reklama
Země: Francie Francie

Na Paříž - Velikonoce 2026

Musím se přiznat, že čím častěji a déle jsem v cizině, tím méně se mi daří být Čechem. Všiml jsem si toho hned, jak jsem se vymotal z Norimberka na cyklostezku směrem na Ansbach. Najednou se mi rozblikala červená kontrolka.
"Tady něco nesedí, safra Jindřichu, tady je něco v děsivém nepořádku. Ty se, hochu, normálně odnárodňuješ."
Chápete, že takové zjištění, zvláště pak pár kilometrů od Norimberka, mě vylekalo. Začíná to se mnou jít z kopce a je to vážné.

No, jaká je naše vpravdě národní vlastnost, naše zlaté dědictví i strašné prokletí, motor pokroku a zároveň jeho brzda? Co nás provází každý den od okamžiku, kdy začínáme pozvolna chápat, až do chvíle, kdy nás ti dva Němci o tuhle schopnost připraví?
Jasně, je to nespokojenost.
Nespokojení jsme s šéfy i podřízenými, s výkony fotbalistů i těch kluků na ledě, vadí nám vedro i zima, sucho i slejvák, nikdy nic pro našince není „tak akorát“.
A tak je to správně, tak to má být. Nespokojenost drží naši národní komunitu pohromadě.
Představte si tu absurdní situaci.
Potkáte po letech starého kamaráda a na otázku: „Jak se máš?“ místo tradičního „ani se neptej“ nebo smělejšího „no, to víš, ale jde to" vám zahaleká jako Američan: „Skvěle, mám se bezvadně, v životě jsem se neměl líp!“
„No věřila bys tomu? Petr se má skvěle, hajzl jeden, já mu nikdy nevěřil. Asi krade!“
„Ale ne, potkala jsem nedávno jeho manželku, on je na tom špatně se zdravím.“
„Jako že je na hlavu? Že by mu hrabalo? To by ten jeho blábol vysvětlovalo...“

A považte, mě, jen co jsem to město měl v patách, zalila vlna štěstí.
„Já jedu! Bože, já zase jedu na Paříž!“
„A není tam zima?“ ptá se Soňa esemeskou.
„Trochu jo, ale jsem dobře oblečenej, je to fajn!“
„A co vítr?“ nevzdává to.
„Fouká dost, ale motorek a já si s tím poradíme!“

A pak ta červená kontrolka.
Nejenže se odnárodňuji, ale je možné, že mě Soňa začne považovat za blázna.
„Na kole, v zimě, proti větru? A je šťastný a neremcá? Tatínek se nám zbláznil.“ Jako bych ten telefonát dceři slyšel.

Pokr

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: dnes v 19:29
Autor: Jindra8526
  • Re: Na Paříž - Velikonoce 2026

Popravdě, i já o sobě začínám vážně pochybovat.
    Zvláště když mi do posledních pěti kilometrů začalo sněžit. Místo abych zaklel „k čertu, to to nemohlo těch pár kiláků počkat“, jsem se dětinsky radoval: „Už jsem skoro v cíli, to mám štěstí.“

Ale jak vidíte, ze svých chyb si beru ponaučení a budu na sobě pracovat. Vlastně už jsem svoji normalizaci zahájil.
    Soňa se ptala: „A co ta večeře u Řeka, dobrý?“
    To víš, na to ti neskočím, řeknu, že jo, a pošleš pro mě Chocholouška.
    „Ale no, lepší než drátem do voka.“
    Na druhé straně drátu cítím velkou úlevu.

Crailsheim 23. 3. 2026

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: dnes v 19:32
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Do vaší knihovny
Tip na letošní dovolenou

Francouzská riviéra na kole

(CK Mamut tour)
01.05.2026, 10 dní
21 500 Kč
cyklistický Autobusem

Provence na kole

(CK Mamut tour)
23.05.2026, 8 dní
17 500 Kč
cyklistický Autobusem

Provence na kole

(CK Extremtour)
29.05.2026, 10 dní
17 950 Kč
cyklistický Autobusem
Seznamka

Hledám: Ekvádor

Hledám: Ekvádor
25.03.2026
Ahoj cyklisté, turisté, cestovatelé a horolezci! Hledáme nadšence pro cestování na výlet do Ekvádoru (cyklistika a…

Hledám: parťačka na kolo

Hledám: parťačka na kolo
24.03.2026
Hledá se parťačka na kolo, z Prahy 4 jižním směrem do kopců v Posázaví nebo kolem Vltavy, Berounky. Silniční kolo…

Hledám: Parťačka na cyklovyjížďky

18.03.2026
Ahoj, hledám parťačku na cyklovyjížky do okolí Prahy a třeba i dál
Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

239 cyklistů (6 přihlášených)

Cyklodovolená 2025 – kratičký okruh Balkánem – 1. část

1. část Srbsko – Zlatibor Naše druhá rodinná letní cesta v omezené sestavě - jen ve třech. Ani letos Víťa (18…
Peggy | 25.03.2026

Baťův kanál

Tak a teď už budu jezdit jenom roviny. To jsem si řekl v době, kdy se starší syn nastěhoval do svého nového,…
Stanley58 | 16.02.2026

Ålandy 2025 – část 3 – Švédsko

Rådasjön, pondělí 7.7. V závěru včerejšího dne jsme se dostali na systém cyklotras vedených pod názvem…
kotek | 25.01.2026