Francie
Bylo to hektické období.
Naše Zuzka rodila, docela se to nějak zkomplikovalo a Soňa rozhodla, že bude potřeba doma a tak jsme zrušili francouzskou konverzaci s Carol v Akvitanii. Prostě bude doma.
Já tak potřeba nejsem, tak mohu na kolo.
Protože 1/7 odchází Myriam z recepce z pařížského hotelu Ibis la Villette do penze, a pořádá párty, a protože jsme kamarádi, říkala, "jsem tu 15 let a vás jsem podědila jako stálého hosta" jsme na tu party zváni.
Tak důvod jet do Paříže.
Rozhodl jsem se, že pojedu odjinud, někdy z Le Havre, proti proudu Seiny.
To znamená hodně vlaků.
Včera jsem dojel do Karlsruhe z Norimberka. Dnes, vyplašen zprávama o vedrech jsem chtěl jet jen 25 km do nejbližšího francouzského města Lauterbourg, a odtamtud zase vlakem.
Strašili mě, že tím vedrem nejspíš umřu.
Dopadlo to jinak.
Zítra TGV na Paříž a pak TER do Le Havre a budu na startu.
Vyjel jsem v půl deváté.
Přímo opojně svěží ráno, těžko ten pocit, když jsem projížděl parky v Karlsruhe, popsat. Úplně sám, svět mi patří, zase sedím na kole a jedu. Úžasné, asi jako když před dlouho abstinujícího postavíte orosenou plzeň.
"Honem ještě jednu, příteli, a pospěš si."
Je to závislost. O tom není pochyb.
Já, kolo a Francie.
Ale jsem pořád v Německu. U přívozu přes Rýn budu v půl desáté.
Nechápu lidi, co dokážou žít bez kola.
Ta svoboda, nezávislost na jízdních řádech a to ticho kolem...
Jo, nezávislost. Vlak mi jede ve 12:40, co já na tom nádraží budu 3 hodiny dělat? Vyjet dřív, dokud není vedro, byl dobrý nápad, ale co dál. Projdu a znovu nafotím Lauterbourg? V pravé poledne?
Neměl bych se na vlak, určitě bude plný uječených adolescentů, vykašlat a natáhnout to dolů, do Štrasburku? Když mi to dneska tak krásně šlape?
Přijíždím k přívozu v 9:15 a je rozhodnuto.
V neděli jezdí až od deseti.
No trčet tu nebudu.
Píšu Soně zprávu jako kdysi Amundsen: „Jedu na jih“.
67 kiláků?
Žádná hrůza. Už jsem i já naletěl těm mediím.
Je léto, v létě bývá a bývalo horko. Ne každé léto, ale zažil jsem to, a mockrát i na kole. Nechal jsem se obalamutit, jako bych se měl uvařit zaživa. No teplo teda bylo, ale když se jede, ofukuje to, houby zle.
A pak 15 kilometrů do cíle, a deset, to už vidím věž katedrály, párkrát šlápnu, a jsem tu.
Na recepci slečna Laura.
Kdepak, děvče, dneska mě nedostaneš.
To bylo snad před pěti lety.
Taky šílené vedro a Laura se mě zdvořilostně zeptala, jakou jsem měl cestu.
„Šílené, šílené to bylo, slečno,“ vyhrkl jsem.
A to ona už se zájmem: „Tak proč to teda děláte?“
„Protože jsem starý idiot,“ odpověděl jsem upřímně.
„Ale ne, vy starý nejste...“
Dneska to s tím dotazem zase zkoušela.
„Bylo to skvělé, báječné, slečno.“
K tomu, abych věděl, že jsem idiot, nepotřebuju Lauru.
video:
https://www.relive.com/view/vQvxkAeQY9q
0
Až na tu fotku z tý večeře v pitevně, paráda
0
To nebylo tak, ona je to docela normální restaurace, ale já si vybral stůl úplně vzadu, v koutě, kde bylo nejchladněji.
V celé Francii je dnes Festival de Musique, což tady v mém okolí znamená něco jako techno na plný pecky z beden.
Do centra jen přes rám jak na letišti.
Byl jsem rád ve svém koutku.
0