reklama

Pražské potoky jako cíle pro výlety na kole

Hlavní město Praha je bezesporu světovou turistickou destinací. Podle cestovatelského portálu TripAdvisor je pro rok 2018 na sedmém místě v žebříčku 25 nejkrásnějších destinací. Jenže,…

Berounka, cyklostezka opouští území hlavního města.
Berounka, cyklostezka opouští území hlavního města.
Foto: Jiří Juřík

… praxe bývá následující: Hradčany, Malá Strana, Staromák, hospoda, Kafka, Vyšehrad atd., na to dva noclehy postačí, odškrtnuto a rychle za dalším cílem.

Praha toho však může nabídnout mnohem více. Netvrdím, že pro uspěchanou cestovatelskou komunitu, ale pro Pražany a jiné, důkladnější návštěvníky metropole, určitě ano. Začít můžeme u zahrad, parků, následně u přírodních chráněných území, a dále u pozapomenutých historických, či technických památek nebo malebných zákoutí původní zástavby periferií, nacházejících se mimo hlavní turistické trasy. Právě tyto méně známé cíle a zajímavosti metropole pomáhají propojovat pražské potoky. Vydejme se na kole podél některých z nich.

Kolik jich vlastně je?

Na internetu naleznete několik seznamů mapujících vodoteče, dotýkajících se území Prahy++. Magistrátní Odbor ochrany prostředí eviduje asi 131 nejrůznějších malých vodních toků. Jsou zde však zahrnuty i „nepotoky“ (asi 20 bezejmenných přítoků, dále odtoky od dešťových usazovacích nádrží, čistíren odpadních vod a náhony), po jejichž odečtení dostaneme počet 102 vodotečí pojmenovaných jako potok. I s tímto číslem lze polemizovat, neboť v seznamu je 21 potoků s délkou do jednoho km, jde tak spíše o strouhy, mnohdy část roku vyschlé. Ono totiž není přesně stanovena hranice, co je strouha a co již potok. Na opačném konci pak co je potok a co říčka. Potok Rokytka bývá označován za říčku a porovnáme-li třeba řeku BerounkuObem nebo Amazonkou, stane se z ní větší potok, z Vltavy, nechť naše národní řeka promine, bezvýznamný přítok. Nicméně, zůstaňme u marketingově zajímavějšího čísla 100 potoků a dvě řeky.

Co od nich očekávat?

Každý potok má v přírodě primárně funkci vodohospodářskou, a to sbírat a odvádět vodu v krajině, dále krajinotvornou, estetickou a samozřejmě i ekologickou, přírodovědnou.

Vltava
Vltava – lávka pod Radotínským mostem

Ovšem poněkud jiná situace nastává, jestli se potok přiblíží, či dokonce vteče do zástavby města, natož Prahy. Pokud má potok tu smůlu, může se z něj stát až nevítaný host a je například sveden pod zem do kanalizace (odborně: je zaklenut či zatrubněn), případně je napřímen a vybetonován. Stává se z něj vlastně mrtvá stoka, co nejrychleji odvádějící vodu pryč. Naštěstí současnost je k potokům v metropoli příznivější. Nastala doba revitalizací, tedy navracení potoků zpět na povrch zemský, ale především do podoby přírodě blízké, vznikají meandry a tůně. Ve městě může revitalizovaný potok plnit i další důležité funkce: je prostorem pro rekreaci, případně je dopravní cestou, kterou využívají především cyklisté.

Existuje návod?

Jak po Praze a přilehlém Středočeském kraji cestovat pomocí tras podél potoků?

Jednoduchá otázka, odpověď nikoliv. Na území hlavního města Prahy je několik potoků, poskytujících mnoho služeb nejen cyklistům, ale i pěším návštěvníkům. Po Praze lze cestovat asi podél 40 potoků, možná i více. Jde o to, aby cesta byla bezpečná, pohodlná a měla smysl (nevedla od jednoho pole k jinému). Záleží na tom, co od vyjížďky očekáváte. Jak již bylo naznačeno, zda se budete chtít rekreačně projet nebo využít trasu čistě k přemístění se z jedné části města do jiné.

Rokytka
Trasa podél Rokytky je v Praze již takřka hotová.

V následujícím krátkém seriálu si představíme některé pražské potoky, podél kterých se dobře jezdí nejen na výlety, ale případně i do práce, jinými povinnostmi či zábavou. Věříme, že tyto tipy přinesou i vám něco nového, alespoň jiný pohled na tu naši matičku Prahu.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská kola, silniční kola, krosová kolaelektrokola s tradicí od roku 1993.

 

Pražské potoky na kole

Fotogalerie

Berounka, cyklostezka opouští území hlavního města. Vltava – lávka pod Radotínským mostem Vltava, modřanská cyklostezka, výjimečně opuštěná Trasa podél Rokytky je v Praze již takřka hotová. Hostavický potok nabízí dobrou spojnici mezi Dolními Měcholupy a Dolními Počernicemi. Lhotecký potok – cyklostezka za ulicí Zelenkovou Na tenis podél Litovického potoku. Podél Únětického potoku se také dobře jezdí. Stezka mezi Břežany a Lhotou Trasu podél Kunratického potoku snad netřeba představovat.
redakce NaKole.cz, 17.05.2018
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 08:42
Ukrajina 42 dnes v 07:47
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

311 cyklistů (11 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023