reklama

Do Schengenu a zpět (1.) – Praha – Porýní-Falc

Média zrovna zaplňovaly zprávy o vstupu naší země do Schengenského prostoru. Cíl naší jarní cesty byl tedy jasný – městečko Schengen na pomezí Německa, Francie a Beneluxu. Na cestě z Prahy do Lucemburska a zpět jsme na vlastní kůži zažili, co znamená Schengen.

Na kolonádě v Mariánských Lázních
Na kolonádě v Mariánských Lázních
Foto: NaKole.cz

V polovině dubna 2008 se společně s Jiřím (alias Jurimírem) vydáváme na cestu na západ. Naším cílem je Lucembursko, kde na nás čekají přátelé Vašek s Pavlou. Jsme vybaveni jedním klasickým kolem a jedním lehokolem, kompasem, stanem, spacáky, polní kuchyní a notnou dávkou odhodlání.

První kilometry jsou zkouškou odolnosti. Při odjezdu nás provází zima a hustý déšť. Je příliš časné jaro a okolo nás to ani trochu nevypadá jako na propagačních letácích. Teplota se pohybuje kolem devíti stupňů, déšť neustává a k tomu nás čeká první lepení píchlé duše. Přemýšlím, jestli cesta v tomhle ročním období byla dobrý nápad. Navyklý na civilizační vymoženosti, jako je čistá postel a teplá sprcha, se rozhlížím po nějakém hotelu. Jurimírova reakce: „No, jak chceš, ale já mam u sebe jenom dvě stovky,“ nedává pochyb – dnešní noc strávíme pod stanem. Aspoň že ho s sebou nevezeme zbytečně (ten stan samozřejmě).

Člověk si nakonec zvykne po cestě na všechno. Na ty nekonečné kopce od Berouna k Českému lesu i na ranní mrazíky ve Slavkovském lese. Při pohledu na zasněženou sjezdovku u Mariánských Lázní jsme, pravda, trochu zapochybovali, jestli jsme přeci jenom neměli vyrazit o pár týdnů později. Procházka po prosluněné lázeňské kolonádě nám ale zase dodala naději. Postupně jsme získávali na odolnosti a začali se těšit z jinak běžných věcí. Už jsme tolik neproklínali každý kopec, místo toho jsme raději fotili krajinu z pěkné vyhlídky. Do Českého lesa už přijíždíme s pocitem, že na světě je přeci krásně.

V Českém lese a Smrčinách se také poprvé na naší cestě setkáváme se Schengenem. Najíždíme na signálku – cestu podél hranic, po které se dopravovala vojenská technika a pohraničníci. Teď slouží jako turistická cesta. Kdo by řekl, že před revolucí tu stály ploty s ostnatým drátem nabitým elektřinou a střeženou vojáky. Kolem nás se prohánějí cyklisté po cyklostezkách, chvíli v Česku, chvíli v Německu, bavorský zemědělec jede s traktorem na své české pole. Železnou oponu tu dnes připomíná jen památník se jmény lidí, kteří pokus o přechod hranice do Bavorska zaplatili svým životem.

Logo Main Radweg

Česko-německé hranice překonáváme na Valdštejnově cyklostezce u Pomezí nad Ohří. Před námi je evropské rozvodí na vrcholcích Smrčin. Německý název pohoří je doslovným překladem toho českého – Fichtelgebirge. Cesta se postupně začíná zvedat, nebe se opět zatahuje hustými černými mraky a cyklostezka se odklání někam pryč. Prší a my se na okraji rychlostní silnice pomalu suneme kamsi vzhůru. Kolem nás sviští kolony kamionů. Klepou se mi kolena. Vysvobození přichází až několik kilometrů za vrcholem. Po lesní cestě se vydáváme k prameni řeky Mohan (Main). Ta se stává dalším symbolem naší cesty, protože nás bude směrovat několik příštích dnů.

První kilometry podél Mohanu jsou úchvatné. Cesta po Main-Radweg tu vede po bývalé železnici. Jedeme po hladkém asfaltu a užíváme si cestu z kopce podél divokého koryta Mohanu.

Logo nás bezpečně vede po trase podél meandrující řeky. Main-Radweg vede většinou po cyklostezce nebo vedlejší silnici. Díky jednotnému značení nemusíme mapu vytahovat na každé křižovatce. Na celé cestě jsme se ztratili jen několikrát – to když jsme přehlédli ukazatel nebo informace o odbočce chyběla. Sotva ale vytáhneme mapu, hned k nám zamíří někdo z okolí, aby nabídl svoji pomoc a radu.

řeka Mohan
Řeka Mohan pramení v blízkosti česko-německých hranic. Než se vlije do Rýna, je její přes 500 km dlouhý tok hodně členitý. (zdroj: mainradweg.com)

Z cesty podél Mohanu se mi obzvlášť dobře zapsal do paměti Bamberg, první větší město v Bavorsku. Ve městě s více než 70 tisíci obyvatel jsou k vidění na kolech školáci, rodiče s dětmi, vozítka bakfiets, senioři, byznysmeni… Cítíme se tu dobře. Centrum města je od roku 1993 součástí kulturního dědictví UNESCO. Jak je vidět, bicyklům to nijak neubírá na přitažlivosti.

Od řeky Mohan se oddělujeme až po čtyřech dnech, v městečku Miltenberg. Z malého potůčku se mezitím stala mohutná dopravní cesta pro nákladní i výletní lodě. Vydáváme se směrem na jihozápad kolem Mannheimu do Germersheimu. Cestou se množí lehokola, tříkolky či velomobily. V městečku Germersheim mají dostaveníčko na veletrhu speciálních šlapacích strojů Spezi.

Je osmý den našeho putování a konečně poprvé za celou cestu nespadla ani kapka vody. Jurimír také poprvé za celou cestu odpočívá od neustálých dotazů na své „podivné“ kolo. Lehokol je tu k vidění více než dost, stejně tak velomobilů, tříkolek a dokonce i konferenční kolo. Je příjemné potkat se tu s přáteli a slyšet znovu češtinu. Trávíme na veletrhu celý den a potom pokračujeme v naší cestě do Lucemburska.

Pokračovat

Další části seriálu „Do Schengenu a zpět“:

2. část – Příjezd do Lucemburska
3. část – Přes Francii do Freiburgu
4. část – Přes Švýcarsko zpět do Prahy

Užitečné odkazy:

Mapa cesty – úsek Praha – Germersheim
Co znamená Schengen pro cyklisty?

Valdštejnova cyklostezka – propojení Cheb-Waldsassen-Marktredwitz
Main-Radweg – oficiální stránky
SPEZI – die Spezialradmesse – reportáž z 13. ročníku
Spezi – oficiální stránky veletrhu

Fotogalerie

Na kolonádě v Mariánských Lázních První defekt přišel ještě před Berounem Prší a prší, my s úsměvem odoláváme Městečko Úterý na Konstantinolázeňsku Klášter Teplá Kolonáda v Mariánských Lázních Karolinin pramen Kostel ve Vysoké na okraji Českého lesa Kostel ve Vysoké na okraji Českého lesa Jurimír v Českém lese Bývalá signálka na Chebsku, dnes příjemná cyklostezka Památník obětem železné opony, který stojí na česko-německých hranicích nedaleko Chebu. Bílý Mohan jen několik kilometrů od pramene Jeden z rozcestníků na Main Radweg Slauchomat, tedy automat na duše Infotabule pro cyklisty na Main Radweg - mapa, ubytování, cykloservisy, zajímavosti v okolí Jaro na Main Radweg Jaro na Main Radweg V ulicích Bambergu Opouštíme Bavorsko Cyklostezka podél Mohanu, ze kterého je už velká řeka Přírodní park Neckar-Odenwald Městečko Hirschorn na řece Neckar Na veletrhu Spezi v Germersheimu
Václav Vrtal, 18.07.2008
Vyzkoušejte
 (CK Vlha)

Alsasko na kole

Francie
09.08.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
21 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 15:05
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 14:00
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

250 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024