reklama

Tipy na výlety (nejen) pro ženy – Za zvlněnými stavbami zvlněnou krajinou

Rozluštění jména tohoto výletu je prosté. Zvlněné stavby jsou charakteristické pro barokní architekturu, a právě o ní v tomto výletě půjde, nicméně dojde i na jiné stavební slohy. Zvlněná krajina znamená, že nastanou také stoupání a sjezdy. Prostě v podmínkách Česka se občas musí šlápnout do pedálů nebo kolo tlačit. Ostatně žádné poznání není zadarmo. Chápejte proto tento výlet na sever od Plzně jako výzvu.

Ukázka značení trasy Baroko I
Ukázka značení trasy Baroko I
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Popisovanou oblastí severně od Plas a mezi Manětínem a Kralovicemi prochází řada cyklotras (CT) označených Baroko I, II, III, ale také CT Střela a číselně značené cyklotrasy. K tomu je zde řada turistických značek a samozřejmě silnic a silniček s různou intenzitou provozu. Bohužel, v duchu rčení „důvěřuj, ale prověřuj" je nutno podotknout, že některé cyklotrasy jsou jen na papíře map, případně na monitorech počítačů. Ve skutečnosti se po konkrétních cyklotrasách, např. po trase Střela nad Plasy opravdu neprojedete. Zřejmě jde o „provokaci" ze strany KČT, který je garantem značení cyklotras.

Po tomto upozornění, až postesknutí se konečně vydejme na cestu, tedy na trasu, kterou jsme před vámi projeli a tím i prověřili.

Vyjeďte z Plas po modré značce společně s CT Střela, ale na rozcestí Peklo odbočte vpravo společně s modrou. Slibná CT Střela sice vede podél řeky, ale rozhodně není pro běžného cyklistu, natož cyklistku, sjízdná. Čeká vás sice větší stoupání, ale zdoláte ho, případně jej vytlačíte po klidné silničce až do Horního Hradiště, kde odbočíte vpravo na Žebnice, sem vede od Pekla modrá terénní cesta. V Žebnici se napojíte na CT Baroko I a společně s modrou pokračujte po polní cestě dále. Sjedete do lesa a po modré dojedete kolmo k silnici, kde zároveň přetnete zaniklou železniční trať, kterou ještě na tomto výletu několikrát potkáte. Modrá vás doprovodí do obce s provokativním jménem Potvorov. Zde se setkáte s naučnými stezkami (NS) se značně odlišnými obsahy: Cesta jednoho Boha a Cesta slovanských bohů. Z Potvorova vyjeďte na Bílov a pokračujte po NS Cesta jediného boha, která je značená čtvercem po úhlopříčce rozděleném na modrý a bílý trojúhelník. Cestou minete několik infotabulí s tématikou křesťanství a víry. Za Bílovem trasa vede po polní cestě a záhy vstupuje do lesa, kde vede několik kvalitních cest. Na druhé, tedy jižní straně lesa je Mariánská Týnice, jedna z barokních perel naší vlasti. Určitě si udělejte odbočku do Kralovic, a to již jen kvůli posezení u kávy na pěkně upraveném náměstí. Cestou dále se vrátíte k Mariánské Týnici, od které pokračujte po silnici 201, z které odbočíte vlevo na polní cestu společně s CT 2264 a Baroko I. Opět přejedete zaniklou železnici, ale POZOR! u kříže uprostřed polí odbočte vpravo směrem k původnímu dvoru Sechutice, což je nyní bohužel již zanikající usedlost. Cesta vpravo po silnici vás dovede k hraně lesa a před ní vlevo, stále společně s CT Baroko I. A opět pozor, tato cesta je pohodlná, vede po kvalitním povrchu a mírně z kopce, tak nepřejeďte odbočku vlevo na červenou, kam vede i Baroko I, které vás vrátí sjezdem zpět do Plas.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Popisovaný okruh je dlouhý necelých 35 km. Vzhledem k charakteru krajiny dojde i na delší a prudší stoupání, která jsou však snadněji zdolatelná díky klidným silničkám. Trasa je sjízdná na MTB kole a se zvýšenou pozorností i na crossovém kole.

Praktické rady na cestu

Na výlet si vezměte aktuální mapu, protože v této oblasti je opravdu řada cest a tím i možností a kombinací, jak ji projet. Některé trasy, ačkoliv v mapách jsou uváděny jako cyklotrasy, například CT Střela, nejsou na kole průjezdné.

Zajímavosti na trase

Plasy

Největší turistickou zajímavostí Plas je cisterciácký klášter, který založil v roce 1144 kníže Vladislav II. V období 1661 až 1785 byl barokně přestavěn. V roce 1785 byl císařem Josefem II. zrušen a později se stal sídlem Metternichů. Od roku 1995 je bývalý klášter vyhlášen Národní kulturní památkou.

www.klaster-plasy.cz

Mariánská Týnice

Bývalé cisterciácké poutní místo s kostelem Zvěstování Panny Marie, postaveného podle plánů Jana Blažeje Santiniho. V současnosti zde sídlí muzeum a galerie severního Plzeňska.

www.marianska­tynice.cz

Kralovice

Městečko poprvé připomínané písemně v roce 1183 jako ves s tvrzí nacházející se na důležité křižovatce cest mezi Žatcem, Plzní, Prahou a Chebem. Největší historickou památkou je cihlový kostel sv. Petra a Pavla, v jehož kryptě jsou mumifikovaná těla umístěná ve skleněných rakvích.

www.kralovice.cz

Author Sport Lady

 

Partnerem seriálu „Tipy na výlety pro ženy“ je Author Sport Lady – kola pro ženy se smyslem pro detail.

 

Seriál „Tipy na výlety (nejen) pro ženy“

Fotogalerie

Ukázka značení trasy Baroko I Cestou se vám nabídne mnoho krásných výhledů. Kostel sv. Mikuláše v Potvorově Na výletě budete projíždět kolem mnoha drobných sakrálních památek. Mariánská Týnice Náměstí v Kralovicích Pohodlná cesta lesem nad Plasy Klášter v Plasech čeká na opravy.
redakce NaKole.cz, 15.08.2013
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 před 2 minutami
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 16:07
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 15:51
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:47
Elektrokola Výměna BMS dnes v 09:56
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 08:29
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

378 cyklistů (9 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024