reklama
Země: Česko Česko

Karpatský oblouk

Zdravím,
v sousední diskuze padla zmínka o touze projet Karpaty na kole. Nedávno jsem četl vyprávění o přechodu pěšky, začínali v Bratislavě a končili v Rumunsku. Ale podle internetu je část Karpat i v Rakousku a Srbsku.
Co myslíte dá se přejet Karpaty po hřebeni?
U nás to je jasné Beskydy jsou v pohodě, krásné lesní cesty. Slovensko asi nehrozí - Malá Fatra, Tatry to je nesjízdné nebo je tam zákaz. Lépe to vychází přes Polské Beskydy, jen se musí objet Biesczady objet po Slovenské straně.
Co Ukrajina a Rumunsko? Je tam nějaký souvislý hřeben po kterém by se dalo jet?
Nápad se mi líbí, protože je to blízko a dá se to jet na etapy podle počasí. V případě období dešťů, člověk aspoň nemusí trčet týden dva někde na chatě a čekat až se vyjasní a cesty uschnou.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 02.05.2019
Autor: NejedeMiTo
  • Re: Karpatský oblouk

Tak pokud ti připadá, že jsou v Beskydech "krásné lesní cesty", tak si myslím že ukrajinské poloniny Svidovec, Krásná, Boržava, Runa na kole sjízdné po hřebeni pro Tebe budou. (já je znám z pěších výletů, ale po hřebeni jezdili borůvkáři v UAZech a spol.) Rumunské hory nevím, takové ty nejprofláklejší alá Fagaraš, Rodna, Rezetat jsou ale určitě nesjízdné. My ty Karpaty vzali po těch nejvyšších sedlech, nedávno jsem o tom psala blog :-) Taky by mě lákalo přejet to po hřebenech, ale jednak jsme to jeli s děckama 8 a 10 let, tak jsem je těma terénama chtěla trápit co nejméně, jednak by to bylo asi na hodně dlouho....
    A někde je těch hřebenů vedle sebe víc, a teď dilema, který si vybrat, že :-) ....
    Takže jsem usoudila, že si Rumunsko a Karpaty užijeme ze sedel a na hřebenovky budeme dál chodit pěšky
    http://www.epastorek.cz/cykloexpedice...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 04.06.2019
    Autor: Peggy
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Z návštěv rumunských hor a pohoří na kole "na těžko" jsem po pár dnech přišel na jednu zajímavost- když se potřebuješ dostat na druhou stanu kopce, tak cesta se většinou vyškrábe až skoro na vrchol(i když by nemusela)- ale asi ji tak "vyznačili" dávno vozkové s povozy(aby to měli kratší) a pak se jen upravil povrch...
      Taky bys měl nápad urychlit- počasí je čím dál horší. Před pěti lety jsem nemusel pláštěnku ani vytahovat a loni pršelo za týden i 3-4x a dýl jak hodinku

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 04.06.2019
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Takhle:
    Přejezd Karpat po souvislém hřebeni možný není.
    Ale řada jednotlivých pohoří má krásné hřebenovky pro kolo, případně cesty, které hřeben plus minus kopírují. A tak se to vše dá propojit a poskládat v kombinaci s údolními cestami a cestami přes horská sedla.
    Některé tipy na víceméně hřebenové cesty, bráno z hlavy:
    Slovensko
    - Velká Fatra (Králova Studňa – chata Borišov, více možností)
    - Nízké Tatry (Králova hola – Andrejcová, více možností)
    - Rudohoří (části červené magistrály)
    - Oravská Magura (čistá hřebenovka!)
    - Bukovské vrchy (části, pěkná, nízká hřebenovčička začíná už na Dukle- Beskid Nizsky)
    Samozřejmě tady toho bude víc. Např. Čergov, Spišská Magura…..

Polsko
    Biezcady
    Většina Polonin je plus – minus po hřebeni sjízdná, nutno se vypořádat se zákazy.
    https://www.nakole.cz/blogy/2176800/600...
    Nádherná je hřebenovka na Jaslo z Okruhlíku. Dobře sjízdný je i hřeben co končí na Chatka Puchatka.

Ukrajina
    Tady už si pamatuji jen to, že jsem (před 28 lety) litoval, že nemám na těch krásných hřebenech kolo.

Rumunsko
    https://www.nakole.cz/blogy/2176800/849...
    https://www.nakole.cz/blogy/2176800/698...
    Maramureš – nejde v pravém slova smyslu o hřebenovku, ale zdejší táhlé šotoliny nelze vynechat. Maramureš nemají souvislý hřeben. Na Farcaul bych kolo netahal, na Toroiagu nevím.
    Rodnei – nádherná hřebenovka, bikerská radost, vzít to ze sedla Prislop mezi Maramureš a Rodnei
    Calimani – cesta Marie Terezie s nejvyšším vrcholem Pietrosul, víceméně hřebenovka
    Suhardu – hřeben do Vatra Dornei
    Cibin – nádherná pravá hřebenovka
    Drum Strategiga – víceméně hřebenovka Munti Latorieti
    Capatini – obtížný hřeben ze Saua Urdele

V Retezatu stojí ještě za zmínku sedlo nad cababanou Buta (s kouskem nesení). Nejde o hřebenovku, ale člověk je tam skalnatému hřebeni Retezatu nejblíže.

Bun drum!

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 05.06.2019
    Autor: mirekbik
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Do vaší knihovny

Poutnický deník

Jiří Bouda
Tři velké cesty po Evropě na kole
OD SVATÉHO MATĚJE V PRAZE KE SVATÉMU JAKUBU V SANTIAGU DE COMPOSTELA (2003) CESTA ZPÁTKY - Z LISABONU DO PRAHY (2006) JAK JSEM…
249 Kč

Cyklotoulky s dětmi, vozíkem a nočníkem

Markéta Hroudová a Luděk Zigáček
Po cyklostezce ODRA-NISA k moři na Rujanu a Polskem zpět domů
První knižní přiblížení krásné, ale lehce opomíjené dálkové cyklostezky lemující hraniční řeky mezi Německem a Polskem. Tento cestopis i …
207 Kč
Tip na letošní dovolenou

Jižní Čechy na kole – Veselí nad Lužnicí

(CK Cyklotur)
31.08.2023, 4 dny
5 620 Kč
cyklistický Autobusem

Vinařské stezky – Poysdorf

(CK Cyklotur)
22.09.2023, 3 dny
5 460 Kč
cyklistický Autobusem
Seznamka

Hledám: Na elektrokole po Olomoucku

01.06.2023
Hledám parťačku přiměřeného věku na vyjížďky elektrokolem po Olomoucku, Litovelské Pomoraví, Tovačov, Prostějovsko…

Hledám: Parťačka na kolo, hory, cestování, poznává

31.05.2023
Ahojky, hledám parťačku, kamarádku na cyklovýlety, cyklozájezdy, poznávaní jak okolí, tak cizích zemí, tůry či…

Hledám: Praha Rumburk

25.05.2023
Je-li počasí, snažím se o víkendu absolvovat cestu z Prahy do Rumburku na silničním kole. Jezdí-li někdo po této…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

266 cyklistů (14 přihlášených)

Pár dní na Tour de Baltic

Nezbytný úvod Už nevím přesně jak to začalo, ale podle korespondence jsem někdy na začátku roku 2023 zjistil,…
petrp | dnes

RUNDREISE 2023: De - BeNeLux - Fr

Oblast, kam bychom se mohli jet letos projet, navrhl manžel. Co tam, to už mi neřekl. Plánování jsem nechala…
Quatsch | včera

Bikepacking španělsky 6.část: Z Andalusie přes Extremaduru do Castilla y León

Ronda s ikonickým mostem přes hluboký kaňon, poutnické El Rocío, kde sa naše kola topí v písku, nádherná…
Kristina | 29.05.2023