reklama

Na horském kole brdskou hřebenovkou na rozhlednu Studený vrch

Severní výběžek Brd se jako vražený klín mezi Berounku a Vltavu táhne téměř od Příbrami až k hranicím Prahy. A právě do těchto končin nás zavede parádní výlet, kde nebude nouze o náročná stoupání, překrásné výhledy, kulturní památky a možná potkáte i Fabiána, ducha brdských lesů.

Rozhledna na Studeném vrchu
Rozhledna na Studeném vrchu
Foto: Václav Vrtal

Popis trasy

Pro začátek výletu jsme vybrali Radotín, kam se můžete dopravit vlakem v rámci pražského tarifu, a tudíž nemusíte připlácet za kolo nebo můžete zvolit cyklostezku podél Berounky. V Radotíně přejedeme lávku přes Berounku, kolem golfových hřišť zamíříme do Lipenců a stoupáme do brdských lesů. Tyčící se vysílač Cukrák je nám dobrým vodítkem. V Jílovišti máme první část stoupání za sebou a další nás čeká až od údolí Všenorského potoka.

Berounka
Lávka přes Berounku v Radotíně

Držíme se červené trasy Mníšecko, tj. žlutých pásových značek (pro pěší jsou bílé) s červeným pruhem uprostřed. A aby z toho značení byl ještě větší guláš, nad Černolicemi se ke stejné trase přidá ještě modrá trasa a cyklotrasa č.8129. Ale to už jsme hřebeni Hřebenů. Všechny tři cyklotrasy jsou tu vedeny po stejné cestě až k poutnímu místu Skalka, kde stojí za to si udělat odpočinkovou zastávku. Barokní areál na Skalce zahrnuje křížovou cestu, poustevnu, klášter a kostel sv. Máří Magdalény, odkud je nádherný výhled na Mníšek a jeho okolí. K dispozici je i ohniště, kde si můžete opéct buřtíka :).

Skalka u Mníšku pod Brdy
Poutní místo Skalka nad Mníškem pod Brdy

Na rozcestí Červený kříž opustíme cykloturistické značení a pokračujeme po hřebeni rovně k rozcestníku Na Soudném a po červené k památnému Třebízského dubu. Pokud jste příznivci geocachingu, můžete tu ulovit další kešku. Odsud spadneme po asfaltce o pár desítek výškových metrů níž, projedeme kolem památníku Václava IV. a hájovny Knížecí Studánky dokud nás nezastaví závora před vjezdem na státní silnici č.114. Tu pouze přejedeme na druhou stranu a po lesní šotolinové cestě pokračujeme až k finálnímu stoupáku k rozhledně na Studeném vrchu.

 alt=
Na střeše rozhledny na Studeném vrchu

Původní kamenná měřická věž je jako rozhledna zpřístupněná o víkendech a svátcích od dubna do října. Ze střechy rozhledny se nám otevře nádherný výhled na Dobříšsko a Hostomicko a my můžeme přemýšlet o zpáteční cestě, která už povede víceméně z kopce nebo po rovině.

Po terénním sjezdu k rozcestí Pod Studeným vrchem odbočíme vlevo a po naučné stezce Dobří(š) v poznání došlapeme k rozcestí u vrcholu Stožec. Odsud nás to svádí pokračovat po hřebenovce rovně, ale dojeli bychom k bývalému vojenskému areálu „Klondajk", který je stále oplocený a veřejnosti nepřístupný. Odbočíme proto vlevo a „Klondajk podjedeme z této strany. Terénnější variantu nabízí cyklotrasa č.8129, která se s naší trasou opět spojí za vrcholem Jistevník.

Výhledy do krajiny
Výhledy z Hřebenů do krajiny

Po cyklotrase 8129 pokračujeme až ke křižovatce značených tras pod vrchem Vrážky, kde odbočíme po zelené turistické značce k bývalé hájovně Rochota a z lesa vyjedeme v Halounech. Z Haloun nás zelená značka KČT povede příjemně z kopce až k vlakovému nádraží v Řevnicích, kde náš výlet končí a pokračovat můžete buď vlakem nebo po cyklostezce podél Berounky.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

I když je trasa sjízdná na krosovém kole, nejlépe si ji vychutnáte na horákovi. Také vás čekají poměrně náročná stoupání a s celkovou délkou přes 60 km je tento výlet vhodný spíš pro trénované jezdce.

Praktické na cestu

Trasa po hřebenovce nabízí několik pěkných dalekých výhledů do krajiny. Chcete-li se pokochat i finálním pohledem z vrcholu rozhledny na Studeném vrchu, zvolte termín výletu o víkendu nebo svátcích od dubna do října, kdy je rozhledna zpřístupněna.

Předem počítejte, že cestou nepotkáte příliš „občerstvovacích stanic“, energii můžete doplnit na Skalce, Halounech nebo ve finále v Řevnicích.

Zajímavosti na trase

Přírodní park Hřebeny

Vyhlášen na podzim roku 2009 a svojí rozlohou 184 km² je největším přírodním parkem ve Středočeském kraji. Zabírá území severního výběžku Brd přibližně od pražské Zbraslavi na severovýchodě až po údolí Litavky na jihozápadě. Jeho součástí jsou také přírodní rezervace Andělské schody, Hradec a Kuchyňka.

Skalka

Poutní místo a barokní areál, který obsahuje křížovou cestu, kostel sv. Máří Magdalény, poustevnu a klášter.

Studený vrch

Vrchol s nadmořskou výškou 660 m n.m., na kterém byla v roce 1940 postavena zděná, 17,5 m vysoká měřičská věž. V současnosti je věž jako rozhledna o víkendech a svátcích zpřístupněna turistům.

Klondajk

Bývalá vojenská raketová základna vybudovaná v 80. letech minulého století na brdských Hřebenech mezi vrcholy Jistevník a Vrážky. Základna byla zrušena na podzim roku 2001.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Tipy na pohodové výlety:

Fotogalerie

Rozhledna na Studeném vrchu Lávka přes řeku Berounku v Radotíně Poslední úsek toku Berounky než se spojí s Vltavou. Krátká oddechovka po stoupání od Berounky na Cukrák U Jíloviště už je věž Cukráku za námi. Na rozcestí Pod Kamenem, odbočíme vlevo po modré. Chatová oblast v údolí Všenorského potoka Stoupání na Černolice Cyklotrasa 8129 nás dostane na hřeben. Křížová cesta na Skalce Poutní místo Skalka nad Mníškem pod Brdy Kostel sv. Maří Magdalény na Skalce Od Skalky jedeme odpočinkově po hřebeni. Cestou se nám otevírají nádherné výhledy do krajiny. Na rozcestí Na Soudném ani doprava, ani doleva, ale stále rovně Třebízského dub u bývalé raketové základny „Klondajk“ už něco pamatuje. Památník Památník Václava IV. a roky, kdy navštívil Dobříšsko. Rozcestí na Knížecích Studánkách Rozhledna na Studeném vrchu Na střeše rozhledny Výhled z rozhledny částečně zakrývají vzrostlé stromy. Na vrchol Stožec vystoupáme po asfaltce, která sloužila jako příjezdová cesta do bývalé vojenské základny „Klondajk“. Na křižovatce značených tras pod vrchem Vrážky odbočíme vlevo po zelené turistické značce k bývalé hájovně Rochota. V Halounech les končí a následuje sjezd po polňačce do Řevnice.
redakce NaKole.cz, 05.09.2016
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě dnes v 00:02
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 22:14
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

179 cyklistů (3 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023