podloubí, stojí Braunovo mariánské sousoší. Některé z dam zřejmě zaujme muzeum magie z roku 2009.

www.jaromer-josefov.cz

Josefov

Pevnost Josefov byla postavena rakouským císařem Josefem II. v období 1780 až 1787 a měla bránit severní rakouskou hranici proti Pruskému království.  V období od dubna do října se konají prohlídky podzemních chodeb v pevnosti, každá trvá 70 minut.

www.pevnostjo­sefov.cz

Kuks

Národní kulturní památka Hospital Kuks patří k perlám české barokní architektury. Rozsáhlý areál vznikl na podnět majitele panství Františka Antonína Šporka v letech 1692 až 1724. Vzniklo zde jednak šlechtické sídlo, ale také jedny z nejvýznamnějších lázní své doby. Světově známé jsou sochy ctností a neřestí opět od Brauna.

www.kuks.cz

Author Sport Lady

 

Partnerem seriálu „Tipy na výlety pro ženy“ je Author Sport Lady – kola pro ženy se smyslem pro detail.

 

Seriál „Tipy na výlety (nejen) pro ženy“

Fotogalerie

Barokní perla Kuks Značení cyklotrasy 24 - Labské Cyklostezka kopíruje tok Labe Další nový úsek cyklostezky Podél cyklostezky začínají vznikat stánky s občerstvením. Zámecká kaple ve Smiřicích Náměstí v Jaroměři Malebné podloubí na náměstí Československé armády Část opevnění v Josefově Část pevnosti Josefov Cyklisté v Kuksu
redakce NaKole.cz, 11.07.2013
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 16 minutami
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:04
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 07:00
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

442 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024