reklama

Pražské potoky jako cíle pro výlety na kole

Hlavní město Praha je bezesporu světovou turistickou destinací. Podle cestovatelského portálu TripAdvisor je pro rok 2018 na sedmém místě v žebříčku 25 nejkrásnějších destinací. Jenže,…

Berounka, cyklostezka opouští území hlavního města.
Berounka, cyklostezka opouští území hlavního města.
Foto: Jiří Juřík

… praxe bývá následující: Hradčany, Malá Strana, Staromák, hospoda, Kafka, Vyšehrad atd., na to dva noclehy postačí, odškrtnuto a rychle za dalším cílem.

Praha toho však může nabídnout mnohem více. Netvrdím, že pro uspěchanou cestovatelskou komunitu, ale pro Pražany a jiné, důkladnější návštěvníky metropole, určitě ano. Začít můžeme u zahrad, parků, následně u přírodních chráněných území, a dále u pozapomenutých historických, či technických památek nebo malebných zákoutí původní zástavby periferií, nacházejících se mimo hlavní turistické trasy. Právě tyto méně známé cíle a zajímavosti metropole pomáhají propojovat pražské potoky. Vydejme se na kole podél některých z nich.

Kolik jich vlastně je?

Na internetu naleznete několik seznamů mapujících vodoteče, dotýkajících se území Prahy++. Magistrátní Odbor ochrany prostředí eviduje asi 131 nejrůznějších malých vodních toků. Jsou zde však zahrnuty i „nepotoky“ (asi 20 bezejmenných přítoků, dále odtoky od dešťových usazovacích nádrží, čistíren odpadních vod a náhony), po jejichž odečtení dostaneme počet 102 vodotečí pojmenovaných jako potok. I s tímto číslem lze polemizovat, neboť v seznamu je 21 potoků s délkou do jednoho km, jde tak spíše o strouhy, mnohdy část roku vyschlé. Ono totiž není přesně stanovena hranice, co je strouha a co již potok. Na opačném konci pak co je potok a co říčka. Potok Rokytka bývá označován za říčku a porovnáme-li třeba řeku BerounkuObem nebo Amazonkou, stane se z ní větší potok, z Vltavy, nechť naše národní řeka promine, bezvýznamný přítok. Nicméně, zůstaňme u marketingově zajímavějšího čísla 100 potoků a dvě řeky.

Co od nich očekávat?

Každý potok má v přírodě primárně funkci vodohospodářskou, a to sbírat a odvádět vodu v krajině, dále krajinotvornou, estetickou a samozřejmě i ekologickou, přírodovědnou.

Vltava
Vltava – lávka pod Radotínským mostem

Ovšem poněkud jiná situace nastává, jestli se potok přiblíží, či dokonce vteče do zástavby města, natož Prahy. Pokud má potok tu smůlu, může se z něj stát až nevítaný host a je například sveden pod zem do kanalizace (odborně: je zaklenut či zatrubněn), případně je napřímen a vybetonován. Stává se z něj vlastně mrtvá stoka, co nejrychleji odvádějící vodu pryč. Naštěstí současnost je k potokům v metropoli příznivější. Nastala doba revitalizací, tedy navracení potoků zpět na povrch zemský, ale především do podoby přírodě blízké, vznikají meandry a tůně. Ve městě může revitalizovaný potok plnit i další důležité funkce: je prostorem pro rekreaci, případně je dopravní cestou, kterou využívají především cyklisté.

Existuje návod?

Jak po Praze a přilehlém Středočeském kraji cestovat pomocí tras podél potoků?

Jednoduchá otázka, odpověď nikoliv. Na území hlavního města Prahy je několik potoků, poskytujících mnoho služeb nejen cyklistům, ale i pěším návštěvníkům. Po Praze lze cestovat asi podél 40 potoků, možná i více. Jde o to, aby cesta byla bezpečná, pohodlná a měla smysl (nevedla od jednoho pole k jinému). Záleží na tom, co od vyjížďky očekáváte. Jak již bylo naznačeno, zda se budete chtít rekreačně projet nebo využít trasu čistě k přemístění se z jedné části města do jiné.

Rokytka
Trasa podél Rokytky je v Praze již takřka hotová.

V následujícím krátkém seriálu si představíme některé pražské potoky, podél kterých se dobře jezdí nejen na výlety, ale případně i do práce, jinými povinnostmi či zábavou. Věříme, že tyto tipy přinesou i vám něco nového, alespoň jiný pohled na tu naši matičku Prahu.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem rubriky „Tipy na výlety“ je AUTHOR – česká značka pro horská kola, silniční kola, krosová kolaelektrokola s tradicí od roku 1993.

 

Pražské potoky na kole

Fotogalerie

Berounka, cyklostezka opouští území hlavního města. Vltava – lávka pod Radotínským mostem Vltava, modřanská cyklostezka, výjimečně opuštěná Trasa podél Rokytky je v Praze již takřka hotová. Hostavický potok nabízí dobrou spojnici mezi Dolními Měcholupy a Dolními Počernicemi. Lhotecký potok – cyklostezka za ulicí Zelenkovou Na tenis podél Litovického potoku. Podél Únětického potoku se také dobře jezdí. Stezka mezi Břežany a Lhotou Trasu podél Kunratického potoku snad netřeba představovat.
redakce NaKole.cz, 17.05.2018
Do vaší knihovny
Blogy

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

 ()
Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50 km denně, pokračovali jsme v cestě na střední Slovensko. Oskarovy schopnosti se každým dnem zlepšovaly. Tažné lano zůstalo hezky odpočívat a Oskar se stal pro nás plnohodnotným cyklistickým…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

 ()
Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy sbaleno, stihly jsme i promazat kola (a vyloudit u paní ubytovatelky nový hadr na jejich utření) a vyjet chvilku před devátou. Asi 5 km se mírně stoupavá cesta zdála příjemná, ale za přístřeškem…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

 ()
Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás před třemi dny za Tarazem," pozdravil nás chlapík kdesi na benzínce. „To je docela dobře možné." „Nebyli jste tuhle kousek za Almatou?" zase jiný chlapík jinde. „Asi měsíc nazád? To jsme…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

 ()
Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka měla naplánovanou dovolenou v Itálii, my s Lenkou zájezd do Alp, ale nakonec jsme Dámskou odjely v tradičním termínu. Letos máme 13 jako šťastné číslo, 13.června jsme jely s Lenkou do…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

 ()
Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i neznačených cestách. V únoru vybíráme zájezd, vzácně se shodneme na termínu a místu. Původně jsme chtěly ve složení Helena, Lenka a já zdolat Grossglockner, ale bohužel zájezd byl již koncem…
HMS | 18.09.2024

O čem se mluví:

Cestování na kole Do Montpellieru včera v 23:22
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 23:11
Co vás zaujalo 282 včera v 22:07
Cestování na kole Pobaltí na kole včera v 15:49
Bezpečnost na kole Strongest K2 Spice Paper Sheets for sale in Los Angeles včera v 15:22
Technické rady Spice k2 sheet K2 Spice paper - K2 Liquid Spice včera v 15:07
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

349 cyklistů (3 přihlášení)

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024