reklama

Zimní jízda (4.) – Zkušenosti z hor

 (MěÚ Trutnov)

Následující článek berte jako zakončení malého seriálu o zimním jezdění na kole. Dojde v něm nejen na jízdu na kole, ale i jiné, alternativní aktivity (to pokud náhodou nejste ortodoxní bikeři). (Aktualizováno 4. 2. 2013)

Podél bývalé železné opony do „malého Berlína“

Špalíček na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad (Václav Vrtal, NaKole.cz)

Nejznámější cyklotrasou v Karlovarském kraji je bezesporu cyklostezka podél řeky Ohře. Pokud se po ní vydáte z Karlových Varů proti proudu, dojedete po značené trase až do Chebu. Projeďte se s námi odsud po místech, kudy po čtyřicet let vedla železná opona až na hraniční bod trojstátí Česka, Bavorska a Saska.

V Dolním Rakousku bez mapy

Schwarzataler Radweg vede údolím řeky s výhledem na alpské štíty. (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

V Dolním Rakousku jsme vyzkoušeli, jak se cestuje po cyklotrasách jen s pomocí reklamních prospektů a orientačních tabulí. Výsledek naší prověrky rakouského cykloznačení dopadl překvapivě.

Alpy začínají hodinu za Vídní

Nejvyšší vrchol Vídeňských Alp dosahuje přes dva tisíce metrů. (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Jedete po Dunajské stezce, úrodnou nížinou podél řeky se blížíte k Vídni. Jen hodinu cesty autem jsou přitom vzdálené alpské štíty s bělavou sněhovou čepicí, která mizí až s prvními přísliby léta. A právě tato část Dolního Rakouska dodnes okouzluje technikou, jež dokáže překonat alpská údolí mohutnými viadukty, po kterých se prohánějí parní lokomotivy. Podívali jsme se na tři místa, která dodnes vyvolávají údiv a okouzlují nejen vyznavače železnic.

Slezská magistrála změnila svojí podobu

Jeseník náměstí (Petr Mikeska)

Ještě minulý rok byla cyklotrasa číslo 55, přezdívaná jako Slezská magistrála, která vede z Jeseníku přes Krnov a Opavu až k Hlučínskému jezeru, jen číslem. Žádná propagace, špatné značení a nedostatek informací pasovaly tuto trasu do šedého průměru českých cyklotras. Dnes vypadá zcela jinak.

Innská stezka vede pohodově mezi třítisícovkami

Pohled na městečko St. Moritz a stejnojmenné jezero (Switzerland Tourismus, Max Weiss)

„Hory jsou doma ve Švýcarsku“ říká jeden reklamní slogan. Ovšem přesto, že se této zemi připisuje celkem 48 vrcholů vyšších než 4 000 m.n. m., dokáže nabídnout i pohodovou cyklodovolenou. Tip na trasu, která provede cyklistu mezi horskými velikány, vede po Innské stezce.

Friesland deštěm stíhaný

 (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Zatímco oblékáme další vrstvu oblečení, kolem běhají děti v krátkých kalhotkách a plovacích vestách. Stojíme pod přístřeškem a přemýšlíme, zda vyrazit v dešti na kolech. Kolem projíždějící kráska na těžkém městském kole se zastaví, aby si vyhrnula límec saka. Jsme ve Frísku, nejsevernější holandské provincii. Jeho název zní sice trochu větrně a studeně, během léta tu ale je počasí pro cykloturistiku ideální. A jak nám ukazují sami Holanďané, ani déšť se nemusí brát nijak vážně.

Na jižní Moravě se otevřou nové stezky, o víkendu po nich vyrazí stovky cyklistů

Historické jádro Mikulova láká k zastavení na oběd nebo jen na procházku. (DSO Mikulovsko)

Tento víkend se na jižní Moravě chystá slavnostní otevření nových cyklostezek Mikulov-Nový Přerov a také úseku Tišnov-Štěpánovice. O dva týdny později potom pelotony cyklistů vyrazí na otevření sezóny na cyklostezce Brno-Vídeň. Vytáhněte také kola a přijeďte se podívat na kopec Galagenberg s téměř dvěma sty vinařskými sklípky, vyzkoušejte opravenou signálku na Greenway Praha-Vídeň nebo si tento víkend můžete zajet do Moravského krasu.

Na kole po Česku – tipy na nejkrásnější cyklovýlety

 (Jitka Vrtalová, NaKole.cz)

Svoje soukromé tipy na cyklovýlet nebo dovolenou nám poslali cyklokoordinátoři z celé ČR. NaKole.cz hledalo NEJ pro cyklovýlety po Česku. Podívejte se, kam stojí za to vyrazit na víkend na kolo.

V soutěži o česká NEJ hrajeme o jízdní kolo nebo víkendový pobyt

 ()

Jízdní kolo, víkend v zařízeních se značkou Cyklisté vítáni, cyklobrašny nebo cyklistické dresy mohou vyhrát účastníci nové soutěže, která dnes startuje NaKole.cz. Odměny jsou určené pro autory nejlepších příspěvků, o vítězi budou po celou letní sezónu hlasovat sami návštěvníci NaKole.cz.

« Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Další »
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 16:05
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 16:01
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 15:12
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 11:47
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

363 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024