reklama
Země: Francie Francie

Les huitres - Ústřice

Říkám to pořád, že chov ústřic je potřeba popsat podrobněji, aby suchozemec z naší krásné vlasti dostal šanci pochopit, jak celé toto, pro Francii velmi významné, hospodářské odvětví funguje.
Že ústřice nejsou ty černé mušle - slávky už ví i většina stálých hostů z restaurace Pod ledem, z čehož usuzuji, že snad u nás už každý, stejně jako že se ústřice pojídají převážně syrové, i když začátečníkům bych doporučil začít s ústřicemi gratinovanými.
Mnoho mých krajanů, dle mého k vlastní škodě, poněkud xenofobně – tady v pravém smyslu slova „strachu z cizího“ ústřice jíst odmítá, opovrhuje jimi a vůbec se „vofrňuje a dělá kůžičky“ a tepelná úprava gratinováním může tento špatně maskovaný strach z neznámé potraviny pomoci překonat.
Na druhou stranu, není moudré hrát mistra světa a ládovat se v srpnu ústřicemi v nějaké snobské restauraci na Malé Straně nebo třeba v Paříži, a to nejen kvůli absurdním cenám, ale i v zájmu vlastního zdraví.
Ústřice jsou nejlepší a nejchutnější v místě, kde vyrůstají a „sklízejí se“, tedy na pobřeží moře.

Ústřic je mnoho druhů, stejně jako různých variací způsobu jejich pěstění, pokusím se ve zkratce popsat jejich chov na atlantickém pobřeží Francie s tím, že se omlouvám odborníkům za mnohá zjednodušení.

Cyklus života ústřic
Ústřice, než do ní kdosi nemilosrdně zaryje nůž, roste od 2 do 5ti let, nejčastěji 3 až 4 roky.

1. Le captage – Odchyt
V létě ústřice produkují miniaturní larvy, které plují vodou a hledají, čeho by se zachytily. A chovatelé jim v jejich snaze jdou naproti, poblíž ústřicových plantáží umísťují lapače, buď tyče s plastovými lamelami, či různé betonové tvarovky naskládané na sebe, kde se larvy zachytí a rostou. Na konci čtvrtého měsíce od vylíhnutí mají už velikost 2 až 4 cm, tedy asi 200x větší než po narození.

pokračování

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 02.05.2019
Autor: Jindra8526
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Do vaší knihovny
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

135 cyklistů (6 přihlášených)

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle…
Peggy | 18.10.2023